Πώς σχολιάζετε τη σπουδή του Πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, να ανοίξει όλα τα θέματα;

Ο κύριος Μητσοτάκης βιάστηκε να μιλήσει για υποχωρήσεις, χωρίς να έχει δει τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης Ερντογάν. Αυτή του η κίνηση θέτει, δυστυχώς, τη βάση της συζήτησης, πριν καν μιλήσει με τα άλλα κόμματα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό συναινέσεις για τα εθνικά μας θέματα. Αυτό, έχει επιτρέψει στην Ελλάδα να χτίσει την ταυτότητά της, ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, παίζει τον ρόλο του παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής και κάθε φορά που δημιουργεί κρίση, ΕΕ και ΗΠΑ τρέχουν να την ηρεμήσουν δίνοντάς της χρήματα, όπλα και δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός.

Βλέπετε νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά ή κάποια παγίδα; Ο Ερντογάν «ξέχασε» τα της «γαλάζιας πατρίδας» ή υπήρξε σημαντική παρέμβαση από τις ΗΠΑ; 

Ο κ. Ερντογάν ξεχνάει αυτούς τους όρους όποτε τον συμφέρει και τους επαναφέρει, όταν πιστεύει ότι κάτι έχει να κερδίσει. Αυτό που είδαμε μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ήταν μία ομαλοποίηση του κλίματος. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, όποια κι αν είναι η τακτική που ακολουθεί η Τουρκία. Φυσικά, ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι οι ΗΠΑ, διότι και η Ελλάδα φαίνεται ότι θα αγοράσει F35 και η Τουρκία F16.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ σε σύμπλευση για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Είστε ανοιχτοί για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα;

Η Νέα Δημοκρατία ζητά επιτακτικά την ίδρυση ιδιωτικού, κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα, επικαλούμενη, πρώτον την ελεύθερη αγορά και δεύτερον, τη σημασία να δημιουργηθούν στη χώρα Πανεπιστήμια στα πρότυπα των ξένων μεγάλων ιδρυμάτων. Τέτοια Πανεπιστήμια δύσκολα θα δούμε στην Ελλάδα. Για να μπορέσουμε να συζητήσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16, θα πρέπει πρώτα να έχουμε εξασφαλίσει ότι η Ελληνίδα και ο Έλληνας χαίρουν δωρεάν δημόσιας Παιδείας που επενδύει στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Που χτίζει πάνω στα ταλέντα τους και εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον. Δυστυχώς, από πλευράς Κυβέρνησης δεν βλέπουμε αυτή τη βούληση. Για παράδειγμα, τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι έρμαια των κομματικών παρατάξεων. Ένα πρόβλημα διαχρονικό, το οποίο θα πρέπει να λύσουμε αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Η ΝΔ δεν δείχνει να θέλει να το λύσει, καθώς και η δική της παράταξη αποτελεί μέρος του προβλήματος.  

Ποια στάση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ για την ψήφο των αποδήμων; Να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί; Τι εκτιμάτε; 

Εμείς, από την πρώτη στιγμή, δεν συζητάμε για δικαιώματα αλλά για πρόσβαση. Δεν δίνουμε δικαίωμα σε κάποιον που δεν το έχει, αλλά του δίνουμε τη δυνατότητα να το ασκήσει. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν σχέσεις ζωής με την Ελλάδα, είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θέλουν να συμμετέχουν στις εκλογές. Εφόσον, όμως, συζητάμε για θέματα πρόσβασης, πρέπει ακόμη να λύσουμε και το θέμα όσων εργάζονται τα καλοκαίρια ως εποχικοί υπάλληλοι, στους οποίους δεν επιτράπηκε να λείψουν, ώστε να ψηφίσουν. Αλλά και το πρόβλημα τού κάθε ανθρώπου με κινητικά προβλήματα, ο οποίος για να μπορέσει να φτάσει στην κάλπη, πρέπει ο δικαστικός να κλείσει το εκλογικό τμήμα. Πρόκειται για ρατσιστικές νοοτροπίες απέναντι στην ψήφο. Το θέμα της πρόσβασης οφείλουμε να το λύσουμε ολοκληρωμένα, να μιλήσουμε για τις πραγματικές λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.