– Είναι δύσκολο να μιλήσεις για δίκαιο φόρο στην Ελλάδα όταν, την ίδια ώρα, οι φόροι δεν είναι ανταποδοτικοί. Όταν ο πολίτης νιώθει ότι δεν παίρνει πίσω αυτό το οποίο πληρώνει, είναι δύσκολο να μιλήσεις για δίκαιο ή άδικο φόρο. Υπάρχουν δικαιότεροι και πιο άδικοι φόροι, αλλά ακόμα και αυτοί πρέπει να μπαίνουν μέσα στο πλαίσιο σχετικά με το ποιο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο εξυπηρετούν.

Το 2010, που ο τουρισμός έπεφτε, δημιουργήσαμε μια σειρά από μέτρα, ένα εκ των οποίων ήταν η μείωση του ΦΠΑ. Ο τουρισμός άρχισε να ανεβαίνει το ‘10, την ώρα που καιγόταν η Αθήνα και συνέχισε να ανεβαίνει μέχρι τον κορονοϊό. Άρα, το «γιατί» ανεβαίνει ο τουρισμός, αποτελεί συζήτηση από την οποία μπορούμε να μάθουμε πολλά για το τι γίνεται σωστά στην Ελλάδα. Διότι εκεί υπήρχε συνεργασία, συνέχεια και συστήματα τα οποία ακολουθούσαν όλες οι Κυβερνήσεις.

Η κάθε Κυβέρνηση, κρίνεται από τη συγκυρία την οποία υπηρετεί. Το ΠΑΣΟΚ, όταν υπάρχουν οι συνθήκες για συνεργασίες, θα τις κάνει για το καλό της χώρας. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 4 με 5 τομείς οι οποίοι προχωρούν καλά. Κοινά αυτών των τομέων είναι: πρώτον, οι συνεργασίες, δεύτερον, η συνέχεια και τρίτον, τα συστήματα. Αυτά τα 3 θα ήταν σημαντικό, αν μπορούσαμε, να τα διασφαλίσουμε σε περισσότερα ζητήματα και κυρίως, όπου συμφωνούμε. Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, λέμε ότι όπου συμφωνούμε θα στηρίξουμε τις θέσεις, για να υπάρχει συνέχεια. Αρχικά «ναι» στις συνεργασίες και στη συνέχεια «ναι», όπου αυτό είναι καλό για τον τόπο.

-Τώρα, μπερδεύουμε κάτι με τα κόμματα και τα προγράμματά τους. Στα προγράμματα και των τριών κομμάτων, θα δείτε να υπάρχουν κοινά σημεία. Υπάρχουν πράγματα στα οποία θα συμφωνήσουμε. Γιατί ο καθένας ξεκινάει από ένα όραμα για τη χώρα, το μεταφράζει σε θέσεις και οι θέσεις γίνονται προτάσεις. Κάποιες προτάσεις μπορεί να δίνουν το έδαφος για συνεργασίες. Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό. Είχα απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα, για να συζητήσουμε σχετικά με αυτό. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης που, αν και δεν υποστήριξε το νομοσχέδιο, καθώς το κόμμα του είναι απέναντι στον κερδοσκοπικό αθλητισμό, μου πρότεινε 15 άρθρα τα οποία θα μπορούσαν να το βελτιώσουν. Πήραμε τις προτάσεις του και πράγματι τις εντάξαμε, γιατί έκαναν το νομοσχέδιο καλύτερο. Αυτό δεν είναι συγκυβέρνηση με ΚΚΕ αλλά είναι ένα παράδειγμα πώς οι προτάσεις με κοινό όραμα, για το καλό της χώρας, πιάνουν τόπο.

-Μην μπερδεύουμε την οικονομική κρίση, την πανδημία και τη σημερινή εποχή, γιατί πρόκειται για 3 διαφορετικές εποχές. Σήμερα, εμείς στο ΠΑΣΟΚ, μόνο για δύο φόρους έχουμε μιλήσει. Για τον φόρο των μερισμάτων και για τον φόρο της κληρονομιάς οι οποίοι πρέπει να είναι κλιμακούμενοι. Όσο περισσότερο φορολογείς το μέρισμα, τόσο περισσότερο διασφαλίζεις ότι τα χρήματα ξαναμπαίνουν στην εταιρεία, γιατί με χαμηλό φόρο μερισμάτων, η εταιρεία έχει κίνητρο να δώσει στους μετόχους της. Αλλά, από εκεί και πέρα, είναι δικό σου θέμα αν η ελληνική εταιρεία θα τα κρατήσει εδώ. Είναι σημαντικό γι’ αυτήν την εποχή της ελληνικής οικονομίας, αυτά τα κέρδη των επιχειρήσεων να επενδυθούν μέσα στην οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τον φόρο κληρονομιάς, νομίζω ότι είναι ο μόνος φόρος για τον οποίο θα έπρεπε, καπιταλιστές και σοσιαλιστές, να συμφωνούν για τον εξής λόγο. Εμείς, λέμε ότι είναι κοινωνικά δίκαιο να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, να διασφαλίζει μία ισότητα μεταξύ των γενεών και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ένας κλιμακούμενος φόρος κληρονομιάς. Αλλά και οι καπιταλιστές θεωρούν ότι γι’ αυτό είναι πολύ υψηλός ο φόρος κληρονομιάς στην Αμερική, διότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει κίνητρα να δημιουργήσει. Ξέρετε πολλές τρίτες γενιές οι οποίες έχουν κίνητρα να δημιουργήσουν; Οι περισσότερες τρώνε από τα έτοιμα.

-Ο ΕΝΦΙΑ μπήκε σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Και ένας από τους λόγους που έχει μπει είναι, διότι το ίδιο το κράτος με τον ΕΝΦΙΑ παραδέχτηκε την αδυναμία του να φορολογήσει σωστά. Όλες οι Κυβερνήσεις κρατάνε χαμηλή τη φορολογία των εταιρειών και των μερισμάτων μαζί, διότι δεν υπάρχουν θεσμοί στην Ελλάδα. Ξέρετε ποιες είναι οι χώρες που έχουν υψηλή φορολογία εταιρειών και υψηλό φόρο μερισμάτων; Η Γερμανία, η Δανία, οι Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες έχουν θεσμούς που λειτουργούν και που ο άλλος ξέρει ότι αυτό το οποίο έχει να αντιμετωπίσει μπροστά του, έχει μέλλον. Στην Ελλάδα, ο επιχειρηματίας δεν ξέρει πού πατάει και πού βαδίζει με κάθε Κυβέρνηση, γι’ αυτό τεχνηέντως κρατάμε πίσω τη φορολογία.

-Το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε μία αύξηση 40% στα ποσοστά του στις 21 Μαΐου. Έχουμε μία ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτήν την αύξηση μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Τα τελευταία 10 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έχει συμπιεστεί από κάθε άποψη και έχει χτυπηθεί και από τα αριστερά και από τα δεξιά. Χαιρόμαστε με την άνοδο αυτή, όμως με νηφαλιότητα προχωράμε μπροστά, για να αποδείξουμε ότι είμαστε μία αντιπολίτευση την οποία αποζητά ο κόσμος, με σοβαρότητα, αλλά χωρίς κραυγές και χωρίς προσωπικές επιθέσεις.

Θέλουμε μέχρι τις 25 Ιουνίου να αυξήσουμε το ποσοστό μας, θέλουμε ο κόσμος να μας σεβαστεί για την αντιπολίτευση την οποία κάνουμε. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι με νηφάλιο λόγο, μπορούμε να είμαστε η σοβαρή και αιχμηρή αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Προφανώς δεν είμαστε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά θέλουμε να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στην «ΕΡΤ1», στην εκπομπή «Στο Κέντρο – Εκλογές», με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά:

https://www.youtube.com/watch?v=Fn790sshD1g