Οι προτάσεις τού ΠΑΣΟΚ αφορούν ολόκληρες τάξεις δανειοληπτών
Συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, στην εκπομπή «Αταίριαστοι», με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα
-Το ΠΑΣΟΚ, βλέπει διαφορετικά το θέμα των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, σε σχέση με την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση το βλέπει σαν «μερεμέτι», όταν ουσιαστικά η χώρα μας χρειάζεται ένα διαφορετικό οικοδόμημα για τα κόκκινα δάνεια.
Ο κόσμος υποφέρει. Αν δεν αντιληφθούμε πως κρατάμε εγκλωβισμένους τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι και οικονομικές οντότητες κρατώντας πίσω και την οικονομία, τότε δεν πρόκειται να κάνουμε τον σωστό υπολογισμό, για να πούμε τι πρέπει να απελευθερώσουμε και τι πρέπει να κρατήσουμε εγκλωβισμένο. Άρα, το πρόβλημα τού Νομοσχεδίου τού κ. Χατζηδάκη είναι πως διατηρεί την υπάρχουσα κατάσταση, ενώ εδώ χρειάζεται μία μεγάλη μεταρρύθμιση.
Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, εκτός από τον νόμο Κατσέλη που όλοι γνωρίζουν ότι ξεκίνησε από εμάς, έχουμε φέρει προτάσεις για την προστασία τής αγροτικής γης που είναι παραγωγική για την οικογένεια, για τη δυνατότητα εξαγοράς τού δανείου πριν μεταβιβαστεί, για τον συμψηφισμό για οφειλές προς το δημόσιο, για τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο, καθώς και για τους εγγυητές τους οποίους οι τράπεζες τούς έχουν υποχρεώσει να αποποιηθούν των δικαιωμάτων τους. Έχουμε, δηλαδή, φέρει μία σειρά από προτάσεις που, κοιτούν τον άνθρωπο και όχι την τράπεζα και τον απελευθερώνουν, έτσι ώστε να γίνει παραγωγικό κομμάτι τής κοινωνίας.
Οι τράπεζες πρέπει να είναι υγιείς. Η διαφορά μας όμως, είναι ότι η Κυβέρνηση θεωρεί πως οι υγιείς τράπεζες θα σώσουν τους δανειολήπτες, ενώ εμείς στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι οι υγιείς δανειολήπτες θα σώσουν τις τράπεζες. Είναι μια διαφορετική νοοτροπία η οποία μάς οδηγεί να κοιτάμε περισσότερο τον άνθρωπο και λιγότερο την επιχείρηση.
-Ο καλύτερος εκπρόσωπος αυτής τής οικονομικής ιστορίας, αυτήν τη στιγμή, είναι ο Πρόεδρος τής Αμερικής. O Πρόεδρος τής Αμερικής, χαρίζει δάνεια! Υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να εγκλωβίσει χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι χρωστούν φοιτητικά δάνεια και δεν θα πληρώσουν ποτέ, διότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι παραγωγικά κομμάτια τής κοινωνίας. Πώς είναι κάποιος οικονομικά, παραγωγικό κομμάτι τής κοινωνίας; Αν καταναλώνει, αν επενδύει, αν αποταμιεύει, αν μπορεί να ζήσει τη ζωή του κανονικά. Ο Πρόεδρος τής Αμερικής λέει: «καλύτερα να είναι αυτοί οι άνθρωποι απελευθερωμένοι και υγιείς οικονομικές οντότητες, από το να είναι εγκλωβισμένοι σε ένα δάνειο το οποίο θα τους σέρνει για μεγάλο χρονικό διάστημα». Άρα, ανοίγει η βεντάλια όλων των εργαλείων που μπορεί να έχει στα χέρια της μία Κυβέρνηση σχετικά με το τι θα κάνει. Δηλαδή, αυτά που λέγαμε ταμπού κάποτε, δεν είναι πια ταμπού.
Όσα λέμε εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους που πληρώνουν ή δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Αν παρατηρήσει κανείς, μία προς μία τις προτάσεις μας, θα διαπιστώσει ότι μιλάμε για όλους τούς ανθρώπους και δεν αφορούν δανειολήπτες που πληρώνουν ή δεν πληρώνουν, αλλά αφορούν ολόκληρες τάξεις δανειοληπτών.
– Σε ό,τι αφορά τους «πονηρούληδες» που λέει και ο κ. Χατζηδάκης -γιατί τού αρέσει να ονομάζει πονηρούληδες όσους δεν πληρώνουν- να ρωτήσω το εξής: Πόσα από τα μικρά δάνεια -γιατί για τα μικρά μιλάμε πάντα- μετά από 12 χρόνια κρίσης, είναι ανθρώπων οι οποίοι είναι «πονηρούληδες»; Δηλαδή, αύριο που οι Θεσσαλοί θα κοκκινήσουν τα δάνειά τους, θα είναι πονηρούληδες; Αυτοί που έχασαν τα χρήματά τους στον κορονοϊό; Αυτοί που πέρασαν τόσα χρόνια οικονομική κρίση; Ποιο είναι αυτό το ποσοστό των κόκκινων δανείων, τα οποία τα κρατάνε στα χέρια τους «μπαταχτσήδες», που δικαιολογεί να μην παίρνουμε γενναίες αποφάσεις; Η Κυβέρνηση τής ΝΔ, υποστηρίζει πως σήμερα η ελληνική οικονομία στέκεται σε γερά πόδια και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να έχουν ξανά κερδοφορία. Δεν είναι, όμως, ώρα να αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις από αυτές που είχαμε στη δεκαετία;
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», στην εκπομπή «Αταίριαστοι», με τους δημοσιογράφους Γιάννης Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα: