-Ξεκινάμε πρώτα με αυτά που αφορούν την κοινωνία. Ο κος Αυγενάκης πρέπει να φύγει χθες. Η κοινωνία πληγώνεται συνέχεια από ενδοοικογενειακή, οπαδική, αδιάκοπη βία. Αυτό που κάνει ο κος Αυγενάκης είναι να νομιμοποιεί αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Εάν οι πολιτικοί, οι άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα, αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε έτσι, τότε, είναι σαν να προσθέτουμε εμείς σε αυτό το χαλάρωμα των συνδετικών κρίκων της κοινωνίας μας και να αφήνουμε τον κάθε Έλληνα μόνο του και την κάθε Ελληνίδα μόνη της. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, εάν δεν σταματήσουν αυτές οι συμπεριφορές τώρα, από πάνω προς τα κάτω, δεν θα έχουμε τα παραδείγματα που χρειαζόμαστε, για να πάει η κοινωνία μας μπροστά.

-Πολλοί πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν ότι η συμπεριφορά τους είναι πολύ πιο σημαντική από τα λόγια τους. Το να ζητήσει κάποιος μια «συγγνώμη» για βιαιοπραγία, είναι σαν να λέει ότι «όχι μόνο την έκανα την πράξη, αλλά αφήστε με και εδώ που είμαι διότι είμαι Βουλευτής και έχω Ασυλία».

-Στο πλαίσιο των επερχόμενων εσωκομματικών εκλογών, δε με ανησυχεί ο αριθμός των υποψηφίων, γιατί καμία δημοκρατική διαδικασία δεν έχει οδηγήσει σε κακό αποτέλεσμα. Πιστεύω, ότι τα περισσότερα άτομα ανοίγουν τη συζήτηση που προκύπτει. Πλέον, ανοίγουμε και τη θεματολογία και τις γεωγραφικές περιοχές που πρέπει να είναι στο «ραντάρ» των πολιτικών και του οποιουδήποτε αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Εμπλουτίζουμε την πολιτική συζήτηση και αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει καθόλου.

-Μεταξύ των υποψηφίων, οι διαφορές πρέπει να είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τα θέματα της κοινωνίας και το τι πιστεύει ο καθένας ότι προσφέρει σαν λύση και το δεύτερο, το τι πρέπει να συμβεί στο ΠΑΣΟΚ ώστε να διεκδικήσει και να πάρει την πρωθυπουργία.

-Το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας είναι οι τεράστιες ανισότητες, σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία. Ειδικά το τελευταίο, οι περισσότεροι πολιτικοί το ξεχνάνε. Υπάρχει ανέκαθεν στην Ελλάδα η διάλυση του κοινωνικού κράτους και της συνοχής. Εάν δεν αποσυγκεντρωθεί η εξουσία, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, γιατί, όσο η εξουσία πηγάζει από ένα κέντρο, όλος ο πλούτος γυρνάει πίσω, γύρω από αυτό το κέντρο. Ο λόγος για τον οποίο σήμερα δεν υπάρχει πολιτική για τη Θράκη, την Ήπειρο ή την Πελοπόννησο, είναι ότι το Μαξίμου κατέχει όλη την εξουσία.

-Το τι πρέπει να αλλάξει εντός του ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερα και στο Πολιτικό Συμβούλιο, αφορά όχι μόνο τα πρόσωπα, αλλά τις θέσεις, τις προτάσεις και το όραμά μας. Επιπρόσθετα, πρέπει να αναδιαμορφώσουμε την οργάνωση και την επικοινωνία μας.

-Τρεισήμισι εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες απομακρύνθηκαν από τις κάλπες, δεν τους αφορά η εκλογική διαδικασία. Διότι, η πολιτική έχει ισοπεδωθεί και όλοι μοιάζουν ίδιοι. Για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, πρέπει να αλλάξουν πρώτα τα κόμματα. Αυτό το οποίο βλέπουν οι πολίτες στο ΠΑΣΟΚ δεν τους κάνει να νιώθουν έχουμε παρεμβατική ικανότητα στο πολιτικό σύστημα. Έχουμε τεράστιες δυνατότητες να κινητοποιήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους συνεταιρισμούς, τους συνδικαλιστικούς φορείς, δυνατότητες που ακόμα δεν έχουμε αξιοποιήσει.

-Δεν οργανωθήκαμε σωστά, ώστε να μπορούμε αυτές τις θέσεις να τις προωθήσουμε. Δεν το λέω αρνητικά. Έχουμε όμως πολύ λίγο χρόνο, καθώς σε 3 χρόνια το αργότερο έχουμε εκλογές. Στο διάστημα αυτό, πρέπει να συγκροτήσουμε μια πολύ δυνατή ομάδα.

-Η φιλοδοξία μου είναι να υπάρξει ένας πόλος δυνατός που θα σταθεί στις επόμενες εκλογές απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, με μια προοδευτική ατζέντα για τη χώρα, που θα μιλάει για τις ανισότητες μέσα στην κοινωνία. Ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα έχει κάνει εσωτερικά τις αλλαγές που πρέπει και έπειτα, θα ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Παρακάτω θα δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video