Να ανταποκριθούμε στα καλέσματα της κοινωνίας
Συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», στην εκπομπή «Αταίριαστοι», με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα
– Αυτήν τη στιγμή, έχουμε πολύ λίγο χρόνο για να κάνουμε σοβαρές αλλαγές μέσα στο ΠΑΣΟΚ, και στο Πολιτικό Συμβούλιο ανέφερα κάποιες από αυτές. Δεν αφορούν μόνον τον αρχηγό, αφορούν την ηγετική ομάδα, τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και πώς αυτές κουμπώνουν σε ένα ευρύτερο όραμα για την κοινωνία, την οργάνωση του Κινήματος και την επικοινωνία. Όλα τα παραπάνω, χαίρουν καλύτερης αντιμετώπισης. Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι να συζητήσουμε για το τι πρέπει να αλλάξει μέσα στο ΠΑΣΟΚ, για να ανταποκριθεί στα καλέσματα της κοινωνίας. Οι τελευταίες εκλογές έδειξαν πως η κοινωνία γυρίζει την πλάτη της στο πολιτικό σύστημα, νιώθοντας ότι αυτό, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της. Εάν αυτά τα μηνύματα δεν τα λάβουμε ορθά, δεν θα μπορέσουμε να στήσουμε σωστά το ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να διεκδικήσει την εξουσία.
– Αν δεν καταλάβουμε, ως κόμμα, τι πρέπει να αλλάξει, τόσο στο πολιτικό σύστημα, όσο και στο εσωτερικό μας, τότε, όποιον και να εκλέξουμε ως αρχηγό, αποκλείεται να φέρει κάποια αλλαγή στα πράγματα. Το μόνο το οποίο θα έχουμε πετύχει, είναι να αλλάξουν τα πρόσωπα, ενώ τα πόστα μας θα έχουν παραμείνει τα ίδια. Ας θυμηθούμε όλοι, πως ενάμιση χρόνο πριν από τις εκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ ήταν στα ίδια ποσοστά που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και τελικά πήρε τη νίκη με τα μεγαλύτερα ποσοστά που είχε σημειώσει από το 1981! Αυτό, σημαίνει ότι η κοινωνία, όταν είναι έτοιμη να υποδεχτεί κάτι και της το δώσεις, θα το αγκαλιάσει. Αυτό είναι το καθήκον που έχουμε εμείς, μπροστά μας.
– Καλούμαστε να μιλήσουμε για πολύ σημαντικά πράγματα, πέρα από τα πρόσωπα και τα ονόματα, όπως, για παράδειγμα, για το τι συμβαίνει στους θώκους της εξουσίας και πώς αποκλείονται εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες από την πρόσβαση σε αυτήν. Η μεγαλύτερη πηγή ανισότητας στην Ελλάδα προέρχεται από τις γνωριμίες, πάντα υπήρχε αυτό στη χώρα μας, αλλά σήμερα, που η εξουσία έχει συγκεντρωθεί στο Μαξίμου, η απόγνωση που νιώθει ο κόσμος είναι ότι δεν ξέρει σε ποιον να απευθυνθεί για να λυθούν τα προβλήματά του. Σε όλη την Ελλάδα, ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν εντελώς αποξενωθεί από τον χώρο λήψης των αποφάσεων. Αυτό, δεν μπορεί να συνεχιστεί.
– Για το κατά πόσο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με άλλα κόμματα της Αριστεράς, ασυζητητί, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει ευρύτερες συμμαχίες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο το πρωί δύο Πρόεδροι θα συμφωνήσουν, ότι δύο κόμματα θα προχωρήσουν μαζί. Αυτό, είναι προβληματικό από πάρα πολλές απόψεις. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, δεν είμαι σίγουρος για το πού βρίσκεται ιδεολογικά αυτήν τη στιγμή. Φαντάζομαι ότι θα το αποσαφηνίσει τους επόμενους μήνες.
– Στο θέμα των μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, το ΠΑΣΟΚ έδειξε μια αδυναμία επικοινωνίας της θέσης του, η οποία, δεν ήταν κακή, ούτε άλλαξε. Αποτύχαμε, όμως, επικοινωνιακά, να πείσουμε τον κόσμο ότι είχαμε μια συγκεκριμένη θέση, την οποία την τηρήσαμε από την αρχή ως το τέλος και ότι η Κυβέρνηση ήταν αυτή που άλλαξε το Νομοσχέδιό της. Αυτό είναι κάτι επικοινωνιακό, το οποίο πρέπει να το εξετάσουμε, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, χωρίς, όμως, να σημαίνει ότι είμαστε πολλοί που έχουμε διαμετρικά διαφορετικές απόψεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ο κος Κασσελάκης είναι ένας καινούριος Πρόεδρος και δεν έχει ξετυλίξει αυτό το οποίο πρεσβεύει και άρα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπω ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το προς τα πού θα πάνε. Πώς θα κάνεις μία συζήτηση πολιτική, όταν αυτά τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει; Άρα, υπάρχουν έντονες διαχειριστικές δυσκολίες, για το πώς γίνονται συμφωνίες κομμάτων στην Ελλάδα. Αν μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση, θα είμαστε εδώ μετά από 2 χρόνια και θα έχουμε μείνει ακριβώς στο ίδιο σημείο με την Κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη, που είναι πολύ προβληματική για την κοινωνία. Αυτό, στο ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί. Αν δεν μιλήσουμε για την υγεία, την παιδεία και όλα αυτά τα θέματα τα οποία έχουν μείνει πίσω, θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο.
– Για το εάν πρόκειται να υπάρξει χάσμα στο ΠΑΣΟΚ, αλλαγές ηγεσίας έχουν γίνει στο κόμμα. Μπορεί κάποιος που δεν τις εγκρίνει και το επιθυμεί, να αποχωρήσει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει διάσπαση. Διάσπαση σημαίνει δύο διαφορετικά κόμματα, προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει πουθενά.
Παρακάτω θα δείτε τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», στην εκπομπή «Αταίριαστοι», με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα: