-Όταν κάτι εντάσσεται ή τροποποιείται υπάρχει επικοινωνία, από πλευράς Κυβέρνησης, ενώ όταν κάτι απεντάσσεται δεν υπάρχει. Εκτελέσαμε, λοιπόν, χρέη ντεντέκτιβ για να καταφέρουμε να δούμε τις αποφάσεις, να πάρουμε τους κωδικούς, να ψάξουμε τον κάθε κωδικό και τελικά να δούμε πού βρίσκεται το έργο. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, για κάποιον που ψάχνει ένα συγκεκριμένο θέμα είναι αδύνατο και δεν αναζητήσαμε στην ελληνική ιστοσελίδα για να βρούμε τους κωδικούς, αλλά στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη μία πλευρά, δημοσιεύει τους κωδικούς στα ελληνικά το οποίο είναι και ενδιαφέρον, αφού μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Η Κυβέρνηση, από την άλλη, δίνει ένα χαρτί που λέει «θέλω αυτά τα πράγματα να τροποποιηθούν ή να απενταχθούν», το οποίο χαρτί έχει κωδικούς και όχι τα έργα ή εξήγηση γιατί το έργο πρέπει να απενταχθεί, να τροποποιηθεί. Χρειάζεται, δηλαδή, δουλειά «λαγωνικού» για να βρει κανείς τι συμβαίνει και το Υπουργείο Οικονομικών έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει αυτή τη λίστα κρυμμένη. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, τη ζητήσαμε δύο φορές θεσμικά από τη Βουλή, αρνήθηκαν να μας τη δώσουν, για αυτό και κάναμε όλη αυτή την έρευνα και βρήκαμε όλα τα έργα τα οποία απεντάσσονται ή τροποποιούνται. Πλέον υπάρχει λίστα και πρέπει να βρούμε για κάθε έργο τι πήγε λάθος. Εκτός από τους σιδηροδρόμους, η λίστα περιλαμβάνει και τη συντονιστική οργάνωση για τις μεγάλες καταστροφές, όσα προγράμματα επιμόρφωσης ανέργων εντάχθηκαν ή απεντάχθηκαν, αλλά και θέματα διαχείρισης κρίσεων.

-Όλα αυτά μας αφορούν γιατί όταν, για παράδειγμα, συζητούμε για τον BOAK στην Κρήτη αφορά όλους τους Κρητικούς, ενώ όταν συζητάμε για οδικούς άξονες οι οποίοι καθυστερούν, τροποποιούνται ή απεντάσσονται, έχει άμεσο αποτέλεσμα στη ζωή όλων. Aλλά, εκτός αυτού, υποτίθεται ότι η Ελλάδα επενδύει σε μια σειρά από αλλαγές, οι οποίες είναι χρήσιμες για τη χώρα. Μπορεί να μην είσαι άμεσα κερδισμένος από ένα πρόγραμμα, αλλά η χώρα πάει μπροστά επειδή αυτά τα χρήματα επενδύονται εδώ, στις προτεραιότητες που θέτουμε ως χώρα, ως έθνος. Λοιπόν, όταν αυτά αλλάζουν, η Κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει προς ποια καινούργια κατεύθυνση πηγαίνει, το οποίο και αρνείται να κάνει, οπότε διαφημίζει μόνο όσα κάνει και όχι όσα δεν κάνει. Το πιο σημαντικό είναι πως δεν νοείται ένας πολίτης την πληροφορία για το τι συμβαίνει στη χώρα του να την παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Οικονομικών να αρνείται να δώσει, σε απλή γλώσσα, τη λίστα την οποία ζητάμε τόσο καιρό. Αυτό αποδεικνύει μια αδιαφάνεια, η οποία υπάρχει και σε άλλα θέματα. Όταν η Κυβέρνηση θέλει να κρύψει κάτι, το κάνει πάρα πολύ καλά. Αυτό παρατηρείται σε πολλές δραστηριότητές της. Αυτό που λέμε εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, είναι ότι δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, να έρθουν τα στοιχεία, να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το τι κατεύθυνση πρέπει να έχουν τα πράγματα, γιατί δεν νοείται να υποστηρίζει η Κυβέρνηση πως κάνει πόσα πράγματα και όταν έρθουν τα δύσκολα τα «θάβει» και ελπίζει ότι κανείς δεν θα το αντιληφθεί.

-Όλη η συζήτηση για τα POS, ξεκίνησε διότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να τα κάνει υποχρεωτικά σε ένα μεγάλο αριθμό επαγγελματιών. Έστειλε, λοιπόν, «πακέτο» τους επαγγελματίες στις Τράπεζες, χωρίς να βάζει ένα όριο στο τι χρεώνουν οι Τράπεζες, άρα μένει στις Τράπεζες να καθορίσουν το όριο χρεώσεων των συναλλαγών, με αποτέλεσμα αυτές να εκμεταλλεύονται την καινούργια πελατεία που τους προσέφερε η Κυβέρνηση. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, το μόνο που λέγαμε, είναι ότι εφόσον στέλνεις πακέτο τους επαγγελματίες ως πελάτες στις Τράπεζες, είναι ανάγκη να βάλεις ένα όριο στις χρεώσεις τις οποίες βάζουν αυτές. Τότε, μας απαντούσε ο κ. Χατζηδάκης ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για αυτό, γιατί αυτά τα θέματα τα λύνει ο ανταγωνισμός και έτσι οι χρεώσεις θα πέσουνε αργά ή γρήγορα, διότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τραπεζών.

Ακόμη, υποστήριζαν πως υπάρχει και το IRIS το οποίο δεν έχει καμία χρέωση. Πράγμα που επαναλάμβαναν και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών και όλοι οι Βουλευτές. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έκανε το IRIS υποχρεωτικό και αμέσως οι τράπεζες έβαλαν χρεώσεις στο IRIS, άρα ούτε το IRIS είναι πλέον χωρίς χρεώσεις. Ο κ. Χατζηδάκης διατείνεται ότι αναφερόταν μόνο στις συναλλαγές μεταξύ δύο προσώπων, αλλά δεν είναι ισχύει, απευθυνόταν στους επαγγελματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, όταν έλεγε «έχουμε το IRIS χωρίς χρεώσεις». Λέμε, λοιπόν, πως δεν μπορείτε να στέλνετε «πακέτα πελατών» στις Τράπεζες και να μην υποχρεώνετε τους παρόχους αυτής της υπηρεσίας να έχουν κάποια όρια στις χρεώσεις. Και απαντά ο κύριος Χατζηδάκης: «Μα υπάρχει και ανταγωνισμός», ποιος ανταγωνισμός; Μιλάμε για 4 συστημικές τράπεζες, ακόμη και ο κ. Στουρνάρας λέει ότι το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι ότι πρέπει να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, για να πέσουν τα κόστη. Μιλάμε για ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο είχε από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, διαφορά στην Ευρώπη μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και επιτοκίων καταθέσεων. Με άλλα λόγια, οι Τράπεζες μαζεύουν πολύ φθηνό χρήμα και δίνουν πολύ ακριβό. Και εκεί, βρίσκονται τα μεγάλα κέρδη. Η διαφορά αυτή των επιτοκίων, συνυπολογίζοντας και τις χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών, καθιστούν το τραπεζικό σύστημα εξαιρετικά δυναμικό. Το πρόβλημα είναι ότι το κάνουν σε βάρος των δανειοληπτών, των πελατών. Εμείς λέμε πως δεν μπορείς να έχεις δυνατές τράπεζες με αδύναμους δανειολήπτες. Αν θες ένα πραγματικά δυνατό τραπεζικό σύστημα πρέπει να δυναμώσεις από κάτω προς τα πάνω, να έχεις ανθρώπους οι οποίοι πραγματοποιούν υγιείς συναλλαγές, να υπάρχει ανταγωνισμός, δηλαδή να έχεις ανθρώπους που παίρνουν πρωτοβουλίες, κάνουν επενδύσεις. Ποιος να επενδύσει, αν δείτε τις χρεώσεις που έχει ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή μια μικρή επιχείρηση, είναι αδύνατον να λειτουργήσει παρά μόνο εκτός τραπεζικού συστήματος, δηλαδή οδηγούνε μακριά τον κόσμο.

-Φέρνουμε προτάσεις στη Βουλή, ασκούμε αντιπολίτευση, έρχονται τα θέματα, τοποθετούμαστε σε αυτά, μιλάμε με τον κόσμο, εκπροσωπούμε αυτό που πρέπει να εκπροσωπήσουμε. Αυτό δεν είναι δεδομένο, γιατί θα μπορούσαμε και εμείς, όπως συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, να ασχολούμαστε με άλλα ζητήματα και να ερχόμαστε εσωτερικά σε αντιπαράθεση, το οποίο δεν κάνουμε. Αντίθετα, έχουμε μια συντεταγμένη κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία αναδεικνύει θέματα. Από εκεί και πέρα, το κατά πόσον οι πολίτες γνωρίζουν τις τοποθετήσεις μας, όσα προτείνουμε, όσα κάνουμε και φέρνουμε στη Βουλή είναι μια άλλη συζήτηση. Εκεί θα ήθελα, ειδικά ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας που έρχεται, να δυναμώσουμε πολύ, έτσι ώστε ο κόσμος να καταλάβει ότι ασκούμε αντιπολίτευση απέναντι σε μια Κυβέρνηση η οποία ασχολείται με τους λίγους και όχι με τους πολλούς, που αντιλαμβάνεται τα πάντα με οικονομικούς όρους και όχι κοινωνικούς. Σε αυτό το πλαίσιο αρχών έχουμε υπάρξει συνεπείς και είναι σημαντικό να το βγάλουμε προς τα έξω ενόψει των εκλογών για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», στην εκπομπή «Kontra News», με τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video