Ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου στα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας
Τι κάνει ένα μουσείο ιδιαίτερο. Ένα εύρημα. Μια συλλογή. Κυρίως η σχέση του με την κοινωνία. Η σχέση του με τα άλλα πολιτιστικά αγαθά της πόλης. Η ταυτότητα είναι συνδυασμός του τι δημιουργούμε και του πως συμπεριφερόμαστε στην κληρονομιά μας. Εδώ στην Άρτα και ευρύτερα στην περιοχή της Ηπείρου δημιουργείται ένα ψηφιδωτό από μοναδικά πολιτιστικά […]
Τι κάνει ένα μουσείο ιδιαίτερο. Ένα εύρημα. Μια συλλογή. Κυρίως η σχέση του με την κοινωνία. Η σχέση του με τα άλλα πολιτιστικά αγαθά της πόλης. Η ταυτότητα είναι συνδυασμός του τι δημιουργούμε και του πως συμπεριφερόμαστε στην κληρονομιά μας.
Εδώ στην Άρτα και ευρύτερα στην περιοχή της Ηπείρου δημιουργείται ένα ψηφιδωτό από μοναδικά πολιτιστικά αγαθά. Σημαντική ψηφίδα αποτελεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο όμως πρέπει να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα.
Διότι κάθε Μουσείο που προστίθεται στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας πρέπει να εξελίσσεται σε ένα ζωντανό, πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο, με καθοριστικό ρόλο στην πνευματική, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη όχι μόνο της πόλης που το φιλοξενεί αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Φίλες και φίλοι,
Οι δυνατότητες πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της πόλης σας αλλά και της ευρύτερης περιοχής είναι τεράστιες. Και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο προκειμένου αυτές τις δυνατότητες να τις αναδείξουμε σε πηγή πλούτου.
Ήδη έχει «κλειδώσει» η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ με 2.000.000 ευρώ ενός πολύ σημαντικού έργου, της ανάδειξης και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της αρχαίας Αμβρακίας στην πόλη της Άρτας.
Εκτός όμως από τον αρχαιολογικό της πλούτο, η Άρτα έχει να επιδείξει και σπάνια μνημεία του βυζαντινού πολιτισμού.
Γι’ αυτό και έχουμε δρομολογήσει, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, την ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός σημαντικού αριθμού έργων αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης ονομαστών βυζαντινών μνημείων, όπως του Μεσαιωνικού Κάστρου της Άρτας, της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου της Κορακονησίας, των κελιών της Ιεράς Μονής Βλαχέρνας Άρτας.
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και όλα εκείνα τα έργα στην ευρύτερη περιοχή που κατόπιν ενεργειών μας εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, ιδίως η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, του Ωδείου και του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης, του Νεκρομαντείου της Εφύρας, του αρχαιολογικού χώρου της Κασσώπης.
Επιστρέφοντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας που εγκαινιάζουμε απόψε, θέλω να πω ότι έχουμε ήδη μεριμνήσει ώστε να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ και ο εξοπλισμός της αίθουσάς του για περιοδικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, μικρών και μεγάλων, να παραμείνει αμείωτο.
Αν όλα αυτά δέσουν με την κοινωνία αλλά και μεταξύ τους, τότε θα καταφέρουν να ισχυροποιήσουν την ταυτότητα της περιοχής και θα την ενισχύσουν ως τουριστικό προορισμό.
Αν όχι, τότε αυτό το μουσείο θα μείνει μια πολυτελής αποθήκη.
Είναι λοιπόν στο χέρι όλων μας, της πολιτείας, της κοινωνίας, των ανθρώπων που συνέβαλαν με τόση προσπάθεια για να γίνει αυτό το μουσείο να αποφασίσουμε για το μέλλον του.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν για να δημιουργηθεί αυτό το μουσείο. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται μέσα στην αίθουσα, κάποιοι άλλοι βρίσκονται δυστυχώς εκεί έξω, θύματα μιας πραγματικής αδικίας. Μια αδικία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Σας Ευχαριστώ