Οι πολιτικοί στην Ελλάδα κρίνονται κάθε 4 χρόνια
Συνέντευξή μου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, στην εκπομπή Πρώτο Πρόγραμμα 91.6, με την Ευαγγελία Μπαλτατζή
-Υπήρχε ένα βουβό κλίμα κατά την προεκλογική περίοδο. Εμείς μιλούσαμε στις γειτονιές και εισπράτταμε ένα κλίμα το οποίο ήταν πιο θετικό για το ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε ενδιαφέρον, μας ρωτούσαν ποια η θέση μας για τα θέματα που τους αφορούν. Το κλίμα ήταν διαφορετικό από αυτό που βρίσκαμε είτε στις δημοσκοπήσεις είτε και στα κανάλια που η θεματολογία, σε ό,τι μας αφορούσε, είχε να κάνει με το ποιον θα υποστηρίξουμε για αρχηγό την επόμενη μέρα ή με θέματα όπως του κόμματος Κασιδιάρη κλπ. Υπήρχε η ατζέντα στον δρόμο και η ατζέντα στα κανάλια και αυτή η διαφορά του ενδιαφέροντος δεν ξέραμε πώς θα εκφραστεί τελικά.
-Το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα συνέπεια στο θέμα της απλής αναλογικής, για το πώς μπορεί να λειτουργήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο Τσίπρας συγκεκριμένα, τα έβαλε με την απλή αναλογική και δεν την υπερασπίστηκε από την ώρα που είπε «εγώ δεν θα κάνω Κυβέρνηση Ηττημένων». πιστεύεις στην απλή αναλογική, αν θες να είσαι εσύ πρώτος και να έχεις τους υπόλοιπους να σε στηρίζουν ως πατερίτσα. Υπήρχαν πολλές αντιφάσεις και το ότι ειπώθηκε πως φταίει το ΠΑΣΟΚ που δεν ήρθε να υποκλιθεί δεν είναι σωστό. Σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία το κάθε κόμμα έχει τις απόψεις του, παίρνει τις ψήφους που παίρνει και διαπραγματεύεται με το ποσοστό του.
-Στην Ελλάδα, ο τρόπος με τον οποίο κρίνουμε τους πολιτικούς μας είναι μια φορά στα 4 χρόνια. Δεν υπάρχει λογοδοσία ούτε μέσα στη Βουλή ούτε στους θεσμούς, όπου θα έπρεπε να λογοδοτεί ο Πρωθυπουργός και ο κάθε εκλεγμένος. Ένα από τα μεγάλα κακά είναι η υπερσυγκέντρωση της εξουσίας. Θυμάμαι ότι πριν από τις εκλογές με ρωτούσαν με έκπληξη «μα, καλά μπορεί να πάει ένας βουλευτής ή ένας Πρωθυπουργός φυλακή;». Μα, σε ποια χώρα ζούμε; Βεβαίως, αυτό γίνεται σε κάθε σύγχρονη Δημοκρατία.
Πρέπει να φτιάξουμε μία σύγχρονη Δημοκρατία. Έχουμε μία Κυβέρνηση που εύκολα η δύναμη που της δίνεται, μπορεί να την οδηγήσει σε αλαζονεία. Τα σημάδια της αλαζονείας υπήρχαν και πριν τις εκλογές. Αυτού του είδους η νίκη όμως, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αλαζονεία. Η αντιπολίτευση χρειάζεται έναν σοβαρό, συνεκτικό λόγο, ο οποίος θα μιλάει για τα θέματα με νηφαλιότητα, χωρίς κραυγές και χωρίς να στρέφεται κατά προσώπων. Μια τέτοια αντιπολίτευση έχει αρθρώσει το ΠΑΣΟΚ αυτήν την περίοδο και είναι σημαντικό, αυτή η φωνή, να ακουστεί με δύναμη μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Το ΠΑΣΟΚ αύξησε κατά 40% τα ποσοστά του, την ίδια στιγμή που πιεζόταν έντονα και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι σκοπός μας η ηγεμονία της αντιπολίτευσης. Σκοπός ενός κόμματος εξουσίας, είναι η εξουσία. Γιατί το λέω αυτό; Δεν είμαστε ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο κρατάει μία εξαιρετικά σοβαρή στάση απέναντι στα πράγματα, ένα κόμμα που προσπαθεί να πορευθεί με προτάσεις και με θέσεις σε όλα όσα γίνονται. Έχουμε συμπορευθεί με την Κυβέρνηση, όταν έλεγε κάτι σωστό όπως ήταν το θέμα της Χρυσής Αυγής, κάναμε την κριτική μας για το πόσο καθυστέρησε, έχουμε κάνει και σκληρή αντιπολίτευση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μας νοιάζει το καλό της χώρας, το καλό της κοινωνίας. Aυτά είναι τα κριτήρια ενός κόμματος, δεν διεκδικείς απλά να ηγεμονεύσεις την αντιπολίτευση. Δεν είναι αυτός ο αυτοσκοπός σου. Σκοπός μας είναι να φέρουμε τις προτάσεις μας στο προσκήνιο.
-Οι συντηρητικές δυνάμεις ψήφισαν περισσότερο με το μάτι στην ενισχυμένη αναλογική και οι προοδευτικές περισσότερο με το μάτι στην απλή αναλογική. Γι’ αυτό και βλέπουμε τη διασπορά αυτή στις προοδευτικές δυνάμεις. Σε ό,τι αφορά πώς θα πάνε να ψηφίσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες την Κυριακή, ξέρουμε ότι είναι αρκετά κουρασμένοι, γιατί έχουν ήδη εκφραστεί και θεωρούν ότι την έκφρασή τους πρέπει να τη σεβαστούμε. Θα ήθελα να παροτρύνω όλο τον κόσμο να πάει, γιατί η διαδικασία έτσι όπως έχει συνταχθεί, δεν έχει τελειώσει ακόμη. Δεύτερον, πιστεύω ότι θα ακούσουν τα κόμματα από εδώ και πέρα. Είναι σαφέστατη η δύναμη που απέκτησε ο κ. Μητσοτάκης μετά από αυτές τις εκλογές. Θεωρώ ότι υπάρχει και μία αλαζονική συμπεριφορά και δεν αποκλείεται αυτό το πράγμα ο κόσμος να θέλει να περιορίσει. Επίσης, πιστεύω ότι θα κριθούμε -τα κόμματα του προοδευτικού χώρου- ανάλογα με το πώς θα πορευτούμε. Αν δούνε δηλαδή ότι την επόμενη μέρα ένα κόμμα μπορεί να αρθρώσει σοβαρή αντιπολίτευση, μπορεί να φέρει προτάσεις και να κάνει σύνθεση στα θέματα που χρειάζεται, νομίζω πως ο κόσμος θα κινηθεί πιο πολύ προς τα εκεί. Άρα, μη σας κάνει εντύπωση, αν δείτε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνουν, δεν ξέρω έναντι ποιου κόμματος, αλλά εμένα δεν θα μου έκανε εντύπωση, αν συνεχίσουμε αυτόν τον λόγο που έχουμε ξεκινήσει και αυτήν τη σοβαρή στάση στην αντιπολίτευση.
–Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός είπε «σοβαρευτείτε, να ξαναεκπροσωπήσετε εμάς και όχι να χαριεντίζεστε με τα συμφέροντα, να ξαναμιλήσετε για εμάς, να μιλήσετε για τα θέματα τα οποία ζούμε καθημερινά και εμείς εδώ είμαστε, για να σας ενισχύσουμε, όταν το πράξετε αυτό». Πιστεύω ότι αυτό είναι το κάλεσμα του κόσμου απέναντι στις προοδευτικές δυνάμεις και πρέπει να σας πω ότι είναι ένα κάλεσμα το οποίο, δυστυχώς, οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη δεν το έχουν ακούσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και που πιστεύω ότι στο ΠΑΣΟΚ αρχίζει και γίνεται συνείδηση.
Αυτά τα αποτελέσματα ανατρέπονται με την κανονική ροή των πραγμάτων. Βεβαίως, αν συμβεί κάτι σημαντικό, μπορούν να ανατραπούν αυτά τα αποτελέσματα, αλλιώς πιστεύω ότι είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση του δικού μας προοδευτικού χώρου. Μία πρόκληση η οποία θα δείχνει τι αντιπολίτευση θα κάνει, διότι ο κόσμος πλέον απέναντι σε αυτόν τον Μητσοτάκη, θέλει και μία αντιπολίτευση η οποία μπορεί να σταθεί στο ύψος της. Λοιπόν, προφανώς δεν μπορεί να γίνει αυτή η αντιπολίτευση με κραυγές, δεν μπορεί να γίνει με επιθέσεις κατά προσώπων, αλλά πρέπει να γίνει με πολιτικές θέσεις και με σοβαρές συζητήσεις στη Βουλή. Εγώ πραγματικά πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε αυτήν την πορεία και ότι σε αυτήν την πορεία, θα συνταχθούν πάρα πολλοί πολίτες.
Η συζήτηση που γίνεται πολύ συχνά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων, είναι να γίνει συνασπισμός. Αυτή η συζήτηση, ουσιαστικά, οδηγεί στο να μιλάμε για πολιτικές προτάσεις οι οποίες είναι άνευρες. Εδώ, χρειάζεται μία γλώσσα η οποία να είναι αιχμηρή, χρειάζεται αντιπολίτευση η οποία να έχει θέσεις πάντα, με βάσιμες προτάσεις και χρειάζεται να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Για εμένα, οι συνθέσεις στην κεντροαριστερά είναι πάντα θολές. Αυτό που χρειάζεται στην κεντροαριστερά είναι μία ηγεσία η οποία κερδίζει. Δεν μιλάω για ένα άτομο, μιλάω για μία ομάδα ανθρώπων η οποία θα φέρει δυναμικές προτάσεις που θα μιλήσουν στα προβλήματα της κοινωνίας.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, στην εκπομπή Πρώτο Πρόγραμμα 91.6, με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
https://youtu.be/EWvvdaR6NFI