-Μία από τις προτάσεις μας, ως ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με το στεγαστικό, είναι η κατάργηση τής Golden Visa. Μια άλλη πρόταση είναι η αναθεώρηση προγραμμάτων που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία στέγης, τόσο για φοιτητές όσο και για επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές, όπου λόγω τουρισμού, τα ενοίκια έχουν απογειωθεί. Υπάρχει δυνατότητα να παρέμβει το κράτος για να βελτιωθεί η κατάσταση για τους ανθρώπους που βιώνουν αυτές τις δυσκολίες. Το στεγαστικό είναι ο ένας από τους τρεις μεγάλους πυλώνες τής ακρίβειας. Οι άλλοι δύο είναι η ενέργεια και τα είδη τής καθημερινότητας, τα οποία έχουν αυξηθεί υπέρμετρα σε σχέση με χώρες τού εξωτερικού.

-Ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση έφερε το θέμα τού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, είναι προβληματικός. Τόσο καιρό συζητούσαμε για το Νομοσχέδιο, χωρίς να το έχουμε δει. Η φαντασίωση τού κόσμου έχει φτάσει στο ότι αυτό το Νομοσχέδιο θα διαλύσει την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικογένεια, ότι υποβαθμίζεται ο θεσμός τού γάμου. Αντίθετα, αυτό το Νομοσχέδιο διευθετεί μια νομική εκκρεμότητα. Η εκκρεμότητα είναι η εξής, σήμερα βάσει των νόμων τού κράτους, τους οποίους έχει ψηφίσει ο κ. Μητσοτάκης, δύο γυναίκες μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, η μία από αυτές μπορεί να μείνει έγκυος και να κάνει ένα παιδί και θα μεγαλώσει αυτό το παιδί με δύο μητέρες. Σήμερα, λοιπόν ένα παιδί που έχει μεγαλώσει με δύο μαμάδες, ας υποθέσουμε ότι η βιολογική του μητέρα πεθάνει, θα πάρει το κράτος το παιδί από την άλλη μητέρα και θα το πάει σε ορφανοτροφείο; Το Νομοσχέδιο έρχεται και λέει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις και οι δύο άνθρωποι που μεγαλώνουν το παιδί είναι οι γονείς του. Άρα, πρόκειται για μια διευθέτηση η οποία δεν υποβαθμίζει ούτε το θεσμό του γάμου, ούτε είναι επικίνδυνη για την ελληνική κοινωνία ή για την εκκλησία. Λοιπόν, αν είχαμε συζητήσει πάνω σε συγκεκριμένη βάση και όχι όπως συζητούσαμε τόσο καιρό χωρίς κείμενο, δεν θα υπήρχαν πιστεύω οι αντιδράσεις αυτές.

-Αναμένουμε τις λεπτομέρειες τού Νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ, γιατί πολλά πράγματα διευθετούνται με προεδρικά διατάγματα. Για αρχή, έχουμε μια παραδοχή τής Κυβέρνησης πως η Ελλάδα δεν αντέχει να έρθουν και κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, αυτή είναι μια κατάκτηση από τις αντιδράσεις τής αντιπολίτευσης αλλά και των κινητοποιήσεων. Η συζήτηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι επιφανειακή, αφού το μεγαλύτερο πρόβλημα τής Παιδείας είναι η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και ασχολούμαστε με την τριτοβάθμια. Η τριτοβάθμια παιδεία στην Ελλάδα δεν είναι κακής ποιότητας, άρα θα έπρεπε να προσανατολιστούμε διαφορετικά. Είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν δύο είδη Πανεπιστημίων, αλλά τέσσερα, τα κρατικά, τα δημόσια, τα κερδοσκοπικά και τα μη κερδοσκοπικά. Ήδη θα ήταν μεταρρύθμιση αν τα κρατικά Πανεπιστήμια γίνονταν δημόσια στην Ελλάδα και αν θέταμε στάνταρ ποιότητας, τα οποία θα επιβάλλονταν σε αυτά. Αυτά τα στάνταρ ποιότητας, μετά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα σταδιακό «άνοιγμα», ξεκινώντας από τα μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Αυτά, είναι Πανεπιστήμια που προσφέρουν ποιότητα σπουδών υψηλότερη των οποιωνδήποτε διδάκτρων χρεώνουν και αυτά είναι τα περισσότερα που ακούμε στη δημόσια συζήτηση. Κάθε φορά που η Νέα Δημοκρατία αναφέρεται σε Πανεπιστήμια φέρνει ως παράδειγμα τα μεγάλα Πανεπιστήμια της Αμερικής, τα οποία όμως παρέχουν σπουδές στους φοιτητές τους καλύτερης ποιότητας από τα δίδακτρα που χρεώνουν. Αυτό το πετυχαίνουν με έρευνα και δωρεές, δηλαδή συμπληρώνουν τα οποιαδήποτε δίδακτρα με χρήματα τα οποία μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο και έτσι ξοδεύουν περισσότερα ανά φοιτητή από αυτά που χρεώνουν.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό τής Θεσσαλονίκης «Flash 99,4», στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video