– Η Αμερική αλλάζει και δεν είμαστε σίγουροι ακόμη προς ποια κατεύθυνση. Η εξωτερική μας πολιτική, έχει επενδύσει απόλυτα στο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πορεύονται, με τον ίδιο τρόπο. Μετά την απόπειρα δολοφονίας του κου Τραμπ, βλέπουμε ότι ο διχασμός στην Αμερική είναι πολύ βαθύς. Μπορεί να έχουμε μία αλλαγή στην ηγεσία της πολύ σύντομα και η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική, που έχει αποφασίσει να έχει η Ελλάδα, πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Τώρα, είναι η ώρα να κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει και να αλλάξουμε την εξωτερική μας πολιτική, ώστε να είναι πολύ πιο πολυδιάστατη, να μιλάει με όλες τις μεριές, όπως κάναμε παλιά. Που να μπορούμε να μιλάμε και με τους Ισραηλινούς και με τους Παλαιστίνιους και με τους Ρώσους και τους Ουκρανούς. Έτσι, ώστε, η Ελλάδα να ξαναπάρει τα πάνω της στον ρόλο του διαμεσολαβητή, κάτι που της προσδίδει και το προφίλ του παράγοντα σταθερότητας.

-Πολύ καλά κάναμε και καταδικάσαμε την εισβολή στην Ουκρανία, και πιστεύω ότι αυτή ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση. Η Ελλάδα κατάφερνε πάντα να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή με το να έχει σχέσεις και να μπορεί να μιλάει με όλες τις μεριές, σε τέτοιες διαμάχες. Έτσι, λοιπόν, ενώ είχαμε σχέσεις που θα μπορούσαν να μας φέρουν ως διαμεσολαβητές ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, όπως θα μπορούσαμε να έχουμε διαμεσολαβητική σχέση με τους Ρώσους και τους Ουκρανούς, σήμερα, βλέπουμε μία μονοδιάστατη πολιτική, η οποία βασίζεται στην πεποίθηση ότι δεν θα αλλάξουν τα πράγματα στην πολιτική.

-Αν θυμόσαστε την εποχή του κου Σημίτη, με Υπουργό τον κο Παπανδρέου, η εξωτερική μας πολιτική και οι πρωτοβουλίες που παίρναμε, η ενεργητική εξωτερική πολιτική, μας έφερνε μέσα σε κάθε τραπέζι διαπραγματεύσεων. Εκεί θέλει να είναι η Ελλάδα, όχι απλώς να είναι το τσιράκι μιας ή άλλης δύναμης, διότι τότε, γινόμαστε μέρος του προβλήματος και οδηγούμαστε σε απομόνωση.

-Δεν βλέπω την 6η και 13η Οκτωβρίου ως το τέλος μιας διαδικασίας, αλλά ως έναν σταθμό, ο οποίος οδηγεί στις εθνικές εκλογές. Άρα, κοιτάζω μπροστά. Θέλοντας να πείσω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει, για να εκπροσωπήσει ξανά τις ελπίδες του κόσμου. Για να γίνει αυτό, όμως, όσο συζητάμε για τις διαδικασίες, ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τι είναι αυτό το οποίο εκπροσωπούμε και γιατί θεωρούμε ότι η δική μας η πρόταση είναι καλύτερη από αυτήν της ΝΔ.

-Για το τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε μετά τις εσωκομματικές εκλογές, με μία λέξη θα πω: «ανοιχτό». Το ΠΑΣΟΚ πάντα μιλούσε από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς και εκεί βάζω και τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι προτίμησαν τη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο είναι πλειοψηφικό. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο που λειτουργεί, έχει συρρικνώσει το ακροατήριο στο οποίο μιλάει. Άρα, για να μιλήσουμε σε αυτό το ακροατήριο, χρειάζεται ένα όραμα στο οποίο να μπορεί να δει κάθε Ελληνίδα και Έλληνας, πού θα είμαστε σε 3,5,10 χρόνια. Χρειάζεται ο μηχανισμός, για να μπορούμε να πάμε σε κάθε χωριό και σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας και χρειαζόμαστε και επικοινωνία η οποία θα αναδείξει ότι το στελεχιακό δυναμικό που έχουμε, είναι εδώ, ξέρει τα θέματα, μπορεί να ακουμπήσει η Ελληνίδα και ο Έλληνας, πάνω σε αυτήν την ηγετική ομάδα.

-Ο κος Κασσελάκης δεν ξέρει ότι υπάρχει ήδη συζήτηση μέσα στο Κοινοβούλιο, η οποία πολύ συχνά οδηγεί στη σύνθεση. Είναι στον χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα, να  μπορεί να κοιτάξει σε προτάσεις που φέρνει η μια ή η άλλη μεριά, και να συνθέσει μία πρόταση, η οποία να είναι πολύ πιο εποικοδομητική, από αυτήν την οποία μπορεί να έχει μία θέση στα δεξιά μας ή στα αριστερά μας. Αυτό, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και εκεί που υπάρχουν Νομοσχέδια που συμφωνούμε, θα ψηφίζουμε μαζί και, όπου διαφωνούμε, θα γίνεται συζήτηση για να βελτιώνονται. Ο κος Κασσελάκης δεν είναι μέλος του Κοινοβουλίου και αυτό του δίνει ένα μειονέκτημα σε ό,τι αφορά την κατανόηση της λειτουργίας της Βουλής. Αυτά, συμβαίνουν και θα συνεχίζουν τα συμβαίνουν και, αν πραγματικά το ΠΑΣΟΚ γίνει ένα κόμμα που ανοίγει την αγκαλιά του στον κόσμο, θα χρειαστεί να το κάνει και εσωτερικά. Και όσο το κάνει, θα χτίζει εμπιστοσύνη ότι ακούει, ότι συνθέτει, ότι έχει τις σωστές προτάσεις. Άρα, ο κος Κασσελάκης χτυπάει μία πόρτα ήδη ανοιχτή, αυτό το οποίο δεν καταλαβαίνει, όμως, είναι  ότι τα κόμματά μας έχουν πολύ μεγάλες διαφορές ή τουλάχιστον, εγώ αντιλαμβάνομαι, διαφορές σε επιμέρους θεματικές, οι οποίες είναι πολύ ουσιαστικές. Το δικό του το κόμμα, όταν ήταν Κυβέρνηση, έκανε ένα Νομοσχέδιο που προσπάθησε να χειραγωγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ, αντίθετα, εμείς πιστεύουμε και έχουμε δουλέψει για αυτό: ότι θέλουμε τη χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Το σπάσιμο των καρτέλ και η αύξηση του ανταγωνισμού. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να δημιουργήσεις καινούργιες αγορές. Αυτήν τη στιγμή, ακόμα και αν δείτε την έκθεση του κου Στουρνάρα, το πρώτο πράγμα που θα διαβάσει κανείς, είναι ότι «έχουμε ολιγοπώλια, τα οποία στηρίξαμε εσκεμμένα τα τελευταία χρόνια, διότι η μικρομεσαία επιχείρηση πρέπει να πεθάνει, διότι φοροδιαφεύγει και δεν είναι ανταγωνιστική». Χτυπήσαμε τη μικρομεσαία επιχείρηση, ουσιαστικά την αποδυναμώσαμε τελείως και αφήσαμε να ενωθούν δυνάμεις οι οποίες αποδεικνύονται, όπως π.χ. στην ιχθυοκαλλιέργεια, όχι τόσο αποτελεσματικές, όσο περίμεναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Άρα, πρέπει να γυρίσουμε πίσω, στην ενίσχυση του μικρομεσαίου επιχειρηματία, στην αύξηση  των δυνατοτήτων τους. Για παράδειγμα, αντί να έχουμε δώσει όλες τις ΑΠΕ σε μεγάλες επιχειρήσεις, φανταστείτε να έχουμε δώσει μερικές σε Επιμελητήρια, Συνεταιρισμούς και την Τοπική Αυτοδίοικηση και όλα αυτά τα pass που δώσαμε για την ενέργεια, να μην τα είχαμε χρειαστεί.

-Θεωρώ πολύ πιο σημαντικό να μιλήσουμε για αυτές τις αλλαγές και πώς θα αποσυγκεντρώσουμε το μοντέλο εξουσίας, έτσι ώστε να νιώθει η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, ότι μπορεί να συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων, να συμμετέχει στο πού θα πάει η χώρα από εδώ και πέρα και έτσι, να ζητάμε μεγαλύτερη νομιμοποίηση. Το να λέμε ότι κάτι δεν είναι νομιμοποιημένο, επειδή δεν ήρθε ο κόσμος, είναι σαν να λέμε ότι οι τελευταίες εκλογές δεν είχανε σημασία.

 

Παρακάτω, θα δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6», με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video