Η πολιτική συμπεριφορά είναι ίδια ανεξάρτητα σε ποιο επίπεδο της πολιτικής ζωής βρίσκεσαι τώρα
Συνέντευξη στον Overfm 104,9 στον δημοσιογράφο Τάσο Ζαφειράκη.
Η έννοια της αντιπολίτευσης
Θεωρώ ότι ξεκινήσαμε με μια διάθεση όλοι μας να βοηθήσουμε την Αθήνα, τόσο ο κ. Σοφιανός, ο κ. Ηλιόπουλος όσο και εγώ, να είμαστε εποικοδομητικοί στην κριτική μας και να βοηθήσουμε να γίνουν πέντε πράγματα γιατί αναγνωρίζαμε ότι η Αθήνα έχει τεράστιες ανάγκες και δεν θεωρούσε κανείς από εμάς ότι είναι σωστό να προχωρήσει σε μια στείρα αντιπαράθεση χάριν της προσωπικής του εξέλιξης. Έτσι λοιπόν και οι τρεις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις πολύ συχνά φέρνουμε προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Μπακογιάννης μας ακούει δυστυχώς μόνο όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο. Η εποικοδομητική αντιπολίτευση όμως μπορεί να προσφέρει εκεί που δεν είσαι με την πλάτη στον τοίχο, εκεί, δηλαδή, που έχεις ακόμα ευελιξία κινήσεων. Όταν φέρνεις μια πρόταση, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει μόνο υποχρέωση να την περάσει ή να μην την περάσει αλλά και να συζητήσει για να την κάνει καλύτερη. Καλή πρόθεση υπάρχει αλλά πρέπει να υπάρχει και από την άλλη πλευρά μια δημοτική αρχή που ακούει και αλλάζει προς την κατεύθυνση που πείθεται ότι τα πράγματα γίνονται καλύτερα για τους Αθηναίους πολίτες.
Στον Δήμο μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχω σε αποφάσεις και να φέρνω προτάσεις με την παράταξή μου οι οποίες θεωρώ ότι έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι πολιτικά σε οποιοδήποτε επίπεδο της πολιτικής ζωής, νομίζω σε χαρακτηρίζει συνολικά, αποκαλύπτει πώς θα συμπεριφερόσουν σε μια άλλη περίπτωση. Όταν επιμένεις στις δημοκρατικές διαδικασίες στον δήμο, θα επιμείνεις για δημοκρατικές διαδικασίες και στις ομοσπονδίες που συζητούσαμε νωρίτερα, θα επιμείνεις για δημοκρατικές διαδικασίες και σε ένα κόμμα. Άρα, τα δείγματα γραφής που δίνεις όπου κι αν είσαι στην πολιτική είναι χαρακτηριστικά για το πώς θα χειριζόσουν διαφορετικά τα πράγματα. Όταν κάνεις εποικοδομητική αντιπολίτευση στον Δήμο αυτό σημαίνει ότι θα έκανες το ίδιο και στη Βουλή. Δεν θα έκανες μια στείρα αντιπαράθεση χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό και η δουλειά που κάνουμε στον Δήμο δείχνει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς.
” Υιοθεσίες” δημοσίων χώρων
Στην προεκλογική εκστρατεία είχα προτείνει – και το είχε υιοθετήσει ο κ. Μπακογιάννης – ότι όλους αυτούς τους χώρους που ο δήμος δεν έχει τα χρήματα να διαχειριστεί, θα μπορούσε να ενθαρρύνει να τους υιοθετήσουν άλλοι. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, μια τράπεζα να πει ότι «εδώ η πλατεία με ενδιαφέρει και θα βοηθήσω και εγώ να διατηρηθεί καλά». Αυτό το είχα προτείνει διότι υπάρχει ένα θέμα με το προσωπικό στον Τομέα Πρασίνου, αφού δεν επιτρέπει το κράτος να προσλάβουμε ανθρώπους για να στελεχώσουμε αυτόν τον τομέα. Είχα πει ότι η λύση είναι η υιοθεσία δημοσίων χώρων αλλά ότι αυτό προϋποθέτει πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Ένας ιδιώτης ή ένα σχολείο που θέλει να υιοθετήσει ένα παρτέρι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει εκεί, τις προδιαγραφές τις βάζει ο δήμος και από εκεί και πέρα, μια ΜΚΟ, μια λέσχη φιλίας, ένας φορέας μπορεί να προσέχει αυτούς τους χώρους. Ο κ. Μπακογιάννης υιοθέτησε αυτήν την πρόταση ολόκληρη πλην ενός σημείου, το «πολύ αυστηρούς κανόνες». Έτσι λοιπόν, ανέθεσε σε διάφορους φορείς μέσα στην πόλη κάποιους χώρους και ανέλαβαν να πληρώσουν εκείνοι για τις εργασίες. Το θέμα δεν είναι μόνο να πληρώσεις όμως για να φτιαχτεί κάτι, πρέπει κάποιος στη συνέχεια να το συντηρεί και να το προσέχει. Αν δεν έχει τα εργαλεία να το κάνει ο δήμος, πρέπει μέσα στη συμφωνία υιοθεσίας να είναι ρητοί οι όροι με τους οποίους ζητείται κάτι τέτοιο από έναν φορέα. Είναι σημαντικό εργαλείο η υιοθεσία δημοσίων χώρων αλλά δεν μπορεί να γίνεται χωρίς κανόνες και αυτό που βλέπουμε στην Ομόνοια είναι ότι έγινε η υιοθεσία αρχικά αλλά στη συνέχεια το έργο αφέθηκε και μαραζώνει.
Ο νόμος για τις ομοσπονδίες
Δεν μπορώ να καταλάβω πού το πάει ο σημερινός Υφυπουργός Αθλητισμού και γι΄αυτό δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις κινήσεις του. Στην πολιτική και ειδικά όταν έχεις να κάνεις με έναν χώρο τόσο ευαίσθητο πρέπει οι στόχοι σου να είναι πάρα πολύ ξεκάθαροι, να τους βάλεις στο τραπέζι και να αναζητήσεις τη βοήθεια όλων για να τους πετύχεις. Αποσπασματικές κινήσεις δεν κάνουν καλό, αντίθετα, στέλνουν τα λάθος μηνύματα και ο καθένας στη συνέχεια τα εκμεταλλεύεται όπως θέλει. Ο Υφυπουργός πρέπει να θέσει συγκεκριμένους στόχους και για το ποδόσφαιρο και για τον Αθλητισμό γενικότερα και να τους υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ζούμε σε μια κοινωνία που συνεχώς μεγαλώνει σε ηλικία, οι άνθρωποι που έχουν πάρει σύνταξη μπορούν να βοηθήσουν σε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και στις ομοσπονδίες. Τα όρια ηλικίας για εμένα είναι απαράδεκτα οπουδήποτε και αν τίθενται. Όταν ήταν στην αρμοδιότητά μου αυτά τα θέματα, είχαμε πει κάτι διαφορετικό, ότι θα υπάρχουν κάποια όρια, ένας αριθμός θητειών που θα μπορούσε κάποιος να υπηρετήσει και ότι θα μπορούσε μετά από ένα διάλειμμα κάποιος να εκλεγεί ξανά. Δηλαδή, δεν θα μπορούσες να είσαι μόνιμος πρόεδρος, θα μπορούσες όμως να φύγεις για λίγο και να επανέλθεις αργότερα. Αναφορικά με τέτοια θέματα, πρέπει κανείς να δει ποια είναι η καλύτερη διάρθρωση των διοικήσεων των ομοσπονδιών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι βελτίωσης. Για παράδειγμα, δεν χριεάζεται να εκλέγεται ένα ολόκληρο διοικητικό συμβούλιο μεμιάς, μπορεί να εκλέγεται κυκλικά, να εκλέγονται δύο κάθε χρόνο, έτσι ώστε να μπαίνουν σιγά σιγά νέα μέλη μέσα, άνθρωποι με δεξιότητες που μπορεί να μην ήταν χρήσιμοι παλιά αλλά να είναι τώρα. Έχεις πολλούς τρόπους να αυξήσεις την ποιότητα της διοίκησης ενός τέτοιου φορέα. Το να λες όμως ότι ένας άνθρωπος λόγω ηλικίας δεν μπορεί να συμμετέχει είναι εκτός πραγματικότητας.
Η ποιότητα των εκλεκτόρων είναι το πιο σημαντικό. Αυτοί οι οργανισμοί πρέπει να είναι δημοκρατικοί και να εκλέγουν όποιον εκείνοι αποφασίζουν. Αυτό που γινόταν παλιά ήταν ότι πολλοί πρόεδροι ομοσπονδιών «έφτιαχναν» τους εκλέκτορες έτσι ώστε να μπορούν να εκλέγονται. Θυμάστε παλιά με τους «οργανισμούς σφραγίδα», που δεν υπήρχε κανείς από πίσω αλλά είχαν δικαίωμα ψήψου. Πιο πολύ θα έπρεπε να ασχολούμαστε με το αν οι άνθρωποι που εκλέγουν είναι πραγματικά εκπρόσωποι των οργανισμών και λιγότερο με το αν κάποιος είναι μεγάλος ή μικρός σε ηλικία. Από εκεί και πέρα, ας αφήσουμε τη δημοκρατική διαδικασία να λειτουργήσει έτσι όπως θα έπρεπε.
https://www.youtube.com/watch?v=4rQuIwS6d68