Συνέντευξη στο ρ/σ Real και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
Νίκος Χατζηνικολάου: Στη γραμμή μας ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. Καλημέρα σας κ. υπουργέ. -Παύλος Γερουλάνος: Καλημέρα σας. -ΝΧ: Κύριε υπουργέ να μιλήσουμε για τις συγκεντρώσεις των πολιτών τις καθημερινές πλέον συγκεντρώσεις των πολιτών , στην πλατεία Συντάγματος , στο Λευκό Πύργο, και σε πλατείες άλλων πόλεων, ποιο είναι το μήνυμα δηλαδή […]
Νίκος Χατζηνικολάου: Στη γραμμή μας ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. Καλημέρα σας κ. υπουργέ.
-Παύλος Γερουλάνος: Καλημέρα σας.
-ΝΧ: Κύριε υπουργέ να μιλήσουμε για τις συγκεντρώσεις των πολιτών τις καθημερινές πλέον συγκεντρώσεις των πολιτών , στην πλατεία Συντάγματος , στο Λευκό Πύργο, και σε πλατείες άλλων πόλεων, ποιο είναι το μήνυμα δηλαδή που η κυβέρνηση λαμβάνει , από αυτές τις κινητοποιήσεις.
-ΠΓ: Κοιτάξτε. Δεν θα ήθελα να μιλήσω εξ ονόματος της κυβέρνησης , αυτό το κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και νομίζω ότι εκεί πρέπει να μείνουμε, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί και στο χώρο της πολιτικής που βλέπουν αυτό, σαν κάτι πάρα πολύ φρέσκο , κάτι πάρα πολύ δυναμικό. Στην δική μου τη γενιά τουλάχιστον , είναι ένα από τα πράγματα τα οποία πραγματικά ξαφνιάζουν , γιατί δεν είχαμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις , κινητοποιήσεις, οι οποίες είναι ειρηνικές , δεν διεκδικούν κάτι συγκεκριμένο , αλλά θέλουν να δουν κάτι να αλλάζει στον τόπο και αυτό νομίζω ότι είναι πολύ θετικό.
-ΝΧ: Τώρα αυτές οι κινητοποιήσεις , έχουν σαν βασικό αίτημα, την αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνησή σας . Το κύριο αίτημα τους είναι αυτό. Είναι δηλαδή, να ελαφρυνθούν τα βάρη που έχουν πέσει πάνω στους μικρούς και τους μεσαίους .
-ΠΓ: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή το κίνημα αυτό βρίσκεται σε ένα αγώνα δρόμου. Και αυτό είναι, να αποκτήσει σάρκα και οστά, δηλαδή να αποκτήσει πολιτική οντότητα , πριν προλάβουν κάποιοι καλοθελητές που προσπαθούν να το καπελώσουν. Δεν θα έλεγα λοιπόν , ότι υπάρχει μία έκφραση αυτή τη στιγμή που συμπυκνώνει όλα τα πιστεύω των ανθρώπων που έρχονται , εξού και λέγεται το κίνημα το αγανακτισμένων και δεν είναι κάτι πιο συγκεκριμένο. Αυτή η αγανάκτηση την οποία αισθάνεται ο κόσμος, είναι για πάρα πολλά θέματα, και δεν είναι μόνο κάποιες πολιτικές προτεραιότητες συγκυριακές, αλλά είναι …
-ΝΧ: Κατσαρόλες κτυπούν κ. υπουργέ, κατσαρόλες κτυπούν και κεντρικό τους σύνθημα είναι ότι η μεγαλύτερη βία, είναι η πείνα.
-ΠΓ: Μα, δεν διαφωνεί κανένας σε αυτό και το ότι βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση , είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί τώρα, θα έπρεπε να μας απασχολήσει εδώ και τόσα χρόνια στα οποία ακολουθείτο μία πολιτική, η οποία ήταν πάρα πολύ σπάταλη, που τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου , πετιόντουσαν δεξιά και αριστερά, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στα όρια της φτώχιας. Και αυτό λέει η λέξη πτώχευση, αλλά δεν φθάσαμε σήμερα στην πτώχευση, η πτώχευση είναι κάτι, στο οποίο οδηγηθήκαμε μέσα από πάρα πολύ κακές πολιτικές.
-ΝΧ: Τώρα εδώ πάντως, έχει διαμορφωθεί μια τέτοια ατμόσφαιρα , που ακόμη και υπουργοί , όπως για παράδειγμα χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, εδώ στο σταθμό μας , μιλούν για την ανάγκη να παλέψουν οι Έλληνες, για την ανεξαρτησία τους. Έτσι είπε ο κ. Σκανδαλίδης χθες αναφερόμενος στις πληροφορίες , ότι πρόκειται να υπάρξουν επίτροποι από την Τρόικα , σε κάθε υπουργείο και ότι τα φορολογικά έσοδα, πρόκειται να περάσουν , συλλογή τους δηλαδή, στα χέρια Τροικανών και θέλω το σχόλιό σας.
-ΠΓ: Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές πάνω σε αυτό κ. Χατζηνικολάου .Εγώ θεωρώ αδιανόητο από τη μεριά της Ε.Ε. , αυτή τη στιγμή, μετά από 5 χρόνια , που λέγανε οι ίδιοι, ότι έχουν βάλει την Ελλάδα υπό επιτήρηση , 5 χρόνια στα οποία υποτίθεται οι Ευρωπαίοι ήλεγχαν την προηγούμενη κυβέρνηση, 5 χρόνια στα οποία μας είπαν , ότι πρέπει να κάνουμε λιτότητα, να πάρουμε μέτρα κ.λπ. στην κυβέρνηση Καραμανλή, έρχονται τώρα και ζητάνε τα ρέστα, όταν στην πραγματικότητα , τίποτα από όσα λέγανε , δεν κάνανε. Θυμόσαστε πολύ καλά, τις εκλογές του 2007, ήταν εκλογές που κέρδισε η κυβέρνηση Καραμανλή, μία απολύτως σπάταλη κυβέρνηση, μία κυβέρνηση η οποία δεν πέτυχε τίποτα αξιοσημείωτο και όλο αυτό έγινε , μέσα σε ένα κλίμα αν θέλετε, γενικότερης ανοχής από την Ε.Ε. Μα, ήμασταν ήδη σε επιτήρηση το 2004 , τι έγινε εκεί πέρα; Τώρα ξαφνικά ξύπνησε η Ε.Ε. και ζητάει τας ρέστα; Τώρα που υπάρχει μία κυβέρνηση που πράγματι έχει πάρει τις αποφάσεις να αλλάξει μερικά πράγματα; Εμένα αυτά μου μοιάζουν πάρα πολύ περίεργα και εξακολουθώ να πιστεύω , ότι αν η Ε.Ε., δεν πάρει γρήγορα και πάρα πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της , όλες οι άλλες συζητήσεις που κάνουμε, είναι επιμέρους. Το ελληνικό πρόβλημα, δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι ανεξάρτητο από το πρόβλημα το οποίο έχει η Ε.Ε. Πρέπει να αποφασίσει , τι θέλει να κάνει με τις αδύναμες οικονομίες, όπως και αν αυτές φθάσανε στο σημείο που φτάσανε , γιατί αδύναμη οικονομία, δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι η Πορτογαλία , είναι η Ιρλανδία, μπορεί να ακολουθήσει εύκολα η Ισπανία μετά. Λοιπόν πια είναι η πολιτική προς την Ε.Ε., θα πηγαίνουμε δόση – δόση, ή θα πάρουμε αποφάσεις , για το πώς η κάθε οικονομία θα συμβάλλει στην Ε.Ε.
-ΝΧ: Πάντως, μου βγάζει άρωμα θεωρίας συνομωσίας, η τοποθέτησή σας.
-ΠΓ: Όχι καθόλου, άρωμα ανυπαρξίας πολιτικής . Και αυτό δεν το λέμε, πρώτη φορά , είναι κάτι το οποίο το ξέρουμε.
-ΝΧ: Δηλαδή, θεωρείτε κ. υπουργέ, ότι είναι πετυχημένη η κυβέρνηση μέχρι τώρα; Και εγώ θα σας βάλω τον πήχη…προσέξτε, δεν θα μιλήσω με όρους μνημόνιο – αντιμνημόνιο, θα σας ρωτήσω με βάση το μνημόνιο που ψηφίσατε στη Βουλή και που εφαρμόζετε. Είστε πετυχημένοι σαν κυβέρνηση , το έχετε εφαρμόσει κατά τον τρόπο που υποσχεθήκατε στους Ευρωπαίους εταίρους μας;
-ΠΓ: Καταρχήν, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα για το μνημόνιο και το έχω πει επίσης δημοσίως. Το μνημόνιο, είναι δύο πράγματα βαλμένα μαζί και αυτό είναι λάθος. Από τη μία μεριά, το μνημόνιο είναι μία σειρά από μέτρα, τα οποία έχουν επιβληθεί λόγω του ότι έφθασε η Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας . Εκεί, έπρεπε να παρθούν κάποια μέτρα…
-ΝΧ: Σύμφωνοι, βέβαια σας κατηγορούν ότι δεν τα διαπραγματευτήκατε καλά εκεί.
-ΠΓ: Κοιτάξτε να δείτε κατόπιν εορτής , πολλά μπορεί να πει κανείς , η πραγματικότητα όμως είναι, ότι όταν γινόταν η διαπραγμάτευση για το μνημόνιο , δεν υπήρχε ούτε καν μηχανισμός στήριξης. Έπρεπε πρώτα η Ε.Ε. να πάρει την απόφαση για το μηχανισμό στήριξης των δικών της οικονομιών και μετά να διαπραγματευτεί μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο η Ελλάδα τα επιμέρους. Γι αυτό δεν θα ήμουν πολύ βιαστικός να κατηγορήσω αυτή τη στιγμή, ή να πω ότι θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά, η όποια διαπραγμάτευση. Αλλά το άλλο μέρος του μνημονίου, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το είχαμε ανακοινώσει και όταν είμαστε στην αντιπολίτευση. Ένα πρόγραμμα αλλαγών στην ελληνική κοινωνία, οι οποίες οφείλουν να γίνουνε. Και αυτό δεν είχε αν αυστηρό προγραμματισμό, αλλά ήταν πράγματα, που η δική μας η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κάνει. Και αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και αυτά πρέπει να συνεχίσουμε.
-ΝΧ: Πάντως και γι αυτές τις αλλαγές , για παράδειγμα, άνοιγμα επαγγελμάτων κ.λπ. κατηγορηθήκατε ότι πήγατε πολύ αργά , πολύ συμβιβαστικά, με μεγάλο φόβο για το πολιτικό κόστος και διαπραγματευόμενοι συνεχώς με τις συντεχνίες.
-ΠΓ: Κύριε Χατζηνικολάου να ακούσετε την κριτική αυτή όσο θέλετε και σε μερικά πράγματα, μπορώ να συμφωνήσω. Το ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και ότι πρέπει να πάμε πολύ πιο γρήγορα σε ορισμένα πράγματα, επίσης θα συμφωνήσω. Βεβαίως και πρέπει να γίνουν αυτά. Αλλά να λέτε τώρα, ότι φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος , όταν είχαμε μία κυβέρνηση πέντε χρόνια, η οποία δεν έκανε απολύτως τίποτα, επειδή φοβήθηκε το πολιτικό κόστος. Εγώ να σας πω ένα πολύ μικρό παράδειγμα , πως μπορεί να αλλάξει κάτι μέσα σε μία κυβέρνηση . Είχαμε ένα Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που πέρασε 500 υποθέσεις τη μία χρονιά και 1000 την άλλη. Ποια ήταν η διαφορά; Ότι δεν υπολογίσαμε το πολιτικό κόστος. Όσο φοβάσαι το πολιτικό κόστος , δεν παίρνεις αποφάσεις. Εδώ μιλάμε, διπλασιάσαμε την αποτελεσματικότητα , ενός και μόνο οργανισμού , μόνο και μόνο, επειδή είχαμε την αποφασιστικότητα να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό, είναι μία αλλαγή. Μπορεί να μην είναι επαρκώς γρήγορη, να πρέπει να περάσουμε 1500 αποφάσεις, δεν ξέρω , αλλά να πεις ότι φοβηθήκαμε να πάρουμε το πολιτικό κόστος , είναι λάθος. Τώρα, στις αργοπορίες σας λέω: να συμφωνήσω επίσης σε αυτό το πράγμα, αλλά η σύνδεση που έγινε, ότι επειδή υπήρξαν οι όποιες αργοπορίες , η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί το 2012 από τις ανοικτές αγορές , αυτή την κριτική δεν τη δέχομαι, η μάλλον αυτή τη σύνδεση δεν την δέχομαι, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί στις διεθνείς αγορές, όχι επειδή έχει καθυστερήσει το επιμέρους πρόγραμμα της Ελλάδας στην εξυγίανσή της , αλλά επειδή η Ε.Ε. , δείχνει μία ανασφάλεια για το που θέλει να πάει την όλη κατάσταση. Απόδειξη είναι, ότι με το που έκανε δηλώσεις ο κ. Γιούνκερ και είπε ότι: Μάλλον καλά θα πάνε τα πράγματα, ανέβηκε το ευρώ. Μα αυτό είναι μία τρανή απόδειξη , ότι αυτή τη στιγμή , η Ελλάδα προσπαθεί να σώσει την οικονομία της, μέσα σε ένα πάρα πολύ ρευστό ευρωπαϊκό πλαίσιο.
-ΝΧ: Τώρα, εδώ έχω δύο επισημάνσεις από τους ακροατές μας, όση ώρα μας ακούνε. Η μία έρχεται από τον ακροατή μας κ. Άγη Κάκια , ο οποίος λέει, ότι το κεντρικό σύνθημα σε όλες τις εκδηλώσεις, σε όλη την Ελλάδα των Αγανακτισμένων είναι ότι, πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ. Ότι δηλαδή υπάρχει σαφής αντιμνημονιακή τοποθέτηση, όσων συγκεντρώνονται στις πλατείες. Το δεύτερο μήνυμα, είναι από έναν άλλο φίλο το Στέφανο, ο οποίος μου γράφει , ο ευαγγελιζόμενος το νέο ήθος στην πολιτική, κ. Γερουλάνος , κάνει αυτό για το οποίο κατηγορούνε οι νέοι πολιτικοί , τους παλαιούς, δηλαδή κάθε φορά που νοιώθει στριμωγμένος για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τα ρίχνει όλα στους προηγούμενους. Θέλω τα σχόλιά σας.
-ΠΓ: Κύριε Χατζηνικολάου, να ξεκινήσουμε από το δεύτερο. Δεν είναι θέμα σε ποιον τα ρίχνεις , είναι θέμα μιας σωστής αποτίμησης της κατάστασης . Εγώ σας λέω, πολύ ευχαρίστως να πιάσουμε ένα-ένα τα θέματα του μνημονίου και να πούμε, που πραγματικά έχουμε αργήσει και που δεν πήραμε τις αποφάσεις όσο τολμηρά μπορούσαμε…
-ΝΧ: Πάντως κ. υπουργέ την άνοιξη του 2009 , ο Καραμανλής ,είχε φωνάξει του πολιτικούς αρχηγούς και τον κ. Παπανδρέου, τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης και ζήτησε συναίνεση για την οικονομία , λέγοντας μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων , μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο , ότι αλλιώς έρχεται το ΔΝΤ και οι αρχηγοί …
-ΠΓ: Ο κ. Καραμανλής, την άνοιξη του 2009 , είχε «τελειώσει»την ελληνική οικονομία και αυτό το ήξεραν, μόνο δύο άνθρωποι., αυτός και ο κ. Αλογοσκούφης. Αυτό είναι καταπληκτικό και μόνο να το λένε.
-ΝΧ: Ο κ. Προβόπουλος λέει ότι το ξέρατε και οι υπόλοιποι.
-ΠΓ: Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος.
-ΝΧ: Σε ποιο κάνω λάθος, ότι το λέει ο κ. Προβόπουλος; Το έχει πει σε ομιλία του.
-ΠΓ: Όχι, όχι ..Κοιτάξτε , εγώ ξέρετε την δουλειά την οποία κάναμε στην προεκλογική περίοδο του ΠΑΣΟΚ και σας διαβεβαιώ , ότι ποτέ δεν υπήρχε αυτή η αποτίμηση της κατάστασης. Από την άλλη όμως, την άνοιξη του 2009, τα πράγματα είναι ήδη πάρα πολύ αργά. Και πρέπει επιτέλους , εγώ δεν λέω να πάμε να τα ρίξουμε στην προηγούμενη κυβέρνηση , προς θεού, αλλά να καταλάβουμε πια είναι η κατάσταση την οποία διαχειριζόμαστε. Δεν είναι μία κατάσταση την οποία δημιούργησε ο Γιώργος Παπανδρέου και τώρα καλείται να διορθώσει ο Γιώργος ο Παπανδρέου. Αυτή είναι μία κατάσταση, στην οποία η Ελλάδα έφθασε μετά από τρομερή σπατάλη, τρομερή κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος, τρομερή κακοδιαχείριση των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου, με αποτέλεσμα να είναι αγανακτισμένος. Τώρα, άλλο είναι η αγανάκτηση που εκφράζεται με το να που θέλω να πάω, και άλλη είναι η αγανάκτηση που εκφράζεται με το τι δεν θέλω. Στο τι δεν θέλω, όλοι μπορεί να είμαστε αγανακτισμένοι , στο τι θέλω από εκεί και πέρα, είναι μία άλλη κουβέντα. Και το πάρε το μνημόνιο και φύγε, ζητάει αναγκαστικά, μια εναλλακτική πρόταση. Λοιπόν αυτή η εναλλακτική πρόταση πρέπει να εκφραστεί. Δεν νομίζω ότι πρέπει , ή μπορεί να εκφραστεί από διάφορους που προσπαθούν να καπελώσουν αυτό το κίνημα , αλλά είμαστε εδώ να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα .
-ΝΧ: Τώρα, μήπως θυμηθήκατε αργά τη συναίνεση, οι της κυβερνήσεως; Θέλω να πω, μήπως η συναίνεση έπρεπε να είναι το πρώτο σας μέλημα, από τις ημέρες της ψήφισης του πρώτου μνημονίου;
-ΠΓ: Ενδεχομένως κ. Χατζηνικολάου. Επαναλαμβάνω όμως ότι ο κ. Παπανδρέου, ποτέ δεν ήταν ο πρωθυπουργός, κλειστός στην όποια συναίνεση,. Δεν υπήρξε ποτέ στο λόγο του κάτι που να λέει, ότι αποκλείω οποιεσδήποτε προτάσεις κ.λπ., όμως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι η πρώτη διαπραγμάτευση , έγινε κάτω από πάρα πολύ δύσκολες και ταχείς συνθήκες. Μην ξεχνιόμαστε κ. Χατζηνικολάου, εδώ που φθάσανε τα πράγματα, σε ένα όριο το οποίο δεν ήτανε μόνο ένα όριο το οποίο έζησε αυτή η κυβέρνηση , δεν πρέπει να το βλέπουμε έτσι το πράγμα, γιατί αλλιώς δεν θα καταλάβουμε, τις βαθύτερες αιτίες που μας οδήγησαν εδώ. Εγώ αντιμετωπίζω στο υπουργείο κάθε μέρα, συμπτώματα της νοοτροπίας που μας φέρανε , εδώ που μας φέρανε. Ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν ότι έχουν κάποιο δικαίωμα πάνω στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να δίνουν λογαριασμό σε κανένα, ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν ότι χρωστάνε σε αυτούς χρήματα. Ένα λεπτό. Δεν φθάσαμε εδώ τυχαία , φτάσαμε, επειδή όλοι αρχίσαμε να περιμένουμε από το κράτος πολλά περισσότερα από ότι είμαστε διατεθειμένοι να του δώσουμε. Λοιπόν φοροδιαφυγή από τη μια μεριά και από την άλλη απαιτήσεις δεν γίνεται. Φθάσαμε στο τέρμα. Και αυτό είναι που πρέπει να διορθωθεί.
-ΝΧ: Ναι αλλά αυτό δεν διορθώνεται από ότι φαίνεται, με ηθικοπλαστικούς λόγους, αυτό απαιτεί , συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένη πολιτική. Ενάμιση χρόνο δεν έχουμε δει να καταπολεμιέται η φοροδιαφυγή , ούτε έχουμε δει κάποιους μεγάλους φοροφυγάδες , να δρασκελίζουν το κατώφλι του Κορυδαλλού .
-ΠΓ: Κοιτάξτε, εγώ άκουσα, ένα τελευταίο στατιστικό στοιχείο , περιμένω να το επιβεβαιώσω , αλλά άκουσα το υπουργείο Οικονομικών να έχουν κατασχεθεί 500 σκάφη. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα. Αν είναι αλήθεια αυτό, δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Λοιπόν κοιτάξτε. Δέχομαι την κριτική, αλλά όχι την ισοπέδωση. Δεν μπορεί να ξεκινάμε από αυτό το δεδομένο. Εγώ να σας πω κ. Χατζηνικολάου, έχω στείλει 20 υποθέσεις πρόσφατα την 21 –22 στον Εισαγγελέα , από κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Είκοσι δύο, δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα ποτέ. Μπορώ να μιλήσω για το υπουργείο μου, γιατί ξέρω συγκεκριμένα πράγματα. Αλλά σε όλα τα υπουργεία αυτή τη στιγμή , γίνεται μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια , αυτό το πράγμα , να μην συνεχιστεί. Τα μηνύματα τα οποία πηγαίνουν προς όλες τις κατευθύνσεις , έχουν τους σωστούς αποδέκτες κατά κύριο λόγο, αλλά η κοινή γνώμη, πολλά από αυτά δεν τα ξέρει.
-ΝΧ: Τώρα για να κλείσουμε τη συζήτησή μας , η συναίνεση , η συνεννόηση , κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών και σας το λέω μετά βεβαιότητος, γιατί έχω δει όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχει νόημα κυρίως για να επαναδιαπραγματευθούμε με την Τρόικα , όλοι μαζί βελτιώσεις στο μνημόνιο, αλλαγές σε αυτά που μας οδήγησαν στην ύφεση στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, δεν έχει νόημα η συναίνεση και η συνεννόηση , ως απλή συμπόρευση στις αποφάσεις της Τρόικας.
-ΠΓ: Συμφωνώ απολύτως και αυτό είναι κάτι το οποίο το έθεσε και ο πρωθυπουργός από όσο γνωρίζω τουλάχιστον από αυτά που δημοσιοποιήθηκαν από τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Κύριε Χατζηνικολάου, αν το πραγματικό πρόβλημα του κ. Σαμαρά είναι , αν θέλετε, μία φοροελάφρυνση , για να οδηγηθούμε σε ανάπτυξη, αυτό είναι κάτι που σίγουρα μπορούμε να συζητήσουμε. Άλλωστε η δική μας η κυβέρνηση ήταν η πρώτη, η οποία έκανε αυτή την κίνηση στον τουρισμό με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό. Αλλά πως έγινε; Δεν είπαμε απλώς , έλα εδώ επιχειρηματία , πάρε ένα δωράκι, όπως γινότανε παλιά, αυτό που είπαμε είναι, έλα εδώ, έλα να δούμε πως αυτό μπορεί να περάσει στο κόστος σου, έλα να δούμε τι άλλα πρέπει να κάνουμε π.χ. να ξεμπλοκάρουμε τις βίζες , π.χ. να ενισχύσουμε τους εργαζομένους στον τουριστικό τομέα . Μία σειρά από μέτρα, τα οποία έπρεπε να γίνουν για να στηριχθεί η όποια μείωση των φόρων και να οδηγήσει στην ανάπτυξη. Υπάρχει μια παλιά νοοτροπία , κυρίως μέσα από τις συντηρητικές κυβερνήσεις που λέει, κατέβασε τους φόρους στους επιχειρηματίες. Μα δεν σημαίνει ότι αν αυτή τη στιγμή μειώσουμε τους φόρους στους επιχειρηματίες , μεταφράζεται αυτό αυτόματα σε νέες θέσεις εργασίας, ή στη δημιουργία πλούτου για όλους.
-ΝΧ: Μπορεί όχι αυτόματα, αλλά αποτελεί σίγουρα, μεγάλη ένεση για τις επιχειρήσεις. Ειδικά στη σημερινή περίοδο.
-ΠΓ: Για να γίνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να γίνει μονομερώς , πρέπει να γίνει μία σύνδεση πολιτικών, οι οποίοι να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα. Πείτε μου εσείς, έχετε καλύτερο παράδειγμα από αυτό το οποίο έγινε στον τουρισμό φέτος; Αυτή τη στιγμή είπαμε ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί.
-ΝΧ: Ωραία εφαρμόστε το λοιπόν και στην υπόλοιπη οικονομία.
-ΠΓ: Έχει εφαρμοστεί…
-ΝΧ: Όχι δεν έχει εφαρμοστεί στην υπόλοιπη οικονομία κ. υπουργέ.
-ΠΓ: Κύριε Χατζηνικολάου μειώσαμε…
-ΝΧ: Στον τουρισμό όντως, έχετε πάρει κάποιες καλές πρωτοβουλίες, αλλά στην υπόλοιπη οικονομία, κάνει πολύ κρύο. Η ρευστότητα των επιχειρήσεων , είναι σε οριακά σημεία. Αρχίζουν και κλείνουν κερδοφόρες επιχειρήσεις.
-ΠΓ: Εγώ να σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Μειώσαμε τους φόρους , ή ένα πάση περιπτώσει, αυτό ανακοινώθηκε σαν πολιτική της κυβέρνησης στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών γραμμών και ξαφνικά βλέπω , ότι η συμφωνία των επιχειρηματιών να μειώσουνε το κόστος των εισιτηρίων, έσπασε. Γιατί έσπασε. Δεν πρέπει αυτά να περάσουνε στον ελληνικό λαό; Η όλη έννοια του να βοηθήσεις με την ελάφρυνση των φόρων , είναι να περάσουμε αυτά τα πράγματα στον πολίτη και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Αν οποιαδήποτε μείωση των φόρων οδηγήσει απλώς σε αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, από μόνο του δεν αρκεί. Δεν λέω ότι είναι κακό, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να συνδεθεί με πολιτικές για την ανεργία και πολιτικές για να περάσει ο κόσμος παρακάτω.
-ΝΧ: Κύριε υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ .
-ΠΓ: Σας ευχαριστώ και εγώ.