Να παραμείνουμε κοντά στο αξιακό μας πλαίσιο
Συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ1», στην εκπομπή «Συνδέσεις», με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου
-Το ζήτημα των πυρκαγιών είναι άλλος ένας παράγοντας φόβου της κοινωνίας. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, όσο περισσότερο γίνεται, να λυθεί αυτό το πρόβλημα, μια για πάντα. Καλό είναι, η Κυβέρνηση να μη θυμάται μόνο το καλοκαίρι ότι έρχονται πυρκαγιές και να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο, όπως είχαμε προτείνει και εμείς, ώστε κάθε χρόνο να λειτουργούν κάποια πράγματα αυτόματα. Να μη θυμόμαστε, δηλαδή, μόνο τον Ιούνιο, ότι πρέπει να καθαριστούν τα χωράφια, να υπάρχει χρόνος για να γίνεται αυτό από όλους μας και να βοηθάμε έτσι ο καθένας, με το δικό του τρόπο.
– Η Κυβέρνηση άρχισε να παραδέχεται ότι υπάρχει ακρίβεια από τότε που έγινε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η πραγματικότητα είναι ότι η ακρίβεια είχε ξεκινήσει έξι μήνες πριν και εκεί έχασε την ευκαιρία, να κάνει τους ελέγχους που καθυστερούν την αύξηση των τιμών και επιταχύνουν την πτώση, με το πέρασμα του χρόνου. Τα πρώτα μέτρα μπήκαν ενάμιση χρόνο μετά. Είχε ήδη αρχίσει να πλήττεται το εισόδημα του νοικοκυριού, πολύ σοβαρά, Ήταν κρίσιμο να διαχωριστεί η ακρίβεια που έρχεται από το εξωτερικό, από την ελληνική ακρίβεια, που δεν συνέβη, μέχρι που άλλαξε ο Υπουργός. Ο κος Σκρέκας, ο μοναδικός άνθρωπος που παραδέχτηκε ποια ήταν η πηγή του προβλήματος, είναι και αυτός που απομακρύνθηκε από τη από την Κυβέρνηση. Τώρα, έρχεται ο κος Μητσοτάκης και με πυροσβεστικές κινήσεις, δείχνει ότι προσπαθεί να διορθώσει μια ζημιά την οποία την προκάλεσε μόνος του.
– Είναι σημαντικό ότι αρχίζουμε επιτέλους και κοιτάμε την ενδοοικογενειακή βία από κοντά. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η Κυβέρνηση αρνείτο να καταλάβει ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στις γυναικοκτονίες. Τα αντιμετώπιζε όλα με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι ένα απλό έγκλημα, το οποίο μπορείς να το λύσεις με την τιμωρία. Χρειάζεται υποδομές, αντίληψη στην κοινωνία. Η συζήτηση που έχει ανοίξει είναι το πιο σημαντικό θέμα και μπορεί να μας οδηγήσει σε σωστά αποτελέσματα, αν καταλάβουμε ότι πρέπει να προλάβουμε αυτά τα εγκλήματα και όχι απλώς να τα τιμωρούμε εκ των υστέρων.
– Αν χάσουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τα πράγματα τα οποία οφείλουμε να αλλάξουμε στο ΠΑΣΟΚ, τότε θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δεν είναι έτσι. Χρειάζεται να επικαιροποιήσουμε το σχέδιό μας. Έχουμε καλές προτάσεις, αλλά δεν «κουμπώνουν» σε θέσεις και σε όραμα. Χρειάζεται να αλλάξουμε την ηγετική μας ομάδα, για να πείσουμε ότι αυτά που λέμε, μπορούμε να τα κάνουμε πράξη, την οργάνωση και την επικοινωνία, για να μπορέσουν αυτά τα μηνύματα να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
– Θέτοντας ως στρατηγικό στόχο τη δεύτερη θέση, ήταν κάτι εφικτό, διότι βλέπαμε την κατάρρευση των δύο πρώτων κομμάτων, που έχασαν ενάμιση εκατομμύριο ψηφοφόρους. Εμείς εισπράξαμε μόνο τις 60.000, δηλαδή μόνο το 4% από τους ανθρώπους, που είπαν ότι «κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν με ικανοποιεί». Θα πρέπει να εμπνεύσουμε τους πολίτες να έρθουν για εμάς στην κάλπη, επειδή τους εμπνέουμε και όχι μόνο επειδή τα άλλα κόμματα πέφτουν.
– Καλούμαστε να εκσυγχρονίσουμε την επικοινωνία μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν απαιτούν μόνο lifestyle. Είναι ένα εργαλείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διοχετευθούν οι ιδέες, οι θέσεις μας και το πώς θα αλλάξουμε την κοινωνία υπέρ της Ελληνίδας και του Έλληνα.
– Επειδή έχουμε πολύ λίγο χρόνο μπροστά μας για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, όσο πιο γρήγορα γίνουν οι αλλαγές που πρέπει, όπως π.χ. το φθινόπωρο, τόσο το καλύτερο.
– Η πραγματικότητα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει και δεν μπορεί να φύγει μακριά από το αξιακό πλαίσιο, στο οποίο ιδρύθηκε. Ξεκινάει με την ιδέα ότι στόχος του είναι η απελευθέρωση κάθε Ελληνίδας και Έλληνα από τους διάφορους βραχνάδες, τους οποίους ζει στην καθημερινότητα του. Από εκεί και πέρα, πώς μεταφράζεις αυτή την αρχή, τι χρειάζεται η Ελληνίδα και ο Έλληνας σήμερα και πώς μεταφράζονται αυτές οι αρχές και οι αξίες σε όραμα, θέσεις και προτάσεις, είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά.
– Σε ό,τι αφορά τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, επικοινωνιακά οφείλουμε να κάνουμε σοβαρή αυτοκριτική. Ωστόσο, όταν τέθηκε από την Κυβέρνηση, είπαμε αναφανδόν «ναι». Διότι, η αγορά των πτυχίων στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ ευάλωτη, καθώς όλος ο κόσμος θέλει το παιδί του να πάρει ένα πτυχίο και ο καθένας, σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να υποσχεθεί κάτι το οποίο δεν έχει αντίκρισμα. Το πώς θα ανοίξει αυτή η αγορά στο μέλλον, είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει σταδιακά. Πρέπει να θέσουμε κανόνες στο τι σημαίνει Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πράγμα που δεν έχουμε κάνει σήμερα, ούτε για τα Δημόσια Πανεπιστήμια. Έπειτα, να ανοίξουμε την πόρτα στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, που έχουν αποδείξει ότι η αξία των σπουδών που δίνουν, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό το οποίο πλήρωνες. Εκεί είναι ένα πρώτο άνοιγμα για να δούμε πώς αντιδρά η αγορά και σε δεύτερη φάση, να προχωρήσουμε και παρακάτω. Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, έφερε μη κρατικά κερδοσκοπικά. Και εμείς, σε αυτήν την αλλαγή πλεύσης δεν ανταποκριθήκαμε σωστά και ξεκάθαρα.
– Οι απόψεις στο πολιτικό Συμβούλιο ήταν υπέρ μιας γρήγορης διαδικασίας. Η κριτική που άσκησα εκεί, ήταν συντεταγμένη και δεν αφορούσε ένα μόνο πρόσωπο. Κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ κάνει μια ολοκληρωμένη αυτοκριτική, η οποία είναι εμπεριστατωμένη και λέει τα πράγματα με το όνομά τους, βγαίνει πάντα πολύ πιο δυνατό.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ1», στην εκπομπή «Συνδέσεις», με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου: