Τα δυο μεγάλα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για την επιστροφή του κόσμου που απέχει από τις κάλπες
Συνέντευξή μου στο Flash FM και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη
-Οι κάλπες της Κυριακής είναι κρίσιμες για τη χώρα, αφού μας δίνεται μια ευκαιρία να εφαρμόσουμε ένα σύστημα, το οποίο είναι το πιο εξελιγμένο στην Δημοκρατία των αντιπροσώπων, την απλή αναλογική. Είναι ένα εργαλείο του πολίτη για να πιέσει το πολιτικό σύστημα να ωριμάσει, να μπει σε μια διάθεση συνεργασιών και σύνθεσης και να αποδεχθεί τον έλεγχο της εξουσίας. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει τα κόμματα να πιστέψουν σε αυτήν. Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε ότι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον προτιμούν την ενισχυμένη αναλογική, ενώ την απλή αναλογική τη σέβονται μόνο στα χαρτιά.
Όταν ο κ. Ανδρουλάκης λέει «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», δεν πρόκειται για μια εμμονή μαζί τους. Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε την απλή αναλογική, θα πρέπει πρώτα ο Πρωθυπουργός που θα προκύψει από την απλή αναλογική, να την πιστεύει, να δέχεται τον έλεγχο της εξουσίας του και να έχει τη δυνατότητα να κάνει σύνθεση. Ο κ. Μητσοτάκης λέει: “εγώ θα σας πηγαίνω στις εκλογές μέχρι να με ψηφίσετε. Δεν μου αρέσουν οι Κυβερνήσεις Συνεργασίας, αποδυναμώνουν τη χώρα και για αυτό θέλω να κυβερνώ μόνος μου και να μη λογοδοτώ σε κανέναν», όπως έκανε τα τελευταία 4 χρόνια.
-Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε προεκλογικά λέγοντας πως δεν θέλει συνεργασίες, στη συνέχεια τον συμβούλευσαν να μην το επικοινωνεί τόσο απόλυτα καθώς δεν είναι τόσο δημοκρατικό, έπειτα άλλαξε γνώμη λέγοντας «ναι, εγώ θα πάρω την πρώτη εντολή και θα ψάξω συνεργασίες» και τώρα καταλήγει και πάλι στο ότι δεν επιθυμεί συνεργασίες. Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση, παρά να συμμετέχει σε μια συνεργασία που θα περιλαμβάνει μια ατζέντα την οποία θα υπηρετήσουν παραπάνω από ένα κόμμα και θα έχει στόχο να αφήσει μια χώρα καλύτερη στα παιδιά μας. Ξεχνάει πόσο αδύναμη ήταν η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και γιατί ήταν αδύναμη η Κυβέρνησή του.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατείνεται ότι πιστεύει στην απλή αναλογική, πιστεύει στη Δημοκρατία, πιστεύει στην ενδυνάμωση των θεσμών, έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση, λέγοντας “εγώ δεν θα κάνω κυβέρνηση ηττημένων”. Ως ορισμός, η απλή αναλογική δεν έχει ηττημένους ή, για να τεθεί πιο σωστά, στην απλή αναλογική είναι όλοι ηττημένοι. Νικητής είναι μόνο όποιος πάρει 46%. Το θέμα είναι ποιος θα δημιουργήσει έναν συνασπισμό ο οποίος θα σχηματίζει Κυβέρνηση. Ένας Πρωθυπουργός ο οποίος ψηφίζει την απλή αναλογική αλλά δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί, δεν πιστεύει σε αυτήν πραγματικά. Άρα, έχουμε δύο επίδοξους Πρωθυπουργούς οι οποίοι δεν πιστεύουν στην απλή αναλογική. Τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ; Να γίνει πατερίτσα για να συνεχίσουν τα πράγματα να προχωρούν όπως σήμερα, ή να επιστρέψουμε στο παρελθόν χωρίς να έχουμε μάθει τίποτα; Θεωρώ σωστό να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ να κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση όπως έκανε όλον αυτόν τον καιρό. Θα συνεχίσουν, ο κ, Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας να έχουν αυτή τη νοοτροπία απέναντι στην απλή αναλογική ή θα καταλάβουν επιτέλους ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ωριμάσει το πολιτικό σύστημα;
-Σίγουρα, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ με μονοψήφιο ποσοστό είναι ένα μήνυμα αφύπνισης, το οποίο λαμβάνω σοβαρά. Υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία θα ήθελα να βάλω απέναντι στις δημοσκοπήσεις. Το πρώτο είναι η εμπειρία μου από τον δρόμο, η οποία είναι θετική. Δηλαδή, ο κόσμος σταματάει, ρωτάει, ψάχνει να βρει τι λέει το ΠΑΣΟΚ, τι θα κάνει την επόμενη ημέρα. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον το οποίο δεν υπήρχε παλιά. Δεν λέω ότι αυτό θα μεταφραστεί απαραίτητα σε ψήφους, αλλά είναι κάτι θετικό. Το δεύτερο είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης θα προσδιοριστεί από αυτούς που δεν θα πάνε. Αυτή τη στιγμή το κόμμα των ανθρώπων που δεν πάνε στην κάλπη είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα, με τάσεις να μεγαλώνει συνέχεια. Και τα δυο μεγάλα κόμματα προσπαθούν μόνο να συσπειρώνουν ψηφοφόρους και όχι να κάνουν ανοίγματα. Κανένας από τους δύο δεν πιστεύει ότι θα μεγαλώσει τα ποσοστά του. Υπάρχει μια τάση η οποία θα οδηγήσει περισσότερο κόσμο να φύγει μακριά, το οποίο αλλάζει τα ποσοστά. Η αποχή είναι μια διαδικασία που βοηθάει τα πρώτα κόμματα. Είναι σημαντικό να πείσουμε τον κόσμο, εμείς ως ΠΑΣΟΚ, ότι είναι ώρα να μπει ένας έλεγχος στην εξουσία και ο έλεγχος στην εξουσία μπαίνει με δυνατούς θεσμούς ή με συνεργασίες. Στην προκειμένη περίπτωση, το μόνο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας μέχρις ότου ο κ. Τσίπρας και ο κ Μητσοτάκης να καταλάβουν τη σημασία των θεσμών, είναι οι συνεργασίες. Όσο πιο δυνατό είναι το ΠΑΣΟΚ, τόσο περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη θα έχει ο κ. Ανδρουλάκης να διαπραγματευτεί την επόμενη ημέρα.
-Προτεραιότητα μιας Κυβέρνησης συνεργασίας της επόμενης ημέρας είναι μια, να δυναμώσει τους θεσμούς και να κάνει αποσυγκέντρωση της εξουσίας με λογοδοσία. Εάν υποφέρει από ένα πράγμα η Ελλάδα, είναι από το γεγονός ότι έχουμε συγκεντρώσει την εξουσία σε λίγα χέρια, το οποίο αφήνει απίστευτες πηγές πλούτου στη χώρα αναξιοποίητες. Το επιτελικό κράτος τα έχει κάνει χειρότερα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να χειραγωγήσει τους θεσμούς. Τρανό παράδειγμα, αλλάζουν τον νόμο για να βάλουν όποιον θέλουν στην ΕΥΠ. Αλλάζουν τους κανόνες, βάζουν σταθμάρχη κάποιον που δεν κάνει. Το αποτέλεσμα; Χτυπάει τους ίδιους. Πρέπει να καταλάβουν πια ότι η ανέλεγκτη εξουσία δεν μπορεί να συνεχίζει στην Ελλάδα. Και αυτό είναι ένα θέμα, μια ατζέντα, την οποία αν διορθώσουμε μπορούμε να διορθώσουμε πολλά ακόμα.
Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τη γλώσσα «του εγώ», που δεν είναι γλώσσα της απλής αναλογικής. Είναι μια γλώσσα ενός επίδοξου Πρωθυπουργού, ο οποίος ναι μεν ψήφισε την απλή αναλογική, όμως ψήφισε με όρους ενισχυμένης. Ακόμα και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική αλλά χρονικό πλαίσιο τριών ημερών για να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση, δείχνει ότι ουσιαστικά δεν τη πίστεψε ποτέ.
-Η πιθανότητα να κερδίσει ο Ερντογαν τις εκλογές θα είναι πάντα μεγάλη, για αυτό θεωρώ πως η Ελλάδα κράτησε σωστή απόσταση από τα πράγματα και δεν είπε πως θεωρεί τον έναν κακό και τον άλλο καλό. Η πραγματικότητα είναι πως η Τουρκία δεν θα πάψει ποτέ να είναι η Τουρκία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι σημαντικό να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά όποιος και αν κερδίσει. Μια αλλαγή στη Κυβέρνηση θα έδινε φρέσκο αέρα στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Τουρκία τα πράγματα, ίσως και μια αναθεώρηση κάποιων συμμαχιών της, οι οποίες θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες, αλλά δεν σημαίνει ότι θα ήταν καλός ο ένας και κακός ο άλλος για την Ελλάδα. Η εγρήγορση που έχει το πολιτικό σύστημα πρέπει να συνεχίσει, να βεβαιωθούμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πηγή σταθερότητας στη περιοχή.
-Η πορεία μου στο χώρο της πολιτικής, μιλάει για το πώς έχω συνδεθεί με την Αθήνα, σαν υποψήφιος Δήμαρχος, αλλά και στη πορεία μου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Αθήνα είναι η πόλη μου, εδώ μεγάλωσα, εδώ γεννήθηκα, την αγαπάω τόσο που και παρά τις δυσκολίες, μεγαλώσαμε εδώ με τη Λάρα τα παιδιά μας. Η Αθήνα είναι μια πόλη που έχει τεράστιες προκλήσεις, με μεγαλύτερη τις ανισότητες, οι οποίες είναι πιο μεγάλες και εμφανείς. Η ένταση των ανισοτήτων εδώ είναι ανάλογη, αν όχι και μεγαλύτερη της Ελλάδας ολόκληρης. Η δουλειά που έχω κάνει με τους συνεργάτες μου αφορά το τι μπορεί να γίνει για να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Αθήνας και ουσιαστικά να δώσουμε μια νέα ελπίδα στα πράγματα, το οποίο πιστεύω είναι και αναγκαίο για την κεντρική πολιτική σκηνή.
Ακούστε τη συνέντευξή μου στο Flash FM και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη
https://youtu.be/xbofU9sXNb8