Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ  κ. Γιώργου Καρατζαφέρη,  σχετικά με τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013

Κύριε Πρόεδρε, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι υπάρχει μία μάχη, που οφείλουμε να δώσουμε, αλλά η μάχη που πρέπει να δώσουμε δεν είναι τόσο πολύ για τους Αγώνες, όσο είναι για τη Θεσσαλία. Και αυτή είναι η έμφαση, την οποία δίνει η Κυβέρνηση και γι’ αυτό, αυτό το οποίο έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε, είναι να εκπονήσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θεσσαλία -που πρέπει να είναι απελευθερωμένη από κάποιες δεσμεύσεις τις οποίες είχαμε μέσω του προγράμματος Μεσογειακών Αγώνων- και να βοηθήσουμε την περιοχή να αναπτυχθεί έτσι όπως θα έπρεπε να αναπτυχθεί και όχι με τον κακό σχεδιασμό που είχε γίνει μέσω των Αγώνων.

Και λέω κακό σχεδιασμό, διότι κανείς δεν αρνήθηκε ότι εγγυόμαστε τα 126.000.000 ευρώ. Βεβαίως και τα εγγυόμαστε. Όπως λέτε και εσείς τα εγγυάται και η Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει εκεί κανένα ζήτημα. Όπως επίσης, γνωρίζουμε ότι 126.000.000 ευρώ είναι ένα ποσό το οποίο είναι παραπάνω από επαρκές για να κάνει κανείς Μεσογειακούς Αγώνες, διότι οι Μεσογειακοί Αγώνες της Πεσκάρα κόστισαν 75.000.000 ευρώ. Δηλαδή, ο τελικός προϋπολογισμός που εμείς προτείναμε στην ΔΕΜΑ είναι ήδη σχεδόν 40% μεγαλύτερος από αυτόν που δόθηκε από την Ιταλία για τους αντίστοιχους αγώνες. Είναι 40% μεγαλύτερος κύριε Καρατζαφέρη. Αυτό ήταν το σημείο που εμείς λέμε «Ε, μα τι ζητάνε άλλο πλέον;»

Και αυτό που πρέπει να σας θυμίσω είναι ότι το ποσό το οποίο εμείς προσφέραμε και εγγυηθήκαμε από πριν για θα κάνουμε εξαιρετικούς Αγώνες, ξεκινάει από έναν προϋπολογισμό 358.000.000 ευρώ, κύριε Πρόεδρε του ΛΑΟΣ. Δηλαδή, ήρθε η Ελλάδα, σε όποια κατάσταση και αν βρισκόταν πριν από την κρίση και είπε: «Εγώ θα κάνω Μεσογειακούς Αγώνες με έξι φορές τον προϋπολογισμό της προηγούμενης πόλης». Ξέρετε τι πιστεύω; Αυτός είναι  διασυρμός της χώρας. Διασυρμός της χώρας είναι να πηγαίνεις και να λες ότι εγώ είμαι τόσο απλόχερος που για αγώνες, οι οποίοι κόστισαν 75.000.000 ευρώ σε μια χώρα πιο πλούσια από εμάς, εμείς θα δώσουμε έξι φορές αυτό το ποσό.

Από πού και ως πού; Με ποια λογική ξεκινάμε μ’ αυτές τις διαθέσεις; Ήρθαμε, λοιπόν, μετά σαν Κυβέρνηση και είπαμε από την πρώτη στιγμή στη ΔΕΜΑ ότι αυτό τον προϋπολογισμό ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να ικανοποιήσουμε, αλλά θα κάνουμε εξαιρετικούς Αγώνες με λιγότερα χρήματα.

Ο τελικός προϋπολογισμός που προσφέραμε στη ΔΕΜΑ ήταν πολλάκις παραπάνω από αυτό που είχε ξοδέψει η Πεσκάρα και παρόλα αυτά η ΔΕΜΑ πήρε τους Αγώνες. Δεν τους δώσαμε εμείς. Εμείς εγγυόμασταν ότι θα κάνουμε Αγώνες. Η ΔΕΜΑ αποφάσισε να τους πάρει πίσω.

Ξέρετε κάτι, κύριε Πρόεδρε; Η συμφωνία που είχαμε υπογράψει με τη ΔΕΜΑ στην Πεσκάρα έλεγε ότι αυτοί μπορούν να πάρουν τους αγώνες όποτε θέλουν. Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε τους όρους. Εμείς δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε.

Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή η μάχη που οφείλουμε να δώσουμε είναι για τη Θεσσαλία. Η Κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι ήταν μια προοπτική για τη Θεσσαλία, την οποία δεν θέλουμε να αρνηθούμε και βεβαίως μπορούμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο με το οποίο η περιοχή θα αναπτυχθεί με πολύ καλύτερους όρους από αυτό που θα γινόταν με τους Μεσογειακούς, με μια έμφαση στα τουριστικά, τα αθλητικά και τα πολιτιστικά της περιοχής.

Ευχαριστώ.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ  κ. Γιώργου Καρατζαφέρη,  σχετικά με τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013

Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι αυτό που προσβάλλει τον Έλληνα είναι να βλέπει εκατομμύρια να περνούν μπροστά του, χωρίς να ξέρει πού πηγαίνουν και γιατί.

Σας επαναλαμβάνω ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για τους Μεσογειακούς Αγώνες ήταν 358.000.000 –έξι φορές πάνω, σε σχέση με τους προηγούμενους αγώνες. Δεν υπάρχει καμμία λογική για να κάνεις μια τέτοιου είδους επένδυση, χωρίς ούτε ένα ευρώ –το τονίζω αυτό, χωρίς ούτε ένα ευρώ- να είχε πάει για την προβολή της Θεσσαλίας. Εσείς λέτε ότι οι Αγώνες θα προβάλουν τη Θεσσαλία. Εγώ το αμφισβητώ.

Η αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από την Ελλάδα γράφτηκε σε ένα τηλεγράφημα γαλλικού Πρακτορείου –αυτή ήταν όλη η διεθνής ανησυχία για το πού θα ήταν οι Αγώνες- και επανέλαβε την είδηση μια εφημερίδα στην Ισπανία και μια στην Τουρκία που διεκδικούν τους Αγώνες. Δεν είδα να «καίνε» τα τηλεγραφήματα από την απόφαση της ΔΕΜΑ. Γιατί; Διότι ήταν απολύτως λογικό η Ελλάδα να πει «εγώ τέτοιους Αγώνες, τέτοια σπατάλη δεν κάνω».

Εμείς τι είπαμε; Είπαμε –και μην στεναχωριέστε, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε- ότι κόβουμε τα διακόσια πενήντα αυτοκίνητα. Λέγαμε στην πρότασή μας, έτσι όπως πήραμε τους Αγώνες, ότι θα καλύψουμε όλα τα έξοδα των αθλητών να πάνε και να έλθουν από το Βόλο και τη Λάρισα. Πού ακούστηκε αυτό; Έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα; Αυτά είναι πεταμένα λεφτά και είπαμε αυτά τα πεταμένα λεφτά να τα μαζέψουμε.

Είπαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε υπάρχουσες υποδομές, αντί να πηγαίνουμε να φτιάχνουμε καινούργια στάδια. Πηγαίναμε να φτιάξουμε δυο Χωριά, αντί να φτιάξουμε τις υποδομές που έχουμε στη διάθεσή μας! Δημιουργούσαμε υποδομές για τουριστική ανάπτυξη. Αυτά τα πράγματα μπορούσαν να γίνουν με τα 126.000.000.

Σε τι, λοιπόν, ενοχλήσαμε ακριβώς με τη μείωση του προϋπολογισμού που κάναμε; Προφανώς, κάποιους «κάλους πατήσαμε», διότι πολλά ακούω για τους λόγους, για τους οποίους μας λένε ότι πήραν τους Αγώνες, γιατί –επαναλαμβάνω- δεν τους δώσαμε, τους πήραν. Και ακούω διάφορα. Ακούω ότι δεν δώσαμε επαρκείς εγγυήσεις. Δηλαδή, τα λόγια πέντε Υπουργών και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης προς τη ΔΕΜΑ δεν φθάνουν ως εγγυήσεις; Τι άλλο ακριβώς θέλουν ως εγγύηση; Μια χαρά εγγυήσεις είχαν. Άρα, αυτό δεν είναι η πραγματικότητα.

Λένε ότι ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα. Σοβαρά; Δηλαδή, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όταν ένα στάδιο δεν μπορεί να γίνει σε ένα μέρος; Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι γεμάτη στάδια και άνετα μπορούσαμε να δώσουμε όποια εναλλακτική λύση θέλαμε. Δεν ήταν αυτός ο λόγος.

Ακούω, λοιπόν, ότι δεν τους έφτανε ο τρόπος που διατυπώθηκε η επιστολή. Σοβαρά, αυτό είναι το πρόβλημα; Αν αυτή είναι η πραγματικότητα, τότε πώς είχαν ήδη δρομολογήσει εναλλακτικές προτάσεις; Η απόφασή τους ήταν ειλημμένη και ήταν ειλημμένη ακριβώς γιατί τους πιέζαμε πάρα πολύ στον προϋπολογισμό, ως οφείλαμε να  κάνουμε.

Στο τέλος, ως κατακλείδα όλου αυτού, άκουσα ότι και ο κύριος Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν –λέει- fed up, ότι μπούχτισε. Τι λέτε; Σοβαρά; Δηλαδή, μπούχτισε από τι; Από τις οικονομίες που προσπαθούμε να κάνουμε μέσα σε μια κατάσταση της οικονομίας όπως είναι τώρα; Αυτό που πραγματικά έχει μπουχτίσει ο ελληνικός λαός είναι αυτό που σας είπα πριν, να βλέπει δηλαδή τα εκατομμύρια να ξοδεύονται χωρίς να ξέρει ακριβώς γιατί το κάνουμε. Αυτός ήταν ο προηγούμενος προϋπολογισμός.

Και σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε, τους Μεσογειακούς Αγώνες εμείς είπαμε από την αρχή ότι θα τους κάνουμε και εγγυηθήκαμε ότι θα τους κάνουμε καλά. Είπαμε όμως ότι θα τους κάνουμε με μειωμένο προϋπολογισμό. Κι αυτό το οποίο οφείλει να καταλάβει ο κάθε Έλληνας είναι ότι στη Σύμβαση, την οποία είχαμε υπογράψει, είχαν κρατήσει για την πάρτη τους ότι μπορούσαν να πάρουν τους Αγώνες όποτε ήθελαν, αλλά δικαιώματα η Ελλάδα δεν είχε. Τόσο ληστρική ήταν η Σύμβαση, την οποία υπογράψαμε στην Πεσκάρα! Κι αυτή τη Σύμβαση έπρεπε να τη διαπραγματευθούμε. Οφείλαμε να το κάνουμε. Το κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τους λόγους για τους οποίους πήραν τους Αγώνες να τους ρωτήσετε στον κ. Addadi.

Ευχαριστώ.