-Θεωρώ ότι ο πιο συντηρητικός κόσμος ψήφισε με όρους ενισχυμένης αναλογικής, ενώ ο πιο προοδευτικός με όρους απλής αναλογικής, ελπίζοντας τελικά ότι η επόμενη σύνθεση των δυνάμεων της προόδου θα είναι πάνω σε μία σωστή βάση και όχι απλώς υπό την κηδεμονία του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι αυτό είναι σημαντικό και ήταν και μία από τις αποτυχίες του Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για Κυβερνήσεις Ηττημένων, τονίζοντας ότι, για να σχηματίσει εκείνος Κυβέρνηση προοδευτική, θα έπρεπε να ήταν επικεφαλής και πρώτος απ’ όλα τα κόμματα. Αυτό ξέρετε είναι μια παλιά νοοτροπία, γιατί αν πραγματικά πιστεύεις στην απλή αναλογική, τότε γνωρίζεις πως κερδισμένος είναι όποιος πάρει 46% και χαμένοι οι υπόλοιποι.

-Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στους άλλους, αντί να την αναλάβει ο ίδιος. Θυμίζει λίγο την ευθυνοφοβία που επέδειξε ο Πρωθυπουργός μετά τα Τέμπη. Είναι μία κοινή αντιμετώπιση από αυτήν την άποψη, διότι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν κοιτάς δεξιά και αριστερά, κοιτάς μέσα σου. Αρνείται να το κάνει αυτό και θα προσπαθήσει να βρει όποιον άλλον γίνεται, για να κατηγορήσει. Τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα, όπως τα προβλήματα ανισότητας σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία θα έπρεπε να ωθούν τις δυνάμεις της προόδου να βρουν τις ριζοσπαστικές λύσεις που απαιτούνται στη διακυβέρνηση της χώρας, στην οικονομία, στην παιδεία. Η ΝΔ αποτελεί το πρόβλημα ή καλύτερα το εμπόδιο, για τη λύση αυτών. Άρα, δεν θα δείτε το ΠΑΣΟΚ να μπαίνει στα χαρακώματα με τον κ. Τσίπρα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υψώσουμε το ανάστημά μας, να πάρουμε τον ρόλο τον οποίο μας έδωσαν οι πολίτες με το να αυξήσουμε το ποσοστό μας κατά 40% και να μιλήσουμε γιατί η Παιδεία, η οικονομία και η διοίκηση της χώρας χρειάζονται αλλαγή.

-Στην προεκλογική εκστρατεία δέσποζαν θέματα όπως είναι η στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή, για το πώς μπορεί αύριο να κυβερνηθεί η χώρα, θέματα δηλαδή που αφορούσαν την απλή αναλογική και την ενισχυμένη αναλογική. Αυτά είναι θέματα στα οποία η Νέα Δημοκρατία είχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο επέβαλε. Δεν σημαίνει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τη ΝΔ για το τι θα γίνει αύριο με τις τιμές στη λαϊκή, τι με τις υποκλοπές και τι στα θέματα Δημοκρατίας. Το ότι κέρδισε αυτήν τη μάχη, δεν σημαίνει ότι εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι πολίτες σε αυτήν και ότι μέσω της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να προκύψει ένα δυνατό σύστημα Υγείας ή ένα δημόσιο πανεπιστήμιο για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι.

Σε μία σύγχρονη Δημοκρατία υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες, μέσω των οποίων κρίνεται οποιοσδήποτε έχει εξουσία. Είτε αυτός είναι ο Πρωθυπουργός είτε ένας Δήμαρχος είτε ένας πρόεδρος Συνεταιρισμού. Δυστυχώς, στην Ελλάδα επειδή δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και όλη η εξουσία απορρέει από το γραφείο του Πρωθυπουργού, αυτός κρίνεται μία φορά στα 4 χρόνια και η κρίση του γίνεται στιγμιαία. Θα σας θυμίσω τη νίκη του κ. Καραμανλή, για παράδειγμα το 2007, ο οποίος κατέρρευσε την επόμενη μέρα. Δεν κρίθηκε εκείνη την ώρα για το σύνολο της πολιτικής του, αλλά για κάποιους συγκεκριμένους χειρισμούς και μάλιστα, εκείνη την περίοδο, για τις πυρκαγιές. Είχε τα ηνία, για να αντιμετωπιστεί η κρίση και ο κόσμος εναπόθεσε τις ελπίδες του στον ίδιο, χωρίς να κριθεί για την υπόλοιπη θητεία του.

-Έχω τονίσει αρκετές φορές τη σημασία που έχει το κοινό των 2 εκ. Ελληνίδων και Ελλήνων οι οποίοι έχουν φύγει από τις κάλπες. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών έχουν ψηφίσει στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ και πιστεύω πως μπορούμε να τους επαναπατρίσουμε, ουσιαστικά πείθοντάς τους ότι η δική μας η αντιπολίτευση θα είναι στιβαρή, μετρημένη και πάντα για το καλό της χώρας. Το περιμένουν πολλοί και είναι στο χέρι μας αυτήν την προεκλογική περίοδο να το αποδείξουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Υπάρχουν άνθρωποι που πήγαν στη ΝΔ, για να πλήξουν τον κ. Τσίπρα και νομίζω πως το πέτυχαν. Αυτό που τους έδωσε ο Τσίπρας δεν τους ευχαρίστησε και γι’ αυτό σιγά σιγά αποχωρούν από τους κόλπους του. Εμείς θα μιλήσουμε για την αντιπολίτευση που θα κάνουμε, πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα, τις προτάσεις που θα φέρουμε στο τραπέζι και νομίζω αυτό μπορεί να τραβήξει κόσμο από όλες τις μεριές.

Ας αφήσουμε τον κόσμο να κρίνει ποιους θέλει στη Βουλή, ποιους για αντιπολίτευση, ποιους και πώς θέλουν να κυβερνήσουν, γιατί τα ποσοστά της ΝΔ μπορεί και να συρρικνωθούν, αν νιώσει ο κόσμος ότι η ΝΔ έχει αρχίσει να γίνεται αλαζονική.

Η σύνθεση της Βουλής θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνουμε αυτές τις 20 μέρες και από το ποιοι τελικά θα έρθουν στις κάλπες να μας εμπιστευτούν.

-Ενώ παλιά η Αθήνα μιλούσε και άκουγε η Περιφέρεια, η Αθήνα τώρα υπολείπεται της Περιφέρειας, δηλαδή έχει μεγαλύτερες αντιστάσεις, έχει μεγαλύτερο κυνισμό και εδώ έχει φωλιάσει το «όλοι ίδιοι είναι». Δεν υπάρχει αυτό στην επαρχία. Στην επαρχία ο κόσμος έρχεται σε επαφή με τους πολιτικούς πολύ πιο άμεσα. Στην Αθήνα έρχεται σε επαφή μέσα από την τηλεόραση και δεν είναι εύκολο να διακρίνει ποιος πραγματικά εννοεί αυτά που λέει και ποιος όχι.

Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία στην Αθήνα, αυτές τις 20 μέρες, να αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Θα δώσουμε μεγάλη μάχη από τώρα μέχρι τις 25 Ιουνίου, για να αυξήσουμε τα ποσοστά μας και να πάμε μπροστά. Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού, έχω την αίσθηση ότι όσο πιο μακριά είσαι, τόσο πιο διπολικό είναι το κλίμα. Γι’ αυτό παλιά είχαμε μια απόλυτη κηδεμονία του ΠΑΣΟΚ στο εξωτερικό και τώρα τα ποσοστά είναι μικρότερα. Όσο θα βλέπουν οι Έλληνες του εξωτερικού, το ΠΑΣΟΚ να αρθρώνει τον λόγο που αρθρώνει και να μεταφέρει όσα πιστεύει στην κοινωνία, τόσο περισσότερο θα αρχίσουν να πείθονται ότι υπάρχει λόγος να υποστηριχθεί και πάλι.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στα «Παραπολιτικά 90,1» και τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη: 

https://www.youtube.com/watch?v=fc-zvZgua50