Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη της επόμενης μέρας
Συνέντευξή μου στην ιστοσελίδα «News247», στη δημοσιογράφο Ναταλία Τσιλογιάννη – 15.0.2023
Ως υποψήφιος βουλευτής, ποια είναι η δέσμευσή σας προς τους πολίτες;
Ότι θα μείνω πάντα κοντά στις γειτονιές της πόλης μου. Υπόσχομαι αυτό που κάνω εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, ως υποψήφιος Δήμαρχος, στη συνέχεια ως επικεφαλής της δημοτικής μας παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», ως υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως υποψήφιος βουλευτής της Α’ Αθηνών. Πιστεύω ότι όταν περπατάς τις γειτονιές, ακούς τα προβλήματα με σεβασμό, συνδιαμορφώνεις μαζί με τους συμπολίτες σου λύσεις και απαντήσεις για τις ανάγκες της πόλης σου, κρατάς τον εαυτό σου επίκαιρο και χρήσιμο. Μόνο έτσι μπορείς να καλλιεργήσεις την εμπιστοσύνη και να πείσεις, ότι και την επόμενη ημέρα, θα κάνεις αυτό που έλεγες προεκλογικά. Απέναντι στους ανθρώπους που έχω συναντήσει όλα αυτά τα χρόνια, δεσμεύομαι να παλεύω καθημερινά για όσα έχουμε συζητήσει, όσα έχουμε ονειρευτεί, όσα έχουμε συμφωνήσει: μια Ελλάδα που στέκεται δυνατή και δίκαιη, με λιγότερες ανισότητες και περισσότερες ευκαιρίες, που δίνει αξία στην κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα.
Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να μετέχει το ΠΑΣΟΚ σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας τελικά; Θα υπήρχε περίπτωση να συνεργαστεί με τη ΝΔ μετά το ζήτημα των υποκλοπών;
Οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει για τις συνεργασίες είναι ξεκάθαρες: πρώτον, χρειαζόμαστε Πρωθυπουργό που σέβεται τη βασική φιλοσοφία της απλής αναλογικής, τη σύνθεση και τη συνεργασία, που εμπνέει εμπιστοσύνη στον λαό αλλά και στα κόμματα που συνεργάζονται στην διακυβέρνηση, και που σέβεται και ενισχύει θεσμούς που ελέγχουν την εξουσία του, ώστε να προστατεύουν και να υπηρετούν καλύτερα τον πολίτη.
Πριν φτάσουμε όμως στους όρους της συνεργασίας και τα πρόσωπα, θα πρέπει να έχουμε φτάσει σε συμφωνία πάνω σε βασικά ζητήματα που το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει σταθερά και αφορούν την επόμενη μέρα της χώρας: αξιοκρατία, διαφάνεια και αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Και αυτό, διότι μόνο έτσι θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε τις μεγάλες ανισότητες σε εισόδημα, σε πλούτο και σε πρόσβαση στην εξουσία. Ο έλεγχος της εξουσίας, είναι θεμελιακό στοιχείο μιας ευνομούμενης κοινωνίας και μιας υγειούς συνεργασίας της επόμενης μέρας. Υπό αυτήν την έννοια, ο κ, Μητσοτάκης, με τις υποκλοπές, έχει βάλει μία βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος. Ποτέ δεν θα ξέρουμε αν μια συνεργασία που ευνοεί τον κ. Μητσοτάκη θα είναι προϊόν πολιτικής σύγκλισης ή προϊόν εκβιασμού και για αυτό εμείς βάζουμε ως βασικό όρο συνεργασίας τη διεξαγωγή μιας εξεταστικής επιτροπής χωρίς απόρρητα, ώστε να διερευνηθούν πλήρως οι πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες. Η συνεργασίες απαιτούν ωριμότητα και εμπιστοσύνη και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης υπολείπεται και στα δύο.
Πώς σχολιάζετε τη στάση που έχει κρατήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς το ενδεχόμενο σχηματισμού Κυβέρνησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 και τις αναφορές περί τερατογένεσης;
Η Νέα Δημοκρατία, έχει καταλάβει ότι η συντηρητική παράταξη θα είναι πάντα μειοψηφική στην Ελλάδα και για αυτό χρησιμοποιεί τον φόβο για να επιβληθεί. Από το «Καραμανλής ή τανκς;» έως το «Μητσοτάκης ή χάος;», στα διλλήματα της Νέας Δημοκρατίας υποβόσκει η αντίληψη ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν είναι ώριμοι να χειριστούν δύσκολες επιλογές. Είναι ώρα να ζητήσει ο Ελληνικός λαός περισσότερη ωριμότητα από τη συντηρητική παράταξη και να απαιτήσει τον έλεγχο της εξουσίας της. Άλλωστε, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Είναι το πολίτευμα στο οποίο έχουμε πάντα ελπίδες και επιλογές. Η τακτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντάς μας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, απλώς υποβαθμίζει τον δημόσιο διάλογο και υποτιμά τη νοημοσύνη μας.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει αρκετές ομοιότητες. Πού πιστεύετε ότι διαφοροποιείται δομικά;
Αν διαβάσει κανείς τα προγράμματα των κομμάτων, προφανώς μπορεί να βρει πολλές ομοιότητες σε επιμέρους προτάσεις. Άλλωστε, τα προβλήματα είναι γνωστά και διαχρονικά. Οι προτάσεις ενός κόμματος, όμως, θα πρέπει να απορρέουν από το όραμά του για το μέλλον της χώρας, και τις θέσεις του σε επιμέρους πολιτικές ενότητες που υπηρετούν το όραμα του. Αυτές οι θέσεις υποστηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις. Αν συμφωνήσουμε σε προτάσεις αλλά διαφωνούμε στις θέσεις και στο ευρύτερο όραμα για τη χώρα, δεν θα εφαρμόσουμε τις προτάσεις σωστά.
Βασικό στοιχείο του οράματος του ΠΑΣΟΚ είναι η απελευθέρωση της Ελληνίδας και του Έλληνα από τις παθογένειες ενός συγκεντρωτικού και πελατειακού πολιτικού συστήματος μέσα από την ενδυνάμωση θεσμών, φορέων και συλλογικοτήτων που λογοδοτούν πιο κοντά στην κοινωνία. Με αυτό το σκεπτικό, δυναμώσαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα συνδικαλιστικά κινήματα, τα Επιμελητήρια και τους Συνεταιρισμούς, χτίσαμε το ΑΣΕΠ, επιβάλαμε την Διαύγεια, δημιουργήσαμε το ΕΣΥ που συνέβαλε στην απελευθέρωση των Ελληνίδων και των Ελλήνων από την ανασφάλεια που προκαλούσαν τα θέματα της υγείας. Στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του, ο ΣΥΡΙΖΑ, κινήθηκε εντελώς διαφορετικά και προσπάθησε να χειραγωγήσει τους θεσμούς που θα έπρεπε να χτίσει. Αν λοιπόν, συμφωνούμε σε προτάσεις αλλά διαφωνούμε στις θέσεις και το όραμα, θα δυσκολευτούμε να φτάσουμε στη σύνθεση που απαιτεί η συγκυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να πρεσβεύει αυτές τις ιδέες έστω και από την αντιπολίτευση, ανάλογα με τη δύναμη που θα του δώσει ο λαός.
Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ; Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά με τα άλλα κόμματα και ποιοι οι στόχοι του για την επόμενη ημέρα;
Γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη της επόμενης μέρας. Παρόλο που και αυτό έχει υπηρετήσει τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος για να μείνει στην εξουσία, βρίσκεται αρκετά χρόνια εκτός εξουσίας, ώστε να αντιλαμβάνεται ότι αυτό το σύστημα έχει δείξει τα όρια του. Παράλληλα, έχει την κυβερνητική εμπειρία, τα στελέχη αλλά και τη σύγχρονη προοδευτική σκέψη, ώστε να τροφοδοτήσει μια πραγματική πολιτική αλλαγή: την αποσυγκέντρωση της εξουσίας ως προϋπόθεση για τη μάχη απέναντι στις ανισότητες, την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας, για να πετύχουμε τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου σε όσο το δυνατόν περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες.
Τι πιστεύετε ότι λείπει από την προεκλογική συζήτηση, ενόψει των εκλογών; Μπορούν πράγματι να συζητηθούν θέματα ουσίας, σε συνθήκες οξύτητας και ταυτόχρονα με το κυνήγι του σταυρού;
Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και σε αυτή την προεκλογική περίοδο δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών. Η συγκυρία στην οποία ζούμε, με τις συνθήκες αστάθειας σε διεθνές επίπεδο, λόγω εντάσεων όπως τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και σε εγχώριο επίπεδο λόγω των κοινωνικών ανισοτήτων που βιώνουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, χρειάζεται την κατάλληλη σοβαρότητα, ουσιαστική πολιτική συζήτηση και την δυνατότητα σύνθεσης. Δηλαδή, μια ωρίμανση του πολιτικού συστήματος. Παλαιότερα, υπήρχαν ηγέτες στη χώρα μας που πέταγαν τη μπάλα μπροστά και εμείς προσπαθούσαμε να την κυνηγήσουμε. Είτε συμφωνούσες, είτε διαφωνούσες μαζί τους, ήξερες ότι βλέπουν κάτι που εσύ δεν έβλεπες. Τώρα, οι επίδοξοι ηγέτες μας πετάνε τη μπάλα και σκάει πίσω μας. Είμαστε ένας λαός με μόρφωση, μιλάμε ξένες γλώσσες, ταξιδεύουμε, βλέπουμε πως λειτουργούν οι άλλες κοινωνίες. Δεν ζητάμε τοξικότητα, απλά για να δούμε πολιτικό αίμα να χύνεται. Θέλουμε σοβαρές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και όποιος τις πρεσβεύει θα κερδίσει και τη μάχη του σταυρού.