Για την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Νομού Αρκαδίας

Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων της Τρίπολης

Κύριε συνάδελφε, θα θυμόσαστε το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έκανε η καινούργια Κυβέρνηση και εκεί ο Πρωθυπουργός είχε επιλέξει να προσκαλέσει το Συνήγορο του Πολίτη. Αυτό είχε μια ουσιαστική, αλλά και μια συμβολική αξία, διότι το σήμα, το οποίο ήθελε να δώσει ο Πρωθυπουργός σε όλους τους Υπουργούς είναι ότι ήταν ώρα να δούμε τα θέματα των πολιτών πάρα πολύ σοβαρά και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τις οποίες περιγράφετε στην ερώτησή σας, με επιτακτική ανάγκη.

Ουσιαστικά, όταν μιλούμε για τέτοια θέματα, μιλούμε για τη σχέση πολίτη-κράτους και αυτό το οποίο αντιμετωπίσαμε στα Υπουργεία μας, όταν αναλάβαμε ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, διότι δεν υπήρχε καθόλου η αίσθηση ότι ένα Υπουργείο πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη.

Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα για να σας εξηγήσω τι εννοώ. Θα πάρω το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Εκεί είχαμε απίστευτες καθυστερήσεις είτε επειδή οι υποθέσεις ήταν δύσκολες είτε γιατί είχαν πολιτικό κόστος είτε για λόγους τους οποίους μου είναι δύσκολο να καταλάβω, αλλά καθυστερούσαν οι υποθέσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αντίστοιχο παράδειγμα θα αντιλαμβανόσασταν αν κοιτούσατε την ίδια περίοδο την ιστοσελίδα του ΕΟΤ. Είχαμε δώσει 3.000.000 ευρώ για να κάνουμε μια ιστοσελίδα, η οποία ουσιαστικά είχε σαν πρώτο μέλημά της να περιγράψει το οργανόγραμμα του ΕΟΤ. Καμμία σημασία, δηλαδή, για το τι μπορεί να αντιμετωπίσει ο πολίτης, όταν έρχεται σε επαφή με το ελληνικό δημόσιο. Πολλές φορές, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε, σε όλη την πορεία αυτήν που έχουμε περάσει, το γεγονός ότι η δημόσια διοίκηση, αντί να εξυπηρετεί τον πολίτη, είναι εκεί για να εξυπηρετεί τον εαυτό της.

Ειδικά, για το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, θα έλεγα ότι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Διότι, εδώ έρχεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού που εκτός των άλλων έχει σαν πρώτη προτεραιότητα την προστασία μνημείων. Δηλαδή, η κουλτούρα του Υπουργείου είναι η προστασία ενός πλούτου, τον οποίο έχει υποχρέωση να προστατεύει.

Ειδικά, λοιπόν, στην Αρκαδία, στην οποία όπως καλύτερα γνωρίζετε από εμένα, έχετε έναν απίστευτο ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο. Η δυνατότητα να κάνει και τα δύο, δηλαδή και να προστατεύει τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και να εξυπηρετεί τον πολίτη, είναι παρά πολύ δύσκολη.

Θα ήθελα να σας πω τι έχουμε κάνει από εκείνη την περίοδο, πολύ επιγραμματικά. Δώσαμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στο κέντρο, δηλαδή στο τι υπηρεσίες δίνει η κεντρική διοίκηση. Και πρέπει να σας πω ότι στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο -σαν παράδειγμα- «μηδενίσαμε το κοντέρ», ενώ ουσιαστικά αναλάβαμε επτακόσιες υποθέσεις, οι οποίες χρόνιζαν. Μιλάμε για υποθέσεις πολιτών, επενδυτών κ.ο.κ..

Στην περιφέρεια, λοιπόν, που έχουμε απίστευτο μνημειακό πλούτο, έλλειψη πιστώσεων, πολύ περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, έλλειψη προσωπικού και λάθος κατανομή του προσωπικού, θα πάμε αφ’ ότου βάλουμε τάξη στο κέντρο. Αλλά και εκεί ακόμα, έχουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε, διότι οι πιστώσεις δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να ανοίξουμε και γραφείο, το οποίο ενδεχομένως προβλέπεται από τον οργανισμό.

Θα τα επανεξετάσουμε όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων της Τρίπολης

Κύριε συνάδελφε, μακάρι να ήταν το παράδειγμα που θέσατε το όριο των υπερβολών που έχουν συμβεί…

Ίσως είναι ένα παράδειγμα που ήρθε στα χέρια σας, αλλά δυστυχώς έχουμε χειρότερα παραδείγματα καθυστερήσεων, τα οποία προκαλούνται από μια σειρά από λόγους. Και σας λέω πολύ συχνά φταίνε οι υπηρεσίες, επειδή δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό, για να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, πολύ συχνά όμως καθυστερούσαν τα πράγματα και για άλλους λόγους.

Επαναλαμβάνω ότι έχουμε και έλλειψη πιστώσεων και ελάχιστο προσωπικό και το προσωπικό αυτό είναι λάθος κατανεμημένο. Αυτός ο συνδυασμός είναι καταστροφικός για την εξυπηρέτηση του πολίτη και αυτό κοιτάμε να αλλάξουμε. Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να αλλάξει αυτό μέσα στο πλαίσιο του Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Τώρα, σε ό,τι αφορά την Τρίπολη, προβλέπεται μεν από τον οργανισμό του Υπουργείου, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, ούτε αφιερώθηκαν ποτέ τα κονδύλια για να μπορεί να ενεργοποιηθεί το Τμήμα των Νεωτέρων Μνημείων στην Τρίπολη.

Γι’ αυτό λέω, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό να γίνει και στο πλαίσιο της συγχώνευσης των δύο Υπουργείων. Και το κοιτάμε και αυτό, δηλαδή τώρα πια που το Υπουργείο είναι Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού, ακόμα και η ΕΡΤ υπάγεται σ’ αυτό, να αρχίσουν οι υπηρεσίες να μπορούν να εξυπηρετούν τον πολίτη σε κάθε περιφέρεια ολοκληρωμένα και μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», το οποίο οσονούπω θα περάσει και θα μπορούμε να λύσουμε αυτά τα θέματα πολύ πιο αποτελεσματικά.

Πάντως, όπως σας είπα πριν, ξεκινήσαμε από την κεντρική διοίκηση, που είχαμε τεράστια προβλήματα και σιγά-σιγά θα πάμε και στην περιφέρεια. Σημειώνω απλώς να μην νομίζουμε ότι η κεντρική διοίκηση ασχολείται μόνο με τα θέματα της Αθήνας. Δεν ασχολείται μόνο με τα θέματα της Αθήνας, ασχολείται και με τα προβλήματα της περιφέρειας, τα οποία φτάνουν εδώ.

Και σας λέω, εκεί είχαμε απίστευτες καθυστερήσεις, πολλές εκ των οποίων είχαν πολιτικό κόστος και επιλέξαμε να πάρουμε αυτό το πολιτικό κόστος γρήγορα και ουσιαστικά από τις επτακόσιες υποθέσεις τώρα πια είναι λίγες εκείνες που εκκρεμούν ακόμα.

Ευχαριστώ.