Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να λειτουργήσει ως μια ομάδα και ξέρω πώς να το κάνω
Συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΒΕΡΓΙΝΑ TV», στην εκπομπή «Οι Απέναντι», με τους δημοσιογράφους Σταύρο Οραήρογλου και Χρήστο Τσαλικίδη.
– Η προεκλογική μάχη έχει ξεκινήσει ήδη, αλλά τα χαρακτηριστικά της δεν είναι ακριβώς αυτά που της αποδίδονται. Βλέπουμε ότι το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει πολύ δυναμικά, κυρίως από την τεράστια αποχή, όπου, στις Ευρωεκλογές, τρεισήμισι εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες γύρισαν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Αυτό δημιούργησε κλυδωνισμούς σε όλα τα κόμματα, διότι, κανένα τους, έτσι όπως είναι στη σημερινή του μορφή, δεν εκπροσωπεί την Ελληνίδα και τον Έλληνα, στον βαθμό που μπορεί να αντέξει μια συντεταγμένη Δημοκρατία. Υπάρχουν εσωτερικές διεργασίες, όχι μόνο στο τι θα γίνει στις 6 Οκτωβρίου στο ΠΑΣΟΚ, αλλά με το τι γίνεται αυτήν τη στιγμή στην Κυβέρνηση, όπου έχουμε μια σημαντική απώλεια δυνάμεων και μεγάλους εσωτερικούς τριγμούς. Δεν είναι ένας αγώνας που ξεκινάει τώρα και οδηγεί στη Χαριλάου Τρικούπη. Είναι ένας αγώνας που, αν γίνει σωστά και προχωρήσει, οδηγεί πέρα από αυτό, και έτσι, οτιδήποτε κάνουμε, δεν είναι μόνο θέμα ενός προσώπου, αλλά ενός κόμματος, που θα κατευθυνθεί συντεταγμένα για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
– Δεν πιστεύω πως η Ελλάδα οδεύει προς την ακροδεξιά, όπως ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Αναμφίβολα, έχουμε δει μια αύξηση των ποσοστών κομμάτων που είναι στις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, θα κάνουμε μεγάλο λάθος, αν συσχετίσουμε έναν ψηφοφόρο του κου Βελόπουλου, της Νίκης ή ακόμα και των Σπαρτιατών, με τα φασιστικά κινήματα που βλέπουμε να αναπτύσσονται στην Ευρώπη. Αυτά είναι κόμματα διαμαρτυρίας και είναι ένα μήνυμα που εμείς οφείλουμε να πάρουμε. Πιστεύω, πολύ βαθιά, ότι η Ελληνίδα και ο Έλληνας ψηφίζουν κατά κύριο λόγο για ένα κράτος που λειτουργεί. Εμείς, λοιπόν, στο ΠΑΣΟΚ, αυτήν τη δουλειά την ξεκινήσαμε. Ήδη βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με έναν άνθρωπο, έχει να κάνει με το πώς ξετυλίγουμε το πρόγραμμά μας έτσι ώστε οι πολίτες να νιώσουν ότι υπάρχει ένα όραμα και να αγκαλιάσουμε τα μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, τα οποία ακόμα εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, στους Συνεταιρισμούς, στα Πανεπιστήμια. Οφείλουμε να κάνουμε έναν σωστό επικοινωνιακό σχεδιασμό, ώστε αυτές οι θέσεις να φτάσουνε εκεί που πρέπει. Και βεβαίως, μια ηγετική ομάδα, στην οποία πάντα θα μπορέσει να ακουμπήσει η Ελληνίδα και ο Έλληνας.
– Ο επόμενος ή η επόμενη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί, πολύ γρήγορα, να ετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ, για να συγκροτηθεί μια ομάδα που αύριο μπορεί να πάρει την Κυβέρνηση. Ένας πόλος δυνατός, πρέπει να πάει στις εκλογές απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
– Το πρόβλημα μας, ως κόμμα, είναι ότι οι πολύ καλές μας προτάσεις δεν κουμπώνουν σε θέσεις και σε οράματα τα οποία να αναγνωρίζονται από την κοινωνία. Είναι ένα μεγάλο έλλειμμα και, δυστυχώς, για πάρα πολλά χρόνια, βασιζόμαστε σε ένα όραμα που είχε εκφραστεί παλιότερα, χωρίς να το επικαιροποιούμε στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας.
– Στο γιατί κάποιος να εμπιστευτεί στο πρόσωπό μου την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το πιο κομβικό σημείο αποτελεί ότι όλη μου τη ζωή, φτιάχνω εξαιρετικά δυνατές ομάδες. Το έχω κάνει στην εταιρεία μου όταν ήταν πτωχευμένη, στον τομέα επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Πράγματι, ό,τι έχω πετύχει, συνέβη επειδή κλήθηκα να συντονίσω μια ομάδα που μπορεί να πάει τα πράγματα μπροστά, αποτελούμενη από ανθρώπους εξυπνότερους από εμένα. Αυτό είναι κάτι που πολύ συχνά υποτιμάται, γιατί ψάχνουμε πάντα το ένα πρόσωπο που μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά ακόμα και οι μεγαλύτεροι ηγέτες, είχαν γύρω τους εξαιρετικά ικανούς ανθρώπους οι οποίοι μπορούσαν να τους βοηθήσουν στο δύσκολο έργο τους. Το πώς φτιάχνεις μια ομάδα, πώς τη συντονίζεις και την κουρδίζεις, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς και είναι κάτι που το ΠΑΣΟΚ θα το χρειαστεί στη γρήγορη διαδρομή που έχει μπροστά του, μέχρι τις επόμενες εκλογές.
-Για να κριθεί ένα σχέδιο, πρέπει πρώτα να οριστεί ποιο είναι το πρόβλημα που καλείται να λύσει. Το σχέδιο που έφερα στον Τραπεζίτη της Κεντρικής Επιτροπής, παρουσίαζοντάς το για να κριθεί και από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από κάθε πολίτη, ξεκινάει από την παραδοχή ότι στην ελληνική κοινωνία, διευρύνονται τεράστιες ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και η πρόσβαση στην εξουσία. Ειδικά το τελευταίο, εμποδίζει χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες από τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, να κάνουν πράξη τα όνειρά τους. Πρέπει, πρώτα από όλα, να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της χώρας, σπάζοντας το απόστημα της κεντρικής εξουσίας. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Μαξίμου. Οφείλουμε να μεταφέρουμε αυτήν την εξουσία από το κέντρο, όχι μόνο στα Υπουργεία, αλλά και στις Περιφέρειες και από εκεί, ο εκάστοτε Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, να σχεδιάζουν μαζί την ανάπτυξη της περιοχής τους.
– Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα αυτήν τη στιγμή, που η Κυβέρνηση αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει, είναι η βία. Ένα πολύ κακό και πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη πρόσφατα με τον κο Αυγενάκη, διότι, ουσιαστικά, νομιμοποιεί στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία. Επιπλέον, η αδυναμία του εθνικού συστήματος υγείας και του ελληνικού σχολείου, να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις των εποχών. Είναι μια σειρά από θέματα που καθημερινά βλέπει ο πολίτης μπροστά του και δεν είναι δυνατόν να τα αντιμετωπίζει κι εμείς να συζητάμε για το πότε θα κάνουμε τη μία ή την άλλη εσωκομματική διαδικασία.
– H Ελλάδα πρέπει να έχει τη δύναμη να λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς είμαστε μέλος της Ε.Ε. και είναι πολύ λογικό να δρούμε έτσι εντός των Βαλκανίων. Η Τουρκία, αντίθετα, έχει τη στρατηγική να είναι πάντα ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Δημιουργεί συνέχεια κρίσεις. Αυτές είναι αποφάσεις οι οποίες καθορίζουν το τι είναι ο καθένας από εμάς. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να δυναμώνουμε, με ισχυρή διπλωματία, άμυνα και οικονομία.
– Η ακρίβεια είναι εξωγενής και δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς αυτό. Όμως, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος το οποίο είναι εσωτερικό και αφορά την αισχροκέρδεια και τα μονοπώλια. Η ακρίβεια ξεκινάει έξι μήνες πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται την ύπαρξη της ακρίβειας. Δεν παίρνει μέτρα μέχρι το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς και δεν βασίζεται σε ελέγχους που καθυστερούν την αύξηση των τιμών και επιταχύνουν τη μείωσή τους. Ήδη έχουμε χάσει δυόμισι χρόνια ακρίβειας που σπαταλούν το εισόδημα της Ελληνίδας και του Έλληνα. Ο κος Μητσοτάκης, προτιμά να μοιράζει pass, κάνοντας τον μέσο πολίτη να νιώθει ότι λαμβάνει ελεημοσύνη. Μόνιμη διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία, είναι ότι εμείς πιστεύουμε σε έναν πολίτη που στέκεται στα πόδια και στις δυνάμεις του και μπορεί να κάνει πράξη τα όνειρά του.
-Η Κυβέρνηση αποφάσισε να πατήσει γκάζι στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δεν είναι κακή ιδέα, αλλά έχασε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τον εκδημοκρατισμό της παραγωγής ενέργειας, δηλαδή, να μοιράσει ενέργεια εκεί που πραγματικά θα είχε αξία και θα αύξανε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Για παράδειγμα, έχουμε τους αγρότες που θα μπορούσαν να έχουν ΑΠΕ για να αρδεύουν τα χωράφια τους πολύ πιο φθηνά. Επίσης, στα Επιμελητήρια, ώστε οι ενεργοβόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν φθηνότερη ενέργεια ή στους Δήμους, για να δίνουν φτηνή ενέργεια στα ευάλωτα νοικοκυριά. Αντίθετα, δίνονται όλα στις μεγάλες επιχειρήσεις.
– Δεν είναι αρμοδιότητα των νέων ανθρώπων να προσεγγίσουν την πολιτική, αλλά δική μας δουλειά να τους προσεγγίσουμε. H πολιτική έχει απομακρυνθεί από την κοινωνία γενικότερα και η νεολαία δεν νιώθει ότι αυτά που λέμε μπορούν να φέρουν αλλαγή στον τρόπο ζωής. Μόνο όταν θα αρχίσει να ακούει προτάσεις που θα βλέπει ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά και ότι δεν χρειάζεται να πάει σε μια άλλη χώρα για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα, θα αρχίσει να κοιτάει την πολιτική σοβαρά.
Παρακάτω θα δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΒΕΡΓΙΝΑ TV», στην εκπομπή «Οι Απέναντι» με τους δημοσιογράφους Σταύρο Οραήρογλου και Χρήστο Τσαλικίδη: