Πώς γίνεται ένας εκπρόσωπος τής αγάπης να μιλάει με τόσο μίσος;
Συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα
Άκουσα προσεκτικά τη συνέντευξη τού Μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ και τις σκληρές αναφορές του στην ομοφυλοφιλία. Περιείχαν απίστευτο μίσος, για έναν άνθρωπο που υποστηρίζει πως είναι εκπρόσωπος τής αγάπης. Δεν ταιριάζει αυτό στους ανθρώπους τής εκκλησίας, στους ανθρώπους τής Ορθοδοξίας. Η εκκλησία, κηρύττει πως πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, παρά τις όποιες διαφωνίες που μπορεί να έχουμε. Ακόμα και αν πιστεύει πραγματικά όσα είπε, δική του δουλειά είναι να αγκαλιάσει αυτόν τον κόσμο και όχι να τον διώχνει. Αντίθετα, στη συνέντευξη, είδαμε έναν άνθρωπο που θέλει να διώξει «πράγματα» από πάνω του, πράγμα που είναι επικίνδυνο για έναν άνθρωπο τής εκκλησίας.
– Ένας από τους λόγους που γίνονται αυτού τού είδους τα κηρύγματα μίσους και διχαστικότητας, είναι επειδή ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται το Νομοσχέδιο. Σήμερα, είναι νόμιμο δύο γυναίκες να μεγαλώσουν ένα παιδί, εφόσον μπορούν να συνάψουν ένα σύμφωνο συμβίωσης και η μια από τις δύο να μείνει έγκυος. Το σημερινό Νομοσχέδιο προσφέρει μόνο μία νομική προσθήκη, δηλαδή αν η φυσική μητέρα τού παιδιού φύγει από τη ζωή, να μην μείνει ορφανό. Δεν πρόκειται για μια αμαρτωλή δράση, με σκοπό να συγκρουστούμε με την εκκλησία, αλλά ούτε και μια δράση για να υποβιβαστεί η ηθική τού κόσμου. Ο κ. Μητσοτάκης «διαπράττει» ένα έγκλημα, αφού για ένα μήνα συζητάμε ένα Νομοσχέδιο που δεν έχουμε δει. Ο καθένας φαντάζεται ό,τι μπορεί, γεμίζει τα κενά που αφήνει η πληροφόρηση τής Κυβέρνησης με ό,τι μπορεί να περάσει από το μυαλό του και έτσι γίνεται μια συζήτηση η οποία διχάζει.
Ένα Νομοσχέδιο κατ’ αρχάς παρουσιάζεται σε μορφή κειμένου και πάνω σε αυτό, τοποθετούμαστε, λέμε σε τι συμφωνούμε, σε τι διαφωνούμε και γίνεται μια ώριμη συζήτηση. Ένα μέρος τής κοινοβουλευτικής ομάδας μας, όπως και άλλων, παίρνει θέση με βάση πράγματα που φαντάζεται και όχι όσα θα δούμε να έρχονται. Άρα, αν προσεγγίσουμε αυτό το Νομοσχέδιο σαν μια φυσική εξέλιξη μίας προοδευτικής άποψης για την κοινωνία, πως δηλαδή προχωρά την κοινωνία μπροστά, δεν υπάρχει λόγος για τέτοια ένταση γύρω από το θέμα. Μπορούμε να περάσουμε το Νομοσχέδιο χωρίς η ελληνική κοινωνία να είναι χειρότερη αύριο, όπως δεν ήταν τα τελευταία 8 χρόνια με το σύμφωνο συμβίωσης.
Παρακάτω θα δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», στην εκπομπή «Αταίριαστοι», με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα: