«Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να πω δύο λόγια για τις τροπολογίες που

καταθέσατε.

 

Αναφορικά με την πρώτη, που αίρεται η πρόβλεψη για τον προσυμβατικό έλεγχο για την πώληση μετοχών εισηγμένων εταιρειών από το ΤΑΙΠΕΔ: Είναι προφανώς επιεικώς απαράδεκτη διάταξη και δεν μπορούμε να ξέρουμε τι στράβωσε με το Ελεγκτικό Συνέδριo, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η διάταξη που το παρακάμπτει και αντικαθιστά τη γνώμη του με τη γνώμη μιας τράπεζας, είναι εξαιρετικά προβληματική. Κάποιοι, εντός και εκτός ΤΑΙΠΕΔ, βιάζονται και φαίνεται.

 

Όσον αφορά τη δεύτερη, σχετικά με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ευάλωτων νοικοκυριών κατά τον Δεκέμβριο 2023, είναι θετικές αλλά ελλιπέστατες οι παροχές αυτές. Η ΝΔ, μεθοδικά και σταθερά, γκρεμίζει το κράτος πρόνοιας και οικοδομεί το κράτος φιλανθρωπίας.

 

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Προσπάθησα να παρακολουθήσω προσεκτικά τον Υπουργό.

 

Ομολογώ ότι, μετά από λίγο, σταμάτησα να ακούω. Τι χολή ήταν αυτή; Τι αλαζονεία; Τι αγωνία μην του κάνουμε κριτική; Τι επιμονή ότι αυτός έχει δίκιο σε όλα και εμείς άδικο για όλα;

 

Και μετά τι μας είπε; Το ανεκδιήγητο! Πώς θα βγούμε να μιλήσουμε στους ψηφοφόρους μας; Σιγά κ. Υπουργέ, σιγά. Αλήθεια, πονάτε για εμάς; Μην ξοδεύεται ενσυναίσθηση για εμάς κ. Υπουργέ. Αφιερώστε την καλύτερα στους δανειολήπτες.

 

Προσπαθούσα όμως να θυμηθώ πού το έχω ξαναδεί αυτό το ύφος. Το ύφος τής χολής, τής αλαζονείας, τής πεποίθησης ότι όλοι έχουν άδικο και εγώ μόνο έχω δίκιο.

 

Και θυμήθηκα. Έτσι αντιδρούσε ο απερχόμενος Δήμαρχος όταν του κάναμε κριτική στο Δήμο Αθηναίων. Δεν του βγήκε σε καλό.

 

Χαλαρώστε κ. Υπουργέ, ή τουλάχιστον, αν θέλετε να ποτίζεστε με ένταση κάντε το εποικοδομητικά για τους πολίτες που υποφέρουν και όχι για εμάς ή για τους φίλους σας τους τραπεζίτες.

 

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η αλήθεια είναι ότι μετά από τέσσερεις μέρες συζήτηση και 14 προτάσεις από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το Νομοσχέδιο παραμένει λίγο πολύ εκεί που ήταν.

Μεταρρύθμιση δεν το λες. Άλλωστε, η ομιλία του Υπουργού τής Δευτέρας και τής Παρασκευής ίδιες ήταν.

Μας στενοχωρεί αυτό; Και βέβαια μας στενοχωρεί. Γιατί;

Διότι χάνουμε την ευκαιρία να δώσουμε ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη και η κοινωνία και η οικονομία μας.

Είναι αυτό πρόβλημα; Όχι για την Κυβέρνηση. Είναι όμως και για την κοινωνία και για την οικονομία. Είναι και για τους δανειολήπτες και για τις τράπεζες.

Διότι το να πιστεύουμε ότι μπορούμε να σώσουμε τον έναν από τους δύο είναι λάθος τεράστιων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών διαστάσεων. Ελπίζω να το έκανα ξεκάθαρο στην πρωτολογία μου.

Και για αυτό κ. Υπουργέ, κάνατε μεγάλο λάθος να φωνάξετε τους τραπεζίτες, και όχι τους δανειολήπτες, για να γράψετε αυτό το Νομοσχέδιο.

Από εκεί ξεκινάει η αστοχία σας, και ποτίζει «μονομέρεια» όλο το Νομοσχέδιο.

Ούτε καν τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους, που ξέρουν την εικόνα και από τις δύο μεριές, δεν φωνάξατε. Μάλιστα, τους κόψατε όταν ζητήσαμε να έρθουν στην επιτροπή.

Γιατί το κάνατε αυτό; Επειδή σας την έπεσαν για το φορολογικό; Μικρόψυχο.

Γιατί ήταν λάθος να ακούσετε μόνο τις τράπεζες; Για δύο λόγους:

Πρώτον, για να έχετε πλήρη εικόνα.

Δεύτερον, διότι τα συμφέροντα τού κράτους και τα συμφέροντα των τραπεζών δεν ταυτίζονται αυτή την εποχή. Όχι άμεσα τουλάχιστον.

Γιατί; Διότι η ανάπτυξη τής οικονομίας χρειάζεται δυναμικούς πολίτες που επενδύουν και παίρνουν ρίσκο. Που κάνουν λάθη και δοκιμάζουν ξανά.

Ενώ οι τράπεζες, που ακόμα γλύφουν τις πληγές τους, από την δική τους πτώχευση, θέλουν αυτό που λέμε «σιγουράκια». Και τιμωρούν τα λάθη.

Eσείς, θα έπρεπε να αγωνιάτε για να δώσετε δεύτερη ευκαιρία (αυτό που έλεγε ο κ. Σταϊκούρας και ποτέ δεν έκανε) ενώ οι τράπεζες ακόμα προσπαθούν να διαχειριστούν την πρώτη.

Δεν αποτελεί, λοιπόν, τη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία.

Δεν είναι καν ένα Νομοσχέδιο που πετυχαίνει τους στόχους τής διαφάνειας και τής προστασίας των δανειοληπτών που ευαγγελίζεται.

Τα εξήγησα νωρίτερα. Μην τα ξαναλέω.

Ήταν άγονη η δουλειά των τελευταίων ημερών; Θέλω να πιστεύω πως όχι.

Γιατί; Επειδή, ανέδειξε ένα σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα και τουλάχιστον το βάλαμε στην σωστή του διάσταση. Στην εθνική του διάσταση.

Ευτυχώς, πλέον, ούτε η Κυβέρνηση δεν λέει ότι ο νόμος αυτός είναι η μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα.

Δεύτερον, ανέδειξε ότι η δουλειά που κάνουμε εδώ θέλει ξεκάθαρους στόχους. Τι προσπαθείς να πετύχεις; Αλλιώς, θα γράψεις ένα Νομοσχέδιο όταν στόχος σου είναι να στηρίξεις τις τράπεζες και ξεχνάς τους δανειολήπτες. Αλλιώς, αν στηρίξεις μόνο δανειολήπτες και ξεχνάς τις τράπεζες. Και αλλιώς, αν συνδέσεις την σωτηρία του ενός με την σωτηρία του άλλου.

Αλλιώς ακούς, αλλιώς συμπεριφέρεσαι, σε άλλα αποτελέσματα φτάνεις.

Τρίτον, ανέδειξε, με την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον, αλλά και στην Επιτροπή, πόσο σημαντικό είναι να ακούμε κάθε πτυχή της κοινωνίας.

Ότι όταν βάζουμε πρώτα τον πολίτη και θέσουμε ξεκάθαρους στόχους τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Έπρεπε να δείτε την ικανοποίηση των φορέων που κάποιος τους άκουσε.

Να ακούσετε τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ που μίλησε για την ανάγκη εθνικής συστράτευσης απέναντι στο πρόβλημα,

Τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών να λέει ότι το ιδιωτικό χρέος συνδέεται με το παραγωγικό μοντέλο που θέλουμε. Θέλουμε Ελληνίδες και Έλληνες που ξεκινούν δικές τους δουλειές ή θέλουμε να συνωστίζονται για μια θεσούλα στο δημόσιο;

Τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου να μιλάει για την ανάγκη ενός τρίτου, ανεξάρτητου διαμεσολαβητή. Και την αγωνία των δανειοληπτών να επαναπροσδιορίσουμε ποιος και ποια είναι ευάλωτη.

Θα σπάσουμε την μπάνκα κ. Υπουργέ, αν τα κάνουμε αυτά; Θα καταστρέψουμε τις τράπεζες και τους καταθέτες; Μην τρελαθούμε κιόλας.

Τέταρτο που έγινε ξεκάθαρο: η Δημοκρατία και η σύνθεση ιδεών μπορούν να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα από μια Κυβέρνηση που νομίζει ότι ξέρει όλη την αλήθεια.

Σας πήρε τέσσερεις μέρες να καταλάβετε ότι το Νομοσχέδιό σας κάνει ελάχιστα για τη διαφάνεια. Ελάχιστα, σε σχέση με αυτά που χρειάζονται οι δανειολήπτες.

Το καταλάβατε όμως. Δυστυχώς εν μέρει. Δεν πειράζει. Κέρδος είναι.

Πέμπτο, που έγινε ξεκάθαρο. Μια μεταρρύθμιση θέλει δουλειά. Διότι, ποτέ δεν ξέρεις από πού θα μάθεις την αλήθεια και από πού θα εμφανιστεί η λύση.

Αυτές τις μέρες, είχα την τύχη να δουλέψω με ανθρώπους που έχουν δει το πρόβλημα από όλες τις πτυχές.

Ανθρώπους όπως ο κ. Σπυράκος που δουλεύουν ακούραστα, που αγωνίζονται ακατάπαυστα, που βλέπουν το πρόβλημα μέσα από τα μάτια της κοινωνίας και τα μάτια της οικονομίας και ξέρουν να αναδείξουν κάθε του πτυχή. Τον ευχαριστώ για την απέραντη διαύγεια και την βαθιά αφοσίωση στο πρόβλημα που πάμε να λύσουμε.

Απλά λόγια, κ. Υπουργέ, μεταρρύθμιση με πασαλείμματα δεν γίνεται. Και προσβάλει τους πολίτες. Πρέπει να ακούς και να καταλαβαίνεις και αυτό παίρνει χρόνο.

Με όλον τον σεβασμό κ. Υπουργέ, αλλά από τη μετεκλογική συμπεριφορά όλης της Κυβέρνησης ακόμα και φίλοι της συμπεραίνουν, πέρα από αλαζονεία, και μεγάλη κούραση. Μεγάλη κόπωση. Χαμηλά ο πήχης.

Και σε όλα τα τελευταία σας Νομοσχέδια, υιοθέτηση του εύκολου δρόμου. Ο εύκολος δρόμος σε αυτό το Νομοσχέδιο. Εύκολος δρόμος τα pass. Εύκολος δρόμος η οριζόντια φορολογία.

Κυρίες και κύριοι τής, κουρασμένης πια, Κυβέρνησης συμπεριφέρεστε σα να μην μπορείτε να πάρετε τα πόδια σας. Σε μία λογική «ασ’το για αργότερα».

Και αυτό, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία και χειρουργικές κινήσεις στο εξωτερικό όπου τα πράγματα γίνονται συνέχεια και πιο επικίνδυνα.

Γιατί, όλοι θυμόμαστε τι τράβηξε η Ελλάδα την τελευταία φορά που μια Κυβέρνηση δήλωσε κουρασμένη. Η ίδια που πίεζε τις τράπεζες να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ενώ ήξερε ότι η χώρα πτώχευε. Ήσασταν και εσείς σε εκείνη την Κυβέρνηση κ. Υπουργέ.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.

Η Ελλάδα χρειάζεται πνοή στο τιμόνι της. Προοδευτική πνοή. Μεταρρυθμιστική πνοή, που αντί να πατάει φρένο θα πατήσει γκάζι για μεγάλες αλλαγές και για την κοινωνία και για την οικονομία.

Και το ΠΑΣΟΚ με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με προτάσεις, είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στη νέα αυτή πρόκληση! Το αποδείξαμε σ’ αυτό το Νομοσχέδιο και θα συνεχίζουμε να το αποδεικνύουμε και αύριο».

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία μου παρακάτω: 

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video