-Την ώρα που μαίνονται οι πυρκαγιές, δεν μπορεί να γίνει άγονη αντιπολίτευση για την πυρόσβεση, μπορεί όμως να παρατηρηθεί, ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η πρόβλεψη των πυρκαγιών. Η Κυβέρνηση επικαλείται την κλιματική αλλαγή, αλλά αυτό δεν συνέβη από πέρσι-φέτος. Εξελίσσεται 20 χρόνια και η πρόβλεψη θα έπρεπε να έχει γίνει κτήμα όλων μας.

Για παράδειγμα, αύριο πάμε διακοπές. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, εάν υπάρξει πυρκαγιά; Ξέρουμε πώς πρέπει να φύγουμε, πώς μπορούμε να πάμε να βοηθήσουμε; Δεν ξέρουμε. Μα δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη, αν δεν κάνεις σύμμαχό σου την τοπική κοινωνία, αν δεν δώσεις εργαλεία στις τοπικές κοινωνίες, να αντιμετωπίσουν, να προετοιμάσουν την κατάσταση, έτσι ώστε “ο μη γένοιτο” αν συμβεί κάτι, όπως αυτό που συμβαίνει, η πυρόσβεση να είναι πιο εύκολη.

Δεν υπήρχε προετοιμασία. Δεν ανέλαβε χθες η Κυβέρνηση, αντίθετα κυβερνάει 5 χρόνια. Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Μέσα σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο, διανύουμε τις πρώτες 100 μέρες της νέας Κυβέρνησης. Από τα νομοσχέδια που έχουμε δει, συν το ζήτημα των πυρκαγιών, φαίνεται πως η Κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από τρία πράγματα. Αρχικά, χαρακτηρίζεται από μια σοβαρότατη ανικανότητα, από μια επιφανειακή και όχι ουσιαστική προσέγγιση στα πράγματα. Αυτό φαίνεται από τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα τής πρόβλεψης αλλά και τον τρόπο που χειρίστηκε την ψήφο των αποδήμων. Και το τρίτο χαρακτηριστικό είναι οι σκληρές νεοφιλελεύθερες τάσεις που φαίνεται να έχει, τις οποίες μοιάζει να συγκεντρώνει και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Αυτά τα χαρακτηριστικά καταδεικνύουν ένα διαφορετικό προφίλ από αυτό που είδαμε να έχει την προηγούμενη τετραετία. Οι πρώτες 100 μέρες της προηγούμενης τετραετίας, είχαν ξεκινήσει με νομοσχέδια, είχαν δείξει μια ετοιμότητα, μια διάθεση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας και η Κυβέρνηση κατάφερε γρήγορα να επιβάλλει τη δική της ατζέντα.

Σε αυτή την τετραετία, βλέπουμε πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό της, το οποίο αποτελεί κακό ξεκίνημα για την ίδια. Δίνει ένα σήμα για το πώς θα πορευτεί, το οποίο θα αποκορυφωθεί στη ΔΕΘ, όπου θα φανεί πραγματικά τι είδους Κυβέρνηση είναι.

Το μεγάλο έλλειμμα σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, είναι η πρόβλεψη. Η πρόβλεψη, δεν απαιτεί αγορά μηχανημάτων, δεν απαιτεί ξόδεμα δημοσίου χρήματος. Η πρόβλεψη απαιτεί οργάνωση της κοινωνίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και ενδυνάμωση της. Να φύγουν οι εξουσίες από το κέντρο και να πάνε εκεί που μπορούν να προβλεφθούν οι φωτιές. Και να υπάρχουν πολιτικές οι οποίες συνάδουν με την γεωγραφική κατανομή της κάθε περιοχής. Άλλη είναι η πυρόσβεση στα νησιά, άλλη είναι επάνω στο βουνό. Αυτό απαιτεί σοβαρή νηφάλια, ουσιαστική, πολυκομματική πολιτική προσέγγιση. Θέλει διαβούλευση για να ακούσουμε την κάθε περιοχή και ποιες είναι οι ανάγκες της, θέλει ουσιαστική πολιτική δουλειά.

Το να αγοράζεις μόνο αεροπλάνα είναι απλό και όχι τόσο σημαντικό κατόρθωμα. Η Κυβέρνηση επικοινωνεί πως αγόρασε αεροπλάνα. Τι τα κάνει; Πώς τα οργανώνει; Πώς οργανώνει την κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το υλικό το οποίο έχει; Πώς προετοιμάζεται; Εδώ, βρίσκεται η ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι στο αν πήρε δέκα ή δώδεκα αεροπλάνα. Μακάρι να είχε πάρει και δώδεκα και εικοσιπέντε. Το έλλειμμά της φαίνεται στο γεγονός ότι της αρέσει να αγοράζει μηχανήματα, χωρίς να βάζει την κοινωνία στο πλαίσιο που χρειάζεται για να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα.

-Έχουμε κατά καιρούς κατηγορήσει τη ΝΔ για αλαζονεία. Η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι, θεωρούσε ότι η διακυβέρνηση είναι εύκολο πεδίο. Δηλαδή, θεωρούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να αναπτύξει σοβαρή αντιπολίτευση μέσω του Αλέξη Τσίπρα και δεν της προκαλούσε ανησυχία. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν ένα μικρότερο κόμμα είχε σοβαρή αντιπολίτευση, την οποία ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να λάβει υπόψιν του σοβαρά. Αντίθετα, θεώρησε, ότι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ένα αφήγημα για τη χώρα και η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, ήταν υπεραρκετά για να οδεύει η ΝΔ ακάθεκτη. Πλέον δεν είναι έτσι, το ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να ακούγεται. Αρθρώνουμε μια αντιπολίτευση η οποία δεν είναι ούτε προσωποκεντρική ούτε βίαιη στην έκφρασή της, είναι μια νηφάλια αντιπολίτευση με προτάσεις.

-Έδωσαν χρήματα στους Δήμους, αλλά το θέμα δεν λήγει εκεί. Για παράδειγμα, ένας γονέας λέει στο παιδί του «πάρε παιδί μου 50 ευρώ και πήγαινε στη λαϊκή να ψωνίσεις». Ξέρει το παιδί τι χρειάζεται το σπίτι; Το έχεις επιμορφώσει; Όχι. Πώς γίνεται λοιπόν να δίνεις χρήματα στους Δήμους για αποψιλώσεις και να μην τους εξηγείς τι ακριβώς χρειάζεται για να προστατευτεί η περιοχή τους; Δίνουν χρήματα, δεν δίνουν γνώσεις. Δίνουν γνώσεις, δεν  δίνουν χρήματα. Τους δίνουν άλλα εργαλεία, δεν μπορούν όμως να τα υποστηρίξουν. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας πραγματικός συνέταιρος σε αυτήν τη μάχη και πρέπει να προετοιμαστεί σωστά και σταδιακά ξεκινώντας από σήμερα κιόλας, για να είναι έτοιμη σε τέσσερα, πέντε, δέκα χρόνια, διαφορετικά αυτό που επιχειρείται είναι χωρίς αντίκρισμα. Μια πολιτεία η οποία θέλει σοβαρά να αντιμετωπίσει το θέμα των πυρκαγιών, συγκεντρώνει όλο τον κόσμο γύρω από το τραπέζι και μοιράζει τη δουλειά σταδιακά, έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν όλοι στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.

-Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει πως είναι έτοιμο να συμβάλλει στον διάλογο. Απόδειξη αποτελεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Θα έπρεπε να είναι ένα νομοσχέδιο στο οποίο όλοι θα μπορούμε να συμφωνήσουμε. Προτείναμε δέκα πράγματα στην Κυβέρνηση, για το πώς μπορεί να γίνει καλύτερο, η Κυβέρνηση όμως τα αγνόησε. Και παρόλα αυτά, το ψηφίσαμε. Εμείς δώσαμε προτάσεις για να κάνουμε κάθε νομοσχέδιο καλύτερο για τους απόδημους, όχι για το ΠΑΣΟΚ ή την Κυβέρνηση, αλλά για τους απόδημους. Η Κυβέρνηση θεωρώντας πως πολλά από τα media είναι στο πλευρό της, νιώθει πως είναι στο απυρόβλητο και για αυτό συνεχίζει να παίρνει πολιτικές αποφάσεις οι οποίες είναι ελλειμματικές.

Ακούστε τη συνέντευξή μου στο Πρακτορείο FM 104,9, με τον δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη:

https://youtu.be/Ns-UXuMfuTs