-Θεωρείτε, ότι η παρούσα πολιτική συγκυρία, είναι η τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ, για να αποκτήσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο;

Ευκαιρίες θα υπάρχουν, όσο οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ απαντούν σε απαιτήσεις τις κοινωνίας. Δεν ξέρω λοιπόν αν είναι η τελευταία, αλλά σίγουρα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Πολύ μεγάλη και για το ΠΑΣΟΚ και για την πατρίδα, θα έλεγα. Πρόκειται, σε μεγάλο βαθμό, για πλήρη ανατροπή των συνθηκών που μας οδήγησαν στη συρρίκνωση, με τη ΝΔ να έχει χάσει την επαφή της με την κοινωνία και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε αποδρομή. Ήδη, χάσαμε μία μοναδική ευκαιρία στις τελευταίες Ευρωεκλογές και τώρα πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα. Αλλά το σημαντικότερο, ξέρετε ποιο είναι; Ότι αυτές οι εσωκομματικές εκλογές είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, να αποκτήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, ξανά, προοδευτική διακυβέρνηση. Με ανθρωποκεντρικό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό πρόσημο. Με μία Κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται, ότι η Ελλάδα χρειάζεται, άμεσα, σαρωτικές αλλαγές στο διοικητικό και οικονομικό της μοντέλο, για να μπορέσει να πορευτεί, σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και να προσφέρει ευημερία σε κάθε πολίτη. Αν δεν γίνει αυτό και συνεχίσουμε τον ίδιο αδιέξοδο, υπερσυγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό τρόπο διοίκησης, της σημερινής Κυβέρνησης, που οδηγεί σε τεράστιες ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία, ερήμωση της Περιφέρειας και μια Ελλάδα στα πρόθυρα μιας νέας κοινωνικής και οικονομικής περιπέτειας. Ο κόσμος, όμως, δεν πρόκειται να μας δώσει την ψήφο του, μόνο επειδή οι άλλοι καταρρέουν ή απέτυχαν. Το κλειδί, εδώ, είναι να μας εμπιστευτεί. Και για να γίνει αυτό, οφείλουμε να μιλήσουμε, ξανά, στην καρδιά των ανθρώπων, που ψάχνουν λύση για τα μεγάλα τους προβλήματα. Έχουμε καλές προτάσεις, που πρέπει να τις κουμπώσουμε σε θέσεις και να συνθέσουμε ένα όραμα για τη χώρα. Να ξέρουν οι πολίτες πώς θα είναι η Ελλάδα σε 3, 5, 10 χρόνια, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να πρωταγωνιστήσουμε ξανά και να τους πείσουμε, ότι μπορούμε να δώσουμε προοπτική.  

-Εάν σας δοθεί η εντολή να αναλάβετε το πηδάλιο του Κινήματος, ποιες θα είναι οι αλλαγές που θα κάνετε στις πρώτες 60 μέρες;

Δουλειά, σαν να έχουμε εκλογές την επόμενη μέρα. Από την πρώτη μέρα. Καταμερισμός έργου σε όλους, στοχοθεσία, άνοιγμα στην κοινωνία. Σε ένα κόμμα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει κάτι ακόμα σημαντικότερο από το να κερδίζεις την εσωκομματικη κάλπη και την αρχηγία την Κυριακή: να ξέρεις τι να κάνεις τη Δευτέρα. Έχω δεσμευτεί για πλήρη οργανωτική και εκλογική ετοιμότητα, σε 9 μήνες. Αλλά και για πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα, εξειδικευμένο ανά Περιφέρεια και κλάδο οικονομίας, σε έναν χρόνο. Πώς θα γίνει αυτό; Πέντε βήματα. Πρώτον, το πρώτο μου τηλέφωνο, εφόσον με τιμήσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ με την εμπιστοσύνη τους, θα είναι σε κάθε αιρετό, πρώην και εν ενεργεία που προέρχεται από τον χώρο μας. Βουλευτές, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, Πανεπιστημίων, Συνεταιρισμών και Συνδικαλιστικών φορέων και θα τους ζητήσω τη βοήθειά τους, για να επανασυνδέσουμε το ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία αλλά και να εξειδικεύσουμε το πρόγραμμά μας, την Αναγέννηση. Το δεύτερο βήμα, θα είναι η πλήρης ενεργοποίηση των τομέων πολιτικής, για παραγωγή κυβερνητικού προγράμματος. Τρίτο βήμα, η πολυεπίπεδη, ενεργητική εξωτερική και αμυντική πολιτική, με ενεργή παρουσία του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα εθνικά μας θέματα. Αυτό θα επιτευχθεί σε συνεργασία με τους Ευρωβουλευτές μας, τους πρώην Προέδρους αλλά και ειδικούς. Τέταρτο βήμα, σύγχρονη επικοινωνία που θα φτάσει το σχέδιό μας σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Και τέλος, όλα αυτά θα πρέπει να τα «τρέχει» μία ηγετική ομάδα, που θα μπορεί να πείσει ότι θα κάνει πράξη το πρόγραμμά μας. Αυτές είναι οι πρώτες κινήσεις που θα κάνω, ώστε να έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ δημοκρατικό, ανοιχτό και κυρίαρχο στον χώρο του.

-Εκτιμάτε ότι υπάρχουν “κέντρα” που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν την εκλογική διαδικασία ;

Πολλοί μπορεί να το επιθυμούν. Αλλά, στο τέλος έρχεται η δημοκρατική διαδικασία και σαρώνει τα όποια μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Ό,τι και να λένε, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ψήφο. Για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις εκλογές. Πάντα ήταν, πάντα θα είναι.

-Κυριαρχεί μια εντύπωση ότι, όλοι οι υποψήφιοι, είστε πολύ προσεκτικοί στο να ανοίξετε τα χαρτιά σας, γύρω από το ενδεχόμενο επιλογής πολιτικής πτέρυγας, αναφορικά με πολιτικές συνεργασίες. Ποια είναι η θέση σας ; 

Ακούστε, έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Την τελευταία δεκαπενταετία έγιναν πράγματα στην πολιτική, που σε, έστω ελάχιστα, νορμάλ συνθήκες κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, πριν. Για αυτό, καλό είναι κανείς να μετράει τα λόγια του, να αποφεύγει τις φανφάρες και να μιλάει πολιτικά. Προσωπικά είμαι υπέρ των συναινέσεων και των συνθέσεων, ξέρετε γιατί; Γιατί πρέπει να μην έχεις καταλάβει τίποτα από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, για να μην έχεις αντιληφθεί ότι υπάρχουν προβλήματα που μας ξεπερνούν όλους, ξεπερνούν κάθε πολιτικό κόμμα μόνο του και θέλουν συνεννόηση. Από ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, μέχρι την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όμως. Πρέπει να υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο στην προσέγγιση για να υπάρχει συνεννόηση, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Υπάρχουν πολιτικές επιλογές. Για παράδειγμα, το δικό μας σχέδιο, η Αναγέννηση, μιλάει για καταπολέμηση ανισοτήτων και αποσυγκέντρωση της εξουσίας στις τοπικές κοινωνίες για να δουν άσπρη μέρα. Πώς, λοιπόν, να έρθω σε πολιτική συμφωνία με μία ΝΔ, όπως η σημερινή, που γεννά ανισότητες και υπερσυγκεντρωτισμό αλλά και με κάθε φορέα των ίδιων συντηρητικών αντιλήψεων; Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας χρειάζεται έναν πόλο προοδευτικό, που θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό, θα κάνω το κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, στη βάση του πολιτικού σχεδίου της Αναγέννησης. Ο πόλος αυτός, περνάει μέσα από ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό και κυρίαρχο, με τον τρόπο που περιέγραψα. Για αυτό, πρώτα οφείλουμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, ώστε να λειτουργήσουμε ως κινητήριος δύναμη της ανασύνταξης του χώρου μας.

-Ποια είναι τα λάθη που έκανε το ΠΑΣΟΚ και πλήγωσε τον κόσμο του; 

Δυστυχώς, λόγω της χρεοκοπίας Καραμανλή, αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε πολιτικές που ποτέ δεν θα ακολουθούσαμε, αν δεν ήταν απόλυτη ανάγκη για τη χώρα. Δεν ήταν λάθος, ήταν το πατριωτικό μας καθήκον, αλλά σίγουρα πλήγωσε τεράστια κομμάτια πληθυσμού της εκλογικής μας βάσης, μέχρι τότε. Είχαμε να κάνουμε με μία βαθύτατα συντηρητική και υπέρμετρα, πολιτικά, μυωπική Ευρώπη της οποίας η μόνη απάντηση για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν τα Μνημόνια και η σκληρή δημοσιονομική πολιτική. Αυτό, οδήγησε σε όξυνση των ανισοτήτων σε εισόδημα, περιουσία και πρόσβαση στην εξουσία. Ένας, ακόμη, λόγος για τον οποίο χάσαμε τη σύνδεσή μας με την κοινωνία είναι ο τρόπος με τον οποίο δεχτήκαμε την Παγκοσμιοποίηση, όπως υιοθετήθηκε από την Ευρώπη, που επίσης οδήγησε σε βαθιές ανισότητες μέσα της. Διότι, ενώ οι κοινωνίες της Δύσης έχουν κανόνες παραγωγής και εμπορίου, η Ανατολή παράγει χωρίς κανόνες. Αυτό, συμπιέζει τις κοινωνίες μας να γίνουμε ανταγωνιστικοί, κάνοντας εκπτώσεις σε εργασιακά και περιβαλλοντικά θέματα, σε θέματα που αφορούν τον ανταγωνισμό και τον ρόλο του κράτους. Η επανασύνδεση με τα κοινωνικά στρώματα θα γίνει, όταν αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτά τα φαινόμενα. Για αυτό έγραψα και κατέθεσα την Αναγέννηση, ώστε να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο αλλαγής του τρόπου διοίκησης της χώρας και διαχείρισης της οικονομίας, για να υπάρχει διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, ο οποίος παράγεται. 

– Φαντάζομαι ότι και εσείς έχετε ακούσει κάποιες  κριτικές επισημάνσεις που κάνουν ορισμένοι προς το πρόσωπο σας, που -όσο και αν ακούγεται παράδοξο- λένε ότι είστε πολύ ευγενικός και αστός, για το ΠΑΣΟΚ. Πώς το σχολιάζετε; 

Αν είναι αυτά τα μειονεκτήματά μου, πάω καλά. Γενικά, έχω μάθει στη ζωή μου να πορεύομαι με αξίες και ό,τι πέτυχα το έχω πετύχει με πειθώ. Εξάλλου, με τις «κραυγές», δεν σε ακούει κανένας. Σε μία εποχή που η βία βρίσκεται σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, στις οικογένειες, στα σχολεία, στα γήπεδα, εμείς οι πολιτικοί, ειδικά εμείς που πρεσβεύουμε μεγάλες αλλαγές, οφείλουμε να δώσουμε το παράδειγμα και να μιλάμε με όρους που αφορούν την κοινωνία και με τον πολιτισμό που αρμόζει στην εξουσία. Ένα μόνο όριο βάζω, στον πολιτικό μου πολιτισμό. Αυτό είναι η ασυδοσία της εξουσίας. Αυτή με εξοργίζει, και όσοι έχουν κάνει το λάθος να βρεθούν μπροστά μου σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουν δει μια πλευρά που δεν τη γνωρίζουν πολλοί. Διότι το «άδικο» με πνίγει και όταν το βλέπω να έρχεται από ανθρώπους που έχουν εξουσία, συντάσσομαι πάντα με αυτόν που δεν έχει.