Η ΝΔ με αρχηγό τον Μητσοτάκη δεν μπορεί να μετέχει σε κυβερνητικές συνεργασίες
Συνέντευξη στο ieidiseis, στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή
Πώς κρίνετε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα των παρακολουθήσεων κ. Γερουλάνε;
Επικίνδυνη. Επικίνδυνη για την πολιτική ζωή του τόπου, για τη δημοκρατία, για τη χώρα. Επικίνδυνη για την πολιτική ζωή του τόπου διότι επαναφέρει μνήμες παρακράτους, αχαλίνωτης εξουσίας και αλαζονείας, στυγνής μικροκομματικής χρήσης της κρατικής μηχανής. Επικίνδυνη για τη Δημοκρατία διότι απαξιώνει και υπονομεύει κάθε θεσμό της για χάρη του Πρωθυπουργικού γραφείου που χρησιμοποιεί την εξουσία του για να ελέγξει το πολιτικό σύστημα. Επικίνδυνη για τη χώρα διότι με τη διαχείριση της υπόθεσης εξέθεσε συμμάχους της και άνοιξε έναν φαύλο κύκλο αλληλοκατηγοριών με την αντιπολίτευση σε μια εποχή που πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε Εθνικές προκλήσεις.
Έχουμε τόσα ανοιχτά μέτωπα, τόσα προβλήματα ως χώρα και ως κοινωνία κι όμως η έγνοια του πρωθυπουργικού γραφείου ήταν η παρακολούθηση πολιτικών τους αντιπάλων. Είναι ασύλληπτο. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι πολίτες αξιολογούν αν ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρθηκε σαν κλέφτης που τον έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη. Τέτοιες εξελίξεις αναδεικνύουν την πραγματική στόφα ενός πολιτικού και ο κ. Μητσοτάκης αυτές τις μέρες ανέδειξε όλη του την ανασφάλεια και την αλαζονεία. Για όσους ψάχνουν παραλληλισμό με το Watergate, η αλήθεια είναι ότι οι χαρακτήρες του Νίξον και του Μητσοτάκη παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες και ανατριχιαστικές ομοιότητες.
Εκτιμάτε ότι θα δημοσιοποιηθούν και άλλες περιπτώσεις παρακολουθήσεων πολικών ή δημοσιογράφων;
Δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι αρκεί μια παρακολούθηση πολιτικού αντιπάλου για να στείλεις τη χώρα σε περιπέτειες και μια δεύτερη για να καταλάβουν οι πολίτες ότι δεν είσαι αυτό που λες. Η πρώτη ήταν βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η δεύτερη θα είναι βόμβα στα θεμέλια της Νέας Δημοκρατίας.
Φαντάζομαι οι όποιες πιθανότητες συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία έχουν εκλείψει εντελώς μετά την παρακολούθηση Ανδρουλάκη..
Ο κ. Ανδρουλάκης ποτέ δεν άφησε περιθώρια για τέτοιες συζητήσεις πριν από τις υποκλοπές. Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα λόγο για να το κάνει με έναν Πρωθυπουργό που του παρακολουθούσε το τηλέφωνο.
Και η λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας;
Αυτή τη δίνει πάντα ο Λαός. Για μένα το μέλλον είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που τις σκεφτόμαστε. Σκοπός δεν είναι η εξουσία για να μοιράσουμε καρέκλες. Σκοπός είναι εξουσία για να αφήσουμε αυτή τη χώρα καλύτερη στα παιδιά μας. Στην παρούσα συγκυρία αυτό σημαίνει ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Χωρίς εμβάθυνση της δημοκρατίας, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία, η πολιτική χάνει τα ερείσματα της και ο κόσμος φεύγει από την κάλπη. Τα κόμματα αφυδατώνονται.
Επίσης, μόνο με γενναία αποσυγκέντρωση της εξουσίας μπορούμε να πετύχουμε και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Με άλλα λόγια, μόνο αν βάλουμε γρήγορα περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες «στο παιχνίδι» η χώρα θα αποφύγει μια νέα χρεοκοπία. Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα δείχνει απολυταρχικός και συγκεντρωτικός. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η χώρα. Το βράδυ των εκλογών λοιπόν θα είναι ενδιαφέρον και μεστό όποτε και αν έρθει.
Τις φήμες ότι αναζητείται ένας πρωθυπουργός εκτός του χώρου της πολιτικής, πώς τις κρίνετε; Συμφωνείτε;
Εμείς έχουμε Πρόεδρο και θα παλέψουμε να τον δούμε Πρωθυπουργό. Τόσο ο σημερινός Πρωθυπουργός όσο και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχουν αποδειχθεί «χαλαροί» στα θέματα που αφορούν την ενίσχυση και την προστασία των θεσμών και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν χωρούν εκπτώσεις σε βασικές αρχές της δημοκρατίας. Σε ότι αφορά την ερώτησή σας, εμείς θεωρούμε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι εκλεγμένος και αυτό διότι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν τέτοιες θέσεις χωρίς την ψήφο του Λαού φαντάζουν ανεξάρτητοι αλλά συνήθως αποδεικνύονται ανήμποροι να κάνουν αυτά που χρειάζεται η κοινωνία.
Για δύο λόγους που συχνά συνυπάρχουν: Πρώτον, εξαρτώνται από τη Βουλή η οποία είναι πολιτικά νομιμοποιημένη από την κοινωνία ενώ εκείνοι φέρουν την πολιτική νομιμοποίηση των αρχηγών κομμάτων. Μπορεί να μοιάζει μικρή η διαφορά αλλά είναι τεράστια όταν παίρνεις πολιτικές αποφάσεις. Ακόμα και τα πιο επιτυχημένα νομοσχέδια χρειάζονται πολιτική και κοινωνική διαχείριση και οι απολιτίκ πρωθυπουργοί συνήθως χάνονται στην μετάφραση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τέτοιοι Πρωθυπουργοί είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και άρα ξοδεύουν απίστευτο χρόνο διαχειριζόμενοι τα όποια μέρη της διαπραγμάτευσης. Κάθε απόφασή τους περνάει επιτροπή και τέτοιες αποφάσεις συνήθως είναι ελλειμματικές για τις ανάγκες της χώρας.
Πολιτικές εξελίξεις πιθανολογείτε;
Αν εννοείτε αν θα γίνουν εκλογές, δεν μπορώ να το ξέρω. Από τις αρχές Αυγούστου όμως μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο. Αυτό είναι πολιτική εξέλιξη. Η απαξίωση του Πρωθυπουργού από την διαχείριση των υποκλοπών είναι μια σημαντική πολιτική εξέλιξη. Το γεγονός ότι όσο η Νέα Δημοκρατία έχει αρχηγό τον κ. Μητσοτάκη δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικές συνεργασίες είναι πολιτική εξέλιξη. Τα αδιέξοδα της οικονομίας στα οποία μας οδηγεί αυτή η κυβέρνηση τον χειμώνα, επίσης θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις. Είναι εποχή που απαιτεί ψυχραιμία, ωριμότητα, ανοιχτά μυαλά που θα δώσουν λύσεις σε φαινομενικά αδιέξοδα και ανθρώπους που εξαρτώνται από το Λαό και όχι από μικρά ή μεγάλα συμφέροντα.
Πηγή: https://bit.ly/3AnKy84