Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στο Λονδίνο
Στο Λονδίνο βρέθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας όπου με σειρά τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων στα μεγαλύτερα δίκτυα της Μεγάλης Βρετανίας (BBC, CNBC, Bloomberg TV, ITV, Reuters, CNN) απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται η χώρα μας το τελευταίο διάστημα για την πορεία της οικονομίας. Παράλληλα διαβεβαίωσε τους Βρετανούς πολίτες […]
Στο Λονδίνο βρέθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας όπου με σειρά τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων στα μεγαλύτερα δίκτυα της Μεγάλης Βρετανίας (BBC, CNBC, Bloomberg TV, ITV, Reuters, CNN) απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται η χώρα μας το τελευταίο διάστημα για την πορεία της οικονομίας.
Παράλληλα διαβεβαίωσε τους Βρετανούς πολίτες ότι η Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλής χώρα και τους προέτρεψε να επισκεφθούν την χώρα μας το προσεχές διάστημα ενώ σημείωσε πως λόγω της μείωσης του ΦΠΑ και της μείωσης των τιμών από τους επαγγελματίες του τουρισμού η Ελλάδα είναι πολύ ανταγωνιστική παρά την κρίση.
Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας τόνισε χαρακτηριστικά πως είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
“Μέχρι τώρα είχαμε κινήσεις εντυπωσιασμού. Αυτή είναι πραγματικά η πιο αποφασιστική κίνηση που έχει κάνει η Ε.Ε. και δημιουργεί αισιοδοξία. Βεβαίως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Ένα μέρος είναι η δουλειά που πρέπει εμείς να κάνουμε και επίσης το άλλο μέρος της δουλειάς πρέπει να το κάνει η Ευρώπη. Γιατί το πρόβλημα της Ελλάδας αντικατοπτρίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. Πρέπει να αποφασίσει το επίπεδο της ενότητας που θέλει”.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η ανταγωνιστικότητα και στόχος η προσέλκυση επενδύσεων που θα προκαλέσουν ανάπτυξη.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η Ελλάδα για καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές:
“Όλοι βλέπουν τι έγινε με τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις. Είναι αυτά που φέρνουν τις εικόνες στις τηλεοράσεις. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η δουλειά που έγινε με τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι πολύ σημαντική. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σε λίγα χρόνια πράγματα που δεν άλλαξαν τα προηγούμενα τριάντα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της γραφειοκρατίας, του τρόπου να ανοίξεις μια επιχείρηση. Αυτά τα πράγματα αλλάζουν. Περάσαμε περισσότερους νόμους απ´ ότι έχουμε κάνει στο παρελθόν για να πετύχουμε ακριβώς αυτό”.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με το αν θα βοηθούσε τον τουρισμό της Ελλάδας η επιστροφή στη δραχμή:
“Η δραχμή θα έκανε τους Έλληνες φτωχότερους κατά 20 με 30%. Το κόστος όσων γίνονται σήμερα είναι μικρότερο από αυτό σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος και νέας ισοτιμίας. Αυτή είναι μια θεωρία και όπου εφαρμόστηκε είχε αποτελέσματα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα αλλά ο κοινωνικός αντίκτυπος θα ήταν πιο σημαντικός από αυτό που θα κέρδιζες. Μπορεί να προσέλκυες τουρίστες για ένα ή δυο χρόνια αλλά θα προκαλούσε πολλά προβλήματα”.
Τέλος τάχθηκε κατά της επίσπευσης των εκλογών λέγοντας ότι “ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισθάνεται ότι είναι τώρα η ώρα ή ποτέ. Αυτό είναι λάθος”.
CNBC link: http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000075130
BloombergTV link: http://www.bloomberg.com/video/87158100/
Reuters link: http://www.reuters.com/video/2012/02/27/euro-exit-more-pain-than-gain-greek-tour?videoId=230845372&videoChannel=1