Συνέντευξη στον ρ/σ Real και το δημ/φο Νίκο Χατζηνικολάου
Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. Γερουλάνε Υπουργός: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου, καλημέρα και στους ακροατές σας. Δημοσιογράφος: Θέλω να ξεκινήσω την συζήτησή μας, ρωτώντας αν είστε αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Φαίνεται πως αυτή τη φορά, έχουμε φθάσει όντως πολύ κοντά στο σημείο μηδέν. Υπουργός: Πράγματι, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά και γι […]
Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. Γερουλάνε
Υπουργός: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου, καλημέρα και στους ακροατές σας.
Δημοσιογράφος: Θέλω να ξεκινήσω την συζήτησή μας, ρωτώντας αν είστε αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Φαίνεται πως αυτή τη φορά, έχουμε φθάσει όντως πολύ κοντά στο σημείο μηδέν.
Υπουργός: Πράγματι, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά και γι αυτό πάντα κρατάω μία επιφύλαξη με την εξής λογική: Ότι πέρα από το τι θα κάνουμε εμείς και τι θα κάνουμε στην συγκεκριμένη συμφωνία, το ευρωπαϊκό πλαίσιο και το διεθνές πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά τα πράγματα παίζονται είναι πάρα πολύ ρευστό και αυτό το οποίο βλέπουμε είναι μία μεγάλη αδυναμία των διεθνών οργανισμών να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα τα οποία δημιουργεί η σημερινή παγκόσμια οικονομία. Σε ό,τι αφορά τα δικά μας, νομίζω ότι βαίνουν σε μία κατεύθυνση που θα σταθεροποιηθούν και αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για να οδηγήσουμε την ελληνική οικονομία σε ανάπτυξη. Αλλά το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πολύ ρευστό.
Δημοσιογράφος: Η αίσθησή σας είναι ότι θα χρειαστούν μεγάλες υποχωρήσεις για την επόμενη περίοδο; Θέλω να πω, ότι έχουμε όλοι τον φόβο, ότι το μνημόνιο που έρχεται θα είναι το χειρότερο, το πιο σκληρό , αυτό που θα οδηγήσει ουσιαστικά την αγορά εργασίας σε μισθολογικά επίπεδα Ανατολικής Ευρώπης.
Υπουργός: Νομίζω ότι στη μέση μιας διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι κανείς αρκετά επιφυλακτικός. Πολλά ακούγονται και το πώς τοποθετείται ο καθένας και το τι γραμμές τραβάει ο καθένας είναι πάντα μέρος της διαπραγμάτευσης αυτής. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά είναι ότι μετά τη σύσκεψη των προέδρων των κομμάτων με τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε μία εθνική γραμμή, μέσα στην οποία θα διαπραγματευθεί ο πρωθυπουργός και θέλω να πιστεύω, ότι αυτή η γραμμή θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος, διότι είναι από τις πρώτες φορές από τότε που άρχισε αυτή η κρίση, που έχουμε ένα υψηλό επίπεδο ωριμότητας από όλες τις μεριές και νομίζω ότι ο πρωθυπουργός πηγαίνει στις Βρυξέλλες απόλυτα ενισχυμένος για να κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση.
Δημοσιογράφος: Κύριες Γερουλάνο υπάρχει η αίσθηση σε μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης, ότι αυτή η υπόθεση της επιτροπείας στα περί μονίμου επιτρόπου Οικονομικών, στήθηκε στην ουσία, ώστε να αποτελέσει ένα άλλοθι αντίστασης του ελληνικού πολιτικού συστήματος απέναντι στις μεθοδεύσεις των δανειστών, προκειμένου να περάσουν τα υπόλοιπα, δηλαδή το πολύ σκληρό νέο μνημόνιο που έρχεται.
Υπουργός: Γι’ αυτό σας λέω ότι, το πώς τοποθετείται κανείς σε μία διαπραγμάτευση είναι πολύ ενδιαφέρον να το παρακολουθεί κανείς, αλλά δεν μπορεί να εικάζει κανείς τι γίνεται από πίσω. Εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω αυτή τη θεωρία, είναι η δεύτερη φορά που έρχεται ένα τέτοιο θέμα πάνω στο τραπέζι και τις δύο φορές αποσύρθηκε αμέσως, λόγω των αντιδράσεων που υπήρχαν. Κοιτάξτε, είμαι απόλυτα διατεθειμένος να ακούσω για λάθη που έχουν γίνει, να ακούσω κριτική και νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο αυτή η κριτική να γίνεται, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να με πείσει ότι η έλευση εδώ ενός ανθρώπου της Ευρώπης, ενός Γερμανού θα έλυνε τα προβλήματά μας. Εγώ θα σας πω στο δικό μας υπουργείο, έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια μειώσει τον προϋπολογισμό μας 30% και αυξήσαμε τον τουρισμό στα υψηλότερα επίπεδα που είχε ποτέ η χώρα. Δείξτε μου ένα γερμανικό υπουργείο που έχει τέτοια αποτελέσματα και θα ακούσω τις συμβουλές τους με μεγάλη χαρά. Για την ώρα όμως, δεν έχω δει κανέναν σε εκείνη τη χώρα ο οποίος να φέρνει τέτοια αποτελέσματα. Λοιπόν, συμβουλές δεχόμαστε, δεχόμαστε σαφέστατα να κοιτάμε μπροστά για το πώς η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οι επιτροπείες όμως νομίζω ότι είναι καθαρά θέματα εικόνας, οι οποίες όμως για εμάς έχουν τεράστια ουσιαστική σημασία. Και γι αυτό νομίζω ότι κάθε Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα δεχόταν ποτέ κάτι τέτοιο.
Δημοσιογράφος: Η πρόβλεψή σας μια που αναφερθήκατε στον τουρισμό για τη φετινή χρονιά ποια είναι;
Υπουργός: Είναι νωρίς ακόμα και βλέπουμε μία επιφύλαξη στις κρατήσεις, την οποία την παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά. Έρχεται από δύο μεριές. Το ένα είναι το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Η Αγγλία έχει υποφέρει από αυτό το κλίμα αρκετό καιρό τώρα και γι αυτό είχαμε μειώσεις από έναν από τους πιο μεγάλους μας πελάτες μέχρι τώρα, παρόλα αυτά καταφέραμε να αναπληρώσουμε την διαφορά. Το δεύτερο όμως το οποίο πιστεύω θα παίξει ένα ρόλο φέτος, είναι οι τιμές των καυσίμων. Το ταξίδι έχει αρχίσει να κοστίζει πολύ ακριβά και έτσι μπορεί να δούμε τουλάχιστον μία επιφύλαξη στην αρχή. Εμείς κάνουμε κάποιες κινήσεις…
Δημοσιογράφος: Σας βλέπω ανήσυχο, πολύ ανήσυχο.
Υπουργός: Ξέρετε ότι δεν κάνω ποτέ προβλέψεις, αστειευόμενος λέω, ότι κάνω προβλέψεις το Σεπτέμβριο, αλλά είναι πολύ σημαντικό να είμαστε στις επάλξεις, να δουλεύουμε συλλογικά όπως έχουμε δουλέψει μέχρι τώρα και να βεβαιωθούμε ότι θα πάρουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς το οποίο μπορούμε να πάρουμε για τη φετινή χρονιά. Νομίζω ότι τα προβλήματα που σας έθεσα είναι γενικότερα και θα ξέρουμε περισσότερα περίπου τον Μάρτιο.
Δημοσιογράφος: Τώρα πάμε στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σκανδαλίδης βγήκε και πρότεινε πριν από λίγες μέρες άμεση εκλογή προέδρου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με την έννοια ότι κατά τη γνώμη του ο κ. Παπανδρέου δεν ασκεί τα καθήκοντά του και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εικόνα και στην ουσιαστική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ στο κοινοβούλιο. Τι λέτε; Πως σχολιάζετε την πρόταση αυτή;
Υπουργός: Νομίζω, ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί. Η δική μου άποψη είναι λίγο διαφορετική από αυτή. Πιστεύω ότι ο πιο σωστός τρόπος να νομιμοποιηθεί ο αρχηγός ενός κόμματος, δεν είναι μέσω της Κ.Ο. αλλά είναι μέσα από τη διαδικασία όπως επιβάλλει το καταστατικό. Αυτό το οποίο πιστεύω όμως είναι ότι πρέπει αυτή η εκλογή να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, έτσι ώστε να δώσουμε χρόνο στο νέο πρόεδρο και να συντάξει ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει και το δικό του στίγμα και βεβαίως το χρόνο όλα αυτά να συζητηθούν μέσα από τη βάση του Κινήματος. Αυτό το οποίο επίσης πιστεύω είναι ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δεσμευτεί, ότι με τις δυνάμεις που έχει, θα δώσει το χρόνο που χρειάζεται στο νέο αρχηγό για να δημιουργηθεί το πρόγραμμα και να πάμε συντεταγμένα στις εκλογές. Πολλά ακούω για τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, η πραγματικότητα είναι όμως, ότι έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που οφείλει με κάθε τρόπο να στηρίξει το νέο αρχηγό του κόμματος, για να δώσουμε τη σωστή εικόνα του τι έχει συμβεί τα δύο τελευταία χρόνια και το τι μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα. Είναι το λιγότερο που οφείλουμε απέναντι στον κόσμο μας.
Δημοσιογράφος: Κύριε Γερουλάνο, πως κρίνετε την δήλωση Χρυσοχοίδη, ότι ψήφισε το μνημόνιο χωρίς να το διαβάσει;
Υπουργός: Δεν θέλω να το σχολιάσω αυτό κ. Χατζηνικολάου.
Δημοσιογράφος: Γιατί;
Υπουργός: Γιατί θεωρώ ότι ήταν μία ατυχής προσωπική στιγμή και το να τον σχολιάζει κανείς πάνω σε ένα τέτοιο επίπεδο, είναι δύσκολο. Καταλαβαίνω όμως, αντιλαμβάνομαι ότι προσέβαλε όχι μόνο τους ψηφοφόρους του, αλλά και τον Έλληνα πολίτη. Είναι μία δύσκολη στιγμή για τον κ. Χρυσοχοίδη και δεν θα ήθελα να σχολιάσω τίποτα παραπάνω.
Δημοσιογράφος: Τη δήλωση Λοβέρδου ότι, αν πειράξει κανείς τον Γιώργο, θα γίνει μακελειό;
Υπουργός: Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θα έλεγα αυθόρμητο συναίσθημα το οποίο εξέφρασε ο κ. Λοβέρδος και νομίζω ότι πρέπει να μπει μέσα σε αυτή τη διάσταση.
Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ κ. υπουργέ, καλημέρα.
Υπουργός: Και εγώ σας ευχαριστώ.