Συνέντευξη στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο και τους δημ/φους Γ.Ι. Κιούση και Δ. Δοντά
Δημοσιογράφος: Με τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του ποδοσφαίρου θεωρείται πως παίζετε αυτή την στιγμή μια παρτίδα σκάκι; Παύλος Γερουλάνος: Ναι. Δημοσιογράφος: Ανάμεσα στην Πολιτεία και το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου; Παύλος Γερουλάνος: Όχι. Η Πολιτεία και το ποδόσφαιρο παίζουμε ένα σκάκι αξιοπιστίας. Από κάθε κίνηση κρίνει ο ένας τον άλλο. Αν δει το ποδόσφαιρο ότι […]
Δημοσιογράφος: Με τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του ποδοσφαίρου θεωρείται πως παίζετε αυτή την στιγμή μια παρτίδα σκάκι;
Παύλος Γερουλάνος: Ναι.
Δημοσιογράφος: Ανάμεσα στην Πολιτεία και το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου;
Παύλος Γερουλάνος: Όχι. Η Πολιτεία και το ποδόσφαιρο παίζουμε ένα σκάκι αξιοπιστίας. Από κάθε κίνηση κρίνει ο ένας τον άλλο. Αν δει το ποδόσφαιρο ότι εμείς είμαστε φερέγγυοι θα αρχίσει να συμπεριφέρεται ανάλογα. Αν δούμε εμείς ότι το ποδόσφαιρο είναι φερέγγυο, θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Η Πολιτεία είναι όμως αυτή που σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Και μέχρι τώρα κάναμε βήματα μετρημένα, για να δείξουμε στους συνομιλητές μας, ότι αυτό που λέμε το εννοούμε. Η παρανομία πρέπει να μπει στο περιθώριο. Κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Το αν και κατά πόσο όλοι αυτοί που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο θέλουν να το δουν να εξυγιαίνεται και να αναβαθμίζεται. Αν απέναντί μας δούμε ένα ποδόσφαιρο που δεν συναινεί σε αυτά που λέμε, τότε , λυπάμαι, αλλά δεν μπορούμε να συμπορευτούμε.
Δημοσιογράφος: Μήπως είναι λίγο ουτοπικό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να μιλήσουμε σε ισότιμη βάση με τους εκπροσώπους του ποδοσφαίρου, ενός χώρου όπου υπάρχει χρήμα αγνώστου προελεύσεως, εμπλέκονται άνθρωποι της νύχτας, υπάρχει τζόγος;
Παύλος Γερουλάνος: Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα. Και το ποδόσφαιρο, επειδή έχει πολλά λεφτά, τραβάει τον κόσμο της παρανομίας. Γι΄ αυτό η διαδικασία της κάθαρσης και της εξυγίανσης πρέπει να είναι συνεχής. Απλώς στην Ελλάδα είχαμε πολλά μαζεμένα, τα οποία έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτός ο αγώνας θα τελειώσει ποτέ.
Δημοσιογράφος: Αισθάνεστε, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με την κυβέρνηση να έχει απέναντί της δύο πόλεις, τον Βόλο και την Καβάλα, ότι το σχέδιο της εξυγίανσης θα μπορέσει να προχωρήσει. Δεδομένου πως στο αμέσως επόμενο διάστημα ενδέχεται να βγουν στους δρόμους και οι κάτοικοι άλλων πόλων, της Λάρισας, των Σερρών για παράδειγμα.
Παύλος Γερουλάνος: Αμφισβητώ το αν και κατά πόσο μια ολόκληρη πόλη, είναι έτοιμη να κατέβει στο δρόμο, για να υπερασπισθεί προέδρους τους οποίους το ίδιο το ποδόσφαιρο, έχει αποκλείσει δια βίου από τους χώρους του. Αυτό που βλέπω είναι ότι τα επεισόδια τα προκαλούν κάποιοι θερμοκέφαλοι, οι οποίοι μπορεί και να έχουν ευνοηθεί από τις καταστάσεις αυτές και κάνουν ότι κάνουν. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, θέλει να δει την εξυγίανση. Και στο κάλεσμα αυτών των ανθρώπων ανταποκρίνεται η Πολιτεία.
Δημοσιογράφος: Σας ενοχλεί το γεγονός ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης ήρθε και σας είπε «Παύλο προχώρα», την ίδια στιγμή που βουλευτές του δικού σας χώρου διαφωνούν μαζί σας.
Παύλος Γερουλάνος: Δεν αδικώ τους τοπικούς βουλευτές και τους τοπικούς παράγοντες. Βρίσκονται κάτω από πίεση στη συγκεκριμένη φάση. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Τι έλεγε ο κ. Σκοτεινιώτης στο ραδιόφωνο; Αφού είπε διάφορες σκληρές κουβέντες, πρόσθεσε πως «αν η κάθαρση πάει μέχρι το τέλος εγώ θα την υποστηρίξω». Άρα δική μας δουλειά τώρα, είναι να αποδείξουμε και στον κ. Σκοτεινιώτη και σε οποιονδήποτε άλλον που το αμφισβητεί, ότι αυτό που κάνει η Πολιτεία δεν αφορά στον Βόλο και την Καβάλα, αλλά στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου.
Όμως να πω και κάτι για τον κ. Ιωαννίδη. Σαν παλιός Υφυπουργός θα μπορούσε να ασκεί μόνο κριτική, να προσπαθεί να πείσει ότι αυτός θα τα έκανε καλύτερα. Δεν κάνει όμως αυτό. Βοηθά, στηρίζει, διορθώνει, αλλά παραδέχεται και τα δικά του λάθη. Συναίνεση δεν είναι η υποταγή στις απόψεις της μιας πλευράς αλλά η από κοινού δημιουργία κάτι πολύ πιο ουσιαστικού. Θα το θεωρούσα επιτυχία να πείσω εκείνον αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε.
Δημοσιογράφος: Αισθάνεστε πως υπάρχει αυτή την στιγμή μια μάχη του καλού με το κακό;
Παύλος Γερουλάνος: Το κακό δημιουργήθηκε μέσα σε ένα κλίμα βολέματος. Όλοι βολεύονταν να ανέχονται ή ακόμα να στηρίζουν αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Κανείς δεν σταμάτησε τα πράγματα στην αρχή τους. Συν τω χρόνω λοιπόν εντάχθηκαν σε αυτούς τους χώρους νοοτροπίες οι οποίες δεν νομίζω ότι συνάδουν με τις αξίες κανενός Έλληνα. Σήμερα αν η μάχη φαντάζει μεγάλη, είναι επειδή τα πράγματα αυτά γιγαντώθηκαν. Κάτω από κανονικές συνθήκες, θα ήταν μια μάχης καθημερινότητας.
Δημοσιογράφος: Την άποψη του κ. Σκοτεινιώτη, «η κάθαρση να πάει μέχρι το τέλος», συμμερίζεται και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Εσείς από την πλευρά σας, είσαστε αποφασισμένος να την προχωρήσετε αν φθάσετε σε ονόματα όπως Παναθηναικός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ; Ή μήπως βρήκαμε δύο αποδιοπομπαίους τράγους και τους φορτώσαμε όλα τα δεινά του ποδοσφαίρου;
Παύλος Γερουλάνος: Δεν με απασχολεί το όνομα αλλά με απασχολούν τα στοιχεία. Εμείς τι έχουμε κάνει; Όπου η αθλητική δικαιοσύνη έχει βρει στοιχεία και έχει επιβάλει ποινές, εμείς με την σειρά μας ακολουθούμε. Για πολλούς και δημοκρατικούς λόγους -και αυτό είναι καλό- δεν είναι η Πολιτεία εκείνη που τιμωρεί ή βάζει ανθρώπους φυλακή. Υπάρχει μια διαδικασία στη δικαιοσύνη η οποία έχει κάποια στοιχεία και με αυτά πρέπει να δουλέψει. Κάτω από αυτό το πρίσμα, δεν είναι αποδιοπομπαίος τράγος ο κ. Μπέος ή ο κ. Ψωμιάδης. Εδώ τι έχουμε; Έχουμε μια λίστα που ήρθε από την UEFA -στην οποία παρεμπιπτόντως δεν υπάρχει ούτε μια μεγάλη ομάδα, είναι όλο μικρές ομάδες- , η Δικαιοσύνη την έψαξε και άρχισαν να προκύπτουν διάφορα στοιχεία. Όσο αποκαλύπτονται στοιχεία, εμείς θα παίρνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα και η ΕΠΟ από την πλευρά της, τα δικά της. Εν τέλει υπάρχει η διάθεση της Πολιτείας όπου διαπιστώνεται παράπτωμα αυτό να τιμωρηθεί. Με αυτές τις διαδικασίες θα περάσει το μήνυμα προς τον χώρο του ποδοσφαίρου, ότι ήρθε η ώρα της εξυγίανσης.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει εμπιστοσύνη απέναντι στην Αθλητική Δικαιοσύνη;
Παύλος Γερουλάνος: Δεν αδικώ κανέναν που αμφισβητεί την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Αλλά και την δική μας αξιοπιστία, όπως και αυτή της ΕΠΟ. Το στοίχημα μας, και γι’ αυτό λέω ότι είναι μια παρτίδα σκάκι, είναι να κερδίσουμε όλοι μας την αξιοπιστία με κάθε μας κίνηση. Αυτό που προσπαθούμε να δείξουμε, είναι ότι εμείς ως κυβέρνηση κρατάμε μια συνεπή στάση ανάλογα με αυτά που βλέπουμε μπροστά μας.
Δημοσιογράφος : Στην παρτίδα σκάκι για την οποία μιλήσατε αισθάνεστε ότι οι δύο πλευρές παίζετε με τους ίδιους όρους;
Παύλος Γερουλάνος: Όχι. Η πολιτεία έχει το πάνω χέρι αλλά και την μεγαλύτερη ευθύνη. Γι΄ αυτό είναι υποχρέωσή μας να δείξουμε πρώτα από όλα την δική μας αξιοπιστία. Και δείχνοντάς την, περιμένουμε το ίδιο και από τους υπόλοιπους φορείς.
Δημοσιογράφος: Και αν δεν εισπράξετε την αξιοπιστία από τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη;
Παύλος Γερουλάνος: Τότε παίρνουμε εμείς τα μέτρα που κρίνουμε σκόπιμα. Πάρτε το θέμα της χρηματοδότησης για παράδειγμα. Ποτέ δεν με απασχόλησε αν η απόφαση της έφεσης για Βόλο και Καβάλα, ήταν δίκαιη ή όχι. Δεν είμαι δικαστής. Αλλά το κατά πόσο ήταν μέσα στο αθλητικό δίκαιο. Εμείς είπαμε πως θα αυστηροποιήσουμε τους νόμους και η ΕΠΟ με την σειρά της το δικό της δίκαιο. Το έκανε και της αξίζουν συγχαρητήρια. Αυτό που ρωτούν όλοι τώρα είναι αν θα τηρηθεί. Το πρόβλημα με την απόφαση επί της έφεσης Βόλου και Καβάλας είναι ότι δεν υπάρχει μέσα στο Δίκαιο η τιμωρία που επιβλήθηκε. Είναι σαν να λέει δηλαδή, ότι ναι μεν εγώ αποφάσισα έναν καινούργιο αυστηρό δίκαιο, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι θα το τηρήσω. Μπορεί να το τηρήσω μεσοβέζικα. Και γι΄ αυτό κι εμείς είπαμε, μέχρι να δούμε ότι θα το τηρήσεις, θα διακόψουμε κάθε χρηματοδότηση των αρχών που διοργανώνουν το πρωτάθλημα.
Δημοσιογράφος: Θα μείνει μόνο σε αυτό η Πολιτεία;
Παύλος Γερουλάνος: Τα μεγάλα εργαλεία της Πολιτείας, να πει δηλαδή σταματάω το πρωτάθλημα, ή απαγορεύω στις ελληνικές ομάδες να μετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αυτές είναι αποφάσεις που δεν τις έχουμε αποποιηθεί. Τις κρατάμε πάνω στο τραπέζι αλλά ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι μια τέτοια απόφαση θα την πληρώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο για τα επόμενα τρία χρόνια. Αν η Πολιτεία είχε εξαντλήσει μέχρι σήμερα όλα τα μέσα που είχε στην διάθεσή της για το ποδόσφαιρο, τότε να προχωρούσαμε σε μια τέτοια απόφαση. Όμως όλα αυτά τα χρόνια συζητούσαμε, λέγαμε μεγάλα λόγια και μέναμε σε αυτά. Γιατί λοιπόν μια καινούργια κατάσταση να μην δοκιμασθεί μέχρι το τέλος, πριν αποφασίσουμε ότι το καλύτερο είναι να περάσουμε το ποδόσφαιρο από το εκτελεστικό απόσπασμα;
Δημοσιογράφος: Η εικόνα που υπάρχει όμως είναι πως από τη μια μεριά υπάρχει ένα σύνολο ανθρώπων που μαζεύεται το βράδυ και πηγαίνει στο Μέγαρο Μουσικής και από την άλλη ο Μπέος με τον Ψωμιάδη μαζεύονται για να πάνε στα σκυλάδικα της Εθνικής. Δεν πρόκειται να βρεθούμε ποτέ έτσι…
Παύλος Γερουλάνος: Έχω πάει στα σκυλάδικα της Εθνικής και δεν έχω πρόβλημα να ξαναπάω.
Δημοσιογράφος: Το βράδυ πως κοιμόσαστε;
Παύλος Γερουλάνος: Είναι κάτι που έμαθα και από τον Γιώργο Παπανδρέου όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί. Πρέπει να αποπροσωποποιείς τις αποφάσεις που παίρνεις. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και να μην είναι προϊόν συναισθηματισμού. Αν μπορείς να πεις στο εαυτό σου «αυτό που έκανα προσπαθεί να προχωρήσει τα πράγματα προς τον σωστό δρόμο», κοιμάσαι μια χαρά. Εκεί που έχεις δυσκολία στον ύπνο, είναι όταν μια απόφαση που έχεις πάρεις είναι ανακόλουθη με αυτά που πιστεύεις ή δεν είναι για το καλό του τόπου. Ευτυχώς δεν μου έτυχε ακόμα κάτι τέτοιο.
Δημοσιογράφος: Η σύζυγος, το περιβάλλον σας τι σας λέει;
Παύλος Γερουλάνος: Ότι αν είναι να μπεις στην πολιτική για να κάνεις δημόσιες σχέσεις δεν αξίζει τον κόπο. Αν όμως ασχοληθείς για να αλλάξουν τρία πράγματα προς το καλύτερο για τον τόπο σου, αξίζει κάθε θυσία.
Δημοσιογράφος: Έχετε δεχτεί απειλές;
Παύλος Γερουλάνος: Πέρα από αυτές στο διαδίκτυο όχι. Πρέπει να σας πως ότι δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο. Ούτε κανείς πρόεδρος ΠΑΕ με έχει πάρει τηλέφωνο να με πιέσει για θέματα του ποδοσφαίρου.
Δημοσιογράφος : Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν αν θα μπορέσει ένας άνθρωπος με την δική σας εικόνα, να τα βγάλει πέρα με την μαφία του ποδοσφαίρου…
Παύλος Γερουλάνος: Το μεγαλύτερο λάθος είναι να υποτιμάς κάποιον από την εικόνα. Πιστεύω ότι πρέπει να τον κρίνεις από τις πράξεις. Παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω αλλά σε προστατεύει από τις κακοτοπιές. Για αυτό και έχουμε αφιερώσει χρόνο να πείσουμε ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε με τις πράξεις μας.
Δημοσιογράφος: Ο αγαπημένος σας ποδοσφαιριστής;
Παύλος Γερουλάνος: Ο Καραγκούνης. Είναι ψυχάρα και χαίρομαι να τον βλέπω να παίζει με τα χρώματα τις Εθνικής.
Δημοσιογράφος: Σας αρέσει αυτό το υπουργείο;
Παύλος Γερουλάνος: Ναι, είναι το καλύτερο υπουργείο. Είναι το υπουργείο της αισιοδοξίας. Μας λείπουν βέβαια χρήματα για τον Πολιτισμό αλλά θα τα βρούμε.
Δημοσιογράφος: Κάτω από αυτό το πρίσμα μήπως τα χρήματα που πάνε από τον ΟΠΑΠ στην Superleague και φθάνουν τα 25 εκάτ. ευρώ είναι υπερβολικά πολλά;
Παύλος Γερουλάνος: Ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει μέσα στο καινούργιο πλαίσιο του στοιχήματος τι είναι αυτό το οποίο έχει αξία για τον ίδιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και από την άλλη, θα πρέπει να αλλάξει ριζικά τους όρους που διέπουν την συνεργασία του με το ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα: Όταν οι οπαδοί μιας ομάδας που στις φανέλες της υπάρχει το λογότυπο του ΟΠΑΠ προκαλούν επεισόδια, ο Οργανισμός, πέρα από την διακοπή της χορηγίας, θα πρέπει να στρέφεται και κατά της ίδιας της ομάδας, ζητώντας να του δώσει πίσω χρήματα, επειδή μέσα από αυτές τις ενέργειες δυσφημίζεται. Ο ΟΠΑΠ στηρίζει τις ομάδες, τους δίνει την δυνατότητα να φέρουν καλούς παίκτες, να υπάρχουν και από την άλλη διασύρεται από ακραίες συμπεριφορές που υιοθετούν παράγοντες και οπαδοί. Ας πάνε να βρουν αλλού χορηγό για την φανέλα.