Η Κυβέρνηση παινεύεται για την ψηφιοποίηση και αδυνατεί να δει ποιος φοροδιαφεύγει
Συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash FM, με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη
-Σήμερα, «πληρώνουμε» τις ολιγωρίες αρκετών μηνών από την πλευρά της Κυβέρνησης. Η ακρίβεια ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια και η Κυβέρνηση έχασε -ουσιαστικά- έναν χρόνο, για να κάνει τους ελέγχους που έπρεπε να κάνει. Χρησιμοποιούμε τη μέθοδο των ελέγχων στην αγορά, διότι, με αυτόν τον τρόπο καθυστερείς την αύξηση των τιμών και επιταχύνεις την πτώση τους. Ενώ στην περίπτωσή μας είχαμε πολύ γρήγορη αύξηση και πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην πτώση. Άρα, οι έλεγχοι είναι το Νο1 εργαλείο που κρατά μία πολιτεία στα χέρια της. Η Κυβέρνηση τής ΝΔ δεν έκανε ελέγχους, παρά 12 με 18 μήνες, αφότου ξεκίνησε η ακρίβεια. Λοιπόν, έχουμε μία τεράστια ολιγωρία τής Κυβέρνησης και έχει κοστίσει αρκετά στην κοινωνία.
Η Κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ελέγχους και να βάλει πρόστιμα, έστω και με δύο χρόνια αργοπορία. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο για τον χρόνο που έχασε, γιατί σήμερα έχει μειωθεί το εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού περισσότερο από το ευρωπαϊκό. Η αγοραστική μας δύναμη, ως Έλληνες, έχει μειωθεί κατά πολύ και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι κάτι για το οποίο η Κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτήσει.
Το ΠΑΣΟΚ είπε από την αρχή ότι, χρειάζεται μείωση των έμμεσων φόρων, αντί δηλαδή να δίνεις μία επιταγή, να μειώσεις αυτό που πληρώνει κάποιος. Η Κυβέρνηση στέλνει στοχευμένα τις επιταγές σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο κόσμος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Εμείς, δεν θέλουμε ένα τέτοιο κράτος, ούτε αυτή είναι η πραγματική έννοια του κοινωνικού κράτους. Η πραγματική έννοια του κοινωνικού κράτους είναι να κάνει το κράτος ό,τι είναι δυνατόν, εξαντλώντας κάθε εργαλείο, για να νιώσει ο πολίτης ότι μπορεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στην πραγματικότητα δεν μπορεί. Τα επιδόματα είναι για μία κοινωνία που λέει στον πολίτη «δεν μπορείς, αλλά μη σε νοιάζει είμαι εγώ εδώ». Αυτό, ψηφοθηρικά, είναι μια χαρά. Αλλά, για να χτίσεις μία δυνατή κοινωνία όπου οι πολίτες παίρνουν πρωτοβουλίες και υλοποιούν όσα τους ενδιαφέρουν και μπορούν να τους φέρουν έσοδα, δεν αποτελεί λύση. Γι’ αυτό, από την πρώτη στιγμή, τονίζαμε πως πρέπει να γίνουν έλεγχοι και να μειωθούν οι φόροι, αντί των επιδομάτων. Βεβαίως, τα επιδόματα θα τα κρατήσεις για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά υπάρχουν τόσα άλλα εργαλεία τα οποία η Κυβέρνηση δεν τα εξάντλησε, διότι έβλεπε τις εκλογές να έρχονται.
-Η Κυβέρνηση, με το Νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να ανακουφίσει τους δανειολήπτες που βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο». Ο πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, επανέφερε τις προτάσεις μας για την πρώτη κατοικία, για το αγρόκτημα το οποίο είναι η μόνη πηγή εισόδου για έναν αγρότη, για τους ανθρώπους που πληρώνουν και που δεν μπορούν πια να επιβιώσουν. Αναφερόμαστε σε δανειολήπτες οι οποίοι πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και σε εγγυητές στους οποίους επέβαλλαν οι τράπεζες να αποποιηθούν των δικαιωμάτων τους. Έχουμε φέρει επίσης πρόταση για τους παλιννοστούντες. Ζητάμε να συνδεθεί το δικαίωμα του δανειολήπτη με τον κώδικα δεοντολογίας που επιβάλλει η Τράπεζα τής Ελλάδος στις τράπεζες και στα funds. Αυτές είναι προτάσεις που ήδη είχαμε φέρει και επιπλέον, φέραμε 4 τροπολογίες που θα έκαναν αυτό το Νομοσχέδιο καλύτερο, αλλά ούτε εκεί, αντέδρασε η Κυβέρνηση.
Εκτός από το επιτόκιο, το κεφάλαιο και τις προσαυξήσεις που παίρνει ένα δάνειο την παρούσα στιγμή, η τράπεζα οφείλει να έχει καρτέλα με το ιστορικό του δανείου. Οφείλει να ξέρει ο δανειολήπτης τι έχει περάσει, αλλά αυτό το αρνείται η Κυβέρνηση και δεν αντιλαμβανόμαστε το γιατί. Μήπως τα έχουν βρει με τις τράπεζες και τα funds και δεν μπορούν να τους ζητήσουν να υπάρχει ιστορική καρτέλα; Όταν λαμβάνει χώρα μία νομοπαρασκευαστική διαδικασία από τον κ. Χατζηδάκη -ως ΝΔ- και καλούνται μόνο οι τραπεζίτες και δεν καλείται ούτε ένας δανειολήπτης ή τουλάχιστον οι δικηγόροι -που γνωρίζουν και τις δύο πλευρές, ώστε να εκφράσουν την πραγματικότητα που ζει η αγορά-, τότε φτιάχνεις ένα Νομοσχέδιο που είναι κομμένο και ραμμένο για ένα μέρος τής κοινωνίας και όχι για όλη την κοινωνία.
Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα φορολογήσει το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Αυτό, σημαίνει ότι αντί να βρεις τον δικηγόρο που φοροδιαφεύγει, θεωρείς ότι όλοι οι δικηγόροι βγάζουν χρήματα και φοροδιαφεύγουν. Δηλαδή, αντί να πάω να φορολογήσω ένα υπαρκτό εισόδημα, φορολογώ ένα εισόδημα το οποίο φαντάζομαι ότι υπάρχει. Αντί η Κυβέρνηση να φορολογήσει τον πλούτο που γνωρίζουμε ότι υπάρχει, φορολογεί το εισόδημα το οποίο φαντάζεται ότι υπάρχει. Τι λογική είναι αυτή; Μια Κυβέρνηση που υποστηρίζει ότι η Νο1 μεταρρύθμισή της είναι η ψηφιοποίηση, αντί να κάνει διασταύρωση στοιχείων, ώστε να βρει εκείνους που δηλώνουν λιγότερα από αυτά που βγάζουν, βάζει έναν φόρο ο οποίος είναι πολύ βαρύς για αυτόν που δεν έχει εισόδημα, αλλά πολύ ελαφρύς για αυτόν που φοροδιαφεύγει και λέει «θα τον πληρώσετε όλοι, δεν με νοιάζει». Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι «δεν θα γίνουμε εδώ μπανανία», αλλά δυστυχώς αυτό συμβαίνει σήμερα. Διότι, μπανανία είναι ένα κράτος το οποίο δεν λειτουργεί και μας θεωρεί όλους παράνομους.
-Tόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρός μας, έχουν μεγάλη κινητικότητα αυτόν τον καιρό και εντός και εκτός Βουλής. Εάν κάποιοι βλέπουν την άνοδό μας να είναι σταδιακή, αυτό οφείλεται επειδή το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Θέλει χρόνο να αποφασίσει κανείς ότι δεν τον εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να αποφασίσει να αλλάξει κόμμα. Εκεί, όμως, που γίνεται σοβαρή συζήτηση και θα δούμε σύντομα αποτελέσματα, είναι μεταξύ ψηφοφόρων οι οποίοι για χρόνια βρίσκονται εκτός κάλπης.
Είναι 2.5εκ. άνθρωποι που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009 και πλέον απέχουν την κάλπη. Αυτό που λέμε είναι πως αυτούς τους ανθρώπους θα τους πείσουμε, όταν δουν ότι είμαστε συστηματικοί, αξιόπιστοι, ότι ασκούμε σωστή αντιπολίτευση, μιλώντας για τα σωστά θέματα, χωρίς κραυγές και τυμπανοκρουσίες αλλά με συστηματική δουλειά. Αυτό κάνουμε και δεν έχουμε πρόβλημα να πάρει χρόνο, μέχρι να πείσουμε. Έχουμε χρόνο μπροστά μας, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά.
Αυτό που βλέπουμε από τις δημοσκοπήσεις και φαίνεται να συντελείται ήδη, είναι η δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές. Θεωρώ ότι οφείλεται και από τα προβλήματα που έχουν τα κόμματα τής κεντροαριστεράς -γενικότερα γύρω από εμάς- αλλά οφείλεται και στη δουλειά που κάνουμε εμείς όλο αυτό το διάστημα. Θεωρώ πως αυτό θα συνεχιστεί και ελπίζω ότι ο πήχης που έθεσε ο πρόεδρος για τη δεύτερη θέση, θα γίνει πραγματικότητα.
-Οι τριβές μέσα στα άλλα κόμματα τής κεντροαριστεράς, είναι ένα πρόβλημα για εκείνους, αλλά και για την κεντροαριστερά γενικότερα. Εμείς, όμως, πιστεύω ότι κερδίζουμε τον κόσμο, επειδή κρατάμε τη στάση που κρατάμε, είμαστε ενωμένοι και παλεύουμε μαζί και έχουμε μία παρουσία ως κοινοβουλευτική ομάδα. Όλα αυτά λειτουργούν υπέρ της κατάκτησης της δεύτερης θέσης και αυτό θα το δούμε να διευρύνεται.
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 99,4», με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη: