Φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα
Συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Ξενάκη
-Η κατάσταση είναι εύφλεκτη και βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλης έντασης η οποία θα μεταφερθεί και στην Ελλάδα, σε διάφορα επίπεδα, είτε ανοργάνωτα, όπως είδαμε με την επίθεση στον ΗΣΑΠ, είτε οργανωμένα, το οποίο γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο. Οι χθεσινές εικόνες ξεπερνούν τα όρια της εγκληματικής οργάνωσης και αρχίζουμε να συζητάμε πλέον για τρομοκρατικές κινήσεις. Αν είχε πάρει φωτιά αυτό το τρένο, θα ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια. Άρα, χρειάζεται να αναβαθμιστεί και η αντιμετώπισή αυτού του είδους εκφράσεων και από εκεί που κοινοβουλευτικά γινόταν συζήτηση για την εγκληματική οργάνωση, να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω.
Η επίθεση στον ΗΣΑΠ δεν αποτελεί το πρώτο αντίστοιχο περιστατικό βίας. Το κουδούνι είχε ηχήσει νωρίτερα, σε ό,τι αφορούσε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις, όταν ήρθαν οι Κροάτες στην Ελλάδα και συνέβησαν όσα συνέβησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν είναι απομονωμένα περιστατικά σε σχέση με το ευρύτερο πρόβλημα ασφάλειας που υπάρχει στην πόλη. Είμαι Βουλευτής Α’ Αθήνας και συνέχεια αντιμετωπίζουμε από μικρά κρούσματα μέχρι μεγάλα, τα οποία αυξάνονται σταθερά. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία συντονισμού της Αστυνομίας με τη Δημοτική Αστυνομία, καθώς και έλλειψη προσωπικού στην Αθήνα. Παράλληλα, στην καθημερινότητά της, στον τομέα της ασφάλειας παρουσιάζονται δύο πρόσωπα. Από τη μία μεριά, η Αθήνα δίνει την αίσθηση μιας πόλης η οποία αστυνομοκρατείται, όπως γίνεται για παράδειγμα στα Εξάρχεια με το Μετρό, όπου οι αστυνομικοί είναι σε τείχη και το φυλάνε. Και από την άλλη, λίγα μέτρα πιο κάτω, υπάρχει μια παραβατικότητα η οποία δεν αντιμετωπίζεται. Ο συνδυασμός των δύο, δεν είναι καλός για την πόλη. Όσο περισσότερα αντίστοιχα φαινόμενα βλέπουμε να εξελίσσονται μέσα στην πόλη της Αθήνας, τόσο περισσότερο πρέπει να αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Αστυνομίας, ώστε να βάλουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε στο τραπέζι και να γίνει η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας πιο σωστά οργανωμένη.
Τίθεται ένα θέμα συνολικής αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, όπου η Αθήνα μοιάζει να είναι ένα «ξέφραγο αμπέλι», όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Από τον μικροεγκληματία που πάει να πάρει ένα πορτοφόλι, μέχρι και να γεμίσει ένα βαγόνι υγραέριο. Το πρόβλημα αρχίζει και παίρνει διαστάσεις που θέλουν διαφορετική αντιμετώπιση.
Όταν ξεκίνησε η τετραετία που υπηρέτησα στο Δήμο της Αθήνας, ξεκίνησε με μια διάθεση συντονισμού των δυνάμεων της Αστυνομίας με τη Δημοτική Αστυνομία. Αυτό είναι απαραίτητο, διότι μαζί μπορούν να κάνουν τη διαφορά, οι μεν είναι στις γειτονιές που δεν είναι οι δε και μπορεί να υπάρχει μια σωστή αντιμετώπιση θεμάτων, εφόσον υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτή η επικοινωνία ξεκίνησε, με ένα πολλά υποσχόμενο μνημόνιο συνεργασίας στην αρχή, και κατέρρευσε στην πορεία. Εκεί που υπήρχαν αγκαλιές και φιλιά Υπουργού και Δημάρχου, στο τέλος υπήρξε μια κόντρα που είχε σχεδόν προσωπικές διαστάσεις. Ελπίζω ότι, σε θεσμικό επίπεδο, ο Δήμαρχος Αθηναίων με την Ελληνική Αστυνομία μπορούν να συνεργαστούν.
-Η συζήτηση δεν αφορά μόνο το ποιος είναι ο ένοχος των υποκλοπών. Πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο από έναν Πρωθυπουργό λιγότερο «ενάρετο», από τον κ. Μητσοτάκη; Διότι αύριο, Πρωθυπουργός μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος θα έχει μάθει όλα τα κόλπα που η ΝΔ έχει κάνει για να παρακολουθεί τα τηλέφωνα των στελεχών της, για να κάνει ζημιά στους ίδιους ή ακόμα και στην οικογένειά τους.
Εκτός από τη διαδικασία που η ΝΔ ακολουθεί στη δικαιοσύνη, θα πρέπει να δημιουργηθεί και μια διαδικασία ώστε ο επόμενος Πρωθυπουργός, που μπορεί να μην είναι τόσο “καταπληκτικός” όσο η ΝΔ πιστεύει πως είναι ο κ. Μητσοτάκης, να μη μπορεί να κάνει τα ίδια.
Κάθε φορά που φέρνουμε αυτά τα θέματα στο Κοινοβούλιο, διακόπτεται κάθε διαδικασία που θα μπορούσε να προστατέψει τον επόμενο Πρωθυπουργό, λέγοντας πως πάρθηκαν μέτρα και πως ο Πρόεδρος της Βουλής παρακολουθεί αυτά τα θέματα. Και έχει διακοπεί κάθε διαδικασία που θα μπορούσε να προστατέψει τον επόμενο Πρωθυπουργό. Ας σταματήσει λοιπόν η ΝΔ να μπλοκάρει τη δημοκρατική διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει.
-Μια αναφορά στο παρελθόν και μια αναφορά στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά το παρελθόν, η Κυβέρνηση καθυστέρησε να κάνει ελέγχους στην αγορά. Η ακρίβεια είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2021, η Κυβέρνηση όμως αρχίζει να συζητάει μέτρα μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, δηλαδή 6 μήνες μετά, ενώ αρχίζει να εφαρμόζει μέτρα ένα χρόνο μετά. Τώρα, έρχεται το πρώτο πρόστιμο το οποίο είναι σοβαρό και καλό. Το πρώτο τόσο μεγάλο πρόστιμο. Άρα, το πρόβλημα όταν καθυστερείς να πάρεις μέτρα και να κάνεις ελέγχους είναι πως ανεβαίνουν οι τιμές πολύ γρήγορα ενώ πέφτουν πολύ αργά. Όταν θες να προστατεύσεις τον καταναλωτή, πρέπει να ξεκινήσεις από την πρώτη στιγμή που υπάρχουν πιέσεις να ελέγχεις την αγορά, για να καθυστερήσεις την αύξηση και τον πληθωρισμό που έρχεται. Άρα, πάντα πιέζουμε τον πληθωρισμό από την πρόβλεψή μας. Οι έλεγχοι είναι σημαντικοί στην αρχή και Η ΝΔ που έχασε αυτή τη μάχη, προσπάθησε στη συνέχεια με τα pass να ισορροπήσει τα πράγματα.
Σε ό,τι αφορά το σήμερα, δεν είναι όλες οι πηγές ακρίβειας το ίδιο και δεν αντιμετωπίζονται όλες το ίδιο. Τα πρόστιμα τώρα πέσανε σε εταιρείες, όχι σε σουπερμάρκετ, ενώ τα προηγούμενα πρόστιμα ήταν σε σουπερμάρκετ. Η αισχροκέρδεια υπάρχει σε όλη την αλυσίδα. Όμως, δεν έχουμε αρχίσει να συζητάμε για τις μεταφορικές εταιρείες, για τις εταιρείες πρώτων υλών. Δύο χρόνια μετά την ακρίβεια και δεν ασχολούμαστε ακόμα με την πηγή.
Σε ένα διεθνές συνέδριο το οποίο είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πρόσφατα και να συμμετέχω μεταξύ σοβαρών οικονομολόγων, ειπώθηκε πως είναι η πρώτη φορά που, τουλάχιστον, βλέπουμε ότι κάθε πηγή ακρίβειας έχει διαφορετική αφετηρία και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Άλλο είναι τα τρόφιμα και άλλο είναι η ενέργεια.
Οι έλεγχοι στην εφοδιαστική αλυσίδα θα έπρεπε να ξεκινήσουν εκ των πραγμάτων από τις πρώτες ύλες. Διότι δεν είναι μόνο τα λιπάσματα, είναι και πολλές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται από ελληνικές εταιρίες οι οποίες ακρίβυναν πολύ, χωρίς να υπάρχει η δικαιολογία του πολέμου στην Ουκρανία. Για να υπάρξει σοβαρή πολιτική κατά της ακρίβειας, δεν γίνεται να υπάρχουν ευκαιριακοί έλεγχοι. Πρέπει να υπάρχει διαφορετική μέθοδος για κάθε πηγής ακρίβειας. Το άμεσο που αφορά τα νοικοκυριά είναι τα τρόφιμα, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται και η ενέργεια. Όλα χρειάζονται αντιμετώπιση αλλά με διαφορετικά εργαλεία. Αν ξεφύγει ένα μέρος της αλυσίδας, ο καταναλωτής το πληρώνει αντίστοιχα.
Είναι θέμα Δικαιοσύνης, Δημοκρατίας και λειτουργίας του κράτους, το θέμα του πώς πληρώνονται οι φόροι σε μια χώρα και τι γίνονται και οι φόροι που πληρώνεις. Διότι στην Ελλάδα, ένας από τους λόγους που η φοροδιαφυγή έχει εκτοξευθεί είναι πως και ο πολίτης νιώθει πως δεν υπάρχει λόγος να δώσει αυτά τα χρήματα αφού δεν θα πάρει τις υπηρεσίες που θέλει. Αλλά, υπογραμμίζω τη λειτουργία του κράτους, διότι αυτό που βλέπουμε με τον τρόπο με τον οποίο φορολογούν όλες οι Κυβερνήσεις, είναι πως το κράτος δεν λειτουργεί. Διότι φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Δηλαδή λέμε: «Είσαι δικηγόρος, δεν μπορεί να βγάζεις λιγότερο από κάποιο συγκεκριμένο ποσό». Και όμως, υπάρχουν και δικηγόροι που βγάζουν λιγότερο από αυτό που φανταζόμαστε. Υπάρχουν δικηγόροι οι οποίοι βγάζουν περισσότερα. Επομένως, υπάρχει το σκεπτικό πως αν είσαι δικηγόρος αυτό είναι το λιγότερο που βγάζεις, ενώ αυτό δεν ισχύει αναγκαστικά.
Το κράτος έχει αποτύχει να αναγνωρίσει ποιο είναι το εισόδημα του κάθε πολίτη και για αυτό έρχεται και περνάει τη φορολογία. Δεν είναι η πρώτη Κυβέρνηση που το κάνει. Αλλά έχουμε φτάσει στο 2022, έχουμε εργαλεία, έχουμε τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε στοιχεία. Περηφανευόμαστε πως είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που έχουμε ψηφιοποιήσει την οικονομία μας και δεν μπορούμε να βρούμε πώς ένας εργοδότης δηλώνει λιγότερο εισόδημα από ό,τι ο υπάλληλός του. Με αποτέλεσμα, να περνούν ακόμη μέτρα τα οποία είναι του ‘70 και του ‘80. Υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του κράτους, το οποίο δεν διορθώνεται, διότι, κατά βάση βοηθάει το πολιτικό σύστημα. Το πολιτικό σύστημα δεν έχει κανένα κίνητρο να διορθώσει τη λειτουργία του κράτους, γιατί βολεύεται με αυτό. Όσο υπάρχουν τέτοια μέτρα, δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις πραγματικές τομές και τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κράτος.
Όταν ο κ. Στουρνάρας έκανε μια μαθηματική πράξη και με βάση το πόσα καταναλώνουμε προσδιόρισε τι εισόδημα πρέπει να έχουμε και κατά συνέπεια τη φοροδιαφυγή, ο Πρωθυπουργός αντέδρασε λέγοντας πως δεν ισχύουν αυτά, αλλά είναι λιγότερα. Αντί να πει «να ένα εργαλείο, ας δουλέψουμε πάνω σε αυτό», το πρώτο που έκανε, ήταν να πει «δεν είμαι τόσο αποτυχημένος». Ξεκινώντας αμυντικά, δεν μπορούν να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να συγκεντρωθούν οι πραγματικοί φόροι και να υπάρχει δίκαιη φορολογία.
Δείτε τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Ξενάκη