-Σε σχέση με τον κ. Αυγενάκη, και λίγα έγιναν. Η κοινωνία μας, τον τελευταίο καιρό, σπαράσσεται από διάφορες μορφές βίας. Ενδοοικογενειακή βία, οπαδική βία, βία μεταξύ νέων. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα μιας σειράς από κρίσεις που έχει περάσει η ελληνική κοινωνία. Αν και οι πολιτικοί συμπεριφερόμαστε έτσι, τότε δεν υπάρχει κανένας να δώσει το σωστό παράδειγμα απέναντι σε αυτές τις πρακτικές. Συμμετέχουμε στο να αδυνατίσουν οι αρμοί της κοινωνίας και να νιώσει η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας ότι είναι μόνοι τους. Αυτό δεν επιτρέπεται. Για αυτό λέω ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές πρέπει να έχουν παραδειγματική τιμωρία, αλλιώς δεν περνάνε τα σωστά μηνύματα στην κοινωνία.

-Ο κος Μητσοτάκης έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να πείσει ότι οι αλαζονικές συμπεριφορές στην Νέα Δημοκρατία, που υπάρχουν στην Κοινοβουλευτική του ομάδα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, θέλει να τις απομονώσει. Αυτό που δεν αναγνωρίζει, είναι κατά πόσον έχει και ο ίδιος τέτοιου είδους συμπεριφορές. Για παράδειγμα, στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τα Τέμπη, χρησιμοποίησε φράσεις οι οποίες έδειχναν έναν Πρωθυπουργό που λέει «Τι μου λέτε εσείς τώρα, εγώ είμαι καβάλα στ’ άλογο».

-Σχετικά με τον αριθμό των υποψηφίων για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, μην φοβάστε, με κανέναν τρόπο, οποιαδήποτε μορφή δημοκρατίας ασκείται. Όσο αυτήν τη στιγμή βάζουμε κόσμο στη μάχη, όσο αυτός ο κόσμος βγαίνει και μιλάει για τα θέματα της κοινωνίας, όσο έχουμε διαφορετικές προτάσεις πάνω στο τραπέζι, τόσο καλύτερα. Εγώ θα σας θυμίσω ότι ο κύριος Biden κατέβηκε απέναντι σε 29 συνυποψηφίους, ένας θηριώδης αριθμός υποψηφίων.

– Το 2021, όταν κατέβηκα ξανά για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σκοπός ήταν να παρουσιάσω μια ατζέντα στην οποία έχω μείνει συνεπής και φέρνω ξανά στο τραπέζι, τώρα, ώστε να την ξετυλίξω μπροστά στους ανθρώπους που θα μας κρίνουν. Από τότε, εκλέχθηκα Βουλευτής, έφερα θέματα στη Βουλή, τα οποία αφορούν τα κόκκινα δάνεια, τη δημόσια περιουσία, τις χρεώσεις των τραπεζών, κ.α. Μια σειρά από θέματα στην οικονομία, τα οποία θεωρώ κομβικά στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η Κυβέρνηση απέναντι στους Έλληνες πολίτες, στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Η δική μου η πολιτική τοποθέτηση ξεκινάει από το πώς πρέπει να αλλάξουμε το διοικητικό μοντέλο της χώρας για να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά το οικονομικό. Αυτή η ατζέντα, για εμένα, είναι διαχρονική, μιλάει για παθογένειες οι οποίες υπάρχουν στην ελληνική πολιτική σκηνή, εδώ και πολύ καιρό, και πιστεύω ότι με κάποιες πολύ συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις μπορεί να αλλάξει.

-Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο θέτω τα θέματα, σε αυτήν την ατζέντα που παρουσιάζω, είναι ολοκληρωμένος. Είναι ένα όραμα το οποίο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ατζέντα του ΠΑΣΟΚ, αλλά οδηγεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση τα πράγματα. Στην πολιτική, θες πάντα έναν γερό κορμό. Γύρω από τον κορμό χτίζεις τις προτάσεις σου, διότι, αν κάνεις τις προτάσεις σου χωρίς τον κορμό, τότε ο κόσμος δεν ξέρει τι ακριβώς είσαι. Τα κόμματα έχουν προτάσεις, θέσεις και όραμα. Και αυτά τα 3 πρέπει να λειτουργούν μαζί. Αν κοιτάξουμε μόνο στο επίπεδο των προτάσεων, υπάρχουν προτάσεις που μπορεί να ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΠΑΣΟΚ και ένα άλλο κόμμα, δεν διαφοροποιείς τον εαυτό σου πάνω σε αυτά, αλλά στο όραμά σου για την κοινωνία. Για το πώς πιστεύεις ότι αυτό μπορείς να το κάνεις πράξη και την ομάδα που θα φτιάξεις για να το πετύχεις αυτό. Αυτό είναι που σε διαφοροποιεί ως υποψήφιο σε σχέση με τους άλλους.

-Πρώτη προτεραιότητα είναι να ετοιμάσουμε το ΠΑΣΟΚ, για να κυβερνήσει. Αυτό, σημαίνει, πως οφείλουμε τις προτάσεις μας να τις μεταφράσουμε σε ένα όραμα στο οποίο ο κόσμος αντιλαμβάνεται πού θα είναι η Ελληνίδα και ο Έλληνας σε 3, σε 5, σε 10 χρόνια, από τώρα, με μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Χτίζουμε μία ομάδα η οποία πείθει ότι αυτά τα οποία λέμε, θα τα κάνουμε πράξη. Χτίζουμε ένα επικοινωνιακό σύστημα και ένα σύστημα οργάνωσης, το οποίο θα πάει αυτές τις προτάσεις σε όλη την κοινωνία. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα επανασύνδεσής μας με φορείς και θεσμούς, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Συνεταιρισμοί, τα Επιμελητήρια. Χώροι όπου έχουμε κρατήσει μεγάλες δυνάμεις, όντας συνδεδεμένοι με την κοινωνία. Αυτά πρέπει να οργανωθούν με έναν τρόπο που να μεταφράζονται σε επαφή του κόμματος με την κοινωνία.

-Από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι σήμερα αποχώρησαν από τα 2 μεγάλα κόμματα, ενάμιση εκατομμύριο ψηφοφόροι οι οποίοι ψάχνουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Εμείς εισπράξαμε το 4%, δηλαδή 60. 000 ψηφοφόρους. Αυτό δείχνει ότι ενώ υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην πολιτική ζωή του τόπου, γυρνάει ο κόσμος την πλάτη του στο πολιτικό σύστημα και εμείς δεν καταφέραμε να εμπνεύσουμε αυτόν τον κόσμο, ώστε να έρθει να μας ψηφίσει. Για αυτό, υπάρχουν μια σειρά από λόγοι που τους ανέπτυξα στο Πολιτικό Συμβούλιο. Δεν είναι μόνο ένας άνθρωπος, που μπορεί να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, αλλά όλοι αυτοί οι λόγοι μαζί δημιούργησαν την κατάσταση που είδαμε στην Ευρώπη, στις Ευρωεκλογές. Και στις Ευρωεκλογές, αυτό το οποίο επικαλέστηκα εγώ είναι ότι ο κος Ανδρουλάκης είχε πει ότι η τρίτη θέση είναι μια πολιτική ήττα και, παρότι αυξήσαμε τα ποσοστά μας, αυτό είναι μια πραγματικότητα.

-Τη μάχη του πρώτου γύρου, θα τη δώσουν οι άνθρωποι οι οποίοι θα κοιτάξουν μπροστά και όχι στο πλάι. Η μάχη που ξεκινάει τώρα δεν οδηγεί απλά στην 6η ή στην 13η Οκτωβρίου αλλά στις εθνικές εκλογές. Άρα, από σήμερα ξεκινάει μια μάχη που πρέπει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ, αύριο, να διεκδικήσει την Κυβέρνηση και για να συμβεί αυτό πρέπει να πάμε συντεταγμένα. Πρέπει ο καθένας να αποδείξει την αξία του, και πιστεύω ότι, με βάση αυτό, οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος ή ποια είναι αυτός ή αυτή που θα ηγηθεί του κόμματος. Άρα, είναι πολύ σημαντικό, αυτήν την ώρα, η δουλειά που θα κάνουμε απέναντι στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ξεκινήσει από τώρα και να πείσουμε τον πολίτη γιατί εμείς μπορούμε να φέρουμε μια διαφορετική πρόταση στο τραπέζι, που να είναι εφικτή και για την οποία να έχουμε την ομάδα να την υλοποιήσει.

– Όταν ένα κόμμα διατάσσεται σωστά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Το έζησα αυτό το 2008, που το ΠΑΣΟΚ ήταν περίπου στα ίδια ποσοστά με τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια, την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2009, δηλαδή 16 ουσιαστικά μήνες αργότερα κερδίσαμε τη Νέα Δημοκρατία με τη μεγαλύτερη διαφορά από το 1981. Αυτού του είδους οι αλλαγές στην πολιτική, μπορούν να συμβούν όταν το κόμμα που διεκδικεί είναι ώριμο και όταν απέναντι έχεις μια αποδυναμωμένη Κυβέρνηση. Αυτήν τη στιγμή βλέπουμε την Κυβέρνηση να αποδυναμώνεται και δουλειά μας είναι να χτίσουμε ένα γερό ΠΑΣΟΚ, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί μια ισχυρή Κεντροαριστερά.

-Οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να ξεκινήσει πάνω σε μια βάση, όπου τα κόμματα, κατά πρώτον, θα είναι ισχυρότερα. Μπορώ να μιλήσω μόνο για το ΠΑΣΟΚ και γνωρίζω ότι υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει καλύτερα, για να μπορεί να είναι ο κεντρικός πόλος πάνω στον οποίο θα γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση.

– Πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, οφείλει την άλλη μέρα να συζητάει με τον χώρο του με μεγάλη άνεση. Δεν πιστεύω όμως ότι είναι εποικοδομητικό, το να συζητάμε για μια μεγάλη Κεντροαριστερά χωρίς να λύσουμε το πώς θα την κάνουμε. Διότι αν παρατηρήσετε, σήμερα, υπάρχει πολύς κόσμος που μιλάει για μια ενωμένη και ενιαία Κεντροαριστερά. Κανείς, όμως, δεν λέει πώς. Αν δεν λυθεί το πώς, θα μπλέξουμε σε μια συζήτηση που δεν ενδιαφέρει την κοινωνία.

– Δεν είμαι σίγουρος ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα του κου Κασσελάκη, και πολλά από τα στελέχη της, νιώθουν ότι μπορεί να ηγηθεί ο ίδιος μιας ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία της εκλογής, θα βγάλει έναν αρχηγό ή μια αρχηγό οι οποίοι θα μπορούν να ηγηθούν του ΠΑΣΟΚ, απέναντι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και ενδεχομένως να μιλήσουν με την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Παράλληλα, δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι για το τι εκπροσωπεί ο κύριος Κασσελάκης πολιτικά, δεν βλέπω μια γραμμή η οποία να έχει αρχή μέση και τέλος, να ξεκινάει από ένα όραμα για τη χώρα. Βλέπω έναν άνθρωπο ο οποίος λέει μην ανησυχείτε, εγώ είμαι εδώ, θα τα εγγυηθώ όλα εγώ. Δεν δουλεύει έτσι η ενωμένη Κεντροαριστερά. Η Κεντροαριστερά δουλεύει με δημοκρατικές διαδικασίες, με στελέχη τα οποία φέρνουν τη γνώμη τους στο τραπέζι, αναδεικνύονται μέσα από την κομματική διαδικασία και τελικά στελεχώνουν μία ηγετική ομάδα, που αύριο μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «Action24», στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα», με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video