Συνέντευξη στον RealFm και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή
Δημοσιογράφος: Καλό μεσημέρι κύριε Υπουργέ. Υπουργός: Καλό μεσημέρι κυρία Μακρή. Δημοσιογράφος: Θέλω το πολιτικό σας σχόλιο για την απόφαση των πρώην συντρόφων σας, της κυρίας Κατσέλη και του κυρίου Καστανίδη, να δημιουργήσουν ένα καινούργιο κόμμα τη «Κοινωνική συμφωνία». Υπουργός: Γνωρίζετε ότι εγώ δεν συμφωνώ με τέτοιες κινήσεις και θα εξηγήσω γιατί. Το μεγαλύτερο λάθος που […]
Δημοσιογράφος: Καλό μεσημέρι κύριε Υπουργέ.
Υπουργός: Καλό μεσημέρι κυρία Μακρή.
Δημοσιογράφος: Θέλω το πολιτικό σας σχόλιο για την απόφαση των πρώην συντρόφων σας, της κυρίας Κατσέλη και του κυρίου Καστανίδη, να δημιουργήσουν ένα καινούργιο κόμμα τη «Κοινωνική συμφωνία».
Υπουργός: Γνωρίζετε ότι εγώ δεν συμφωνώ με τέτοιες κινήσεις και θα εξηγήσω γιατί. Το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε ως ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι κατακερματίσαμε τη κοινωνία αντί να την ενώσουμε γύρω από κοινούς στόχους, κοινούς εθνικούς στόχους και το κάναμε αυτό ουσιαστικά στέλνοντας διφορούμενα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, δηλαδή λέγοντας ένα πράγμα και κάνοντας ένα άλλο. Αυτό το οποίο βλέπω αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργείται ένα κόμμα και γίνεται από ανθρώπους οι οποίοι κατά καιρούς έχουν κρατήσει και τέτοιες στάσεις, ψήφους με αστερίσκους, σήμερα λέμε το ένα αύριο λέμε το άλλο, ναι μεν αλλά… αυτά τα πράγματα δεν είναι στην πολιτική. Ο κόσμος έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη από πολύ καθαρές λύσεις, πολύ καθαρές θέσεις και ανθρώπους που παλεύουν για αυτά που πιστεύουν και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο. Να εξηγήσουμε ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα, να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις και να τις ακολουθήσουμε αυτές τις λύσεις ως το τέλος. Αυτό θα έπρεπε να έχουμε κάνει από τη πρώτη στιγμή και όχι να στέλνουμε διφορούμενα μηνύματα μέσα στην ελληνική κοινωνία.
Δημοσιογράφος: Θωρείτε ότι είναι διφορούμενο το μήνυμα ότι κάποια στιγμή και όταν ο κύριος Παπανδρέου αποχώρησε, βεβαίως, από το προσκήνιο ως πρωθυπουργός, αποφάσισαν ότι δεν τους ικανοποιεί το δεύτερο πακέτο της δανειακής σύμβασης και θέλησαν να χαράξουν τη δική τους πορεία, την αντιμνημονιακή, ας πούμε, πορεία;
Υπουργός: Μιλάμε για ανθρώπους που και ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο και υπηρέτησαν ως υπουργοί μιας κυβέρνησης, που υπηρέτησαν μια πορεία για ένα χρονικό διάστημα και αργότερα, πολύ αργότερα, αποφάσισαν ότι θέλουν να αυτονομηθούν για άλλους λόγους. Εγώ δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους σχήματα, πιστεύω ότι τις μάχες σου ακόμα κι αν διαφωνείς με κάτι πρέπει να τις δίνεις μέσα στο Κίνημα, να παλεύεις για αυτά που πιστεύεις, να προσπαθείς να δημιουργείς πλειοψηφικά ρεύματα μέσα σε αυτό αλλά να μένεις πιστός πάνω στη γραμμή την οποία έχεις χαράξει για να μπορεί και ο κόσμος να ξέρει ακριβώς που πατάς και που βαδίζεις. Αυτό το οποίο βλέπω αυτόν τον καιρό και αυτό είναι που με στεναχωρεί πιο πολύ από όλα είναι ότι έχουμε πάρα πολλές προσωπικότητες, αν θέλετε, οι οποίες έχουν μια στρατηγική του 3%, δηλαδή βλέπει κανείς κάνει κόμμα η κυρία Μπακογιάννη, κάνει κόμμα ο κύριος Καμμένος, τώρα η κυρία Κατσέλη με τον κύριο Καστανίδη, όλοι δηλαδή κοιτούν να αξιοποιήσουν την απογοήτευση που υπάρχει με τα δύο μεγάλα κόμματα και να κάνουν δικούς τους κομματικούς σχηματισμούς την ώρα που αυτό που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα είναι σταθερότητα, είναι διάλογο μέσα στα κόμματα και εφαρμογή των όποιων αποφάσεων πάρουμε μέσα στη κοινωνία. Δεν είναι ώρα ούτε να κατακερματίζουμε την ελληνική κοινωνία, ούτε να κατακερματίζουμε τα κόμματα. Είναι η ώρα να συστρατευτούμε γύρω από εθνικούς στόχους και αυτούς να πετύχουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Δημοσιογράφος: Είπατε πριν από λίγο για τα λάθη της διετίας τα οποία είναι πολλά για αυτό ο κόσμος είναι και πάρα πολύ θυμωμένος και δεν είναι θυμωμένος μόνο με τον Παπανδρέου, είναι θυμωμένος με όλο το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά και φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Μια συγνώμη από τον κύριο Βενιζέλο φτάνει κύριε Υπουργέ;
Υπουργός: Νομίζω ότι ο κύριος Βενιζέλος ήταν ειλικρινής για να πει τη συγνώμη που είπε, παρ’ όλα αυτά διαφωνώ με την εκτίμηση σας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο που βρίσκεται στο στόχαστρο του κόσμου που είναι θυμωμένος, βρίσκεται ένας ολόκληρος πολιτικός κόσμος που τριάντα- σαράντα χρόνια έκανε λάθη, οδήγησε προς λάθος κατευθύνσεις τη χώρα και που μόνο τα τελευταία δυο χρόνια προσπάθησε να διορθώσει τα λάθη όταν πια η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού.
Δημοσιογράφος: Εντάξει τώρα αυτό είναι πολύ μεγάλη συζήτηση που ανοίγετε. Αν διόρθωσε τα λάθη ή αν τα επιδείνωσε…
Υπουργός: Σε αυτό κυρία Μακρή δεν έχω καμία αμφιβολία. Λάθη έγιναν πάρα πολλά τη τελευταία διετία και σας είπα πρώτος το πιο σημαντικό λάθος αντί να κινητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία γύρω από εθνικούς στόχους την κατακερματίσαμε και βάλαμε κοινωνικές ομάδες να αντιπαλεύουν η μία την άλλη. Τους δημόσιους υπάλληλους με τους ιδιωτικούς, τους συνδικαλιστές με τους άνεργους, τους εργοδότες με τους εργαζόμενους, αυτό ήτανε τεράστιο λάθος και αυτό το λάθος νομίζω πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι και να το παραδεχτούμε και να δούμε τι κάναμε εκεί λάθος. Αλλά παρ’ όλα αυτά τα πολύ δύσκολα μέτρα τα οποία έπρεπε να πάρουμε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν απλούστατα διότι δεν μπορούσαμε να δανειστούμε πια χρήματα για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις και να κινήσουμε την ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία χρειάστηκε δυστυχώς, δεν χρειαζόταν να γίνει έτσι, αλλά χρειάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια μια μετατόπιση των προτεραιοτήτων της. Έπρεπε να πάμε από μια οικονομία η οποία βασιζότανε σε μεγάλη κρατική παρέμβαση, σε επιδοτήσεις, στον καταναλωτισμό, να πάμε σε μια οικονομία η οποία δημιουργεί, και αυτή η μετατόπιση δυστυχώς έγινε βίαια διότι δεν είχαν γίνει τα βήματα νωρίτερα.
Δημοσιογράφος: Η μετατόπιση θα γίνονταν ούτως ή άλλως βίαια γιατί δεν είχαμε πια χρονικό περιθώριο απλώς εγώ εκτιμώ πως το μεγαλύτερο σας λάθος ήταν το οριζόντιο. Σε όλα πήγατε οριζόντια γιατί δεν είχατε ως κυβέρνηση την ικανότητα να πάτε στην εστία του προβλήματος και καλά τους πρώτους μήνες που η χρονική πίεση ήταν μεγάλη, το συνεχίσατε όμως ακόμα και τώρα το ίδιο συμβαίνει.
Υπουργός: Δεν θα έλεγα ότι είναι θέμα ικανότητας, θεωρώ ότι η συγκυρία ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε τον χρόνο να γίνουν αλλαγές, δηλαδή όταν έχεις έναν δημόσιο τομέα ο οποίος δεν έχει καν καταγράψει τους υπαλλήλους του και όταν δεν έχεις μια συνολική εικόνα του που πάει τι, πρέπει μέσα σε δύο χρόνια να πάρεις τις γρήγορες αποφάσεις για να εξοικονομήσεις από τον δημόσιο τομέα και σιγά σιγά να βρεις τι έχει πάει λάθος για να διορθώσεις τα λάθη που κάνει μια οριζόντια απόφαση.
Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω κάτι, επειδή είστε νέος άνθρωπος και επειδή εσείς ακόμα δεν είστε ψημένος πολιτικός, δηλαδή μπήκατε με άλλη ορμή μέσα στην πολιτική σε πολύ δύσκολα χρόνια όμως τα βλέπετε λίγο πιο αποστασιοποιημένα, θέλω να σας ρωτήσω και να μου απαντήσετε ευθέως το εξής ο κύριος Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή τι έχουν να προσφέρουνε ή τι πρέπει να αλλάξουν για να έχουν να προσφέρουν;
Υπουργός: Το ΠΑΣΟΚ χειρίστηκε μια κρίση, δείτε το αν θέλετε σαν έναν οικονομικό πόλεμο που η Ελλάδα πάλευε με ελάχιστα όπλα. Χρειαστήκαμε να πάρουμε αποφάσεις οι οποίες κανένας από εμάς δεν ήθελε να πάρει μέσα στην πολιτική του καριέρα. Δεν ξεκινάει κανείς να θέλει να γίνει βουλευτής ή υπουργός ελπίζοντας μια μέρα ότι θα πειράξει κανενός την σύνταξη ή κανενός τον μισθό, μπήκαμε για να κάνουμε εντελώς διαφορετικά πράγματα κυρία Μακρή και αυτό είναι γνωστό. Στη πορεία χρειάστηκε να χειριστούμε μια κατάσταση. Σήμερα αν πρέπει να κάνει κάτι το ΠΑΣΟΚ και νομίζω ότι έχει κάθε δυνατότητα να το κάνει είναι, ολοκληρώνοντας τη σταθεροποίηση αυτής της, αν θέλετε, βίαιης μετατόπισης της οικονομίας από ενός είδους οικονομίας σε μια άλλη, να δώσει την προοπτική που πρέπει για τα επόμενα χρόνια. Εγώ πραγματικά πιστεύω ότι το αξιακό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ παραμένει ίδιο, οι κοινωνικές προτεραιότητες του παραμένουν ίδιες, το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ παραμένει να είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και το έχουν αποδείξει αυτό σε πάρα πολλές βαθμίδες, το στοίχημα μας τώρα είναι αυτούς τους πόρους, αν θέλετε, τους ανθρώπινους πόρους να τους ρίξουμε προς στο να υποστηρίξουνε τις αξίες που δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια για πάρα πολλούς λόγους θυσιάσαμε.
Δημοσιογράφος: Ο κύριος Βενιζέλος έπρεπε να έχει αντίπαλο την Κυριακή κύριε Γερουλάνο, στις εκλογές;
Υπουργός: Νομίζω ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι καλό να έχει πάνω από έναν αντίπαλο αλλά είμαι και από αυτούς που είχαν ταχθεί από τη πρώτη στιγμή υπέρ του καταστατικού. Εφόσον δεν προέκυψε κάτι τέτοιο ο κύριος Βενιζέλος θα εκλεγεί την άλλη Κυριακή ως μόνος υποψήφιος. Αυτό όμως που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εδώ, και αυτό το λέω και για τα στελέχη μας και εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηριχθεί και το κόμμα και ο Πρόεδρος του τούτη την ώρα. Η μάχη που έχει να δώσει το ΠΑΣΟΚ και εντός του κινήματος αλλά και προς την κοινωνία είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτή τη στιγμή δεν περισσεύει κανένας, είναι σημαντικό δηλαδή να συνταχθούν με κάθε τρόπο έτσι ώστε να τελειώσει η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και να προχωρήσουμε προς το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έτσι όπως πάντα το πιστεύαμε εμείς που ανήκουμε σε αυτό τον χώρο.
Δημοσιογράφος: Εσείς θα πολιτευτείτε στις προσεχείς εκλογές;
Υπουργός: Έχω δηλώσει δημόσια ότι αυτό θα το ήθελα αν και το κίνημα το θέλει.
Δημοσιογράφος: Άρα δηλαδή είναι στη διακριτική ευχέρεια του νέου προέδρου λέτε;
Υπουργός: Πάντοτε.
Δημοσιογράφος: Θα συνεργαστείτε με τη ΝΔ μετά τις εκλογές αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία;
Υπουργός: Αυτό είναι κάτι που δεν θα ήθελα να το απαντήσω τώρα διότι θα εξαρτηθεί απολύτως από το ποιες είναι οι προγραμματικές προτεραιότητες τις οποίες θα θέσει το κόμμα της ΝΔ. Έχω πολύ μεγάλες αμφιβολίες αν η ΝΔ θα μιλήσει ειλικρινά στον ελληνικό λαό την ημέρα μετά τις εκλογές, αν υπάρξει η αίσθηση ότι η ΝΔ την επόμενη μέρα κρατάει μια σοβαρή στάση απέναντι στα προβλήματα της Ελλάδας τότε νομίζω ότι όλες οι συζητήσεις είναι ανοιχτές αλλά αν συνεχίσει αυτή την πολιτική που είχε τα τελευταία δύο χρόνια που μας έλεγε ότι καταστρέφουμε το ένα, καταστρέφουμε το άλλο και μετά από δύο χρόνια ήρθε να προσυπογράψει όλες τις αποφάσεις που έχουμε πάρει ε, με τέτοια κόμματα δεν μπορείς να συνεργαστείς γιατί δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει.
Δημοσιογράφος: Και δύο ερωτήματα που αφορούν τις άμεσες αρμοδιότητες σας. Και τα δύο κατά τη γνώμη μου είναι πολύ αρνητικά. Το πρώτο είναι ο τουρισμός, χθες ο ίδιος μιλήσατε για πολύ μεγάλη μείωση των προκρατήσεων και δη από ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γερμανία, για το καλοκαίρι. Πέρυσι άντεξε ο τουρισμός μας, φέτος γιατί φαίνεται να καταρρέει κύριε υπουργέ;
Υπουργός: Πέρυσι όχι μόνο άντεξε ο τουρισμός μας, πέρυσι έφτασε τις υψηλότερες αφίξεις και τα υψηλότερα έσοδα που έχουν γίνει ποτέ, ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Αντίθετα θα έλεγα ότι ήταν σε μια πορεία ανάπτυξης και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι δείχνει ότι ο τουρισμός μας μπορεί πραγματικά να είναι ατμομηχανή της ανάκαμψης. Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα όμως είναι ειδικά στη Γερμανία… θα έλεγα ότι δύο χώρες που έχουνε προβλήματα είναι η Αγγλία που είναι μεγάλη αγορά και η Γερμανία που είναι μεγάλη αγορά, η Αγγλία έχει προβλήματα διότι συμπιέζεται αυτή τη στιγμή πάρα πολύ η μεσαία τάξη και τα χρήματα τα οποία έχουν διαθέσιμα για διακοπές είναι λιγότερα, θα δείτε γενικά τις αναχωρήσεις από την Αγγλία να πέφτουνε και να προτιμούν προορισμούς οι οποίοι είναι πάρα πολύ φθηνοί, επίσης η αγγλική κυβέρνηση έχει κάνει μια ολόκληρη καμπάνια ζητώντας από τους εγγλέζους να μείνουν για την ολυμπιακή χρονιά στην Αγγλία. Στην Γερμανία όμως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και προέρχεται από κάτι άλλο, όταν ήμουν στο Βερολίνο αυτά τα οποία άκουσα ήτανε οι εξής τρεις φοβίες: η μία φοβία, στην οποία δίνω σημασία αλλά σε μέτριο βαθμό, είναι η φοβία ότι μπορεί να βρεθούμε μπλεγμένοι μέσα σε μια κινητοποίηση και να πάθουμε κάποιο κακό, αυτό υπήρχε και πέρυσι ως φοβία και το αντιμετωπίσαμε. Η δεύτερη είναι μια νοοτροπία ότι εμείς τα δώσαμε όλα στην Ελλάδα και δεν θέλουμε να δώσουμε τίποτα άλλο άρα δεν πάμε διακοπές στην Ελλάδα, αυτή είναι μια…
Δημοσιογράφος: Ρατσιστική αντιμετώπιση…
Υπουργός: Ακριβώς. Θα έλεγα ότι είναι μια αντιμετώπιση που φτάνει τα όρια του ρατσισμού και είναι κάτι το οποίο θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να ανατραπεί. Το τρίτο όμως, το οποίο με απασχολεί περισσότερο είναι ότι πάρα πολλοί γερμανοί οι οποίοι λένε ότι «εμείς θέλουμε να πάμε στην Ελλάδα, θέλουμε να κάνουμε κάθε τι για να βοηθήσουμε την Ελλάδα αλλά φοβόμαστε διότι έχουμε δει πράγματα να συμβαίνουνε στην Ελλάδα όπου μπορούμε να βρεθούμε σε κίνδυνο, δηλαδή μπορεί να βρεθούμε να μας χτυπήσει κάποιος ή να εκφράσει την οργή του για αυτό το οποίο ζει απλώς επειδή είμαστε γερμανοί πολίτες». Αυτή η εικόνα πρέπει να ανατραπεί πάρα πολύ γρήγορα διότι πραγματικά αυτοί είναι άνθρωποι που πονάνε την Ελλάδα, αγαπάνε την Ελλάδα, έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα και η νοοτροπία τους αυτή τη στιγμή είναι «ρε παιδιά αφήστε να ηρεμήσει λίγο το κλίμα και να έρθουμε του χρόνου», αυτό το να έρθουμε του χρόνου είναι για εμάς καταστροφή, χρειαζόμαστε τον γερμανικό τουρισμό και με τον συμπεριφερόμαστε απέναντι σε γερμανούς πολίτες λες και αυτοί φταίνε για αυτά τα οποία ζούμε είναι πιστεύω λάθος. Λοιπόν, τούτη είναι η ώρα να στείλουμε πάρα πολύ ξεκάθαρα μηνύματα προς το εξωτερικό ότι εμείς θέλουμε τους επισκέπτες, θέλουμε τον τουρισμό, θέλουμε να αναπτυχθεί η οικονομία μας μέσα από αυτό και να αφήσουμε τις δηλώσεις οι οποίες μόνο κακό κάνουνε και σε μας και σε άλλους.
Δημοσιογράφος: Και ένα τελευταίο πολύ γρήγορο ερώτημα που δυστυχώς χρειάζομαι μια σύντομη απάντηση γιατί πρέπει να ολοκληρώσουμε. Την Κυριακή πανηγυρίσαμε όλοι μια πολύ πολύ μεγάλη επιτυχία και χαρήκαμε πάρα πολύ για τον αθλητή μας τον Δημήτρη Χονδροκούκη από εκεί που δεν το περιμέναμε, αλλά τη Δευτέρα στεναχωρηθήκαμε πάρα πολύ ως ντραπήκαμε όταν τον ακούσαμε να λέει τις συνθήκες με τις οποίες προπονήθηκε στον Άγιο Κοσμά, χωρίς θέρμανση, χωρίς καμία βοήθεια, τώρα είναι εικόνα αυτή μιας χώρας που διεκδικεί επιτυχίες στον αθλητισμό και τις χρειάζεται, τις έχει ηθική ανάγκη;
Υπουργός: Δεν έχω ακούσει τις δηλώσεις του ίδιου, έχω ακούσει τις δηλώσεις του πατέρα του και το μόνο που έχω να πω σε αυτό είναι ότι καταλαβαίνω απολύτως την αγωνία που αισθάνεται για τον γιο του και αθλητή, καταλαβαίνω απολύτως όλη την αγωνία ενός πατέρα που νοιάζεται για να πάει καλά το παιδί του, η πραγματικότητα όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτεία κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες έχει δώσει τα τελευταία 3 χρόνια πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ στο ΣΕΓΑΣ, πάνω από 15 εκατομμύρια στον υγρό στίβο γιατί είχα ακούσει και τέτοια πράγματα από αθλητές του υγρού στίβου και συντηρεί εγκαταστάσεις που κοστίζουν πάνω από 12 εκατομμύρια τον χρόνο για να υπάρχουν. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν κάνει κάτι η πολιτεία για αυτό και νομίζω ότι είναι εύκολο να…
Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό τώρα γιατί επειδή τα είπε και το ίδιο το παιδί, εγώ τον άκουσα τουλάχιστον με τα αυτιά μου, εσείς ακούσατε τον πατέρα, τι θέλετε να πείτε ότι ο ΣΕΓΑΣ παίρνει τα χρήματα και δεν ξέρετε εσείς πως τα κατανείμει και μπορεί να κάνει και λάθος κατανομή ή να μη τα δίνει στους αθλητές; Τι υπαινίσσεστε για να καταλάβω;
Υπουργός: Όχι, όχι… τίποτα απολύτως…Αυτό το οποίο λέω είναι ότι η πολιτεία κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες έχει επιλέξει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί και να ενισχύει τον ελληνικό αθλητισμό και σε επίπεδο στίβου και σε επίπεδο υγρού στίβου και σε άλλες ομοσπονδίες, ξέρετε ότι κάνουμε κάθε τι που είναι δυνατόν κάτω από αυτές τις συνθήκες για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτούς τους αθλητές. Αν αυτό κάποιοι το χρησιμοποιούν για να πουν ότι αυτό δεν είναι τίποτα ε, τότε αυτό θα ήθελα να το πουν σε πολίτες οι οποίοι σήμερα χάνουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους.
Δημοσιογράφος: Καλό μεσημέρι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Υπουργός: Σας ευχαριστώ κι εγώ.