Συνέντευξη στην εφημερίδα Εθνος της Κυριακής και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη
Κύριε υπουργέ, ένα χρόνο πριν, στις 23 Απρίλη, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Επειδή συνήθως δεν αποφεύγετε να πείτε τα πράγματα μετο όνομά τους: τι έπρεπε να κάνει και δεν έκανε με αποτελεσματικό τρόπο μέσα στον χρόνο η κυβέρνηση; H κριτική είναι πάντα εύκολη όταν κοιτάς […]
Κύριε υπουργέ, ένα χρόνο πριν, στις 23 Απρίλη, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Επειδή συνήθως δεν αποφεύγετε να πείτε τα πράγματα μετο όνομά τους: τι έπρεπε να κάνει και δεν έκανε με αποτελεσματικό τρόπο μέσα στον χρόνο η κυβέρνηση;
H κριτική είναι πάντα εύκολη όταν κοιτάς πίσω. Οταν όμως κάποιος αναλογιστεί ότι πριν από έναν χρόνο δεν υπήρχε μηχανισμός στήριξης στην Ευρώπη, ότι πάνω στο πρόβλημα της Ελλάδας η Ευρώπη σχεδίασε και υλοποίησε κάτι πρωτόγνωρο και ότι σήμερα εντάσσονται στον ίδιο μηχανισμό στήριξης χώρες που μέχρι πρόσφατα φάνταζαν ως “μοντέλα ανάπτυξης”, τότε θα αντιληφθεί το έργο που έχει γίνει και τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε.
Η Ευρώπη σήμερα είναι διαφορετική απ” ό,τι ήταν πριν δώδεκα μήνες και δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια. Αναγκάστηκε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο και τη φύση της, να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της και να αποφασίσει τη στάση της σε ένα περιβάλλον που και η ίδια δημιούργησε.
Μέσα σε ένα τόσο ρευστό πλαίσιο, εμείς οι Ελληνες έπρεπε να ξορκίσουμε τους δικούς μας δαίμονες, να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη και να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε την πορεία που είχαμε πάρει μέχρι τότε. Μπορεί όλα αυτά που έγιναν τους τελευταίους μήνες να μοιάζουν μόνο με μια σειρά από νόμους και μέτρα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που έγινε ήταν να επαναπροσδιορίσουμε το αξιακό μας πλαίσιο. Σε τι τελικά δίνουμε αξία ως χώρα, ως κοινωνία και ως άνθρωποι.
Αυτή η διαδικασία είναι πολύ μεγαλύτερη, πολύ πιο επίπονη και τελικά πολύ πιο ουσιαστική από οποιοδήποτε μέτρο χρειάστηκε να πάρουμε.
Αποκρατικοποιήσεις. Συμφωνείτε με το πλαίσιο; Υπάρχουν και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές;
Οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Η ιδιοκτησία του δημοσίου πρέπει να παρέχει άμεσο συμφέρον στον Ελληνα πολίτη, αλλιώς δεν έχει νόημα. Και κάθε αποκρατικοποίηση πρέπει να διασφαλίζει ότι η αγορά εξυγιαίνεται και απελευθερώνεται ώστε να αναπτυχθούν υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις.
Με αυτό το σκεπτικό πορεύεται η κυβέρνηση και με αυτό το σκεπτικό παίρνει τις αποφάσεις της. Η σύνδεση με το χρέος είναι μόνο μέρος της στρατηγικής μας, αφού ο χρόνος και ο τρόπος μιας πώλησης μπορεί να αλλάξει μέσα από τις συνθήκες της αγοράς.
Ο στόχος δεν είναι η εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου, αλλά η αξιοποίηση του πλούτου που έχουμε στα χέρια μας ως χώρα.
Ο πρωθυπουργός είπε “εγώ θα προχωρήσω με όσους θέλουν, και υπάρχουν πολλοί στην κοινωνία”. Τι εννοεί κατά την άποψή σας;
Το τεράστιο έργο που έχουμε μπροστά μας σαν χώρα θα γίνει πράξη με τη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών, διότι δεν είναι έργο μιας κυβέρνησης αλλά μιας χώρας που αγωνίζεται να ξαναβρεί τη δύναμή της.
Πολλά από τα μέτρα που χρειάστηκε να πάρει η κυβέρνηση ήταν δύσκολα για όλους και δεν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που δεν αντιλαμβάνεται το κόστος που υπάρχει για ειδικές ομάδες όπως οι συνταξιούχοι.
Ομως οι αντιδράσεις δεν έρχονται από αυτούς που κατανοούν ότι γίνεται μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια, αλλά από τις συντεχνίες που αρνούνται να χάσουν τα ειδικά προνόμιά τους που οδήγησαν εδώ την κατάσταση. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προχωράει το έργο της με τη στήριξη εκείνων που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης.
Χρειάζεται δομικός ανασχηματισμός άμεσα, διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, τι; Δεν είναι πηγή αναποτελεσματικότητας ο αριθμός 55 και πλέον ατόμων στο υπουργικό συμβούλιο;
Το έργο της κυβέρνησης και τα όποια λάθη μπορεί να γίνουν τα κρίνει ο πρωθυπουργός. Εκείνος αποφασίζει τις αλλαγές που πιστεύει ότι μπορούν να βοηθήσουν το έργο του. Ομως ο ίδιος μας έχει πει να δουλέψουμε και να δουλέψουμε σκληρά για τους στόχους της κυβέρνησης και ότι τέτοιες συζητήσεις δεν έχουν νόημα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Εάν υπάρξουν “διαρροές” στο ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (για τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό κ.λπ.), πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Θα εξαρτηθεί από τη φύση της όποιας αντίδρασης, την οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν προεξοφλώ. Η καλόπιστη κριτική σε ένα νομοσχέδιο οδηγεί σε καλύτερα νομοσχέδια, ακόμη και αν αυτά πρέπει να αποσυρθούν και να επανασχεδιαστούν.
Η άγονη αντιπαράθεση είτε εντός του κόμματος είτε από την αντιπολίτευση, η οποία σήμερα κρατάει μια εντυπωσιακά ανεύθυνη στάση, δεν έχει νόημα σε μια περίοδο κρίσης. Συχνά μπορεί να γίνει και επικίνδυνη.
Πώς κρίνετε τη δημοσιοποίηση της πρότασης του Κ. Σημίτη (διά της συνέντευξης) για αναδιάρθρωση “το ταχύτερο δυνατόν”;
Εχω τοποθετηθεί πάνω στο θέμα και δεν πιστεύω ότι έχει νόημα η συνέχεια της συζήτησης.
Και ο συντονισμός της κυβέρνησης και των πολιτικών της; Στην καθημερινότητα και όχι μόνο…
Οσο μεγαλύτερο είναι το έργο μιας κυβέρνησης τόσα περισσότερα λάθη θα γίνουν. Ολοι γνωρίζουν ότι μόνο αυτοί που δεν κάνουν τίποτα δεν κάνουν λάθη, μέχρι μια μέρα να ξυπνήσουν και να καταλάβουν ότι η απραξία ήταν το μεγάλο τους λάθος.
Αυτό ήταν το τεράστιο λάθος της κυβέρνησης Καραμανλή. Αλλά το να αναγάγουμε τα όποια λάθη σε έλλειψη συντονισμού στην κυβέρνηση είναι σαν να μη θέλουμε να δούμε το τεράστιο έργο που έχει ήδη γίνει. Ποια κυβέρνηση έκανε τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και κάτω από τόσο ρευστές συνθήκες; Καμία που να γνωρίζω.
Υπάρχει σχέδιο -και- για την πραγματική οικονομία; Το ρώτησε ο κ. Βενιζέλος στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο…
Το μεγάλο μας στοίχημα σήμερα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Περάσαμε μια περίοδο που έπρεπε να κάνουμε σημαντικές κινήσεις διάσωσης της οικονομίας και οι κινήσεις αυτές προχώρησαν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Σήμερα, όμως, τον λόγο πρέπει να έχουν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, η υγιής επιχειρηματικότητα που μπορεί να ηγηθεί της ανάπτυξης. Δική μας δουλειά είναι να προσφέρουμε τις συνθήκες ώστε αυτές οι δυνάμεις να μπορούν να δημιουργήσουν, χωρίς τις εκατοντάδες αγκυλώσεις που επιβάλλει το κράτος.
Ολοι μας θέλουμε το έργο που έχει ξεκινήσει να επιταχυνθεί και να φέρει γρήγορα αποτελέσματα και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο σήμερα δημιουργούμε.
Είναι πασιφανής πλέον η αντίδραση και από υπουργούς της κυβέρνησης για την πολιτική που ασκεί το οικονομικό επιτελείο. Βουλευτές βάλλουν εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου για διάφορα σχέδια νόμου – όπως πρόσφατα για τα “φρουτάκια”. Πρόκειται για διαφωνία επί της πολιτικής ή είναι αποτέλεσμα της μη έγκαιρης ενημέρωσης του βουλευτών;
Λόγοι αντίδρασης μπορεί να υπάρχουν, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας παραξενεύει ή να μας φοβίζει όταν η αντίδραση είναι καλόπιστη και εποικοδομητική.
Σίγουρα βοηθάει τη διαδικασία και ρίχνει φως σε θέματα που μπορεί να διαφύγουν σε οποιαδήποτε πολιτική πρόταση. Βοηθάει και τη διαδικασία και αναβαθμίζει τον ρόλο και τη σημασία του Κοινοβουλίου.
Αλλά η κακόπιστη ή η προσωπική κριτική, όταν γίνεται, πρέπει να μας προβληματίζει διότι είναι αντιπαραγωγική και τελικά δημιουργεί συνθήκες μέσα στις οποίες καθυστερεί ένα κρίσιμο έργο. Στην περίπτωση του νομοσχεδίου για τα τυχερά παίγνια η κριτική που άκουσα εγώ ήταν απολύτως καλόπιστη.
Με τα Ολυμπιακά ακίνητα, το ΟΑΚΑ κ.ά., ποιο είναι το πλάνο αξιοποίησης;
Πριν από μερικούς μήνες ανοίξαμε το Κωπηλατοδρόμιο στο κοινό. Επίσης ανοίξαμε το Tάε Κβον Ντο σε άστεγες θεατρικές ομάδες νέων δημιουργών, που τώρα κάνουν εκεί τις πρόβες τους. Αναβαθμίζουμε το ΟΑΚΑ ώστε να γίνει τουριστικός προορισμός και να φέρνει έσοδα για τη συντήρηση και την ανάδειξή του.
Για μια σειρά από ακίνητα που βρίσκονται στην ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης) έχουμε δρομολογήσει την αξιοποίησή τους και προσπαθούμε να τα απεμπλέξουμε από νομικά κολλήματα που καθυστερούν τις διαδικασίες αξιοποίησής τους. Τα υπόλοιπα ή θα ενταχθούν στις διαδικασίες του fast track ή θα περάσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση αν αυτή έχει καλύτερες δυνατότητες αξιοποίησής τους. Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι αυτή η περιουσία να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να συμβάλει όσο πιο γρήγορα γίνεται στην ανάπτυξη του τόπου.
Ο τουρισμός είναι σαφώς “δύναμη” για τη χώρα μας και δη στην εποχή του μνημονίου. Θα στοιχηματίζατε ότι τον Σεπτέμβριο…Δεν βάζω κανένα στοίχημα πριν από τον Σεπτέμβρη. Και αυτό διότι η κατάσταση είναι ρευστή και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας πριν ανοίξουμε σαμπάνιες. Αυτό που μπορώ, όμως, να πω είναι ότι η προσπάθεια που γίνεται για τον τουρισμό είναι συνεχής, είναι συλλογική και δείχνει να φέρνει αποτελέσματα.
Τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου τα έσοδα αυξήθηκαν 6%, δηλαδή δεν μας επηρέασε η κρίση στη Βόρειο Αφρική, που μπορεί τελικά να έχει μεικτά αποτελέσματα. Τα συναρμόδια υπουργεία, οι φορείς τους, οι φορείς των επιχειρηματιών αλλά και των υπαλλήλων στον χώρο του τουρισμού βάλαμε για πρώτη φορά κοινούς στόχους και τους υπηρετούμε μέσα από μια συλλογική προσπάθεια.
Η έξοδος από την κρίση θα γίνει μόνο με συλλογική, συντονισμένη και συνεπή δουλειά και ο κόσμος του τουρισμού είναι ο πρώτος που το κάνει πράξη. Γι’ αυτό μπορεί να είναι και ο πρώτος που θα φέρει αποτελέσματα. Αν πετύχουμε τους στόχους που έχουμε βάλει, ο τουρισμός θα γίνει μοντέλο ανάπτυξης για όλους τους κλάδους της οικονομίας.