Τα επιδόματα ξαναφέρνουν την ελληνική οικονομία μπροστά στα διλήμματα που μας έβαλαν στα μνημόνια
Συνέντευξη στο TV100 Θεσσαλονίκης και στη δημοσιογράφο Κική Τσιλιγγερίδου
– Τα επιδόματα είναι μια «ανακύκλωση» χρήματος, τα παίρνεις από την κοινωνία και τα ξαναδίνεις στην κοινωνία. Όταν αυτά τα χρήματα δίνονται με σωστά κριτήρια, μπορείς να φρενάρεις λίγο το πρόβλημα το οποίο δημιουργείς, όμως δεν μπορείς να το λύσεις. Για να λύσεις το πρόβλημα πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που η οικονομία παράγει. Αυτή τη στιγμή, έρχεται ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και ζητάει την ψήφο του ελληνικού λαού χωρίς να αναφέρει πως θα αλλάξει η οικονομία ώστε να γίνει πάλι δυναμική. Αντί ο κάθε δήμαρχος, ο κάθε πρύτανης, ο κάθε πρόεδρος επιμελητηρίου να παρακαλάει κάποιον υπουργό, να συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να υπάρχει ένα περιφερειακό πρόγραμμα ανάπτυξης το οποίο μπορεί να πάει την Περιφέρεια μπροστά.
– Αυτό το οποίο οφείλουμε να συζητήσουμε είναι πως φτάσαμε ως εδώ. Γιατί χρειάζονται τόσο μεγάλα επιδόματα και γιατί πρέπει να φορολογήσουμε την ανάπτυξη τόσο εντατικά για να παίρνουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να μοιράσουμε. Το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε αναδιανομή του πλούτου μέσα από την ανάπτυξη. Γιατί να δίνουμε τα περισσότερα στις μεγάλες επιχειρήσεις και γιατί μετά από 3 χρόνια ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε την ατομική παραγωγή και τις ενεργειακές κοινότητες; Αυτή η κυβέρνηση δίνει στους λίγους και μετά έρχεται και λέει: «Θα στάξει κάτι και για εσάς». Όταν ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης, ο δικός του υπουργός, αφαίρεσε την προτεραιότητα που είχαν οι ενεργειακές κοινότητες από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι σαν χώρα. Αυτή τη στιγμή η παραγωγή του πλούτου πρέπει να εκδημοκρατιστεί.
– Η πολιτική σκηνή χρειάζεται φρέσκες πολιτικές προτάσεις. Όμως συμβαίνει το αντίθετο, επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Ξαναφέρνουμε την ελληνική οικονομία μπροστά σε διλήμματα τα οποία μας οδήγησαν σε μνημόνια. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μία ανατροπή του τρόπου που βλέπουμε την ανάπτυξη. Για να πετύχει όμως αυτό, πρέπει να αποσυγκεντρωθεί η εξουσία. Αυτό συμβαίνει στην τοπική κοινωνία όταν συνεργάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση με το τοπικό πανεπιστήμιο, τα επιμελητήρια με τους συνεταιρισμούς και γενικότερα με τον παραγωγικό κόσμο της χώρας. Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Ήρθε η ώρα να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία.
– Οι συνεργασίες των κομμάτων είναι μία ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά γίνονται πάνω σε προγραμματικά πλαίσια, γίνονται μέσα από συμφωνία και γίνονται με στόχο να αφήσουμε τη χώρα μας καλύτερη στα παιδιά μας. Δεν γίνονται για να πάρω εγώ ένα υπουργείο για 6 μήνες ή για να πάρει ένα άλλο στέλεχος μία γενική γραμματεία. Γίνονται για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Αυτή την παιδεία εδώ δεν την κατέχουμε, δυστυχώς.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη συνέντευξή μου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV100 της Θεσσαλονίκης με την δημοσιογράφο Κική Τσιλιγγερίδη: