Ομιλία Π. Γερουλάνου στη συζήτηση του Προυπολογισμού 2012 στη Βουλή
Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Ο προϋπολογισμός που συζητούμε αυτές τις μέρες στη Βουλή φιλοδοξούμε να είναι ο πρώτος πλεονασματικός μετά από χρόνια. Και αυτό αλλάζει τα δεδομένα. Αλλάζει την προοπτική της χώρας, αλλάζει την πολιτική ατζέντα, την εικόνα της χώρας προς τα έξω. Μα πάνω από όλα αλλάζει την ψυχολογία μας. Της κοινωνίας, […]
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο προϋπολογισμός που συζητούμε αυτές τις μέρες στη Βουλή φιλοδοξούμε να είναι ο πρώτος πλεονασματικός μετά από χρόνια.
Και αυτό αλλάζει τα δεδομένα. Αλλάζει την προοπτική της χώρας, αλλάζει την πολιτική ατζέντα, την εικόνα της χώρας προς τα έξω. Μα πάνω από όλα αλλάζει την ψυχολογία μας. Της κοινωνίας, που τόσα υπέφερε.
Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι μια συμφωνία με υποχρεώσεις για το Ελληνικό Κράτος και τους Έλληνες πολίτες. Αλλά είναι ταυτόχρονα και μια συμφωνία που μας δίνει την ευκαιρία να ξαναχτίσουμε την κοινωνία μας. Να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν και να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Τώρα είναι η ώρα να επιλέξουμε τι θέλουμε να κρατήσουμε από το άμεσο παρελθόν μας και τι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Τι κάναμε καλά και τι πρέπει να διορθώσουμε. Τι συνάδει με τον πολιτισμό μας και τι ήταν απομίμηση και ξενόφερτο. Και πάνω από όλα, τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε την ενασχόλησή μας με το έλλειμμα και να μιλήσουμε για την ανάπτυξη που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας έχει σκαρφαλώσει σχεδόν στο 20%. Επτά στους δέκα πολίτες φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι αναζητούν πλέον την τύχη τους εκτός συνόρων. Ο φόβος και η ανασφάλεια για το αύριο έχει καθηλώσει την κοινωνία μας. Και αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας αυτός ο φόβος θα συνεχίσει να την καθηλώνει. Τώρα είναι η ώρα, καθένας στον τομέα της ευθύνης του, να δει πώς θα δημιουργήσει νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Τώρα είναι η ώρα να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε δουλειές για όλους τους Έλληνες.
Κυρίως για τους νέους. Διότι δεν πρόκειται για ένα θέμα απλά οικονομικό. Η δουλειά αφορά την ίδια την υπόσταση κάθε ανθρώπου.
Αφορά το κατά πόσον μια κοινωνία μπορεί να είναι παραγωγική, δημιουργική, δυναμική στο διεθνές στερέωμα. Κατά πόσο μπορεί μια κοινωνία να σταθεί στα δικά στης πόδια. Είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ατομικής και συλλογικής ευημερίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για ζούμε με ελπίδα και αισιοδοξία και να εξασφαλίζουμε κοινωνική σταθερότητα, πολιτική ομαλότητα και πρόοδο σε όλους τους τομείς.
Κι αυτό αφορά τους πάντες –από τον επιχειρηματία που θέλει να επενδύσει σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο μέχρι μία ομάδα χορού.
Μόνο που για να απελευθερωθεί η δημιουργία θα πρέπει να εξαλείψουμε με νέα ταχύτητα όλους αυτούς τους παράγοντες που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα ανασταλτικά. Η παρούσα κυβέρνηση έχει μια μεγάλη ευκαιρία να το κάνει.
Λέτε ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση με ειδική αποστολή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μόνος συνομιλητής μας είναι η τρόικα. Το αντίθετο. Πρώτος και κύριος της συνομιλητής είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός είναι που προσδιορίζει τις προτεραιότητες με ή χωρίς τη συγκατάθεση των κομμάτων. Με ή χωρίς τη συγκατάθεση της τρόικας. Όπως σε κάθε δημοκρατία πρώτο και τελευταίο μέλημα μιας ελληνικής κυβέρνησης είναι ο ελληνικός λαός και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι η δική του προτεραιότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν θα μιλούσα έτσι αν δεν είχε βρεθεί το Υπουργείο μας στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Θέλω να αναφερθώ στο έργο μας γιατί πιστεύω ότι δείχνει ποιο αξιακό σύστημα και ποιον τρόπο δουλειάς θα πρέπει να υιοθετήσουμε για να δώσουμε στη χώρα μας την προοπτική που της αξίζει. Στο ΥΠΠΟΤ δουλέψαμε και δουλεύουμε πάνω σε τρεις άξονες που άμεσα ή έμμεσα οδηγούν στην ανάπτυξη:
Πρώτον, απαντήσαμε στο αίτημα της κοινωνίας για σωστή διαχείριση, περιορίζοντας τις σπατάλες και εδραιώνοντας μηχανισμούς που προάγουν τη διαφάνεια.
Δεύτερον, θέσαμε σαφείς αναπτυξιακούς στόχους, τόσο εθνικούς όσο και περιφερειακούς, σε όλους τους τομείς δράσης του Υπουργείου και βάλαμε τα θεμέλια για την επίτευξή τους.
Και τρίτον, εγκαινιάσαμε ένα νέο πολιτισμό συνεργασίας με φορείς εντός και εκτός Υπουργείου για να δουλεύουμε συντονισμένα και να πετύχουμε τους στόχους μας.
Μέσα σε δύο μόλις χρόνια, πετύχαμε εντυπωσιακή περιστολή της σπατάλης και εξορθολογισμό της λειτουργίας των φορέων μας.
Γιατί δεν μπορούσαμε να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν βάλουμε πρώτα σε τάξη τα του οίκου μας.
Η Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο ΕΟΤ, το ΤΑΠΑ, είναι μερικά μόνο παραδείγματα φορέων που, περιόρισαν ή μηδένισαν τα ελλείμματά τους και ξαναβρίσκουν τον βηματισμό τους.
Η ΕΡΤ με δικές μας πρωτοβουλίες έγινε πλεονασματική μέσα σε έξι μήνες.
Στις κρατικές σκηνές της χώρας, είχαμε μείωση κατά 30% των δαπανών και παράλληλη αύξηση 30% των εσόδων τους.
Μειώσαμε δραστικά τον προϋπολογισμό για τη λειτουργία των σταδίων, ενώ καταργήσαμε και συγχωνεύσαμε φορείς, όπου χρειαζόταν.
Παράλληλα δώσαμε μια μεγάλη μάχη για να διασφαλίσουμε πως δεν θα δημιουργηθούν ξανά φαινόμενα σπατάλης ή ρουσφετιού αλλά και εστίες διαφθοράς μέσα στο Υπουργείο. Καταρχήν δημιουργώντας αξιόπιστες διαδικασίες και μηχανισμούς εκεί που δεν υπήρχαν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων.
Σήμερα πάνω από 1.000 πολιτιστικοί φορείς της χώρας έχουν ήδη εγγραφεί στο Μητρώο, υποβάλλουν το αίτημά τους με συγκεκριμένη διαδικασία, κρίνονται αξιοκρατικά από ειδικές επιτροπές, και πληροφορούνται τα αποτελέσματα, όπως κι ο κάθε πολίτης, από την ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Αυτή είναι μια μικρή επανάσταση που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί δύο χρόνια πριν.
Στον Αθλητισμό, για πρώτη φορά η Πολιτεία αξιοποίησε τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διαφθορά και να προαγάγει τη διαφάνεια.
Επιβάλαμε ρήτρες βίας και διαφάνειας στα συμβόλαια των ομάδων με κρατικούς φορείς για την αντιμετώπιση της βίας και της διαφθοράς στα γήπεδα.
Παράλληλα, πέντε διαφορετικά Υπουργεία (Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, και Εσωτερικών) συνεργάστηκαν για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου στημένων αγώνων στα ποδοσφαιρικά επαγγελματικά πρωταθλήματα και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.
Ίσως όμως η σημαντικότερη αλλαγή που εγκαινιάσαμε για να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη ήταν ένας νέος πολιτισμός συνεργασίας εντός και εκτός Υπουργείου.
Καταρχήν, μέσα στο Υπουργείο:
Επί των ημερών μας, ο ΕΟΤ για πρώτη φορά συνεργάστηκε συστηματικά με την ΕΡΤ για την παραγωγή διαφημιστικού και διαδικτυακού υλικού σε χαμηλό κόστος. Ο ΟΠΑΠ συνεργάζεται με τις Εφορείες αρχαιοτήτων για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αρχαιολογικών χώρων και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου για δράσεις όπως το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών. Οι πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα «Σταυροδρόμι Πολιτισμών» και της Αθήνας για το πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων στην πόλη.
Αλλά και με εξωτερικούς φορείς:
-ο ΕΟΤ συνεργάζεται συστηματικά με τους ανθρώπους του κλάδου και τον απόδημο ελληνισμό για την σωστή προσέγγιση κάθε αγοράς,
-το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης με τη νέα δημοτική αρχή της πόλης,
-οι φορείς του ΥΠΠΟΤ με ιδιώτες για να γίνει η Αθήνα τουριστικός προορισμός, με πιο απτό παράδειγμα τη διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου και το Ράλι Ακρόπολη,
-η τοπική αυτοδιοίκηση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
Παράλληλα, συνεχίζουμε τη στενή επαφή και τη συνεργασία με όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία για θέματα συναρμοδιότητάς μας όπως:
– την χορήγηση βίζα
– το χωροταξικό για τον Τουρισμό
– το παραλιακού μετώπου
– την άρση του καμποτάζ
Γύρω από τον στόχο της ανάπτυξης δημιουργούμε κοινωνίες που μοιράζονται την διάθεση, την γνώση και την αποφασιστικότητα να αλλάξουν τα πράγματα στην χώρα μας. Και όταν τις φέρνουμε η συνεργασία παράγει θεαματικά αποτελέσματα.
Μαζί κινούμαστε γύρω από τρεις σαφείς στόχους:
Επένδυση στην ποιότητα.
Αξιοποίηση όσων έχουμε με τον καλύτερο τρόπο.
Και ανάδειξη νέων συγκριτικών πλεονεκτημάτων για τη χώρα μας.
Σημαντικότατο εργαλείο το ΕΣΠΑ και η αξιοποίησή του. Προχωρήσαμε στη δημιουργία ενιαίας Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων για την μεταφορά τεχνογνωσίας και τα αποτελέσματα είναι ήδη απτά:
Από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα έχουμε εντάξει 392 έργα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ και από τον Μάρτιο του 2011, 53 έργα Τουρισμού.
Οι προϋπολογισμοί των ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη κρατικές ενισχύσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η δουλειά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και των Νεοτέρων Μνημείων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
Κλείσαμε όλες τις εκκρεμότητες, ώστε να μην καθυστερούν ή επενδύσεις, που θα σήμαινε απώλεια εσόδων για το δημόσιο και χαμένες ευκαιρίες για θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, το 2011 δοκιμάστηκε στην πράξη το θεσμικό πλαίσιο που είχε επεξεργαστεί το ΚΑΣ ώστε να προχωρούν ταχύτερα τα μεγάλα έργα.
Πιστέψαμε ότι ήταν ένα απαραίτητο βήμα μέσα στην κρίση. Διότι τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να επενδύσουμε σε κάθε τι που μπορεί να αναβαθμίσει την ζωή μας και μπορεί να γίνει πηγή πλούτου για τον τόπο μας. Και όλα αυτά με μια βαθιά πίστη: ότι η ανάπτυξη δεν είναι υπόθεση ενός υπουργού ή ενός υπουργείου αλλά η δυνατότητά μας να κινητοποιούμε τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας προς κοινούς, συλλογικούς και ρεαλιστικούς στόχους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Απλά λόγια: το 2011 στον τουρισμό θα κλείσει με ρεκόρ αφίξεων –όλων των εποχών, περίπου 16,5 εκ. επισκέπτες. Με περιορισμό των δαπανών μας κατά 30% και την ετοιμότητα να γνωρίζουμε που επενδύουμε το κάθε ευρώ. Είναι η απόδειξη ότι όταν θέτουμε κοινούς στόχους και δουλεύουμε όλοι μαζί για την επίτευξή τους, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Η δουλειά που έγινε για το άνοιγμα των νέων αγορών τα τελευταία 2 χρόνια είναι εντυπωσιακή.
Διευκολύνοντας τις διαδικασίες έκδοσης βίζα με το Υπουργείο Εξωτερικών, τριπλασιάσαμε τις αφίξεις από την Ρωσία, τετραπλασιάσαμε τις αφίξεις από το Ισραήλ, την Κίνα και την Σερβία και πενταπλασιάσαμε τις αφίξεις από την Τουρκία. Αλλάζουμε έτσι το κοινωνικό και οικονομικό προφίλ των επισκεπτών μας, διευρύνοντας όχι μόνο τη τουριστική περίοδο αλλά και τους τουριστικούς μας προορισμούς.
Αλλά κοιτάζουμε και πιο μακριά. Προχωρήσαμε, σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ, στην εκπόνηση ενός 10ετούς στρατηγικού σχεδίου για τον Ελληνικό Τουρισμό, που θέτει τρεις Εθνικούς στόχους:
η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους 10 πρώτους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, να αυξηθούν οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στον κλάδο σε περίπου 1 εκατομμύριο και να αυξηθεί η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τουρισμού σε 50 δις ευρώ.
Είναι μία πρόταση ανάπτυξης για ποιοτικό, ανταγωνιστικό τουρισμό, για ποιοτικές θέσεις εργασίας, για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία έγινε αποδεκτή όχι μόνο από τους φορείς της αγοράς, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους αλλά και από τους εκπροσώπους των κομμάτων.
Και τώρα εξειδικεύεται.
Στόχο μας η συμβολή του Τουρισμού, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού να ξεπεράσει το 20% του συνολικού ΑΕΠ. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες. Νέες συνθήκες συνεργασίας και προοπτικής. Να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου από χρόνιες αγκυλώσεις.
Εκτός από αυτά που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, να προσβλέπουμε: Στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη σύσταση ενός κοινού φορέα με τους φορείς της αγοράς για την ακόμα καλύτερη προβολή της χώρας ως τουριστικού προορισμού.
Στην ανάπτυξη και υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων προσέλκυσης επισκεπτών από κάθε χώρα ξεχωριστά.
Στην αξιοποίηση της περιουσίας μας όπως του Tae Kwon Do, για το οποίο, μετά από επίπονη προσπάθεια, κατατέθηκε στην ΕΤΑ φάκελος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την μετατροπή του σε συνεδριακό κέντρο
Επιδιώκουμε, επίσης, ακόμα στενότερη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε ο περιφερειακός αναπτυξιακός σχεδιασμός να πάει εκεί που του πρέπει: Στην περιφέρεια. Συνεχίζουμε τη διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να περάσουν σε δήμους ή περιφέρειες τα στάδια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που έχουν τοπική και όχι εθνική σημασία Συνεχίζουμε τη διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την παραχώρηση ακινήτων της ΕΤΑ σε δήμους ή περιφέρειες, όπου η εκμετάλλευσή τους θα είναι αποδοτικότερη
Επεξεργαζόμαστε ένα πλαίσιο κανόνων συνεργασίας κεντρικής διοίκησης και περιφέρειας για θέματα Πολιτισμού, που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιό μας για τον Σύγχρονο Πολιτισμό.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα φέρουμε στη Βουλή προς συζήτηση νομοσχέδια για:
τον Πολιτισμό, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση και χάραξη πολιτικής για τη σύγχρονη δημιουργία στη χώρα μας και να φέρουμε ένα νέο πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα
τον Αθλητισμό, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τη βία, τη διαφθορά και το ντόπινγκ. Έχει υπογραφεί και πάει στην επιτροπή.
τον Τουρισμό, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ανάπτυξης του τουρισμού υπαίθρου.
Στο ίδιο ν/σ θα υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο που θα αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ξενοδοχείων και άλλων μορφών τουριστικών καταλυμάτων, που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα κάνουν τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική. Είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς με το ΣΕΤΕ, το ΞΕΕ αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία. Συμβάλλουμε έτσι αποφασιστικά στη δημιουργία ενός σταθερότερου και φιλικότερου επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος που είναι απαραίτητο αν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Κάθε τι που κάνουμε ορίζεται από το πως συμβάλει σ’ αυτό το μεγάλο στοίχημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η ψήφιση αυτού του προϋπολογισμού σηματοδοτεί το πέρασμα από την καθηλωμένη Ελλάδα στην Ελλάδα της δημιουργίας. Από την ελλειμματολογία, στη συζήτηση για το ποια Ελλάδα θέλουμε.
Μια Ελλάδα που παράγει. Μια Ελλάδα που βρίσκει δουλειά και εργάζεται. Μια Ελλάδα που δημιουργεί ανεμπόδιστα. Αν πράξαμε ένα έγκλημα στο παρελθόν είναι ότι κλείσαμε την στρόφιγγα της δημιουργίας μέσα στον φόβο, την γραφειοκρατεία και την διαφθορά.
Αντί να εμπιστευτούμε το δυναμισμό και τις δυνατότητες της Πατρίδας μας, τις προστατεύσαμε με μια αγκαλιά τόσο σφιχτή που τις σκοτώσαμε.
Και τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε πορεία. Να ανοίξουμε τις διαδικασίες και να τις κάνουμε απλές και διάφανες. Να βάλουμε στόχους Εθνικούς και να τους πετύχουμε. Και να δημιουργήσουμε πλαίσιο συνεργασίας για να κάνουμε πράξη αυτό που ζητάει η κάθε ελληνική οικογένεια. Την δυνατότητά της να δημιουργεί ελεύθερη.
Αν συμμερίζεστε την αγωνία μας ελάτε να δείτε πως το κάναμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Αν κάτι μας κάνει περήφανους είναι η συλλογικότητα που έχουμε εμπνεύσει σε όσους συνεργάζονται μαζί μας. Αυτό κάναμε μέχρι σήμερα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Σας ευχαριστώ.