-Το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του ανέβηκε κατά 50% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019. Με τον νέο αρχηγό του κόμματός μας έχουμε βγει μπροστά, στις γειτονιές, μιλάμε με κόσμο, ο κόσμος μας ακούει, μας ρωτάει και έτσι σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει. Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ γίνεται με νηφάλια και αιχμηρή αντιπολίτευση, χωρίς κραυγές και προσωπικές επιθέσεις, αλλά με το είδος της αντιπολίτευσης που χρειάζεται σήμερα η χώρα. Μία αντιπολίτευση που συνεργάζεται όπου πρέπει, όπως για παράδειγμα στον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή, όπου συνταχθήκαμε, για να περάσει η τροπολογία της Κυβέρνησης, όμως με κάποιες διαφοροποιήσεις που εκφράσαμε και τελικά υιοθετήθηκαν.

Διαφορές με τα άλλα κόμματα υπάρχουν, και αναδεικνύονται προσπαθώντας να αρθρώσεις τον πολιτικό σου λόγο, ο οποίος πρέπει να είναι απέναντι σε όλα τα άλλα κόμματα. Έχουμε μία μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη διαφορά μεταξύ συντήρησης και προόδου. Τα προοδευτικά κόμματα εμπιστεύονται τους πολίτες, ανοίγουν τη διαδικασία και πιστεύουν σε θεσμούς που μεταφέρουν την εξουσία πιο κοντά στον πολίτη. Θεσμοί όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Συνεταιρισμοί και τα Επιμελητήρια, είναι εργαλεία μίας κοινωνίας για τη μεγαλύτερη διανομή της εξουσίας, αλλά και για την πιο σωστή κατανομή του πλούτου. Όταν ένα κόμμα, το οποίο θέλει να λέγεται προοδευτικό, την ίδια ώρα προσπαθεί να χειραγωγήσει αυτούς τους θεσμούς, δίνει την εντύπωση πως πρόκειται  περισσότερο για συντηρητικό κόμμα.

-Η δύναμη της αντιπολίτευσης έχει να κάνει με δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι τα ποσοστά. Το δεύτερο όμως, είναι η ποιότητα του λόγου και θεωρώ ότι η ποιότητα του λόγου του ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια που σιγά-σιγά θα πείθει όλο και περισσότερο ανθρώπους. Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ είναι άνθρωποι, οι οποίοι παλιά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Άρα, μας ενδιαφέρει τι γίνεται εκεί και κατά πόσο υπάρχουν οι αλλαγές που θα έπρεπε να υπάρχουν, για να συγκροτηθεί κάτι στην κεντροαριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δρόμο ακόμη μπροστά του με την εκλογή του αρχηγού, τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε και με τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλα αυτά θα παίξουν σημαντικό ρόλο για το αν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους εποικοδομητικός διάλογος.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει με ένα 40%, και επικρατεί ακόμη απόγνωση στην κοινωνία η οποία στρέφεται σε μικρότερα κόμματα τα οποία είναι πιο αντιδραστικά. Ο προγραμματικός μας λόγος, το όραμά μας, οι προτάσεις μας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας σήμερα, αλλά και ο τρόπος που θα επικοινωνήσουμε αυτές τις προτάσεις μέσα σε αυτήν, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη βελτίωση των ποσοστών μας. Βλέπουμε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που είτε είναι σπίτι τους είτε είναι σε μικρά κόμματα είτε είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, τους οποία θέλουμε να πείσουμε ότι η πρόθεσή μας είναι σωστή και εποικοδομητική.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε κάνει αυτοκριτική για τα λάθη μας και μάλιστα βρεθήκαμε στην αντιπολίτευση με χαμηλά ποσοστά. Αυτό το κεφάλαιο μοιάζει να έχει κλείσει και σιγά-σιγά ο κόσμος επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Έχουμε δουλειά μπροστά μας να κάνουμε, γιατί η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να φέρει πολλά νομοσχέδια και όσο μπορούμε θα σηκώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι σε αυτά.

-Η πάταξη των ανισοτήτων οι οποίες έχουν 3 σκέλη. Ανισότητες σε εισόδημα, σε πλούτο και σε πρόσβαση στην εξουσία. Θα κρίνουμε την Κυβέρνηση από το αν και κατά πόσον θα κάνει πραγματικές προσπάθειες πάταξης των ανισοτήτων.
Τα πρώτα σημάδια δεν είναι καλά, γιατί η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις ανισότητες με όρους επιδομάτων, τα οποία μπορεί σε μία κρίση να είναι σημαντικά, αλλά όταν χτίζεται και ενδυναμώνεται μία κοινωνία για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος, κάποιες από τις οποίες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες να αντιμετωπιστούν, χρειάζονται πιο ουσιαστικές αλλαγές. Για να σταματήσει η υπερσυγκέντρωση της εξουσίας, πρέπει να περάσει η εξουσία σε θεσμούς, οι οποίοι είναι πιο κοντά στην κοινωνία.

Για να αντιμετωπιστούν προβλήματα πλούτου, πρέπει να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο να βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Για να γίνει κάτι ουσιαστικό για το εισόδημα και για την αγοραστική δύναμη της Ελληνίδας και του Έλληνα, τότε θα πρέπει να υπάρχει δυνατή δημόσια Υγεία και δημόσια Παιδεία, γιατί αλλιώς θα απομυζώνται τα μικρά εισοδήματα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Η πολιτική είναι πολυεπίπεδη, αλλά έχοντας πάντα στο μυαλό μας την κοινωνία, οι ανισότητες θα αντιμετωπιστούν. Αντίθετα, αν ενδιαφέρει μόνο το πώς θα ευημερούν οι αριθμοί, τότε θα δούμε τον κ. Μητσοτάκη να συνεχίζει να σπρώχνει πλούτο στα ίδια λίγα χέρια, αντί να τον μοιράζει προς όλη την κοινωνία.

-Τον τελευταίο καιρό η ΝΔ είχε μία πολιτική επιδομάτων, η οποία για την ίδια λειτούργησε αποτελεσματικά κάνοντας και μία καμπάνια γύρω από αυτή. Οι πολίτες, οι οποίοι βοηθήθηκαν από αυτά τα επιδόματα, προτίμησαν τη Νέα Δημοκρατία. Οποιοσδήποτε ήταν Κυβέρνηση κατά την πανδημία, θα κοίταζε να ενισχύσει τα μεσαία και χαμηλά στρώματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Αλλά είναι διαφορετικό να ενισχύεις ευκαιριακά και διαφορετικό να κάνεις τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους αυτά τα στρώματα. Παρακολουθήσαμε μία πολιτική επιδοτήσεων, η οποία ευκαιριακά αντιμετώπισε την κρίση και γι’ αυτό ίσως αρκετοί από τα χαμηλά στρώματα εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αυτά δεν αρκούν, όταν θες να χτίσεις μία δυνατή κοινωνία.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Επικοινωνία 94 FM», στον δημοσιογράφο Γιώργο Βαθιώτη:

https://www.youtube.com/watch?v=CWbEdMADNs8