Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video

Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ηλία Πολατίδη, σχετικά με το Τζαμί των Αθηνών

Κύριε συνάδελφε, πράγματι, είναι ωραίο ότι έρχεται μία τέτοια ερώτηση στη Βουλή. Είναι λυπηρό που έρχεται μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, διότι νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι πρόκειται για την ανάπλαση ενός μνημείου, την προστασία ενός μνημείου. Ξέρετε πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο τζαμί, το «Φετιχιέ Τζαμί» όπως το λέτε, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση και δεν έχουν υπάρξει έργα σ’ αυτό το τζαμί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Σε ό,τι αφορά την ιστορική διαδρομή την οποία περιγράψατε, πρέπει να σας πω ότι η επιστημονική κοινότητα, τουλάχιστον, θεωρεί αυτήν την άποψη μάλλον ξεπερασμένη, διότι αυτό το οποίο λένε οι επιστήμονες είναι ότι το συγκεκριμένο τέμενος χτίστηκε γύρω στο 1670 και όχι το 1456 όπως λέτε στην ερώτησή σας. Χτίστηκε πάνω στα θεμέλια ενός προϋπάρχοντος τζαμιού. Σας το λέω αυτό απλώς για να θέσουμε τα θέματα της ιστορικότητας του μνημείου στη σωστή βάση και όχι για κανέναν άλλο λόγο. Διότι, νομίζω ότι και μέσα από την ερώτησή σας αυτό το οποίο βγαίνει, είναι ότι πρόκειται όντως για ένα μνημείο το οποίο βρίσκεται στο ελληνικό έδαφος. Εκτός από τις διεθνείς υποχρεώσεις μας που συνεπάγονται αυτά τα μνημεία να τα κρατάμε σε καλή κατάσταση, νομίζω ότι και εσείς θα συμφωνούσατε- ότι τέτοιας αξίας μνημεία, είναι πάρα πολύ σημαντικό να τα κρατούμε σε καλή κατάσταση, σαν ένα έθνος, το οποίο θέλει να λέει ότι βρίσκεται στον 21ο αιώνα.

Αλλά, θα σας πω και μερικά άλλα στοιχεία τα οποία κάνουν αυτό το τέμενος πιο ενδιαφέρον. Το τέμενος αυτό, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες τουλάχιστον, έχει γίνει στο πρότυπο του ναού της Αγίας Σοφίας. Η αρχιτεκτονική του δηλαδή είναι βασισμένη σ’ αυτό το πρότυπο. Και από αυτήν την άποψη έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί ως σχολείο, ως στρατώνας, ως στρατιωτική φυλακή, μέχρι και ως στρατιωτικό αρτοποιείο. Ουσιαστικά, αναστηλώθηκε για πρώτη φορά το 1935 επί Πρωθυπουργίας Τσαλδάρη, αν δεν κάνω λάθος και τελικά το 1962 κηρύχτηκε ως μνημείο το οποίο η ελληνική πολιτεία δεσμεύτηκε να κρατάει σε καλή κατάσταση.

Από κάθε άποψη, λοιπόν, θα σας έλεγα ότι αυτό είναι ένα μνημείο και σαν μνημείο είναι υποχρέωση της πολιτείας να το κρατάει σε καλή κατάσταση. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, είναι πολύ άσχημη. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί στην κατάσταση την οποία θα θέλαμε όλοι να το βλέπουμε και σαν πηγή αύριο πλούτου και τουρισμού, που πιστεύουμε ότι όλα τα μνημεία μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ηλία Πολατίδη, σχετικά με το Τζαμί των Αθηνών

Ξέρετε, δεν εκπλήσσομαι με τα λόγια σας. Εκπλήσσομαι, όμως με τη στάση την οποία κρατάτε γενικότερα.

Όπως ξέρετε αυτή την στιγμή το Υπουργείο Πολιτισμού -και το ξέρετε πάρα πολύ καλά- έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ εκατό αρχαία έργα, εκατόν τριάντα βυζαντινά και άλλα εκατόν εβδομήντα έργα περίπου σ’ όλη την Ελλάδα τα οποία γίνονται με χρήματα του Έλληνα πολίτη.

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Δεν τα βλέπουμε. Πού είναι;

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Σοβαρά; Δεν ξέρω πότε πήγατε εσείς, αλλά η αποψίλωση έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό…

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Στην Αρχαία Αγορά; Πού είναι η αποψίλωση;

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Σας παρακαλώ σας άφησα να μιλήσετε, αφήστε με να μιλήσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Πολατίδη, μη διακόπτετε.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Και να σας πω και κάτι άλλο. Βάζετε εσείς σε ερώτησή σας ότι το να φτιάξουμε ένα τέμενος το οποίο καταρρέει, ακυρώνει τον αγώνα του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία;

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Φυσικά.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Σοβαρά; Αυτήν την αντίληψη έχετε για τον ελληνικό λαό, κύριε συνάδελφε; Αυτή είναι η αντίληψή σας; Δηλαδή αν φτάσει η Ελλάδα να μπει στον 21ο αιώνα και φτιάξει τα μνημεία της, όποιο μνημείο, από όποιον πολιτισμό έρχεται, αυτό ακυρώνει τον αγώνα του ελληνικού λαού;

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Μνημεία του κατακτητή.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Δηλαδή αυτή είναι η άποψή σας για τους αγωνιστές του 1821;

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Να κάνετε και άλλα τζαμιά.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Τόσο προωθημένη είναι η σκέψη σας, για να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο, για τους αγώνες των δικών μας προγόνων;

Σας παρακαλώ! Να σας πω και κάτι άλλο. Το 1935 επί Πρωθυπουργίας Τσαλδάρη, το φτιάξανε το τζαμί. Το 1962 επί Πρωθυπουργίας Καραμανλή το ανακηρύξανε μνημείο. Θέλετε να μου πείτε τώρα δηλαδή ότι το 2010 …

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Κάνανε λάθος.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Κάνανε λάθος!

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Δεν το αναγνωρίζουμε!

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ : Θέλετε να μου πείτε δηλαδή ότι η κυβέρνηση Τσαλδάρη το 1935 και η κυβέρνηση Καραμανλή το 1962, ήτανε πιο προοδευτικές, από ότι είναι το ΛΑΟΣ το 2010; Την κρίση την αφήνω σε σας.

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Εσείς κρίνετε, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, μη διακόπτετε.

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Δείχνετε πού κινείστε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Δεν έχετε τον λόγο, κύριε Πολατίδη.