Συνέντευξη στο TheCaller και στον Βαγγέλη Γιακουμή
Ασκείτε κριτική στις κινήσεις και το περιεχόμενο της ΔΗΣΥ. Επειδή είστε ένας από αυτούς που κινήστε καθημερινά στην κοινωνία, κατά τη γνώμη σας τι χρειάζεται στη ΔΗΣΥ για να γίνει, αν δεν είναι, πιο ελκυστική στη κοινωνία; Νέες ιδέες, νέα μυαλά, νέα πρόσωπα, νέες πολιτικές, νέες πρωτοβουλίες ή συνδυασμός όλων αυτών μαζί; Τα κόμματα, για […]
Ασκείτε κριτική στις κινήσεις και το περιεχόμενο της ΔΗΣΥ. Επειδή είστε ένας από αυτούς που κινήστε καθημερινά στην κοινωνία, κατά τη γνώμη σας τι χρειάζεται στη ΔΗΣΥ για να γίνει, αν δεν είναι, πιο ελκυστική στη κοινωνία; Νέες ιδέες, νέα μυαλά, νέα πρόσωπα, νέες πολιτικές, νέες πρωτοβουλίες ή συνδυασμός όλων αυτών μαζί;
Τα κόμματα, για να γίνουν ελκυστικά στην κοινωνία, πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της. Σήμερα, καμία ανάγκη δεν είναι πιο έκδηλη στην Ελληνική κοινωνία από την ανάγκη να δημιουργούμε, να προσφέρουμε στα παιδιά μας, να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε ένα καλύτερο αύριο και έτσι να ορίζουμε και πάλι τη μοίρα μας. Στερούμαστε όμως αυτή τη δυνατότητα διότι νιώθουμε να μας περιορίζουν δυνάμεις που δεν ελέγχουμε. Νιώθουμε ανήμποροι διότι από παντού ακούμε «αυτό δεν γίνεται». Νιώθουμε φυλακισμένοι.
Ασκείτε κριτική στις κινήσεις και το περιεχόμενο της ΔΗΣΥ. Επειδή είστε ένας από αυτούς που κινήστε καθημερινά στην κοινωνία, κατά τη γνώμη σας τι χρειάζεται στη ΔΗΣΥ για να γίνει, αν δεν είναι, πιο ελκυστική στη κοινωνία; Νέες ιδέες, νέα μυαλά, νέα πρόσωπα, νέες πολιτικές, νέες πρωτοβουλίες ή συνδυασμός όλων αυτών μαζί;
Τα κόμματα, για να γίνουν ελκυστικά στην κοινωνία, πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της. Σήμερα, καμία ανάγκη δεν είναι πιο έκδηλη στην Ελληνική κοινωνία από την ανάγκη να δημιουργούμε, να προσφέρουμε στα παιδιά μας, να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε ένα καλύτερο αύριο και έτσι να ορίζουμε και πάλι τη μοίρα μας. Στερούμαστε όμως αυτή τη δυνατότητα διότι νιώθουμε να μας περιορίζουν δυνάμεις που δεν ελέγχουμε. Νιώθουμε ανήμποροι διότι από παντού ακούμε «αυτό δεν γίνεται». Νιώθουμε φυλακισμένοι.
Τι μας κρατάει εγκλωβισμένους; Πρωτίστως, ένα βαρύ, κακοσχεδιασμένο και δυσλειτουργικό κράτος που διατηρεί όλη την εξουσία στα χέρια του. Που αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματά μας, τα ποδοπατάει και βάζει εμπόδια σε ότι θέλουμε να κάνουμε. Ένα κράτος που υπηρετεί μόνο την κεντρική πολιτική ηγεσία και εξαρτάται απόλυτα από αυτήν και μια πολιτική ηγεσία που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στο κράτος διότι από αυτό απορρέει η εξουσία της και η εξάρτησή μας από εκείνην.
Δεν θα περίμενα από τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκεντρώσουν και να αποσυγκεντρώσουν το κεντρικό κράτος σε δομές που υπηρετούν τον πολίτη διότι είναι αντίθετο στην φιλοσοφία τους. Ούτε θέλουν ούτε μπορούν να επιλέξουν πολιτικούς και πολιτικές που θα κάνουν τις τομές που χρειάζονται οι δομές του κράτους για να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου με τρόπο συντεταγμένο.
Το ΠΑΣΟΚ όμως για αυτό ιδρύθηκε. Για να απελευθερώσει τον Έλληνα από τους βραχνάδες της εποχής του. Και τα λάθη που κάναμε στην πορεία μας τα κάναμε όταν απομακρυνθήκαμε από το όραμά μας. Αντί όμως να δουλεύουμε συστηματικά για να μεταφράσουμε αυτό το πολιτικό πρόταγμα σε πολιτικό περιεχόμενο που μπορεί να ανταπεξέλθει στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας, ασχολούμαστε με επικοινωνιακά μορφώματα, όπως η ΔΗΣΥ, με την αγωνία να πάρουμε και πάλι λίγη εξουσία στα γρήγορα, έστω σαν πατερίτσα ενός άλλου κόμματος.
Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει και πάλι στον Έλληνα και τις δυνατότητες της χώρας, ταγμένο στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου όπου και αν αυτές αγκομαχούν. Νέα και άξια πρόσωπα υπάρχουν. Νέες ιδέες και προτάσεις υπάρχουν. Χρειαζόμαστε όμως ένα φορέα που θα αξιοποιήσει το πολιτικό δυναμικό και τις προτάσεις για να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.
Η αναφορά της ΔΗΣΥ στη βάση, την κοινωνία και στους συμπολίτες μας με την εκλογή ηγεσίας με κάλπη, θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός νέου ξεκινήματος μιας νέας αφετηρίας;
Η συμμετοχή του πολίτη στις πολιτικές διαδικασίες είναι απαραίτητη. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας μας διότι διασφαλίζει ότι η εξουσία ακούει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Εξουσία που δεν ακούει, δεν καταλαβαίνει ούτε τις φιλοδοξίες μας ούτε τις αντοχές μας.
Η συμμετοχή μας λοιπόν, η συμμετοχή του πολίτη σε μια πολιτική διαδικασία της προσδίδει αξία. Το ίδιο συμβαίνει και στην εκλογή αρχηγού με ανοιχτές διαδικασίες όπως έχει προαναγγείλει η ΔΗΣΥ. Τι αξία όμως έχει αυτή η διαδικασία σε ένα κόμμα που τα όργανά είναι διορισμένα; Που συναποφασίζουν άνθρωποι με ελάχιστα ερείσματα στην κοινωνία; Τι αξία έχει αυτή μια λεγόμενη «ανοιχτή» διαδικασία σε ένα κόμμα κλειστό που κάνει συνέδριο χωρίς ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο; Και τι αξία έχει αυτή η διαδικασία σε ένα κόμμα που κάθε φορά που διαφωνούν με την Πρόεδρο καταργούνται τα όργανα;
Η δημοκρατία είναι πολλά περισσότερα από την συμμετοχή μας σε μια ψηφοφορία, πόσο μάλλον σε μια που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη εξουσία. Και η αντιμετώπισή μας ως πολίτες που πρέπει να σιωπούμε διότι είχαμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε δεν είναι μόνο επιφανειακή αλλά βαθύτατα αυταρχική. Αναδεικνύει πόσο απαξιωτικά αντιλαμβάνεται το κόμμα τον ρόλο του πολίτη και πως θα διαχειριστεί εξουσία αν την πάρει.
Για να κάνει νέο ξεκίνημα ένα κόμμα πρέπει να αναφέρεται στο νέο ξεκίνημα που έχει ανάγκη η κοινωνία. Να το αντιλαμβάνεται, να το περιγράφει, να εργάζεται για αυτό και να λειτουργεί το ίδιο με τρόπο που το εκφράζει. Η ΔΗΣΥ δυστυχώς λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες των στελεχών της. Και αυτό της προσδίδει μια απαρχαιωμένη και βαθιά παρωχημένη νοοτροπία. Αυτό πρέπει να αλλάξει, τώρα.
Ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του νέου αρχηγού της ΔΗΣΥ ;
Αυτά που πρέπει να είναι σε κάθε κόμμα. Να πιστεύει με πάθος στην Ελληνίδα και στον Έλληνα, να ακούει με προσοχή τι συμβαίνει στην κοινωνία ώστε να παίρνει δυνάμεις από τις δυνάμεις μας και να έχει το θάρρος να αλλάξει το κράτος, τους θεσμούς, τις δομές, την λειτουργία του. Το πρώτο είναι το πιο κρίσιμο διότι από αυτό απορρέουν τα άλλα. Αλλά το τρίτο είναι αυτό που χωρίζει τους πολιτικούς σε εκείνους που ήρθαν για να πάρουν και εκείνους που ήρθαν για να δώσουν.
Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνενωθεί πολιτικά με τα κόμματα που μετέχουν στη ΔΗΣΥ ή θα πρέπει να έχουν αυτόνομο ρόλο το κάθε ένα ξεχωριστά .
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει πρωτίστως να συνδεθεί με τις ρίζες του, να ξαναβρεί από που προέρχεται το όραμά του και ο λόγος ύπαρξής του. Αντί να κοιτούμε με νοσταλγία τα χρόνια εξουσίας πρέπει να κοιτάξουμε με προσοχή τα χρόνια πριν από αυτήν. Τότε που εκφράσαμε ένα όραμα για την χώρα που πήγαζε από βαθιά πίστη στον Έλληνα. Ένα όραμα που έβαζε τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής και εξηγούσε πως θα δημιουργηθεί μια ισχυρή μεσαία τάξη μέσα από την απελευθέρωση των δυνάμεων της χώρας.
Όπως τότε έτσι και σήμερα, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας αποτελεί προϋπόθεση για να δημιουργηθεί μια ισχυρή μεσαία τάξη και μια ισχυρή μεσαία τάξη είναι προϋπόθεση για να προοδεύσουμε κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά. Αυτή την καθαρή σχέση εκφράζει το ιστορικό όραμα του ΠΑΣΟΚ, και με αυτόν τον τρόπο το όραμά μας ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας. Δική μας δουλειά είναι να μεταφράσουμε το όραμα σε θέσεις και προτάσεις που την αφορούν. Χωρίς αυτό το όραμα κάθε μόρφωμα της Κεντροαριστεράς θα είναι κενό περιεχομένου.
Σε ό, τι αφορά τώρα στα άλλα κόμματα, πείτε μου κ. Γιακουμή προέκυψε κάποιο νέο όραμα; Προέκυψε κάποια νέα προσέγγιση για το πως θα φτάσουμε σε αυτό; Είναι προφανές ότι όλοι παίρνουν από το ΠΑΣΟΚ και την ιστορία του χωρίς να προσφέρει κανείς κάτι νέο ή διαφορετικό. Άλλωστε όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε. Συν τα απομεινάρια της ΔΗΜΑΡ.
Οι μετεκλογικές συνεργασίες της ΔΗΣΥ αν προκύψουν προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να είναι προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ ;
Ισχύει το ίδιο και εδώ. Συνεργασίες κομμάτων που βασίζονται στην νομή της εξουσίας μας απωθούν διότι μας θυμίζουν ότι οι πολιτικοί μας είναι εκεί μόνο για την θέση. Μας θυμίζουν ότι μόνη ενασχόληση των πολιτικών μας είναι πως θα πάρουν ένα κομμάτι της εξουσίας που μας καταδυναστεύει.
Αν θέλουμε πολιτικές συνεργασίες με περιεχόμενο, αν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ άμεσα ή έμμεσα σε πολιτικές συνεργασίες, θα πρέπει πρώτα να πεισθούμε ότι οι επίδοξοι εταίροι είναι έτοιμοι να δουλέψουν για να μετατρέψουν το κράτος από κράτος που δυναστεύει σε κράτος που υπηρετεί τον πολίτη. Δηλαδή θα πρέπει να μας πείσουν ότι είναι έτοιμοι να απωλέσουν εξουσία και να την μεταφέρουν σε δομές που ανταποκρίνονται στον πολίτη και κρίνονται από αυτόν. Βλέπετε εσείς τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα να θέλει να απωλέσει εξουσία; Εγώ όχι.
Πηγή: TheCaller