-Εδώ και 20 χρόνια γίνεται συζήτηση για το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους. Η συζήτηση είναι προσβλητική απέναντι στους απόδημους, διότι δεν δίνεται το δικαίωμα σε κάποιον καινούργιο να ψηφίσει, αφού οι άνθρωποι αυτοί κατέχουν το δικαίωμα ψήφου. Στην πραγματικότητα, διευκολύνουμε αυτούς που δεν μπορούν να ξοδέψουν τόσα χρήματα, να πάρουν το αεροπλάνο, για να έρθουν να ψηφίσουν. Άρα δεν πρόκειται για δικαίωμα, αλλά για διευκόλυνση. Εφόσον αρχίσει η συζήτηση για τη διευκόλυνσή τους, πρέπει να παρατηρήσουμε τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης που πέρασε. Τι πετύχαμε, αρχικά; Να μην έρθει κανένας να ψηφίσει και να αρχίσουμε να χωρίζουμε τους απόδημους. Μέχρι τώρα ήταν πάντα ενωμένοι γύρω από εθνικά θέματα, ανάλογα με το ποιο κόμμα ψηφίζει καθένας τους. Αυτό είναι λάθος στρατηγικά για τη χώρα. Από την ώρα που ψηφίζουν με αυτά τα κριτήρια, δεν διαλέγουν από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ποιον απόδημο θέλουν να τους εκπροσωπήσει στη Βουλή, αλλά ποιον Νεοδημοκράτη απόδημο θέλουν να ψηφίσουν. Πρόκειται για μία χάραξη γραμμών μέσα στον απόδημο ελληνισμό που δεν είχαμε στο παρελθόν.

Εφόσον δοθεί πρόσβαση σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί να μη δοθεί και στα παιδιά που εργάζονται το καλοκαίρι σεζόν, στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που εργάζονται εποχικά; Γιατί να εξαρτάται ο εργαζόμενος σε επιχείρηση σεζόν από το, αν θα του επιτρέψει ο εργοδότης τού να πάρει άδεια, για να ψηφίσει στην Περιφέρειά του, ενώ την ίδια ώρα γίνονται κινήσεις για έναν κάτοικο της Νέας Υόρκη, ώστε να πάει να ψηφίσει; Και αν πρόκειται για κάτοικο μιας απομακρυσμένης περιοχής από την Αυστραλία ή την Αμερική, που είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πρεσβεία ή το προξενείο, γιατί να κρατάται αυτός ο Έλληνας μακριά από τη δυνατότητα της ψήφου και να δίνεται το δικαίωμα σε αυτόν που μένει στη μεγαλούπολη να ψηφίζει; Όλα αυτά παραμένουν άλυτα ενώ μπορούν να λυθούν εύκολα, αν έρθουμε στον 21ο αιώνα και εδραιώσουμε την επιστολική ψήφο. Διότι όταν μιλάμε για πρόσβαση, καλό θα ήταν να μιλάμε για όλους.

Όλα αυτά κανονικά πηγάζουν από το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα θέλει να έχει τον έλεγχο των πραγμάτων. Αντί να ανοίγουμε δηλαδή τη χώρα μας σε μία πραγματική Δημοκρατία, λέμε «ναι, θα την ανοίξουμε αλλά μόνο γι’ αυτούς».

Το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, έθεσε ως προτεραιότητα την προσβασιμότητα και αυτό είναι ουσιαστικό θέμα. Η επιστολική ψήφος είναι μία λύση, αλλά αυτού του είδους τα ζητήματα χρειάζονται ουσιαστικές και όχι πρόσκαιρες λύσεις. Υπάρχει αυτό το ζήτημα στην Ελλάδα και αν δεν το συζητήσουμε ολοκληρωμένα το θέμα, πάντα θα κάνουμε μισές δουλειές. Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα Δημοκρατίας που έχουμε και να δοθεί πραγματικά πρόσβαση στους πολίτες, ώστε να ψηφίζουν με έναν τρόπο που η φωνή τους θα ακούγεται, τότε πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι η Δημοκρατία μας είναι με διαφορετικούς όρους. Ήταν πάγια η θέση του κόμματός μας όσον αφορά την πρόσβαση. Στόχος μας είναι να δώσουμε πρόσβαση σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας γίνεται. Αν θέλουμε να κάνουμε σοβαρή δουλειά, ας συζητήσουμε και ας βάλουμε τις αρχές πάνω στο τραπέζι.

-Σχετικά με την ακρίβεια, πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα, για να συζητήσουμε επί της ουσίας. Ο λόγος που έχουμε φτάσει ως εδώ, είναι πως η Κυβέρνηση επιμένει να δηλώνει ότι η ακρίβεια ξεκίνησε τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2022, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, άρχισε να συζητά μέτρα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ακρίβεια ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο πριν τον πόλεμο, εξαιτίας του συνωστισμού στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Από τότε τονίζαμε στη Κυβέρνηση, πως πρέπει να πάρει μέτρα και να κάνει ελέγχους. Έφτασε Μάρτιος, ξεκίνησε ο πόλεμος της Ουκρανίας, άρχισε να συζητά το θέμα η Κυβέρνηση και πήρε μέτρα τον Ιούλιο του 2022, 9 μήνες μετά, αφού είχε ήδη πληγεί το εισόδημα της Ελληνίδας και του Έλληνα.

Από τότε τα μέτρα είναι κυρίως «πυροσβεστικά» και ποτέ δεν είναι ελεγκτικά. Με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα σε μία κατάσταση, όπου πέφτουν τα καύσιμα, αλλά οι τιμές εισιτηρίων των καραβιών να είναι υψηλές. Ανεβαίνουν τα επιτόκια των δανείων και δεν ανεβαίνουν τα επιτόκια των καταθέσεων. Αυτό που συναντάμε είναι ένα ιδιότυπο καπιταλιστικό σύστημα μικρής οικονομίας, στην οποία όσοι μπορούν να ελέγξουν τις τιμές προς τα πάνω, το κάνουν. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο είναι με σοβαρούς ελέγχους στην αγορά. Η Κυβέρνηση είναι αναγκαίο να έχει ενσυναίσθηση της υποχρέωσης απέναντι στον πολίτη για τη δημιουργία κανόνων της αγοράς, οι οποίοι σήμερα δεν υπάρχουν. Οι περισσότερες μικρές οικονομίες με φαινόμενα ολιγαρχιών, δεν μπορούν να αφήσουν την αγορά να ρυθμίσει τη κατάσταση. Άρα, ως Κυβέρνηση, ή πιστεύεις πραγματικά ότι είναι εφικτό αυτό ή το αφήνεις να εξελιχθεί και το εκμεταλλεύεσαι προς δικό σου όφελος. Πώς; Αφότου έχεις εισπράξει τους έμμεσους φόρους, να πεις «πάρε και εσύ κάτι τώρα, για να πας διακοπές».

Μπορεί να γεμίζουν τα λιμάνια, η διαμονή των επισκεπτών όμως είναι μικρότερη. Αυτό πλήττει τον τουρισμό, διότι αφήνει μία ανεξέλεγκτη κατάσταση σε ένα κομμάτι της αγοράς και δημιουργούνται προβλήματα στην πιο κάτω μεριά της αλυσίδας, επειδή δεν υπάρχουν έλεγχοι. Ακόμη, αρχίζει και κυκλοφορεί στη διεθνή κοινότητα πως η Ελλάδα είναι ακριβή. Η Κυβέρνηση μπορεί να ζητωκραυγάζει με την αύξηση του τουρισμού, αλλά ξεχνάει ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Οι προορισμοί οι οποίοι θα επικρατήσουν όμως, είναι αυτοί που θα κρατήσουν μία σοβαρότητα σε ό,τι αφορά τις τιμές σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχουν. Άρα, όταν έχουν πολλαπλασιαστεί οι τιμές των εισιτηρίων αλλά όχι η ποιότητα του σέρβις του καραβιού, όταν έχουν πολλαπλασιαστεί οι τιμές των δωματίων αλλά οι παροχές παραμένουν ίδιες με πριν, τότε πλήττουμε το μέλλον μιας αγοράς στην οποία μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση έλεγε πως βασίζεται. Δεν μπορούμε να «σφάζουμε τη χήνα με το χρυσό αυγό» στο όνομα μιας ελεύθερης οικονομίας, η οποία δεν λειτουργεί. Οι έλεγχοι είναι κομβικής σημασίας σε μία μικρή οικονομία, όπως είναι η Ελλάδα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει κάθε μέτρο το οποίο κάνει τη ζωή της Ελληνίδας και του Έλληνα πιο εύκολη. Η ρύθμιση της αγοράς της χώρας μας είναι απαραίτητη διότι, αν δεν το έχεις κάνει αυτό, τότε δίνεις pass για να ξεμπερδεύεις.

-Τα κόμματα είναι θεσμοί, έχουν μία οντότητα δική τους και οι βουλευτές μένουν σε αυτά, εφόσον εκπροσωπούνται από την ιδεολογία τους, αν όμως όχι, τότε φεύγουν.

Στην ευρύτερη κεντροαριστερά πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάση στις ιδέες, στις προτάσεις και στην επανασύνδεση με την κοινωνία. Εννοείται πως και τα πρόσωπα παίζουν βασικό ρόλο, γιατί όσο πιο καλά συνδεδεμένος είσαι με την κοινωνία, τόσο περισσότερο μπορείς να προσφέρεις στο κόμμα σου.

Εμείς θέλουμε να δυναμώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, πείθοντας τον κόσμο ότι όσα λέμε αφορούν τα σημερινά προβλήματα της κοινωνίας. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» με τους δημοσιογράφους Αναστασία Γιάμαλη και Κυριάκο Δημάγγελο:

https://www.youtube.com/watch?v=H3vqkRISQMU