Η Ελλάδα έχει αποδείξει συνεπή στάση ως παράγων σταθερότητας
Συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο
– Ειπώθηκε πως για να υπάρξει πρόοδος στα ελληνοτουρκικά, χρειάζονται ισχυρές Κυβερνήσεις και από τις δύο μεριές του Αιγαίου. Αντιλαμβάνομαι πως για την Τουρκία αυτό θεωρείται αυτονόητο. Η Ελλάδα, όμως, έχει υπάρξει συνεπής και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν υπάρξει συνεπή στον τρόπο με τον οποίο έχουν στηρίξει την Κυβέρνηση, σχεδόν σε όλα τα θέματα, πέραν της συμφωνίας των Πρεσπών. Όπου υπάρχουν θέματα εθνικά, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΚΚΕ στις περισσότερες περιπτώσεις, στηρίζουν οποιαδήποτε εθνική πολιτική, το οποίο είναι μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα.
Η δήλωση πως χρειάζεται μία ισχυρή Κυβέρνηση από την πλευρά της Ελλάδας, είναι σαν να υπονοείται πως, παρά το ιστορικό κεκτημένο μεταξύ των κομμάτων να έρχονται σε συμφωνία στο θέμα αντιμετώπισης της Τουρκίας, τελικά χρειάζεται μία διαφορετική αντιμετώπιση. Όσο πιο άμεσα αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι αυτά είναι θέματα που χαίρουν συζήτησης, τόσο καλύτερο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.
– Αυτό που πρέπει, πρωτίστως, να θέτουμε στο τραπέζι, είναι ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν βρει τους ρόλους τους στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα κερδίζει όταν είναι παράγων σταθερότητας και το έχουμε αποδείξει ξανά και ξανά. Η Τουρκία κερδίζει πάντα όταν είναι παράγων αποσταθεροποίησης. Κάθε φορά που η Τουρκία δυσανασχετεί, τότε και η Αμερική και η Ευρώπη και όλοι οι φυσικοί, δικοί μας σύμμαχοι, προσέρχονται και τη χαροποιούν. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που υπάρχει μία διαπραγμάτευση. Ο Ερντογάν, κάθε φορά που έχει πρόβλημα η οικονομία του, δημιουργεί ένα πρόβλημα, όπως για παράδειγμα, την ένταξη των 2 χωρών στο ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, πέφτουν επάνω οι πάντες για να τους κάνουν χαρούμενους, με αποτέλεσμα να της προσφέρουν πράγματα.
– Θεωρώ ότι υπάρχει μία συνέπεια σε μεγάλο βαθμό και ότι η Ελλάδα κερδίζει από αυτή τη σταθερότητα αλλά και από την αποσταθεροποιητική διάθεση της Τουρκίας. Αλλά δεν θα περίμενα από την Τουρκία να αλλάξει σήμερα αυτό το μοντέλο που έχει φτιάξει, ειδικά επειδή η οικονομία της είναι προβληματική. Άρα, καλά είναι όλα τα μέτρα, αλλά ας θυμόμαστε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα κίνητρο αυτήν τη στιγμή ούτε να συζητήσει πάνω σε διεθνές δίκαιο, ούτε να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, ούτε να σταματήσει τις διεκδικήσεις της. Εμείς θα είμαστε εκεί, θα παρακολουθούμε και την Κυβέρνηση και τις κινήσεις τής Τουρκίας, αλλά ας μην έχουμε μεγάλες ελπίδες.
Η ιστορία από το ΝΑΤΟ, τι ήταν; Για να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με το ποιος κερδίζει τελικά μέσα από αυτήν την αντιπαράθεση. Έχουμε, μία πάρα πολύ χαρούμενη Τουρκία που θα πάρει τα F16, μια πολύ χαρούμενη Ελλάδα που θα πάρει τα F35 και η πιο χαρούμενη από όλους ήταν η Αμερική που πουλά και τα 2.
-Η οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να βασίζεται πάνω σε ένα πολιτικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να συζητήσουμε. Άλλη είναι η δική μας άποψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλη είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς πιστεύουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην ενδυνάμωσή της και το έχουμε αποδείξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν κυβερνούσε, μάλλον αποδυνάμωσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έσπασε την ενδυνάμωση με διάφορα νομοσχέδια που είχε περάσει. Πώς να συζητήσεις για κοινό υποψήφιο, αν δεν έχεις κοινή άποψη για το τι πας να ψηφίσεις; Άρα, προέχει μία τέτοια κουβέντα διότι πριν από οποιαδήποτε συνεργασία, χρειάζεται ένας πολιτικά κοινός βηματισμός.
Ο Δήμος της Αθήνας αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η απλή αναλογική, γιατί ο Δήμαρχος χρειάζεται μόνο 3 ψήφους για να λάβει την οποιαδήποτε απόφαση. Η επιμονή του Δημάρχου να τα περνά όλα μόνος του από τις Επιτροπές, συσπείρωσε εκ των πραγμάτων την αντιπολίτευση του κ. Ηλιόπουλου, του κ. Σοφιανού, τη δική μου, αλλά και πολλών άλλων.
Δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο.
https://youtu.be/Xec6aXiCtZI