Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τους εργαζόμενους στο Αρχαιολογικό Χώρο της Ήλιδας
Για την Αρχαία Ήλιδα Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κ. Μιχαήλ Κατρίνη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ συνάδελφε, όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Πολιτισμού διαχρονικά απασχολούσε και απασχολεί ένα μεγάλο αριθμό συμβασιούχων στους αρχαιολογικούς […]
Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κ. Μιχαήλ Κατρίνη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ συνάδελφε, όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Πολιτισμού διαχρονικά απασχολούσε και απασχολεί ένα μεγάλο αριθμό συμβασιούχων στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία του. Σε πάρα πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, οι προσλήψεις αυτών των συμβασιούχων είχαν γίνει με αδιαφανείς διαδικασίες και οι συμβασιούχοι αυτοί ήταν όμηροι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και των ρουσφετιών που ήθελε εκείνη να κάνει.
Ούτε η υπηρεσία μπορούσε να εξασφαλίσει τη διαχρονικότητα που χρειαζόταν για το προσωπικό που είχε ανάγκη, ούτε την εξειδίκευση μπορούσε να εξασφαλίζει, ούτε οι εργαζόμενοι, από τη δική τους τη μεριά έβρισκαν τη σιγουριά, την οποία θα τους όφειλε η θέση εργασίας τους. Ειδικά αυτοί που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ήταν όμηροι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας . Αυτό ήταν μία πραγματικότητα σε όλα τα υπουργεία. Ειδικά όμως στο Υπουργείο Πολιτισμού και τώρα Τουρισμού, η κατάσταση αυτή είχε βγει εκτός ελέγχου και ένας στους δύο υπαλλήλους ήταν συμβασιούχοι.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το Υπουργείο, δηλώσαμε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και ξεκινήσαμε μία συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης για να βρούμε διαχρονικές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Από την πρώτη στιγμή ανακοινώσαμε δύο πρώτα μέτρα.
Το πρώτο είναι ότι από εδώ και πέρα όλες οι προσλήψεις θα γίνονται αξιοκρατικά και το δεύτερο είναι ότι, σταδιακά, όλες οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Υπουργείου θα καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό.
Η ελπίδα μας ήταν ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα πάψει το φαινόμενο των προσωρινών διαταγών και των ασφαλιστικών μέτρων που οδηγεί στο αδιέξοδο και στους παραλογισμούς που περιγράψατε στην ερώτηση σας. Και οδηγεί σε αδιέξοδα και παραλογισμούς, διότι η προσφυγή ενός εργαζόμενου στα πολιτικά δικαστήρια με αίτημα να συνεχίσει να εργάζεται όταν έχει λήξει η σύμβαση του, δεν λύνει ένα πρόβλημα αλλά δημιουργεί ένα δεύτερο.
Ακόμα και αν δικαιωθεί ο υπάλληλος στα δικαστήρια, όταν έρθει πίσω στο Υπουργείο, δεν μπορεί να πληρωθεί διότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ελέγχει τις δαπάνες του κράτους, έχει δώσει τη διαταγή να μην πληρώνονται οι υπάλληλοι που δουλεύουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Άρα εκ των πραγμάτων έχουμε δημιουργήσει έναν παραλογισμό μέσα στο δημόσιο. Από τη μία μεριά τα δικαστήρια λένε ότι αυτοί πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν και από την άλλη το Ελεγκτικό Συνέδριο λέει ότι δεν θα πληρώνονται.
Παλιότερα, η πολιτική ηγεσία έκλεινε το μάτι σε αυτούς του εργαζόμενους, πράγμα το οποίο εμείς έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει να σταματήσει.
Έτσι, λοιπόν, το 2009 βρήκαμε μία κατάσταση, όπου από την κατάργηση του ειδικού λογαριασμού δεν μπορούσαν πια να πληρωθούν αυτοί οι υπάλληλοι. Και τότε, είχε φέρει ο τότε Υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Σαμαράς, μία τροπολογία, με την οποία δικαιώθηκαν οι μισοί από αυτούς. Οι μισοί ήταν μέσα στην τροπολογία και πληρώθηκαν και οι άλλοι μισοί έμειναν απέξω.
Από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι θα φέρουμε μία τροπολογία, η οποία θα καλύψει και τους άλλους μισούς. Αυτή η τροπολογία είναι έτοιμη και θα έρθει στη Βουλή μ’ ένα νομοσχέδιο, στο οποίο μπορεί να μπει ως τροπολογία.
Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κ. Μιχαήλ Κατρίνη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας
Κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, όπως σας είπα η τροπολογία αυτή είναι έτοιμη. Πιστεύουμε, πραγματικά, ότι με αυτήν την τροπολογία θα καλυφτούν όλοι οι υπάλληλοι οι οποίοι βρεθήκαν εκτός, λόγω της τροπολογίας Σαμαρά και πιστεύουμε ότι με τις ενέργειες τις οποίες θα κάνουμε μέσα σε αυτήν τη χρονιά, θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι υπάλληλοι οι οποίοι καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς θέσεις εργασίας θα προσληφθούν στο δημόσιο, αν αυτό, βεβαίως, είναι εφικτό, με βάση τα οικονομικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προφανώς θα ενταχθούν και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι για να μπορέσουμε να βρούμε μία διαχρονική λύση και για το δικό τους το πρόβλημα.
Τώρα, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο, το έργο αυτό είχε ξεκινήσει εν’ όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και γι’ αυτό είχε και χρηματική στήριξη. Έχω ζητήσει από το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων, το οποίο εκτελεί αρχαιολογικά έργα, ανασκαφές κ.λπ., να αξιολογήσει όλα τα έργα που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται κάτω από την αρμοδιότητά του. Είναι είκοσι εννέα έργα στο σύνολο. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα αξιολογηθεί και το συγκεκριμένο έργο.
Εάν το έργο αυτό θεωρηθεί ότι πρέπει να συνεχιστεί, θα συνεχιστεί και θα κοιτάξουμε να βρούμε έναν τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε κατευθείαν από το Υπουργείο. Εάν όχι, τότε είναι προφανές ότι αυτός ο αρχαιολογικός χώρος θα ενταχθεί στην αρμόδια διεύθυνση, στην αρμόδια εφορία και εκεί θα μεταφερθεί και ένα μέρος του προσωπικού του, το οποίο μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά του εκεί. Αυτό θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση που θα κάνει το διοικητικό συμβούλιο.
Σας ευχαριστώ.