-Όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του κου Κασσελάκη, αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως ο κος Καραμανλής «χαίρει» μεγάλης κριτικής από όλους μας. Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι έχουν πρόβλημα και χρειάζονται πολλά μέτρα για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε ασφαλείς. Αυτό το οποίο κάνει ο κ. Κασελάκης, είναι μια τάση να βάλει απέναντι έναν εχθρό με την ελπίδα ότι ο ίδιος θα πάρει πόντους από αυτό. Αυτό για μένα είναι λαϊκισμός, όχι να λες αυτό που θέλει να ακούσει ο άλλος. Οφείλει να φιλτράρει τα λεγόμενά του και να μην προβαίνει σε τέτοιες ακραίες δηλώσεις.

-Ο χειρισμός της Κυβέρνησης με την υποψηφιότητα Μπελέρη ήταν ένα αποτέλεσμα πολλών λαθών για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Αυτό που πιστεύουμε στο ΠΑΣΟΚ, είναι πως η χώρα μας είναι δυνατή όταν είναι γέφυρα και αδύναμη όταν είναι σύνορο. Δυστυχώς, ο κος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα είναι σύνορο.

-Ο κος Μητσοτάκης διατηρεί την φιλοαμερικανική του στάση. Σε μια πολυεπίπεδη πολιτική, η Ελλάδα μπορεί μιλάει με όλους, γιατί αυτή είναι η μεγάλη πολυτέλεια της χώρας μας. Μπορούμε διαρκώς να συνομιλούμε με τους Ισραηλινούς και τους Άραβες, τους Ρώσους και τους Ουκρανούς, τους Ευρωπαίους και τους Βαλκάνιους. Αυτό είναι το προτέρημά μας. Όταν όμως αποποιούμαστε αυτήν την ιδιότητα, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

-Αυτήν τη στιγμή, η στάση του κου Μητσοτάκη στο ζήτημα της εισόδου της Αλβανίας στην Ε.Ε., έχει ως αποτέλεσμα να μετατρέπει ένα πρόβλημα μεταξύ Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πρόβλημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

-Για τη θέση του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, ο Πρόεδρός μας έθεσε τον πήχη για το πού πρέπει να φτάσουμε. Είναι καθήκον όλων μας, να πετύχουμε τη δεύτερη θέση. Η προεκλογική εκστρατεία ξεκινάει τώρα και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν είναι στο προεκλογικό κλίμα. Μπορεί εμείς οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι να τα συζητάμε, αλλά ο κόσμος ακόμα δεν έχει δει, ούτε ποιοι είναι υποψήφιοι, ούτε τι υποστηρίζει ο καθένας. Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, οι θέσεις του για την Ευρώπη και η αντιπολιτευτική στάση του, είναι αυτά τα οποία καλούμαστε να αξιοποιήσουμε.

-Ο κόσμος οφείλει να αντιληφθεί πόσο κρίσιμες είναι οι επερχόμενες εκλογές για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και το ότι εμείς, με τις καίριες θέσεις μας, μπορούμε να εκπροσωπήσουμε σωστά τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Η Ευρώπη, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, βρίσκεται σε ένα ενδιαφέρον σταυροδρόμι. Συζητάμε για το πώς μπορεί η Ευρώπη να γίνει μια σοβαρή Ένωση, η οποία να ασχολείται με τους πολίτες της κάθε χώρας, παύοντας να είναι μια απρόσωπη γραφειοκρατία.

-Ένα κόμμα το οποίο πιστεύει στα κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, εάν βλέπει ένα νομοσχέδιο που δεν υπηρετεί αυτό το οποίο το ίδιο πιστεύει, έχει κάθε δικαίωμα να μην το ψηφίσει.

-Για το αν θα δημιουργηθεί αντίπαλο δέος απέναντι στην Κυβέρνηση μετά τις εκλογές, έχουμε δει πολλά τέτοια σχήματα να δημιουργούνται και μετά να καταστρέφονται, γιατί τους λείπουν δύο ουσιαστικά πράγματα: Θέσεις στις οποίες είναι συντεταγμένοι όλοι και μία ομάδα η οποία πείθει ότι μπορεί να τις κάνει πράξη. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα για την κεντροαριστερά. Χρειάζεται μία ατζέντα.

– Εκ των πραγμάτων, θα υπάρξουν διεργασίες για το τι πιστεύει τελικά η κεντροαριστερά. Όσο πιο καθαρές είναι αυτές οι απαντήσεις και όσο περισσότερο απαντούν στα σημερινά προβλήματα της κοινωνίας, τόσο μεγαλύτερες ελπίδες έχουμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο.

-Στο αν το μοντέλο του Χάρη Δούκα, στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούμε να το δούμε και στην κεντρική πολιτική σκηνή, η απάντηση είναι σίγουρα ναι. Ωστόσο, υπάρχει ο εξής κίνδυνος σε αυτό: Πρέπει να αναρωτηθούμε, εάν η άποψή μας ταυτίζεται με την άποψη των άλλων αριστερών κομμάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια ιστορία χειραφέτησης, καθώς προσπαθούσε πάντα να της δώσει αρμοδιότητες και δύναμη, για να μπορεί να εκπροσωπείται η Ελληνίδα και ο Έλληνας σε τοπικά θέματα. Αυτό δεν είναι κάτι που έχουμε δει στα υπόλοιπα κόμματα.

-Το πραγματικό πρόβλημα και αυτό για το οποίο ψηφίζει ο Έλληνας, από το 1996 μέχρι και σήμερα ανελλιπώς, πλην της παρένθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τη σωστή διοίκηση του κράτους, διότι οι πολίτες γνωρίζουν πως όλα τα υπόλοιπα προβλήματα πηγάζουν από εκεί. «Εκσυγχρονισμός», «επανίδρυση», «πρώτα ο πολίτης», «επιτελικό κράτος». Αυτά ήταν πάντα τα βασικά κίνητρα.

-Η ενότητα του προοδευτικού χώρου είναι ζητούμενο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά. Αυτήν τη στιγμή, επικρατεί ένα δήθεν επιτελικό κράτος που συγκεντρώνει διοικητικά όλη την εξουσία και οικονομικά όλον τον πλούτο. Αυτή είναι μία ξενόφερτη νοοτροπία, της οποίας εκπρόσωπος είναι και ο κος Μητσοτάκης. Εμείς, βλέποντας τη φτωχοποίηση, ακόμα και της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα, διαθέτουμε μία θηριώδη ατζέντα, την οποία μετεκλογικά θα στηρίξουμε όσο περισσότερο γίνεται. Στις 09/06 θα είμαστε δεύτεροι και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «Action24», στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Ελένη Καλογεροπούλου και Δημήτρη Τάκη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video