Ο κόσμος έχει αρχίσει να «ακούει» όσα έχει να πει το ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM 94.0», στον δημοσιογράφο Γιώργο Βαθιώτη
-Ο κόσμος από την ώρα που τον έχει απογοητεύσει μία επιλογή, θα περιμένει λίγο, πριν προχωρήσει στην επόμενη. Δεν είναι εύκολο, ένας άνθρωπος που στην πορεία απογοητεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσει την αμέσως επόμενη μέρα σε μία δημοσκόπηση πως είναι με το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό, εμείς παρατηρούμε τα ποιοτικά στοιχεία κάθε έρευνας, γιατί σ’ αυτά μπορεί να δει κανείς στοιχεία τα οποία είναι θετικά. Υπάρχει, δηλαδή, μία ριζική αύξηση της δημοτικότητας του κ. Ανδρουλάκη. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, για να πείσεις τον κόσμο ότι έχεις πολιτική πρόταση που αξίζει. Φαίνεται πως ο κόσμος έχει αρχίσει να «ακούει» και γι’ αυτό αυτή η αυξημένη δημοτικότητα θα αρχίσει να φέρνει και κόσμο προς εμάς.
Ο κόσμος νιώθει μια μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στις δημοτικές εκλογές και αν βρει κάτι που τον πείθει, τότε το ακολουθεί. Και σε αυτές αλλά και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, δεν υπήρχε Δήμος στην Ελλάδα όπου υποψήφιος, στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, να μην συγκέντρωσε ποσοστό παραπάνω από το κόμμα. Αυτό αποδεικνύει πως είμαστε κοντά στην κοινωνία και πως το ΠΑΣΟΚ κράτησε τις ρίζες του και τις αναπτύσσει.
Ο κ. Ανδρουλάκης πήγε στην επαρχία, σε νησιά κι αυτό τελικά έκανε τον κόσμο να νιώσει πως σήμερα έχει έναν πρόεδρο και ένα κόμμα κοντά του, το οποίο ενδεχομένως να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές. Αυτό, όμως, χρειάζεται λίγο χρόνο, γιατί ακόμη ζούμε με τη δυναμική των εκλογών.
-Όταν έχεις μία αποχή της τάξεως των 2,5εκ. Ελληνίδων και Ελλήνων, τότε οποιοδήποτε κόμμα μπορεί να γίνει Κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, όταν αυτές εισέλθουν στα προεδρικά γραφεία, πεθαίνουν.
Αντίθετα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα θέματα είναι πιο βατά. Για παράδειγμα, στον Δήμο είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Ηλιόπουλο, όπου φέραμε μία πρόταση για τη μείωση των δημοτικών τελών. Ήταν κάτι που και οι δύο μπορούσαμε να υποστηρίξουμε. Όπως συνέβη και με την περίπτωση του κ. Ζαχαριάδη με τον κ. Δούκα.
Αν αγκαλιαστεί αυτό που έγινε στην αυτοδιοίκηση, αν χειροκροτηθεί, αν ενισχυθεί και δεν προσπαθήσει το κεντρικό πολιτικό σύστημα να το καπελώσει, τότε -ενδεχομένως- θα το δούμε να πολλαπλασιάζεται και σε Επιμελητήρια, σε Συνεταιρισμούς, σε συνδικαλιστικούς φορείς. Αν, όμως, προσπαθεί το κάθε κόμμα να το οικειοποιηθεί με τον δικό του τρόπο, τότε θα χαθεί, ακόμη και εκεί που υπάρχει.
-Το ΠΑΣΟΚ έχει, ήδη, ξεκινήσει να ξετυλίγει το δικό του πρόγραμμα για τα διάφορα θέματα. Ένα πρόγραμμα το οποίο μπορέσαμε περιορισμένα να επικοινωνήσουμε πριν από τις εκλογές, αλλά πλέον αρχίζει και βγαίνει προς τα έξω πιο δυναμικά. Ο πρόεδρός μας, μίλησε και για θέματα υγείας -ειδικά της πρωτοβάθμιας υγείας- και για θέματα παιδείας στην Περιφέρεια. Και εν συνεχεία, εμείς ως βουλευτές, με τον κοινοβουλευτικό μας έλεγχο, θίγουμε άλλα ζητήματα τα οποία είναι επίσης σημαντικά. Για παράδειγμα, σε συζήτηση στη Βουλή για το Νομοσχέδιο τουρισμού, δεν τοποθετήθηκα λέγοντας πως η ΝΔ τα κάνει όλα λάθος, αλλά παρουσιάσαμε μια διαφορετική πρόταση, την οποία θα προσπαθήσουμε να πάμε στους τουριστικούς παράγοντες, ώστε να γνωρίζουν πως υπάρχει και εναλλακτική επιλογή.
O κόσμος -δικαίως ή αδίκως- ή δεν έχει ακούσει ακόμα τις προτάσεις, ή δεν τις εμπιστεύεται. Στο δικό μας το χέρι είναι να ακούσει ο κόσμος τις προτάσεις μας και να αρχίσει να μας εμπιστεύεται, ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου αυτά που λέμε να καταγραφούν και ως αντιπολίτευση αλλά και ως πρόταση για το αύριο.
-Για να γίνει μία πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου, πρέπει να γίνει μία πιο δημοκρατική κατανομή της εξουσίας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορεί να χτιστεί ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα. Σήμερα, έχουμε ένα Μαξίμου το οποίο κρατά όλη την εξουσία πάνω του και όσο διατηρείται αυτό το σύστημα, τόσο ο πλούτος παραμένει στα χέρια των λίγων. Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, πρέπει -πρωτίστως- να αλλάξει ο τρόπος που διοικείται το κράτος, ώστε να μπορέσει ο πλούτος να πάει πραγματικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να μείνει εκεί. Διότι, δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα να ξοδέψουμε τα χρήματα που μας δίνουν οι Ευρωπαίοι, αλλά πρέπει να τα κρατήσουμε, ώστε να αναπαραχθούν μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ειδικότερα, αυτά τα χρήματα να αναπαραχθούν σε περιοχές οι οποίες, ενώ έχουν τρομερές δυνατότητες για ανάπτυξη, δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητες και βρίσκονται σε μεγάλη φτώχεια.
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον «Επικοινωνία FM 94.0», στον δημοσιογράφο Γιώργο Βαθιώτη: