-Από την εμπειρία μου, γνωρίζω ότι οι πολιτικοί που μπαίνουν στον χώρο και κρατάνε επαφή με την πραγματικότητα είναι ελάχιστοι. Είναι αλήθεια ότι μπαίνεις σε έναν κλειστό κύκλο, ο οποίος θέτει τις δικές του παραμέτρους και αυτές σε απομακρύνουν από αυτό που ζει ο μέσος άνθρωπος καθημερινά. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να κρατήσουμε στην πολιτική, ανθρώπους που έχουν επαφή με την οικονομία και την κοινωνία. Έτσι, οι ήδη υπάρχοντες, σχεδιάζουν στο κενό νομίζοντας ότι ζουν σε άλλη χώρα, χωρίς να κοιτούν τις πραγματικές ανάγκες του τόπου. Αυτό είναι παγίδα για τους ίδιους, απογοητευτικό για τον κόσμο.

-Από την αρχή του καλοκαιριού, στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας είχα πει: «Παιδιά, προσέξτε. Ο κόσμος που θα έρθει, θα εντείνει το πρόβλημα στο ήδη εξασθενημένο σύστημα υγείας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε». Το καλοκαίρι πέρασε και λίγα στοιχεία είχαν βγει σχετικά με την επιβάρυνση των ΜΕΘ. Τώρα βγήκε και η μελέτη Λύτρα, ανακοινώνοντάς μας πράγματα τα οποία αν επιβεβαιωθούν υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, καθώς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.
Επίσης δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο ότι ακόμα ένα καλοκαίρι ανοίξαμε τα πάντα, πράγμα το οποίο έπρεπε να κάνουμε για να δουλέψει η οικονομία, δεν αντιλέγω. Καταργήσαμε όμως κάθε στοιχειώδες μέτρο προστασίας αναιτιολόγητα, και χωρίς να έχουμε προετοιμαστεί αρκετά για να αντιμετωπίσουμε την επιπλέον επιβάρυνση που θα δεχόταν το ΕΣΥ. Προς τι όλα αυτά, ενώ το σύστημα υγείας πιέζονταν τόσο πολύ.

-Στα θέματα της υγείας και της οικονομίας, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η απάντηση είναι λογιστική. Ότι μπορείς με τα νούμερα, να πεις την ιστορία του τόπου. Τα νούμερα, μπορείς να τα διαβάσεις όπως θες. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι αν δεν έχεις όραμα, αν δεν είσαι σωστά προετοιμασμένος, αν δεν σχεδιάσεις σωστά, αν δεν εφαρμόσεις σωστές πολιτικές, ό,τι και να λένε τα νούμερα, η κοινωνία θα λέει κάτι διαφορετικό. Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, στις γειτονιές, στις λαϊκές, καταλαβαίνεις εύκολα ότι το αφήγημα της Κυβέρνησης βρίσκεται πολύ μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων.

-Έχουμε ένα άμεσο πρόβλημα και ένα πιο μεσοπρόθεσμο πρόβλημα. Το άμεσο πρόβλημα αφορά την τεράστια ακρίβεια και τη δυσβάσταχτη καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών. Απαιτείται κάθε δυνατό μέτρο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Έχουμε αργήσει, διότι η κυβέρνηση ολιγώρησε σε πολλά επίπεδα στο θέμα της ακρίβειας.  Όμως, μεσοπρόθεσμα, ο στόχος μας πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικός. Να πάμε την παραγωγή της ενέργειας όσο πιο κοντά  γίνεται στον καταναλωτή. Ο καταναλωτής ενέργειας πρέπει να είναι και παραγωγός της. Και πρέπει να δώσουμε όλα τα κίνητρα για να φτάσουμε εκεί.  Μόνο έτσι δημιουργείς εκδημοκρατισμό της ενέργειας.

-Θέλουμε μια ΔΕΗ χωρίς πολιτικά ρουσφέτια, που δεν θα ανεβάζει το κόστος στον καταναλωτή, αλλά αντίθετα θα το μειώνει και προοδευτικά θα ανεξαρτητοποιηθεί ο πολίτης από τους μεγάλους παίκτες. Χρειαζόμαστε μια πρόταση, η οποία θα εξασφαλίζει ότι τα ολιγοπώλια της ενέργειας θα περιοριστούν και τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν.

Μια τέτοια πρόταση, θα θέσει μια σοβαρή βάση συζήτησης και είμαστε πρόθυμοι να τη συζητήσουμε. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην γίνονται απλές εξαγγελίες, αλλά να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» με τους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video