Έτσι θα…χτίσουμε το νέο ΠΑΣΟΚ και την πατριωτική οικονομία
Συνέντευξη στο reporter.gr, στον δημοσιογράφο Άγγελο Κωβαίο
Τι θα αλλάξετε στο ΠΑΣΟΚ, κατά προτεραιότητα, αν εκλεγείτε Πρόεδρος;
Το πρώτο πράγμα που θα κάνω, είναι να τηλεφωνήσω σε εκατοντάδες αιρετούς, πρώην και νυν, που ανήκουν στην Παράταξή μας, σε όλη τη χώρα, και κανείς δεν έχει ασχοληθεί μαζί τους, για χρόνια: από πρώην Βουλευτές, μέχρι στελέχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, στα Πανεπιστήμια, σε Συνεταιρισμούς και Συνδικαλιστικούς Φορείς. Θα σκανάρω κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να βρω στελέχη και νέα ταλέντα, που είναι αναξιοποίητα. Και θα ζητήσω τη βοήθειά τους, για να ξανασυνδέσουμε το ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, και δεύτερον, για να προσαρμόσουμε το πολιτικό μας σχέδιο, την «Αναγέννηση», στις ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας και κάθε κοινωνικής ομάδας.
Δεύτερο, θα ενεργοποιήσουμε πλήρως τους τομείς πολιτικής, ώστε να ετοιμάσουμε και να έχουμε ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, μαζί με τα πρώτα 5 Νομοσχέδια της Κυβέρνησής μας, έτοιμα μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Τρίτο, θα συνεργαστούμε με τους Ευρωβουλευτές μας, τους πρώην Προέδρους του Κινήματος, και ειδικούς, για να φτιάξουμε μια δυναμική εξωτερική και αμυντική πολιτική, που θα εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα εθνικά θέματα.
Τέταρτο, θα χρησιμοποιήσουμε σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας, για να μοιραστούμε το σχέδιό μας με κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Και τέλος, θα αναδείξουμε μια ηγετική ομάδα που θα εμπνέει ενότητα και εμπιστοσύνη. Μια ομάδα, που ο κόσμος θα βλέπει και θα λέει: «Μάλιστα, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πράξη αυτά που λένε».
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται δημοσκοπικά καθηλωμένο ή, πάντως, με πολύ μικρές τάσεις ανόδου, ενώ στις έρευνες καταγράφεται, μάλλον, περιορισμένο ενδιαφέρον των πολιτών, για την εσωκομματική διαδικασία. Τι μπορεί να ανατρέψει αυτήν την εικόνα;
Έχω διαφορετική εικόνα, σε σχέση με το ενδιαφέρον των πολιτών. Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι να εκλέξουμε τον αρχηγό τρίτου κόμματος και, τώρα, όλο και περισσότεροι λένε ότι μπορούμε να εκλέξουμε τον επόμενο Πρωθυπουργό. Όπως και το 2021, η εκλογική διαδικασία και η προσδοκία αλλαγής έχουν δημιουργήσει δυναμική. Αρκεί, από τις 14 Οκτωβρίου, να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυναμική και να μην την αφήσουμε να σβήσει, όπως το 2021. Αρκεί, από τις 14 Οκτωβρίου, να σταματήσουμε μόνο να καταγγέλλουμε, τι κάνει ή δεν κάνει ο κος Μητσοτάκης, και να κάνουμε όλο και μεγαλύτερη προσπάθεια, να λέμε στους πολίτες τι θα κάνουμε εμείς. Για όλα αυτά, όμως, απαιτείται νέα ηγεσία, που θέλει και μπορεί να τα κάνει. Νέα ηγεσία, με σχέδιο για τη χώρα, νέα ηγεσία που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα, νέα ηγεσία ικανή να δώσει τη μάχη απέναντι στη ΝΔ, παντού, και στην κοινωνία και στη Βουλή, εκεί, που συγκρίνονται οι αρχηγοί και κρίνονται οι ηγέτες. Μία τέτοια ηγεσία θα μπορέσει να απευθυνθεί και να πείσει κάθε προοδευτικό πολίτη, από την Αριστερά και το Κέντρο, μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, και να κινητοποιήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες πρώην ψηφοφόρους μας, που απέχουν. Μία τέτοια ηγεσία θα ανατρέψει όχι μόνο την εικόνα, αλλά και την αδιέξοδη πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Μία τέτοια ηγεσία εγγυώμαι.
Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, έχει φανεί ότι το κόμμα είναι ισχυρό στην επαρχία και πάσχει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πού το αποδίδετε αυτό και πώς μπορεί να αλλάξει;
Τα αστικά κέντρα, και ειδικά η πρωτεύουσα, ήταν τα γεωγραφικά σημεία όπου έγιναν περισσότερο οδυνηρές οι συνέπειες της κρίσης, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να πληγεί πολύ βαθιά. Πολύ πιο σοβαρά από την ύπαιθρο. Κρατήστε, επίσης, ότι στην Αθήνα, διαχρονικά, είχαμε χαμηλά ποσοστά. Ακόμα και το 2009, που είχαμε μια τεράστια επιτυχία, με πολλούς Βουλευτές εκλεγμένους, η Αθήνα ήταν πίσω σε σχέση με το εθνικό ποσοστό. Δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή, για το πώς μπορεί να αλλάξει αυτό, παρά μόνο μία: στοχοθεσία, οργάνωση και δουλειά, δουλειά, δουλειά. Ξέρετε τι κάναμε στην Α’ Αθήνας; Βάλαμε έναν στόχο: Να αυξήσουμε στις Ευρωεκλογές τον απόλυτο αριθμό ψήφων στο ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις Εθνικές Εκλογές, πριν έναν χρόνο, παρά τη μεγαλύτερη αποχή. Μετά, βγήκαμε στις γειτονιές. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η Α’ Αθήνας ήταν η μοναδική εκλογική Περιφέρεια, σε όλη την Ελλάδα, όπου το ΠΑΣΟΚ αύξησε, παρά την αποχή, έστω και λίγο, τις ψήφους του, σε σχέση με τις Εθνικές Εκλογές. Αν αυτό είχε γίνει σε κάθε εκλογική Περιφέρεια, θα ήμασταν άνετα δεύτερο κόμμα. Το κλειδί, λοιπόν, είναι η στοχοθεσία και η δουλειά. Και να μην περιμένουμε να ανέβουμε, επειδή πέφτουν οι άλλοι, αλλά γιατί εμείς πείθουμε όλο και περισσότερους πολίτες να μας εμπιστευτούν. Έχει τεράστια διαφορά, το ένα από το άλλο.
Ποιες είναι οι δικές σας κεντρικές προγραμματικές προτάσεις;
Με το πολιτικό μου σχέδιο «Αναγέννηση για την Πατρίδα» δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε το σύστημα. Ερχόμαστε, για να ανατρέψουμε το σύστημα.
Ερχόμαστε, για να σπάσουμε το υπερσυγκεντρωτικό κράτος του Μεγάρου Μαξίμου. Δίνοντας εξουσία, πόρους, περιουσία, αρμοδιότητες, ευθύνες σε αναγεννημένους φορείς, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη.
Ερχόμαστε, για να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Από ένα παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται στις εισαγωγές και στην κατανάλωση, ερημώνει την Περιφέρεια και παράγει συνεχώς νεόπτωχους, που δουλεύουν όλο και περισσότερο και το εισόδημα τούς φτάνει όλο και λιγότερο, σε ένα παραγωγικό μοντέλο επενδύσεων, εξωστρέφειας και καινοτομίας, που δημιουργεί πολλές καλές δουλειές, με καλούς μισθούς και δίνει πνοή σε όλη την ύπαιθρο.
Ερχόμαστε να χτίσουμε μία Οικονομία Πατριωτική. Προκειμένου να δημιουργήσουμε πλούτο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να τον μοιράσουμε κοινωνικά, γεωγραφικά, διαγενεακά, με δίκαιο τρόπο. Αξιοποιώντας 6 εργαλεία: δίκαιο φορολογικό σύστημα, τραπεζικό σύστημα, που ενισχύει την επιχειρηματικότητα σε κάθε γωνιά της χώρας, αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την μικρή και μεσαία επιχείρηση στο επίκεντρο, παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στις τοπικές κοινωνίες, για να την αξιοποιήσουν, αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών, που παραμένουν ανεκμετάλλευτες, αύξηση της δαπάνης για την έρευνα.
Ερχόμαστε να απενεργοποιήσουμε τις τρεις βόμβες στα θεμέλια της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Δημογραφικό. Ασφαλιστικό. Ιδιωτικό χρέος. Στο μείζον κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό ζήτημα της χώρας, το δημογραφικό, το οποίο συνδέεται με τα πάντα, υπάρχουν έξι κλειδιά για την αντιμετώπισή του: Αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας, για να δημιουργήσουμε άμεσα πολλές και καλές δουλειές, με καλό εισόδημα. Κίνητρα για περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας. Γενναία κίνητρα απόκτησης παιδιού, νέα χέρια στην οικονομία, με κίνητρα για επιστροφή των νέων που έφυγαν, και στοχευμένες δράσεις στη μεταναστευτική πολιτική, καταπολέμηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, διασφάλιση της δημόσιας ποιοτικής Υγείας και Παιδείας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Η αντιμετώπιση του δημογραφικού και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου θα δώσουν νέα πνοή βιωσιμότητας στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, στο οποίο θα πρέπει να διορθωθούν αδικίες της μνημονιακής περιόδου εις βάρος των συνταξιούχων, αλλά και να εξευρεθούν και επιπλέον πόροι για τη χρηματοδότησή του (αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας), προκειμένου να διασφαλιστεί περαιτέρω η βιωσιμότητά του, για τις επόμενες γενιές. Και στο ιδιωιτκό χρέος, χρειάζεται συνολική, ριζοσπαστική προσέγγιση στο ζήτημα, με νέο προσδιορισμό της έννοιας του «ευάλωτου», βιώσιμη ρύθμιση οφειλών σε εφορία, ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις για όλους, «δανειολόγιο» για κάθε δανειολήπτη και υποχρεωτική καταγραφή του ιστορικού κάθε δανείου από τράπεζες και funds, και επικαιροποίηση του Νόμου της Κυβέρνησης Παπανδρέου του 2010, τον γνωστό και ως «Νόμο Κατσέλη», για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Και τέλος, ερχόμαστε να σηκώσουμε, ξανά, τη σκυτάλη της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής των Κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου. Γιατί, όταν οι εξελίξεις γύρω μας τρέχουν με ταχύτητα φωτός, δεν νοείται απουσία της Ελλάδας, δεν νοείται αδράνεια.
Αυτές, είναι οι κεντρικές προγραμματικές μου προτάσεις.
Με τα σημερινά δεδομένα, η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές θα είναι ένα μάλλον απίθανο ενδεχόμενο. Εφόσον το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή η επιλογή των πολιτών, επιβάλλει τον σχηματισμό Κυβέρνησης συνεργασίας, ποια θα ήταν η βασική προϋπόθεση, για να προσέλθετε σε μία τέτοια συζήτηση;
Τα τελευταία 15 χρόνια, έχουμε δει πράγματα στην πολιτική, που ούτε καν φανταζόμασταν. Γι’ αυτό, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί με τα λόγια μας, να αποφεύγουμε τις φανφάρες και να μιλάμε πολιτικά. Προσωπικά, είμαι υπέρ των συναινέσεων και των συνεργασιών. Είναι προφανές, ότι υπάρχουν προβλήματα που μας ξεπερνούν όλους και χρειάζονται συνεννόηση.
Από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, μέχρι την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας. Όμως, πρέπει να έχουμε και πολιτικό περιεχόμενο στην προσέγγιση, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές. Για παράδειγμα, το δικό μας σχέδιό επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και στο σπάσιμο του υπερσυγκεντρωτικού κράτους, που οδηγεί την Ελλάδα σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Τι σχέση μπορώ, λοιπόν, να έχω με τη σημερινή Κυβέρνηση, και κάθε φορέα συντήρησης, που γεννάει συνεχώς ανισότητες και βασίζεται ιδεολογικά στον υπερσυγκεντρωτισμό; Καμία. Αν είμαστε πρώτο κόμμα, εγώ θα αναζητήσω ευρύτατη συνεργασία στη βάση της ξεκάθαρης προγραμματικής μας πρότασης. Αλλά δεν βλέπω κανένα άλλο κόμμα, ικανό να την υπηρετήσει.
Αν κερδίσετε, πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να συνεργαστείτε με όλους τους σημερινούς υποψηφίους για την αρχηγία;
Εννοείται. Όλη μου την πολιτική ζωή στο ΠΑΣΟΚ, αυτό κάνω. Υπηρετώ την ενότητα. Προσπαθώντας να αξιοποιήσω τους πάντες. Καιρός να φύγουμε από ένα κόμμα παρεών και κολλητών και να πάμε σε ένα κόμμα πολιτών και όλων των στελεχών.