Tο κράτος πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη και όχι τη δική του εξουσία
Στην εκπομπή Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη
-1 δισεκατομμύριο αιτήματα τον χρόνο στο gov.gr για 10 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες σημαίνει ότι ο μέσος πολίτης πρέπει να έρχεται σε επαφή με κάποιο Yπουργείο κάθε τρεις μέρες.
Με λίγα λόγια, καλή η ψηφιοποίηση, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στην εμμονή του πολιτικού συστήματος να κρατά όλη την εξουσία στα χέρια του και να νομοθετεί με γνώμονα μόνο την διατήρησή της μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες που κρατούν τους πολίτες σε ομηρία. Που υποχρεώνουν τον πολίτη να έρθει σε επαφή με το δημόσιο ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Θέλει ο επόμενος Πρωθυπουργός να κάνει πραγματική μεταρρύθμιση; Ας σταματήσουμε να στολίζουμε την βιτρίνα και ας οργανώσουμε διαφορετικά το μαγαζί. Για να μπορέσει μια μέρα το κράτος να γίνει πραγματικός υπηρέτης του πολίτη και όχι το αντίστροφο.
-Η προσπάθεια της ψηφιοποίησης του κράτους έχει ξεκινήσει από το 2010, όταν καταγράφηκαν για πρώτη φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι και αρχίσαμε να βλέπουμε την πραγματικότητα στο ελληνικό δημόσιο. Η δουλειά που έχει γίνει είναι διαχρονική και για να φτάσουμε σήμερα να μπορούν να γίνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αντιμετωπίσαμε τεράστια προβλήματα τα οποία καθυστέρησαν τη διαδικασία, όπως η ηλεκτρονική υπογραφή.
Η τεχνολογία είναι μόνο η βιτρίνα, που βλέπει ο πολίτης, χωρίς να θέλω να μειώσω τη σημασία που έχει μια καλή ψηφιακή εμπειρία με το ελληνικό δημόσιο. Αλλά χρειάζεται δουλειά σε βάθος, για να διορθωθούν οι παθογένειες του ελληνικού δημοσίου. Δεν είναι μόνο η διασύνδεση με τον πολίτη, αλλά η σοβαρή δουλειά από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να σπάσουν οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης που κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα της ψηφιοποίησης.
-Θεωρώ ότι η στήριξη του ΕΦΚΑ είναι προφανής απαίτηση. Μου κάνει εντύπωση όταν ακούω στελέχη της κυβέρνησης μετά από 10 χρόνια κρίσης να λένε πως παρέλαβαν έναν ΕΦΚΑ με δυσκολίες.
Ο ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) είχε δυσκολίες πριν την κρίση και προφανώς αυτές επιδεινώθηκαν. Άρα χρειάζονται καινούργια εργαλεία για να προχωρήσει ο ΕΦΚΑ.
Όσον αφορά τους μάνατζερς. Το θέμα είναι πώς τους προσλαμβάνεις, τι τους θέλεις και πόσο τους πληρώνεις. Αυτοί που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία ως μάνατζερς είναι κάποιοι ακριβοπληρωμένοι υπάλληλοι που δε γνωρίζουμε αν πληρούν τα κριτήρια για τη δουλειά που καλούνται να κάνουν. Πρόκειται απλώς για τα «δικά μας παιδιά» με παχυλούς μισθούς.
Θα μπορούσε να γίνει σοβαρή δουλειά στον ΕΦΚΑ και να έρθουν άνθρωποι με πείρα και με κατανόηση της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς πολύ συχνά παρατηρείται ότι φέρνουμε ειδήμονες με ξένες ιδέες που δε γνωρίζουν πώς να τις εφαρμόσουν στην Ελλάδα.
Εάν μπορούσε να γίνει αυτό μ’ ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, στηριζόμενο από όλες τις κυβερνήσεις, θα ήταν το ιδανικό. Διότι ο ΕΦΚΑ δεν είναι ένα πρόβλημα που ξεκίνησε χθες αλλά ούτε και ένα πρόβλημα που θα λυθεί αύριο. Είναι βαθιές και σταδιακές οι τομές που πρέπει να γίνουν και πρέπει στηριχθούν απ’ όλες τις κυβερνήσεις, ώστε να μην υπάρχουν τα φαινόμενα με Υπουργούς, να αλλάζουν ριζικά και το προσωπικό και τη στοχοθεσία.
-Στην Ελλάδα έχουμε το ταλέντο να κάνουμε συζητήσεις γύρω από εξαιρετικά σημαντικά θέματα για την κοινωνία εστιάζοντας σ’ ένα νομοσχέδιο που κοιτάζει μέρος του προβλήματος. Το βρίσκω λάθος. Με αυτόν τον τρόπο μένουν αναπάντητα ερωτήματα που είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε.
Η δημόσια υγεία είναι ένα εργαλείο για να νιώθει η Ελληνίδα και ο Έλληνας σιγουριά, πως μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του χωρίς να βρεθεί προ καταστάσεων, τις οποίες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.
Αυτό αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Έρχεται σήμερα ένα νομοσχέδιο, το οποίο με τον τρόπο του αλλάζει το πώς βλέπουμε τον ασθενή και δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων. Ουσιαστικά νομιμοποιεί το φακελάκι.
Το να έρχεσαι και να λες «εφόσον έχεις τα χρήματα, πήγαινε το απόγευμα και ξεπέρασε την ουρά» σημαίνει ότι γυρνάμε την πλάτη στις βασικές αρχές και αξίες της δημόσιας υγείας.
Η Νέα Δημοκρατία με αυτό το νομοσχέδιο γυρνά την πλάτη της στη δημόσια υγεία και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν αυτοί που μέχρι χθες υπερασπίστηκαν και υπηρέτησαν το δημόσιο σύστημα υγείας από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο γιατροί. Είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το σύστημα πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε Ελληνίδα και Έλληνα ως ίσο και να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες σ’ όλους ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
– Έχουμε κάνει προτάσεις ως ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση των νοσοκομείων. Την ίδια ώρα χρειάζεται να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κρατήσουμε αυτά τα εξαιρετικά μυαλά στην Ελλάδα. Να τα πληρώσουμε σωστά, να δημιουργήσουμε μία καινούργια «αγορά». Όχι κερδοσκοπική αλλά δημιουργική, μέσα στην οποία και οι Ελληνίδες και Έλληνες ασθενείς θα μπορούν να έχουν καλύτερη υγεία αλλά και να έχουμε υπηρεσίες που θα μπορούν να κρατήσουν τα νοσοκομεία μας ζωντανά.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την εκπομπή Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη:
https://www.youtube.com/watch?v=s591HaI2WGQ