Η πολιτιστική διπλωματία και oι θεωρήσεις εισόδου στην Ελλάδα στην ατζέντα της συνάντησης του ΑΝΥΠΕΞ κ. Δημ. Δρούτσα και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου.
Σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας, αλλά και την τόνωση του τουρισμού μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών θεώρησης αδειών εισόδου στην Ελλάδα κυρίως από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κίνα και χώρες της Μέσης Ανατολής, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας και ο Υπουργός Πολιτισμού και […]
Σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας, αλλά και την τόνωση του τουρισμού μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών θεώρησης αδειών εισόδου στην Ελλάδα κυρίως από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κίνα και χώρες της Μέσης Ανατολής, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος.
Συμφωνήθηκε να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για τη μείωση του κόστους έκδοσης βίζας, την επιτάχυνση της διαδικασίας και την επιμήκυνση της διάρκειας ισχύος της κατά περίπτωση, πάντα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επιπλέον εξετάζεται η δυνατότητα μη αυτοπρόσωπης παρουσίας στα προξενεία για την έκδοση βίζας (για τη διευκόλυνση όσων κατοικούν μακριά από τα προξενεία), και εξάλειψης της επιβάρυνσης που προκύπτει στο κόστος έκδοσης από τα Visa Centers.
Συζητήθηκε επίσης η ανάληψη κοινής δράσης για την προβολή του Μαραθωνίου (με αφορμή και την συμπλήρωση 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα το 2010) αλλά και η ενίσχυση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης με όχημα τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδας-Τουρκίας τις προσεχείς εβδομάδες.
Τέλος, στη συζήτηση ετέθη και το θέμα του μέλλοντος των Εδρών Ελληνικών Σπουδών, όπου αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Δηλώσεις ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, και Υπ. Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου μετά τη μεταξύ τους συνάντηση (15.03.2010)
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Οικονομική διπλωματία και πολιτιστική διπλωματία είναι δύο διαστάσεις πολύ σημαντικές για μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική. Ο πολιτισμός και ο τουρισμός, συνδέονται με αυτά τα θέματα. Άρα η συνεργασία και ο συντονισμός των δύο Υπουργείων είναι στοιχεία αυτονόητα και αναγκαία.
Ιδιαίτερα στο θέμα πολιτιστικής διπλωματίας, συζητήσαμε πρωτοβουλίες όπως είναι και η επέτειος των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, συνεργασία με χώρες σημαντικές όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες. Όλα αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντικά και όπως είπα ο συντονισμός, η συνεργασία είναι για μιας αυτονόητη σε αυτούς τους τομείς.
κ. Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Όπως γνωρίζετε είναι πάρα πολλά τα θέματα, στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Εκτός απ’ αυτά που είπε ο κ. Δρούτσας, εξετάσαμε σε βάθος το θέμα της βίζας, ειδικά από διάφορες χώρες που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Συμφωνήσαμε ότι θα εξαντλήσουμε το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσουν οι επισκέπτες μας να έρχονται πιο εύκολα στην Ελλάδα και να τους διευκολύνουμε σε αυτή την προσπάθεια. Άρα, οι θεωρήσεις είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για το οποίο συνεργαζόμαστε.
Συζητήσαμε επίσης για την πολιτιστική διπλωματία με χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη, για τον Μαραθώνιο, μια σειρά δηλαδή από θέματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε.
Τέλος, να πω ότι και παράλληλα με το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσουμε τη μείωση του κόστους της βίζας στις χώρες που μας ενδιαφέρουν και με το Υπουργείο Παιδείας τις έδρες Ελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρακτικά επομένως για ποιες χώρες μιλάμε και ποια είναι τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά αυτή τη χαλάρωση στη βίζα;
κ. Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Δε μιλάμε για χαλάρωση στον τομέα των θεωρήσεων. Μιλάμε για την εκμετάλλευση του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι χώρες που μας ενδιαφέρουν είναι ανερχόμενες τουριστικές χώρες όπως είναι η Ρωσία, η Ουκρανία, οι αραβικές χώρες, εκεί μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γερουλάνε έχετε πρώτες εκτιμήσεις για το πώς έρχεται ο τουρισμός το καλοκαίρι; Πώς πάει τα πράγμα. Ή είναι πολύ νωρίς;
κ. Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Είναι νομίζω πολύ νωρίς για να κάνουμε μια τέτοια εκτίμηση. Κυρίως, διότι τώρα είναι η ώρα που κλείνουν τα πακέτα για τον τουρισμό και είναι ταυτόχρονα μία περίοδος που πολλά αλλάζουν στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε με τη δράση μας να συγκρατήσουμε την τεράστια πτώση που είχαμε πέρσι, αλλά κατά πόσο θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τη ροή του τουρισμού, αυτό θα το δούμε μέσα στις επόμενες μέρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κ. Δρούτσα μία ερώτηση μόνο. Επειδή σήμερα ξέρουμε ότι στις Βρυξέλλες γίνεται συζήτηση τώρα σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών, αλλά επειδή περιμένουμε να μάθουμε για το εάν προχωράει η συζήτηση περί σχεδίου, περί υλοποίησης στην πραγματικότητα στήριξης της Ελλάδας με κάποιο τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εσείς κινείστε σε αυτή την κατεύθυνση τώρα ή θεωρείτε ότι πρέπει να περιμένουμε ακόμη και να δούμε αν χρειαστούμε στη συνέχεια κάτι;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όπως είπατε, σήμερα γίνονται οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών. Νομίζω καλό είναι να περιμένουμε τις αποφάσεις απ’ αυτό το Συμβούλιο. Αλλά είναι αυτονόητο ότι και εμείς, ως Υπουργείο Εξωτερικών, όπως κάναμε και μέχρι τώρα, θα συνεχίσουμε σε στενό συντονισμό και συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών τις κοινές μας προσπάθειες.