Μεταρρύθμιση για την Κυβέρνηση είναι να ξέρει ο δανειολήπτης τι χρωστά, για εμάς να γνωρίζει όλο το ιστορικό του δανείου του
Συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου
-Λειτουργούν τα funds με τον τρόπο που λειτουργούν και η Κυβέρνηση με τη «μεταρρύθμιση» που φέρνει λέει: «εμείς θα υποχρεώνουμε τα funds να λένε στον δανειολήπτη το κεφάλαιό του, το επιτόκιό του και τις προσαυξήσεις».
Αυτό είναι μεταρρύθμιση; Εμείς, θέλουμε να μπορεί ένας δανειολήπτης να βρει το ιστορικό τού δανείου του, το οποίο χάνεται μέσα στον χρόνο, διότι χωρίς αυτό δεν μπορεί ούτε να το υπερασπιστεί ούτε να υπερασπιστεί τη θέση του απέναντι στην τράπεζα. Του λέει η τράπεζα «τόσα χρωστάς», αλλά από πού έχει έρθει αυτό το χρέος, δεν μπορεί κανείς να του το πει. Με αποτέλεσμα να σπαταλώνται χιλιάδες ώρες στα δικαστήρια, πολλά ευρώ για να μάθει κανείς την αλήθεια, αντί να συνεχίσει να πληρώνει το δάνειό του.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ λέμε, λοιπόν, ότι χρειάζεται διαφάνεια, το οποίο αν και θέτει η Κυβέρνηση στον τίτλο τού Νομοσχεδίου, δεν το διασφαλίζει. Και χρειάζονται μέτρα τα οποία δεν αφορούν τις τράπεζες και τα funds, αλλά τους δανειολήπτες. Έχουμε δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, εγγυητές οι οποίοι έχουνε, αναγκαστικά, αποποιηθεί των δικαιωμάτων τους τα οποία πρέπει να πάρουν πίσω. Έχουμε την πρώτη κατοικία και τα αγροτεμάχια τα οποία είναι το μόνο εισόδημα των αγροτών. Πρέπει να συνδεθεί ο κώδικας δεοντολογίας των funds προς την τράπεζα τής Ελλάδος με τους δανειολήπτες, έτσι ώστε και οι δανειολήπτες να μπορούν να ζητήσουν να μάθουν εάν η οποιαδήποτε πρόταση που γίνεται, συνδέεται με τον κώδικα δεοντολογίας. Τίποτα, όμως, από όλα αυτά δεν κάνει το Νομοσχέδιο.
-Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, ψηφίζουμε την ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά το κομμάτι που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης είναι ελλειμματικό. Όταν ρωτήσαμε ποιους συμπεριέλαβε ο κ. Χατζηδάκης στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, η απάντηση ήταν 3 θεσμοί: την Τράπεζα τής Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τους servicers. Κάλεσαν κάποιον δανειολήπτη, για να ρωτήσουν τι συμβαίνει και να έχουν και τη δική τους εικόνα; Κάλεσαν τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, που ξέρουν; Είναι ένα Νομοσχέδιο που χάνει την ευκαιρία, να δώσει μία ανάσα σε πολλούς δανειολήπτες.
Φοροδιαφυγή υπάρχει στη χώρα μας. Την ώρα που όλα τα ευνομούμενα κράτη του κόσμου κάνουν διασταύρωση στοιχείων για την πάταξή της, η Κυβέρνηση τής ΝΔ, ενώ καυχιέται τη μεταρρύθμισή της στην ψηφιοποίηση, δεν μπορεί με διασταύρωση στοιχείων να δει ποιος πληρώνει τους εργαζομένούς του περισσότερα απ’ όσα βγάζει ο ίδιος.
-Το ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε 14 προτάσεις για 14 είδη δανειοληπτών. Δεν μπορεί να υποστηρίζεται ότι δεν φέραμε προτάσεις. Ποτέ, κανένα κόμμα στην αντιπολίτευση δεν έχει φέρει τόσες προτάσεις, όσες έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ για τα κόκκινα δάνεια. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Ακούστε, λοιπόν, έστω και μία.
Μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου: