Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 και το δημ/φο Άρη Τόλιο
-Άρης Τόλιος: Καλημέρα σας κ. υπουργέ. -Παύλος Γερουλάνος: Καλή σας μέρα. -Α.Τ: Να ξεκινήσουμε καταρχήν από την εικόνα της Αθήνας και μάλιστα τώρα που φουντώνει η τουριστική περίοδος. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας γι αυτό. -Π.Γ: Κοιτάξτε, αυτό το οποίο έβγαλε η εικόνα χθες σε όλο τον κόσμο , είναι εντελώς απαράδεκτη. Είναι μία χρονιά […]
-Άρης Τόλιος: Καλημέρα σας κ. υπουργέ.
-Παύλος Γερουλάνος: Καλή σας μέρα.
-Α.Τ: Να ξεκινήσουμε καταρχήν από την εικόνα της Αθήνας και μάλιστα τώρα που φουντώνει η τουριστική περίοδος. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας γι αυτό.
-Π.Γ: Κοιτάξτε, αυτό το οποίο έβγαλε η εικόνα χθες σε όλο τον κόσμο , είναι εντελώς απαράδεκτη. Είναι μία χρονιά η οποία έχει ξεκινήσει καλά, έχει αρχίσει να επιστρέφει ο τουρισμός στην Ελλάδα. Περάσαμε πολύ δύσκολες χρονιές στο παρελθόν και μετά από πολύ σημαντική δουλειά και με τους φορείς και από την πολιτεία και από όλους όσους ενδιαφέρονται για τον τουρισμό η εικόνα έχει αρχίσει να αλλάζει. Πιστεύω ότι, αν τα γεγονότα μείνουν εκεί, η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί. Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, διότι όπως καταλαβαίνετε, είναι μία τεράστια ζημιά σε κάτι το οποίο όπως καταλαβαίνετε, δίνει δουλειές σε πάρα πολύ κόσμο, φέρνει πλούτο στη χώρα και είναι μία δραστηριότητα η οποία ξέρετε ότι δεν είναι κάποιων, μιας χούφτας επιχειρηματιών, αλλά μια οικονομική δραστηριότητα από την οποία κερδίζει πάρα πολύς κόσμος, οι μικρές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κ.ο.κ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να κρατήσουμε την καλή εικόνα που είχε βγάλει η Ελλάδα όλο αυτό τον καιρό σαν κόρη οφθαλμού. Και καταλαβαίνουν και όλοι όσοι βρίσκονται στην πολιτική και παίρνουν τα δύσκολα μέτρα θα περάσουνε και τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος θέλει να διαμαρτυρηθεί, αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο είναι να παραδίδεται η πόλη σε λίγους κουκουλοφόρους, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να κάνουν τη ζημιά τους, χωρίς να σκέφτονται το κόστος.
-Α.Τ: Είπατε όμως και το εύστοχο ρήμα κ. υπουργέ, παραδίδεται η πόλη και να με συγχωρείτε, είναι και δικό σας θέμα αυτό, να διαχειριστείτε δηλαδή αυτή την … Δικό σας ζήτημα είναι να περιφρουρήσετε την πόλη, την εικόνα της χώρας, να αντιμετωπίσετε την ανομία, έτσι δεν είναι;
-Π.Γ: Σαφώς αλλά όπως ξέρετε και εσείς πάρα πολύ καλά, είναι ορισμένα πράγματα τα οποία είναι στον έλεγχό σου και μερικά όχι. Για παράδειγμα μία επιχείρηση πάνω στον Βράχο της Ακρόπολης, ξέρετε κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά, από το να ανεβάζουνε άνθρωποι πανό. Αυτό δεν σημαίνει, ότι επειδή δεν θα δώσουμε μια μάχη σώμα με σώμα πάνω στο Βράχο, διακινδυνεύοντας τα αρχαία ή τη ζωή κάποιων ανθρώπων , ο καθένας έχει το δικαίωμα να ανεβάζει το πανό του και να λέει αυτά τα οποία θέλει να πει μέσα από αυτό το μέσο. Αυτές δεν είναι σοβαρές διαδικασίες και το αποτέλεσμα είναι, ότι ο κόσμος αντιδράει σε αυτές πολύ περισσότερο από την πολιτεία. Εγώ θυμάμαι πέρυσι κάποιοι ανεγκέφαλοι, είχαν πει ότι «δεν μετράνε τα Μάρμαρα , εμείς μετράμε». Ε, τους γύρισε την πλάτη το πανελλήνιο, ακριβώς επειδή όλος ο κόσμος ξέρει, ότι αυτή δεν είναι μορφή διεκδίκησης. Εγώ μπορώ να καταλάβω τις ευθύνες της πολιτείας απολύτως και βεβαίως έχουμε ευθύνες για να διατηρήσουμε την τάξη και για να προστατεύσουμε αυτά τα μνημεία και από τη δική μας την μεριά σαν υπουργείο, αλλά η ουσία του πράγματος είναι , ότι δεν πρέπει να φτάνουμε σε ένα σημείο να κάνουμε χαρακώματα στη μέση της πόλης μας , ή στα μνημεία μας , για να σταματήσουμε κάποιους ανεγκέφαλους να κάνουν αυτά τα οποία θέλουν να κάνουν.
-Α.Τ: Για να βάλουμε μία τελεία σε αυτό το θέμα κ. υπουργέ, έχουμε αυτό το περίφημο βίντεο με την αστυνομία να συναλλάσετε με διάφορους, έδωσε εντολή ο πρωθυπουργός και πολύ καλά έκανε να γίνει έρευνα, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν αρκεί πλέον μία ΕΔΕ σε θέματα που συσσωρεύουν και άλλο εύφλεκτο υλικό. Νομίζω, ότι ο ελληνικός λαός, χρειάζεται πολύ γρήγορες απαντήσεις σε τέτοια ζητήματα, ή όχι;
-Π.Γ: Δεν είμαι έτοιμος να απαξιώσω την διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει, πριν ξεκινήσει. Ξέρουμε ότι κάθε μία από αυτές τις διαδικασίες έχει απαξιωθεί στο παρελθόν, όπως θυμόσαστε ότι όταν κάναμε την συνάντηση για το ποδόσφαιρο, όλοι μας λέγανε, α, να μια ακόμα συνάντηση. Βεβαίως οι συναντήσεις είχαν δαιμονοποιηθεί διότι γινόντουσαν συναντήσεις και δεν υπήρχε ποτέ αποτέλεσμα. Αλλά όταν οι διαδικασίες αυτές φέρνουν αποτελέσματα, τότε θα ξαναποκτήσουν κύρος. Λοιπόν, εγώ δεν είμαι έτοιμος να πω ότι απλώς επειδή το ονομάσαμε ΕΔΕ, δεν θα γίνει τίποτα. Αντίθετα, πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός εννοεί ότι πρέπει αυτό το πράγμα να πάει μέχρι το τέλος. Θα το δούμε από τα αποτελέσματα να μην το απαξιώνουμε.
-Α.Τ: Καθόλου δεν το απαξιώνω, απλά ότι πράγματα τα οποία όμως συσσωρεύουν εύφλεκτο υλικό θα πρέπει πολύ γρήγορα να τα ξεκαθαρίζουμε, να τελειώνουμε με αυτά.
-Π.Γ: Ναι, γιατί όλα αυτά συμβάλλουνε στο να επιστρέψει η έννοια την ευνομίας στη χώρα, πράγμα το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για να προχωρήσουμε στη δύσκολη δουλειά που έχουμε μπροστά μας, όχι μόνο σαν κυβέρνηση εννοώ σαν χώρα.
-Α.Τ: Και μία ερώτηση για τη χθεσινή κουβέντα στη βουλή, πριν περάσουμε στο ποδόσφαιρο. Το ναι δόθηκε και μάλλον θα έχουμε και στον εφαρμοστικό νόμο σήμερα. Μόνο που έχω την αίσθηση κ. υπουργέ, ότι υπάρχει πλέον και ένα θέμα, να μη το πω πολιτικής νομιμοποίησης, αλλά πάντως πολιτικής ατμόσφαιρας, καθώς οι πολίτες αντιδρούν και δεν εμπιστεύονται καν ότι μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση αυτή. Απαιτούνται μεγάλες πρωτοβουλίες, έχει την ικανότητα η κυβέρνηση να τις πάρει αυτές, για να αλλάξει η ατμόσφαιρα πλέον;
-Π.Γ: Καταρχήν να εξηγήσουμε κάτι. Υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας ότι όλο αυτό το πράγμα μπορεί να λειτουργήσει και αυτό θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ εύλογο. Γιατί βλέπουμε ότι εμείς έχουμε μία τεράστια προσπάθεια να κάνουμε μπροστά μας και σαν χώρα και σαν κυβέρνηση, αλλά λειτουργούμε μέσα σε ένα διεθνές πλαίσιο το οποίο και αυτό βάζει τους δικούς του κανόνες. Βλέπουμε, ότι η Ε.Ε. παίρνει αποφάσεις πιο αργά από ότι αντιδρούν οι αγορές, με αποτέλεσμα οι αγορές να έχουν απαξιώσει τις αποφάσεις της Ε.Ε. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Βλέπετε δηλαδή ότι έρχεται η Ε.Ε και παίρνει μικρότερα μέτρα μικρότερες αποφάσεις αν θέλετε από αυτές που είναι οι απαιτούμενες κάποια στιγμή και τις παίρνει και αργά. Αυτό δημιουργεί συνθήκες, που δεν βοηθάνε την κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
-Α.Τ: Καμιά αντίρρηση, αλλά αποθεώνει όμως και το πολιτικό πρόβλημα της χώρα, γι αυτό το ρωτάω. Άκουσα …
-Π.Γ: Σας λέω ότι το πολιτικό πρόβλημα , είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό το οποίο έχει η χώρα. Θα σας πω και ένα άλλο παράδειγμα. Βλέπετε ότι ο σχεδιασμός ο δικός μας, μαζί με την Ε.Ε. ήτανε η Ελλάδα να σχεδιάζει να βγει στις αγορές το 2012. Δεν είναι το πρόβλημα του ελλείμματος που οδηγεί στο να μην μπαίνει η Ελλάδα στις αγορές το 2012, είναι πολύ ευρύτερο το πρόβλημα. Έχει να κάνει με τα στοιχήματα αν θέλετε ενάντια στο ευρώ.
-Α.Τ: Μην μιλάτε για στοιχήματα, γιατί πέφτουν πολλά τριγύρω μας (γέλια)
-Π.Γ: Η ουσία του πράγματος όμως είναι, ότι αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε εμείς, έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι, αυτό το οποίο θα αποφύγει τη χρεοκοπία και τη στάση πληρωμών και το άλλο είναι αυτό το οποίο θα βγάλει την Ελλάδα, από έναν τρόπο αν θέλετε, παραγωγής, ένα παραγωγικό μοντέλο, το οποίο δεν οδήγησε πουθενά, σε ένα άλλο το οποίο θα βοηθήσει να ξαναδημιουργηθεί πλούτος. Αυτή η δουλειά που γίνεται, δεν παίρνει τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί όλοι κοιτάνε το έλλειμμα και το χρέος, αλλά αυτή είναι η ουσιαστική δουλειά που γίνεται και αυτό είναι πολύ σημαντικό, να αρχίσουμε να ρίχνουμε φως, σε αυτά τα πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει την ελληνική οικονομία πιο παραγωγική, όπως για παράδειγμα τον τουρισμό.
-Α.Τ: Να αλλάξουμε θέμα, να πάμε στον τουρισμό, να πάμε στις τεχνολογίες, να πάμε σε όλα αυτά. Όμως από την άλλη έχουμε ένα πολιτικό θέμα που πρέπει να δούμε, πως θα το διαχειριστούμε. Άκουσα υπουργό για παράδειγμα, να λέει ότι εν πάση περιπτώσει, ακόμα και το σενάριο των 180, εδώ είναι στο τραπέζι. Έρχεται δανειακή σύμβαση, έρχονται μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, η κυβέρνηση σκέπτεται να πάει σε τέτοιες πρωτοβουλίες ή κάλπες ενδεχομένως;
-Π.Γ: Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει πει, ότι όλο αυτό το πρόγραμμα, καλό είναι να έχει και πολιτική συναίνεση και βεβαίως τη συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτός είναι στόχος τον οποίο πρέπει να κυνηγάμε και σε κάθε περίπτωση. Από εκεί και πέρα ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και η κυβέρνηση χθες, πήρε πάνω της μια τεράστια ευθύνη και μπορώ να σας πω, ότι για ένα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, είναι πιο δύσκολο να ψηφίσει το μνημόνιο, από το να μην το ψηφίσει. Η εύκολη λύση είναι να μην ψηφίσει το μνημόνιο. Είναι θέση αρχής και ευθύνης να πεις ότι εγώ ξεπερνάω την εύκολη λύση και δίνω την ψήφο μου σε αυτό το οποίο πιστεύω, ότι θα βγάλει τη χώρα μου από την κρίση που βρίσκεται σήμερα.
-Α.Τ: Για πάμε τώρα στα αγαπημένα στοιχήματα. Ένα πρώτο ερώτημα που ήθελα να σας πω είναι αν ακόμη η πολιτική ηγεσία, εμπιστεύεται την ΕΠΟ, να διαχειριστεί όλο αυτό το πράγμα και το λέω, διότι αυτή τη στιγμή, ανοίγει μία ιστορία η οποία μας πάει πάρα πολύ μακριά έτσι δεν είναι;
-Π.Γ: Βεβαίως μας πάει μακριά και έχουμε δει μόνο την αρχή , από όλα αυτά τα οποία κατά καιρούς υποπτευόμασταν όλοι μας για το ποδόσφαιρο και βλέπαμε με τέτοια αν θέλετε καχυποψία. Το λέω αυτό γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό, να δει κανείς μια μεθοδικότητα την οποία έχουμε ακολουθήσει για να παρακολουθήσουμε αυτά τα πράγματα. Ξέρετε, μέχρι τώρα ακουγόντουσαν πολύ βαριές κουβέντες για το ποδόσφαιρο, από πολλές ηγεσίες στο παρελθόν, ότι θα γένει κάθαρση του ποδοσφαίρου, το ένα το άλλο κ.λπ. και γινόντουσαν πάρα πολύ λίγα πράγματα. Για την ακρίβεια θα σας έλεγα, ότι η πολιτεία δεν χρησιμοποίησε ποτέ, πάνω από το 25-30% των εργαλείων που έχει στα χέρια της.
-Α.Τ: Αυτό όμως, με συγχωρείτε, φέρνει πάλι το ερώτημα που σας λέω: Υπάρχει αν θέλετε, ο θεσμός της ΕΠΟ ο οποίος καλείται να διαχειριστεί αυτή την ιστορία, έχοντας το αυτοδιοίκητο και άμα θέλετε ξεχωριστά από την πολιτεία. Την εμπιστεύεστε ακόμα την ΕΠΟ;
-Π.Γ: Θα σας έλεγα, ότι είναι σημαντικό να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα καταρχήν. Η μεγαλύτερη εικόνα είναι, ότι για πρώτη φορά η πολιτεία έρχεται και λέει, όχι το …αλλά το 100 τοις 100%των όσων έχουμε στα χέρια μας, θα χρησιμοποιήσουμε για να εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο. Και γι αυτό χρησιμοποιήσαμε και τα λεφτά του ΟΠΑΠ για την κάλυψη του… Ακούστε όμως, σας θυμίζω, αυτό είναι ένα πράγμα το οποίο πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Για να διορθωθούν αυτά τα πράγματα, δεν θέλει κορώνες, ούτε από τη δική μας τη μεριά, ούτε από τη δική σας τη μεριά, εννοώ των δημοσιογράφων. Θυμόσαστε την μανία που είχε πιάσει τα Μέσα να κλείσουν το πρωτάθλημα, μόλις έγινε ο τελικός του κυπέλου …
-Α.Τ: Να με συγχωρείτε , αλλά μισό λεπτό, μία παρένθεση…
-Π.Γ: Και σας λέω ότι πήραμε το πολικό ρίσκο και είναι σημαντικό αυτό που σας λέω, είναι σημαντικό για να προχωρήσουμε μπροστά. Πήραμε τη δύσκολη απόφαση να συνεχίσουμε, γιατί ξέραμε ότι αυτά τα οποία έρχονται, είναι πολύ πιο ισχυρά , από αυτά τα οποία προτείνανε εκείνο τον καιρό οι θερμοκέφαλοι. Κάναμε συστηματική δουλειά, χρησιμοποιήσαμε όλα τα εργαλεία που έχουμε, μείναμε στο πλαίσιο της Ε.Ε. διότι από εκεί ήρθαν οι πληροφορίες για τους στημένους αγώνες και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει αρχίσει η εξυγίανση του ποδοσφαίρου.
-Α.Τ: Να πούμε κάτι, μισό λεπτό.
-Π.Γ: Θεωρούμε καταρχήν, ότι πρέπει η εξυγίανση του ποδοσφαίρου να έρθει μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο ζει το ελληνικό ποδόσφαιρο, διότι έχουμε πολύ καλύτερα εργαλεία μέσα από εκεί, έχουμε καλύτερη τεχνογνωσία, μας έρχονται πληροφορίες. Αυτά δεν πρέπει να τα απολέσουμε από τη μία μέρα στην άλλη. Με αυτούς μαζί, μπορούμε να δούμε όλα τα σενάρια, αλλά δεν πρέπει να βρίσκουμε εύκολες λύσεις, οι οποίες θα κοστίσουν πολύ περισσότερο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
-Α.Τ: Μία παρατήρηση πάντως σε αυτό που είπατε για τις κραυγές, εγώ θα συμφωνήσω. Εδώ πέρα όμως, από την άλλη έχουμε ένα κοριουπερθέαμα με διαλόγους, παραδιαλόγους, που έτσι ή αλλιώς πυροδοτεί άμα θέλετε και αυτή την κραυγαλέα προσέγγιση του θέματος.
-Π.Γ: Μα δεν διαφωνώ, αλλά δεν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, με βάση την αγανάκτηση, την οποία θεωρώ απολύτως δικαιολογημένη, να αισθάνεται ο κάθε πολίτης ο οποίος είτε πήγαινε στο ματς να δει ένα ωραίο αγώνα, είτε πήγαινε και έβαζε τα λεφτά του για να…
-Α.Τ: Για να πάμε τώρα σε ένα επίμαχο ερώτημα τώρα, κ. υπουργέ. Έχουμε το εξής: Φάκελος πρώτος: πάει στην ΕΠΟ, η αθλητική δικαιοσύνη, πρέπει να αποφασίσει για αυτή την ομάδα, ή την άλλη. Ενδεχομένως να δούμε κάποια ομάδα να υποβιβάζεται και να παίζει στο ΟΥΕΦΑ. Μετά ακολουθεί φάκελος δεύτερος και ανακοινώνεται και τρίτος. Αυτό σημαίνει μια μακρά διαδικασία, πως μπορεί να ξεκινήσει αυτό το πρωτάθλημα;
-Π.Γ: Η διαδικασία όμως, πρέπει να τελειώσει. Όσο μακριά και αν είναι η διαδικασία, αν θέλουμε να εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο, πρέπει να πάει μακριά. Αυτό το οποίο λέω εγώ είναι, ότι σε όποιες αποφάσεις, είναι πάρα πολύ σημαντικό να τις πάρουμε με γνώμονα, το τι είναι καλύτερο για το ελληνικό ποδόσφαιρο αύριο. Έχουμε για παράδειγμα, μία εθνική Ελλάδος , η οποία έχει πάει πολύ καλά, η οποία παλεύει και παλεύει με παίκτες, οι οποίοι είναι καταξιωμένοι διεθνώς, είμαστε έτοιμοι, να την καταποντίσουμε αυτή τη στιγμή, για χάρη κάποιων ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το ποδόσφαιρο για δικούς τους λόγους.
-Α.Τ: Ναι το θέμα όμως είναι, σας λέω, ότι έτσι μπορεί, υπάρχει ενδεχόμενο αναστολής των πρωταθλημάτων, μέχρι αυτή η ιστορία τουλάχιστον να φθάσει σε ένα επίπεδο;
-Π.Γ: Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Και δεν πρέπει να αποκλείσουμε κανένα εργαλείο που έχει η πολιτεία στα χέρια της. Αυτό το οποίο λέω όμως, είναι ότι πρέπει να το χρησμολογήσουμε με συστηματικό τρόπο, έτσι ώστε να εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο και όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα τα οποία θα είναι ανυπέρβλητα αργότερα.
-Α.Τ: Ας πούμε για παράδειγμα, ένα άλλο ερώτημα μιας και όλα είναι ανοικτά, όπως είπατε όλα τα ερωτήματα είναι εδώ, οι ομάδες της Ελλάδος στα ξένα πρωταθλήματα, τα οποία είναι και χρυσοφόρα, και εδώ η Ελλάδα πως μπορεί να πει όχι σε αυτά τα χρήματα, θα μετέχουν αυτοί εδώ, έχουν κάποια βεβαιότητα ας πούμε; Τι θα γίνει στο Τσάμπιονς Λινγκ; Τι θα γίνει στο ΟΥΕΦΑ Λίνγκ;
-Π.Γ: Η όποια μας απόφαση σε αυτή τη φάση, με τα δικαστήρια τα οποία τρέχουν αυτή τη στιγμή έτσι; Καμία τελεσίδικη απόφαση δεν έχει βγει ακόμα. Με τα δικαστήρια να τρέχουνε και με τις πληροφορίες να βγαίνουν σιγά-σιγά, οι όποια μας απόφαση για τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στο εξωτερικό, πρέπει να γίνει σε αυτή τη φάση μαζί με την ΟΥΕΦΑ. Πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι αυτό το οποίο κάνουμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι κάτι που θα γυρίσει και θα πει η ΟΥΕΦΑ, τώρα είσαστε εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και άρα δεν σας παρέχουμε την τεχνογνωσία που μπορούμε να σας δώσουμε. Επαναλαμβάνω, ότι αν βρισκόμαστε σήμερα σε ένα καλύτερο σημείο, είναι επειδή επιμένουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο να εξυγιανθεί και να φθάσει στα στάνταρ τα οποία έχει η Ευρώπη. Όχι να το αφαιρέσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο από την Ευρώπη και απλώς να αφήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο να βράζει στη δική του μιζέρια. Λοιπόν αν θέλουμε να το καταστρέψουμε, έχουμε πολύ εύκολους τρόπους να το κάνουμε. Και ξέρετε ότι η πολιτεία έχει τα εργαλεία για να καταστρέψει το ποδόσφαιρο οποιαδήποτε στιγμή θέλει. Αν θέλουμε όμως να το αναβαθμίσουμε, αν ελπίζουμε ότι 2-3 χρόνια μετά το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα μπορεί να είναι στο επίπεδο το οποίο θα έπρεπε να είναι και να έχει καθαρίσει και από όλες αυτές τις σκιές και θα πάρει χρόνο όπως είπατε, τότε οτιδήποτε κάνουμε, είναι σημαντικό να το κάνουμε στο πλαίσιο της ΟΥΕΦΑ εφόσον και εκείνη δείξει ότι είναι, ότι έχει ταχθεί να βοηθήσει να καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν δούμε ότι η ΟΥΕΦΑ δεν έχει την όρεξη να κάνει κάτι τέτοιο, τότε θα χωρίσουνε οι δρόμοι μας.
-Α.Τ: Να κλείσουμε κ. υπουργέ με ένα ερώτημα που δεν πήρα απάντηση. Εμπιστεύεστε την ΕΠΟ, με όσα ακούγονται, με όσα γίνονται, ότι μπορεί να διαχειριστεί αυτό το πράγμα; Το αν εμπιστεύεστε ή όχι, δεν μου το είπατε.
-Π.Γ: Εγώ αυτό που σας είπα από την πρώτη στιγμή, είναι, ότι εμπιστεύομαι ότι για μια φορά έχει ξεκινήσει μια σωστή διαδικασία. Εκεί πέρα κρίνεται ο καθένας, κάθε μέρα που περνάει, με τις πληροφορίες που έρχονται, αυτά τα οποία βλέπουμε, κάθε μέρα θα αποφασίζουμε με ποιον δουλεύουμε για να εξυγιάνουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για την ώρα, βλέπουμε ότι η ΕΠΟ ξεκινάει μία διαδικασία, την οποία θέλουμε να ελπίζουμε και εδώ είναι το κλειδί, ότι αυτό, οι επόμενές της κινήσεις θα είναι επαρκώς αποφασιστικές. Θέλουμε να το δούμε. Δεν το έχουμε δει ακόμα, περιμένουμε, σας θυμίζω ότι περιμέναμε από τη γενική συνέλευση να αυστηροποιήσει το δίκαιο και εκείνο τον καιρό η ΕΠΟ ανέστειλε την λειτουργία της. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει η ΕΠΟ , είναι να βγει από εκεί μέσα , με ένα πραγματικά αυστηρό δίκαιο, με αποφάσεις οι οποίες πραγματικά θα κάνουν τη διαφορά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό δεν το είδαμε ακόμα και το περιμένουμε, γιατί αν δεν το δούμε, προφανώς δεν μπορεί να ξεκινήσει το ελληνικό πρωτάθλημα.
-Α.Τ: Υπάρχει ακόμα και πεδίο θεσμικών παρεμβάσεων από την πολιτεία, βλέποντας όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα;
-Π.Γ: Βεβαίως και το νομοσχέδιο το οποίο φέρνουμε για τον αθλητισμό θα παίξει ένα πολύ μεγάλο ρόλο σ αυτό.
-Α.Τ: Κύριε υπουργέ να σας ευχαριστήσω και καλό κουράγιο τώρα για το μεσοσταθμικό, γιατί δεν φτάνει μόνο το μεσοπρόθεσμο, θέλουμε και άλλα. Λοιπόν καλημέρα σας.
-Π.Γ: Καλημέρα σας.