Η ατζέντα του κ. Μητσοτάκη για τις ανισότητες είναι ελλειμματική
Συνέντευξή μου στο OPEN, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη
-Έχουμε τουλάχιστον 6 ελληνικά προϊόντα στα καλύτερα ράφια και στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου και είναι κρίμα να μην υπάρχει ένα σχέδιο της Κυβέρνησης ώστε να προστεθούν σε αυτά άλλα 10. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο στα αγροτικά, εδώ και 4 χρόνια.
Στην υγεία πέρασαν τεράστια ποσά, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Νέα Δημοκρατία για το ΕΣΥ αλλά αντ’ αυτού, στο τέλος της τετραετίας πέθαιναν άνθρωποι περιμένοντας το νοσοκομειακό. Αυτά είναι θέματα τα οποία θα καλεστεί να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση.
Άκουσα να γίνεται λόγος για αύξηση των μισθών, παρότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο γι’ αυτό, υπάρχει μονάχα ένα ευχολόγιο το οποίο έχει μία αχίλλειο πτέρνα σχετικά με το τι θα συμβεί στα οικονομικά θέματα διεθνώς. Οποιαδήποτε κρίση συμβεί, θα αναχαιτίσει αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης, διότι οι ανισότητες σε εισόδημα, σε πλούτο και σε πρόσβαση στην εξουσία δεν αντιμετωπίζονται με αύξηση του εισοδήματος ούτε με ένα ευχολόγιο.
Η ατζέντα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι ελλειμματική. Δεν γίνεται να συζητάς για ανισότητες και για πρόσβαση στην εξουσία, χωρίς να αναφέρεται η αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Οι εντολές έρχονται από πάνω και δεν πείθομαι πως ένας Πρωθυπουργός που επί 4 χρόνια αύξανε τις ανισότητες, σήμερα έχει ως προτεραιότητά να τις μειώσει, ειδικά όταν βλέπω ένα Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συμμετείχε στην αύξηση των ανισοτήτων.
Η ανάπτυξη δεν πάει πάντα αναλογικά με τους μισθούς. Συχνά βλέπουμε μεγάλη αύξηση της ανάπτυξης, χωρίς όμως να έχουμε την ανάλογη αύξηση των μισθών. Τις ανισότητες, όμως, τις παλεύεις με αυτόν τον τρόπο, παρακολουθώντας τόσο την ανάπτυξη, όσο και τους μισθούς.
-Ο χειρισμός στην εξωτερική πολιτική, η θωράκιση της άμυνας της χώρας, που ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μία θετική πορεία όλο αυτό το διάστημα. Αυτό όμως, που θεωρείται μία καθαρή αποτυχία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι το λεγόμενο «επιτελικό κράτος». Δε νομίζω ότι ψήφισε κανείς σ’ αυτές τις εκλογές, θέλοντας να πει «μπράβο» για το επιτελικό κράτος ή για τις υποκλοπές.
-Δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να πάει μπροστά, αν δεν απαντηθεί το εξής ερώτημα: «γιατί ενώ έχουμε χαμηλή φορολογία στην Ελλάδα, δεν έρχονται οι επιχειρήσεις στη Γερμανία και στη Δανία να επενδύσουν εδώ;». Γιατί αυτό που βλέπουμε σαν ανάπτυξη στην Ελλάδα, είναι μία ανάπτυξη στο real estate και στον τουρισμό, που και τα δύο έχουν χαρακτηριστικά «φούσκας». Οι θεσμοί στην Ελλάδα είναι προβληματικοί, οι ξένες επιχειρήσεις δεν εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία για να έρθουν στη χώρα μας και να επενδύσουν, παρά τη φορολογία. Αν δεν έχεις ένα καλό πρόγραμμα ενδυνάμωσης των θεσμών, τότε δεν πρόκειται να κάνεις την Ελλάδα «ελκυστική» προς επενδύσεις.
Έχει ουσία το τι είδους ανάπτυξη θα έχουμε και πώς θα θωρακίσουμε την ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε η ανάπτυξη να γίνει με διανομή προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που πλήρωσαν το μεγαλύτερο κόστος της κρίσης. Αν δεν υπάρχουν αυτά στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, τότε θα έχουμε «μία από τα ίδια» και το «μία από τα ίδια» δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία σε περίπτωση πίεσης.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη: