Ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου στην 41η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας Αττικής (Ε.Ξ.Α-Α)
Αγαπητοί φίλοι, Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε, ειδικά εσένα Γιάννη που εμπνέεις σε όλους μας την αισιοδοξία σε μια δύσκολη περίοδο και να σας πω ότι είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών και Αττικής. Είναι μια Ένωση με την οποία […]
Αγαπητοί φίλοι,
Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε, ειδικά εσένα Γιάννη που εμπνέεις σε όλους μας την αισιοδοξία σε μια δύσκολη περίοδο και να σας πω ότι είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών και Αττικής.
Είναι μια Ένωση με την οποία συνεργαζόμαστε στενά, έχουμε κοινές ανησυχίες, κοινές αντιλήψεις και κοινούς στόχους. Και αυτό διότι μετά από ένα χρόνο σε αυτήν την θέση και αφού έχω γνωρίσει πολλούς από εσάς προσωπικά, είμαι πια βέβαιος ότι το να έχεις ξενοδοχείο στην Αθήνα δεν είναι απλά επένδυση.
Είναι άποψη. Και είναι άποψη στα όρια της λογικής. Διότι για πολλά χρόνια η Αθήνα δεν αναπτύχθηκε ως προορισμός. Βασίστηκε σε ένα αξιοθέατο και ανέπτυξε λίγες δράσεις γύρω από αυτό. Διότι κάθε κυβερνητικός σχεδιασμός για τον τουρισμό επικεντρώθηκε στα νησιά. Η πόλη για πολλά χρόνια παρέμενε, ένα αναπόφευκτο stop over του μονοπωλίου της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Και τρίτον, διότι η ίδια η πόλη αναπτύχθηκε σε ένα πλαίσιο που ξεπερνάει την λογική. Σίγουρα ξεπερνάει την λογική ενός επισκέπτη με στοιχειώδεις απαιτήσεις.
Άρα, για να γίνεις ξενοδόχος της Αθήνας όπως εσείς, να επενδύσεις και να ζεις σε αυτήν την πόλη, πρέπει να ανήκεις σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων με κάποια κοινά χαρακτηριστικά: μια υπέρμετρη αγάπη για την Αθήνα και την Αττική, ένα άλλο μάτι να την βλέπεις την πόλη, και μια διαφορετική αντίληψη για το τι μπορεί να γίνει αυτή η πόλη αν όλοι δουλέψουμε μαζί.
Κοινά χαρακτηριστικά που συνοψίζονται σε μία φράση: «Η Αθήνα το ‘χει!». Κοινά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις για να ετοιμάσεις ένα εξαιρετικό λεύκωμα σαν αυτό που παρουσιάζετε σήμερα. Κοινά χαρακτηριστικά που λίγοι άνθρωποι συμμερίζονται. Λίγοι αλλά καλοί. Άνθρωποι, όπως η Μέλινα, που έσωσαν την Πλάκα. Όπως ο Τρίτσης, που οραματίστηκαν και υλοποίησαν την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων. Άνθρωποι που αντιμετώπισαν κάθε αντίσταση για να χτίσουν το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Άνθρωποι που σχεδίασαν και επένδυσαν στα μεγάλα έργα, που οραματίστηκαν και έφεραν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Και ξαφνικά κάτι άλλαξε.
Η Αθήνα που υποδέχτηκε τους αγώνες καμία σχέση δεν έχει με την Αθήνα που τους προετοίμασε. Η Αθήνα που υποδέχθηκε τους Αγώνες ήταν μια πόλη όπως εμείς την οραματιζόμαστε: ευχάριστη, καθαρή, γεμάτη ζωή και ευκαιρίες, γεμάτη ενδιαφέροντα δρώμενα και πολιτιστικά αγαθά. Ήταν μια Αθήνα που σε κάνει περήφανο, που σου δημιουργεί ερεθίσματα, και που σε εμπνέει να ανακαλύψεις τις κάθε λογής εμπειρίες που κρύβονται στις γειτονιές της. Και παρά τις προβλέψεις, η καλύτερη χρονιά του αθηναϊκού τουρισμού δεν ήταν το 2004. Το 2005 και το 2006 ήταν καλύτερες. Και υπάρχει μια εξήγηση για αυτό. Οι τουρίστες δεν ήρθαν για τους αγώνες αλλά για όλα όσα έμαθαν από τους φίλους τους, τα περιοδικά και τις τηλεοράσεις τους, για το τι είναι η Αθήνα και τι μπορεί να προσφέρει. Οι αγώνες είχαν τελειώσει αλλά η φήμη της πόλης είχε συνεπάρει εκατοντάδες χιλιάδες ξένους που ζουν με τον πόθο να επισκεφτούν μια πόλη σύμβολο για κάθε τι που γέννησε και μια πόλη γεμάτη ζωή με κάθε τι που σήμερα δημιουργεί. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όλα τα έργα που προηγήθηκαν έχτισαν για την Αθήνα την πολύτιμη ταυτότητα μιας πόλης προορισμού. Μιας πόλης όπου συμβαίνουν πράγματα που αξίζει να ζήσεις. Δύο χρόνια μετά ελάχιστα έχουν απομείνει από αυτή την επένδυση.
Οι άνθρωποι που την διαχειρίστηκαν: Ούτε κατάλαβαν την αξία της, ούτε κατάλαβαν πόσο δύσκολο ήταν να χτιστεί, ούτε κατάλαβαν το απαραίτητο έργο που έπρεπε να γίνει για να διατηρηθεί και να δυναμώσει. Κρίμα. Διότι τώρα καλούμαστε να κάνουμε ένα έργο πολύ πιο δύσκολο από το δικό τους μόνο και μόνο για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε.
Σήμερα καλούμαστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών: την υποβάθμιση της πόλης, τα ναρκωτικά και την πορνεία, το μικρό και μεγάλο έγκλημα, την σταδιακή καταπάτηση κανόνων που θεωρούνται προφανείς για μια πολιτισμένη ζωή. Είναι τεράστιο το έργο που έχουμε μπροστά μας αλλά είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι πριν από δύο μόλις μέρες αποκτήσαμε δύο πολύ ισχυρούς συμμάχους: έναν περιφερειάρχη και έναν δήμαρχο που έχουν ανοιχτό μυαλό, τεντωμένα αυτιά, και βαθιά αίσθηση του έργου που τους εμπιστευτήκαμε. Επιτρέψτε μου από αυτό το βήμα να συγχαρώ από το βάθος της καρδιάς μου τον Γιάννη Σγουρό και τον Γιώργο Καμίνη. Μας γεμίζουν ελπίδα ότι τώρα πια θα γυρίσει και ο ήλιος σε τούτη εδώ την πόλη. Εκτός από την ουσιαστική σημασία της η εκλογής τους ελπίζω να συμβολίζει και το τέλος μιας χρονιάς που η πόλη μας… πως να το πω; τα είδε όλα.
Από τη βάρβαρη πυρκαγιά στη Marfin μέχρι την τέφρα του ηφαιστείου. Και από τις διαμαρτυρίες κατά της άρσης του καμποτάζ μέχρι την απαράδεκτη κατάληψη της Ακρόπολης για μικροκομματικά οφέλη. Είναι προφανές ότι η δουλειά μπροστά μας για να ανατρέψουμε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι δύσκολη, όσο είναι και προφανές ότι οι ευκαιρίες που έχουμε για να το αλλάξουμε είναι απεριόριστες.
Όλοι μας ξέρουμε το έργο που έχουμε μπροστά μας και για μια φορά γύρω από το ίδιο τραπέζι έχουμε μαζευτεί όλοι όσοι μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά για να αλλάξουμε την πόλη μας. Με το Υπουργείο Προστασία του Πολίτη, το Υγείας και το Δικαιοσύνης προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε της προκλήσεις ενός αρρωστημένου αστικού ιστού. Με το Υποδομών συμπληρώνουμε το έργο που πραγματοποιήθηκε στους Αγώνες. Με το ΥΠΕΚΑ και την ΕΑΧΑ ξαναδίνουμε ζωή στο όραμα της ενοποίησης. Με το Ανάπτυξης προχωράμε τον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα βοηθήσει την αναβάθμιση των τουριστικών μας υποδομών και με το Οικονομικών επεξεργαζόμαστε λύσεις που θα μειώσουν την επιρροή της αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό. Με το Θαλάσσιων Υποθέσεων δρομολογούμε το τέλος της στρέβλωσης που επέβαλε το καμποτάζ. Δημοσιεύθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γιάννη Διαμαντίδη, και τις επόμενες ημέρες προχωράμε στην υπογραφή της ΚΥΑ. Με τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση μας δίνεται η ευκαιρία να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας. Και με ιδρύματα (όπως το Ωνάση και το Νιάρχου) και τις ΜΚΟ της πόλης μπορούμε να δώσουμε χρώμα σε μια πόλη που γκριζάρισε.
Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι ο συντονισμός και η συνεργασία όλων μας αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι προθέσεις είναι κοινές και η αγάπη για αυτήν την πόλη επίσης.
Όμως θα ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο και να σας αναπτύξω κάποιες πρωτοβουλίες που το δικό μας Υπουργείο, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει αναλάβει και προωθεί.
Πρώτα θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι έχω δώσει διορία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να έρθετε σε συμφωνία με τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Αρωγός στην προσπάθεια επίτευξης τέτοιας συμφωνίας είναι από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Αν δεν υπάρξει η συμφωνία αυτή δεσμεύομαι να νομοθετήσω, έτσι ώστε να κλείσει το ανοιχτό θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Θα προστατέψω με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των δημιουργών, αλλά συγχρόνως, θα δώσω τέλος στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα που προκαλεί σε επιχειρηματίες σαν και εσάς. Την ίδια ώρα μέσα από το ΕΣΠΑ του Πολιτισμού και μέσα σε από ένα πρόγραμμα του Υπουργείου αναβαθμίζουμε τα μνημεία μας με γνώμονα όχι μόνο την πολιτιστική τους αξία αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους επισκέπτες τους. Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ επενδύσαμε πολλά χρήματα στα μνημεία μας για να τα διατηρήσουμε δώσαμε λίγα χρήματα για να αναβαθμίσουμε την επισκεψιμότητά τους. Έχουμε ξεκινήσει ήδη ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των μνημείων με απλά πράγματα όπως παρκινγκ και τουαλέτες αλλά και σήμανση σε τρεις γλώσσες και ηλεκτρονικούς ξεναγούς. Επίσης μεταφέρουμε τεχνογνωσία από το ιδιαίτερα επιτυχημένο ΕΣΠΑ του Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ του Τουρισμού για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων του.
Καλό παράδειγμα συνεργιών είναι η δουλειά που γίνεται για το μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο της Αθήνας. Ο διαγωνισμός που προκηρύσσουμε για το Tae Kwon Do θα έχει δύο φάσεις, και αφορά στη μετασκευή, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των χώρων και εγκαταστάσεων. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού θα προκηρυχθεί εντός των προσεχών δέκα ημερών και η δεύτερη φάση προγραμματίζεται να προκηρυχθεί έως τον Ιούνιο του 2011 με απώτερο στόχο να έχουμε ανάδοχο του έργου την άνοιξη του 2012. Είναι προφανές ότι δεν είναι κάτι που θα αλλάξει την τουριστική κίνηση άμεσα αλλά σκεφτείτε πως θα μοιάζει η παραλιακή ζώνη της Αθήνας σε μερικά χρόνια με το Tae Kwon Do συνεδριακό κέντρο, την νέα Όπερα και την νέα Βιβλιοθήκη, τη δημιουργία του πάρκου για την αναβάθμιση της περιοχής. Είναι ένα όραμα που έμεινε πίσω αλλά που όταν γίνει πραγματικότητα θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε την πόλη μας.
Θα ήθελα όμως να επικεντρωθώ σε ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την αναβάθμιση της Αθήνας ως προορισμό. Ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει την ταυτότητα της πόλης, που συνδέει τον πλούτο των μνημείων του χθες με τον πλούτο της ζωής που εμείς χαιρόμαστε σήμερα.
Όλα ξεκίνησαν από μια απλή παραδοχή την οποία πολλοί μέσα σε αυτό το δωμάτιο συμμερίζονται: Την παραδοχή ότι αυτά που συμβαίνουν σε αυτήν την πόλη μπορούν να σε συναρπάσουν. Και ότι αν οι επισκέπτες μας ήξεραν όλα αυτά που εμείς αγαπάμε στην Αθήνα θα αγαπούσαν αυτήν την πόλη όσο την αγαπούμε εμείς.
Όλα ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν. Όταν, μαζί με τον ΣΕΓΑΣ, πήραμε την προφανή «επαναστατική» απόφαση να επενδύσουμε στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ένα ακόμη παράδειγμα της Επανάστασης του Αυτονόητου στην οποία αναφέρεται συχνά ο Πρωθυπουργός. Η Αθήνα θα γιόρταζε τα 2,500 χρόνια από την μάχη του Μαραθώνα αλλά ο Μαραθώνιος της Αθήνας παρέμενε εντελώς άγνωστος στο ευρύ διεθνές κοινό. Όλες οι μεγάλες πόλεις όπως η Βοστόνη, η Νέα Υόρκη, το Τόκυο επενδύουν στους Μαραθωνίους τους αλλά στην πόλη που γεννήθηκε ο αγώνας παρέμενε μια ενοχλητική Κυριακή όπου κλείνει το κέντρο στα αυτοκίνητα. Το τι ακούσαμε όταν είπαμε ότι εδώ θα αποδεικνύαμε τις τεράστιες συνέργειες του Πολιτισμού, του Τουρισμού και του Αθλητισμού δεν λέγεται. Ας είναι. Πριν από μερικά Σαββατοκύριακα η πόλη ζωντάνεψε με μια διοργάνωση που γέμισε όλους μας χαμόγελα. Τόσο για την άψογη διοργάνωσή από τον ΣΕΓΑΣ, και ευχαριστώ τον κ. Σεβαστή και τον κ. Παναγόπουλο για αυτό, όσο και για την ζωή που έδωσε σε μια ηλιόλουστη Κυριακή, και για τις δράσεις που εκτυλίχθηκαν γύρω από τον αγώνα.
Εκατοντάδες άνθρωποι που παρακολουθούν διεθνή πολιτιστικά δρώμενα είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές στιγμές τόσο στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως με τον Μαραθώνιο Μαραθωνίων που κατάφερε να μαζέψει ανθρώπους του πολιτισμού από όλη την υφήλιο, όσο στην έκθεση για τον Μαραθώνιο στο Ζάππειο, αλλά ακόμη και στην Λυρική Σκηνή. Εκείνο το Σαββατοκύριακο, παντού κάτι ποιοτικό και ευχάριστο συνέβαινε στην πόλη. Και θέλουμε να το επαναλάβουμε και να χτίσουμε πάνω σε αυτή την εμπειρία. Αυτό που όλοι εδώ πρέπει να χάρηκαν εκείνο το Σαββατοκύριακο είναι η πληρότητα στα δωμάτια των αθηναϊκών ξενοδοχείων. Σε μια πολύ δύσκολη χρονιά τα ξενοδοχεία της Αθήνας έζησαν αυτό που θα μπορούσαν να είναι τις περισσότερες εβδομάδες του χρόνου. Με μια σχετικά μικρή επένδυση και ένα πρόγραμμα προβολής της διαδρομής στους ανά τον κόσμο Μαραθώνιους καταφέραμε να γεμίσουμε τα ξενοδοχεία της Αθήνας με ανθρώπους που χαιρόντουσαν ό,τι είχαμε να τους προσφέρουμε.
Τόσο απλά.
Και από τότε, αρχίσαμε να αναζητούμε κάθε τι που κάνει την πόλη μας ιδιαίτερη: Παρατηρούσαμε, συζητούσαμε, καταγράφαμε, φανταζόμασταν και σιγά σιγά βρεθήκαμε μπροστά σε έναν πλούτο που ούτε εμείς γνωρίζαμε.
Το Αυγουστιάτικο φεγγάρι κάτω από την Ακρόπολη,
Το Φεστιβάλ Αθηνών που ακούγεται σε κάθε πόλη της Ευρώπης,
Το Art Athina,
Το Ελληνικό Πάσχα που γεμίζει η πόλη με κεριά επιταφίων,
Το Καρναβάλι και την Πρωτοχρονιά,
Το Ράλι Αιγαίου,
Δύο Fashion Weeks,
Την έκθεση βιβλίου και την έκθεση ανθοκομίας,
Την Biennale της Αθήνας και τις Νύχτες Πρεμιέρας,
Το Athens Pride και το Jazz Festival
Ο κατάλογος μεγάλωνε συνέχεια. Και όσο μιλούσαμε σε κόσμο τόσες περισσότερες ιδέες γεννιόντουσαν.
Γιατί δεν αναβιώνουμε το Ράλι Ακρόπολη;
Γιατί δεν αναδεικνύουμε την ελληνική γαστρονομία;
Γιατί δεν κάνουμε φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου;
Κάθε εβδομάδα κάτι συμβαίνει στην Αθήνα. Κάτι που μπορεί να δώσει μια δικαιολογία να έρθει κάποιος να μας επισκεφτεί. Δεν υπήρξε ούτε ένας στον οποίον να μιλούσαμε που να μην έχει μια ιδέα, που να μην ήθελε να συμμετέχει και να συμβάλει. Και έτσι γεννήθηκε το Athens Every Week. Ένα πρόγραμμα που μπορεί να προβάλει με λίγη φαντασία, λίγο κόπο και λίγα χρήματα όλα αυτά που κάνουν την Αθήνα μια πόλη ιδιαίτερη, μια πόλη ζωντανή. Ένα πρόγραμμα που απαντάει το ερώτημα που μας έθεσαν ξένοι ξανά και ξανά στα διάφορα ταξίδια μας: «Που χαθήκατε;» Και δίπλα σε αυτά τα δρώμενα–κράχτες άρχισαν να συνδέονται μια σειρά από άλλες εμπειρίες που μόνες τους δεν θα έφερναν επισκέπτες αλλά που μπορούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία του επισκέπτη.
Τι πετυχαίνει το πρόγραμμα;
Πρώτον δημιουργεί ένα νέο ενδιαφέρον για την Αθήνα και τα δρώμενά της δίνοντας μας την ευκαιρία να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Ταξινομεί κάθε τι που συμβαίνει στην πόλη ώστε δράσεις και εκδηλώσεις με συναφή θεματολογία να συμπίπτουν χρονικά και να πολλαπλασιάζουν την ελκυστικότητά τους.
Δεύτερον δημιουργεί μια ενιαία πλατφόρμα προβολής για όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις που συμβαίνουν στη πόλη, διευκολύνοντας τους επισκέπτες να βρουν αυτό που θέλουν από νωρίς, και να προγραμματίσουν τη περίοδο αλλά και το διάστημα της παραμονής τους στη Αθήνα.
Τρίτον δημιουργεί συνέργειες επικοινωνίας μέσα από μία πολύ μεγάλη γκάμα μέσων, ώστε να φτάνει σε κάθε επισκέπτη της πόλης, σε κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με την ‘θεματική’ της εβδομάδας, στον κάθε δυνητικό ταξιδευτή. Με ελάχιστα χρήματα, σε ελάχιστο χρόνο μπορούμε να εστιάσουμε το μήνυμά μας στο κοινό που μπορεί να έχει ενδιαφέρον σε μια εκδήλωση.
Τέταρτον, μας βοηθάει να σχεδιάσουμε και να επικεντρώσουμε τους πόρους ανάπτυξης αυτών των δράσεων αντί να δίνουμε μικροποσά σε κάθε δραστηριότητα χωρίς ανταποδοτικά και για τον τουρισμό οφέλη.
Πέμπτον, δημιουργεί τις συνθήκες να αξιολογήσουμε και να αναβαθμίσουμε (ή και να σταματήσουμε να επιχορηγούμε) συγκεκριμένα δρώμενα που μέχρι σήμερα είχαν περιορισμένη εμβέλεια.
Έκτον μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε πτυχές της παράδοσής μας και του πολιτισμού μας που θα μπορούσαν να έχουν διεθνές κοινό αλλά που σήμερα όμως είναι άγνωστα.
Μας δίνεται η ευκαιρία να αναδείξουμε δευτερεύουσες δράσεις που δεν μπορούν να τραβήξουν επισκέπτες αλλά που μπορούν να κάνουν την εμπειρία ενός επισκέπτη πολύ πιο πλούσια.
Μας δίνει την ευκαιρία να συντονίσουμε όλα τα όπλα μας όπως το visitgreece.gr το οποίο γίνεται ο βασικός μοχλός συντονισμού της προσπάθειάς μας, τον ΕΟΤ, την ΕΡΤ (κυρίως το δορυφορικό της πρόγραμμα), και βεβαίως όλα τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπως το youtube, το facebook, το flickr, αλλά και τα δικά σας μέσα προβολής.
Δίνει την ευκαιρία σε φορείς να οργανώσουν παράλληλες δράσεις που ενισχύουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να κεφαλαιοποιήσουν αυτό που εμείς προβάλουμε. Με λίγα λόγια, κινητοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης να χτίσουν ελεύθερα μέσα σε ένα διακριτό πλαίσιο.
Πιο σημαντικό ίσως για όλους μας μέσα και έξω από αυτό το δωμάτιο, το πρόγραμμα έχει την ευκαιρία να αναβαθμίσει την ποιότητα της δικής μας ζωής, δίνοντας μας ευκαιρίες και λόγους για να είμαστε περήφανοι για την πόλη στην οποία ζούμε.
Τις δυνατότητες του Athens Every Week αναγνώρισαν άμεσα εκείνοι από εσάς που το άκουσαν, οι αερογραμμές που φέρνουν κόσμο στην Αθήνα, η τοπική κοινωνία αλλά και όλοι μας οι φορείς που ψάχνουν απεγνωσμένα που να εστιάσουν την προσοχή των δράσεών τους. Μαζί δουλεύουμε και θα δουλέψουμε ώστε αυτό το πρόγραμμα να υπηρετήσει τις δικές σας ανάγκες. Ώστε να γίνει πλατφόρμα που όλοι μας θα συνεργαστούμε για να φέρουμε επισκέπτες στην πόλη. Είναι προφανές ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να βγούμε από την κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουμε και είναι προφανές ότι δεν θα ξεκινήσουν όλα στρωτά από την πρώτη μέρα.
Αλλά είναι σίγουρο ότι βάζοντας έναν κοινό στόχο, ενεργοποιώντας όλες μας τις δυνάμεις και στοχεύοντας το μήνυμά μας μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνατότητες και τα οφέλη για όλους μας. Ακόμη και αν αποτύχουμε να εκπληρώσουμε όλες μας τις επιθυμίες θα καταφέρουμε να κάνουμε γνωστά πολλά από τα δρώμενα που σήμερα είναι άγνωστα. Αν όμως πετύχουμε τους στόχους μας θα δώσουμε σε κάθε τι που κάνουμε και σε κάθε εβδομάδα του χρόνου την αίγλη που ζήσαμε τις προάλλες στον Μαραθώνιο.
Σας καλώ σήμερα να αγκαλιάσετε το Athens Every Week και να το κάνετε δικό σας. Να το στηρίξετε και να αφήσετε να σας στηρίξει. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε αν καταφέρουμε το πολύ απλό και συνάμα πολύ δύσκολο: να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μεταφέρουμε στους επισκέπτες μας την αγάπη μας για την πόλη που λατρεύουμε.
Να τους μεταφέρουμε την πεποίθησή μας ότι «η Αθήνα το ’χει».
Είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ.